Pronájem bytu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32186
31.10.20 09:40

@Bábrdl No já s tím taky naprosto nesouhlasím, pokud jsem majitel bytu, měla bych si sama určit koho a za jakých podmínek tam nechám bydlet…bohužel to takhle u nás nefunguje…nepronajímala bych byt ani za zlaté prase…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
31.10.20 09:54
@Monchichik píše:
@Rachel_cz No tak zákon ale mluví jinak, ne? Nemůžeš nikoho legálně vystěhovat, protože si tam nastěhuje psa…

Je dána smlouva, ve které stojí, že zvířata v bytě nebudou. Pokud si je tam nájemce dovede, je to porušení smlouvy.
To je bez diskuse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
31.10.20 09:56
@Monchichik píše:
@Bábrdl No já s tím taky naprosto nesouhlasím, pokud jsem majitel bytu, měla bych si sama určit koho a za jakých podmínek tam nechám bydlet…bohužel to takhle u nás nefunguje…nepronajímala bych byt ani za zlaté prase…

Proč myslíte? Musí se vědět jak na to, ale tady asi není správné prostředí tohle vysvětlovat.
Já naopak plánuji koupit ještě aspoň jeden byt, až bude doba na nákup příznivější a bude pronajímán ve stejném duchu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
31.10.20 09:58
@Bábrdl píše:
Ta poslední věta.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jestli fakt pronajímas, tak v jiný zemi. :mrgreen: :mrgreen:

Proč myslíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32186
31.10.20 10:06

@Rachel_cz Ale taková smlouva je potom neplatná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69023
31.10.20 12:44

Smlouva není neplatná, neplatná je ta věta o psovi. Já nájemníkům říkám, že kouření nebo zvíře bez mého předchozího souhlasu je pro mě jednoznačný důvod pro neprodloužení smlouvy (pronajímám na dobu určitou). Ale pokud by tam navzdory mému nesouhlasu a jakémukoliv zákazu ve smlouvě kouřili nebo chovali pět rotwajlerů, po dobu trvání smlouvy to bohužel důvod k ukončení není. Mizerný zákony.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7571
1.11.20 18:13
@Rachel_cz píše:
Je dána smlouva, ve které stojí, že zvířata v bytě nebudou. Pokud si je tam nájemce dovede, je to porušení smlouvy.
To je bez diskuse.

Tohle ustanoveni co pises je protizakonne a pokud si tam nekdo psa nastehuje, tak mu muzes smlouvu max neprodlouzit, nikoli ho vystehovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
1.11.20 22:25

A další věc teda je, že pokud smlouvu neprodloužíš a ten člověk bude naprdnutej a rozhodne se Tě vydusit, může tam bydlet dál a bez doložky exekuční vykonatelnosti (máš?) ho z toho bytu budeš velmi problematicky dostávat - bohužel.

Ale lidi tu mají pravdu, milá Rachel. Když vykládáš, že je něco bez diskuse, tak bys o tom nejdřív měla něco vědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
19.1.21 17:57

Smlouva určitě není neplatná kvůli jednomu ustanovení. Maximálně je neplatné to jedno ustanovení a zbytek smlouvy platí.

My do smlouvy dáváme, že nás musí nájemník požádat o schválení zvířátka vzhledem k hygienickým podmínkám atd. Potom jej samozřejmě neschválíme.

Vymahatelnost takových opatření je dost složitá a soudit se kvůli psíkovi v bytě se asi nikdo nechce. Proto si nájemníky vybíráme hodně důkladně a samozřejmě dopředu avizujeme, že byt je pouze pro nekuřáky bez zvířátek.

Když někdo naše pravidla nezvládne dodržet, snažíme se s ním dohodnout na dobrovolném odstěhování s tím, že si nájemce sám řekne dokdy se odstěhuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32186
19.1.21 18:10

@miri_z nemusí se s vámi soudit, nemusí se prostě vystěhovat, protože vy to nesmíte vymáhat…jediná pomoc je asi dávat byt na dobu určitou a hlídat si to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
19.1.21 19:19

@Monchichik S dobou určitou naprostý souhlas. Máme 5 bytů, dáváme smlouvu nejdřív na 6 měsíců a potom prodlužujeme buď o dalších 6 měsíců nebo o rok.

Pokud chceme aby se vystěhoval dřív, tak s tím samozřejmě nemusí souhlasit. Ale většinou to takhle funguje, prostě porušil jste, už Vám dále pronajímat nechceme, pojďme se dohodnout do kdy byste se odstěhoval. Ta smlouva na dobu určitou nám spíše slouží jako pojistka, kdyby s nájemníkem nebyla řeč.

Pokud je nájemník vzpurný, je možné mu dát i výpověď, ale to pak právě může skončit i u soudu.

Moje pointa byla spíše v tom, že je potřeba si nájemníka dobře vybrat a prověřit. Potom podobné problémy většinou není potřeba vůbec řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32186
19.1.21 20:04

@miri_z no prověřovat můžeš jak chceš, ale stejně občas narazíš…a zkoušet to můžeš na někoho, kdo nezná zákon…protože pokud si tam vezme zvíře, tak nic neporušil…porušujete vy, že to tam dáváte…chápu to, taky bych nechtěla třeba kuřáky, atd…ale vybírat si nelze…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
19.1.21 22:23

@Monchichik:

viz občanský zákoník § 2258:

„Nájemce má právo chovat v bytě zvíře, nepůsobí-li chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě. Vyvolá-li chov zvířete potřebu zvýšených nákladů na údržbu společných částí domu, nahradí nájemce tyto náklady pronajímateli.“

Zdroj: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89

Takže se dá argumentovat, že chov zvířete by způsobil obtíže pronajímateli a proto se nepovoluje.

Co se týká kouření:

„Před pár lety se tvrdilo, že zákon neumožňuje pronajímatelům, aby nájemníkovi zakázali v bytě kouřit. Přestože tomuto názoru stále mnoho lidí věří, jedná se spíše o hoax. Občanský zákoník ani jiný zákon nic takového nestanovuje.“

Zdroj https://www.majitelbytu.cz/…-najemnikovi

V praxi ale zákony nikdo tolik neřeší a je to spíš o mezilidské domluvě. Málokdo si troufne si pořídit zvíře do bytu, když majiteli slíbil, že žádná zvířata chovat nebude.

Samozřejmě je tady sorta lidí, která prostě porušuje všechno. Ale tyhle lidi jednak poznám už při telefonátu nebo při prohlídce a jednak tito borci maji většinou i exekuce apod. A to už se dá snadno dohledat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
19.1.21 23:51

@miri_z Nikoli, potíže pronajímateli zvíře, které neštěká (nebo jinak neruší) ani neničí, nepůsobí. Ve sporu by toto s vysokou mírou pravděpodobnosti vyhrál nájemník.

Pokud jde o kouření, spíše než pofidernímu serveru bych věřila renomované organizaci (např. dTest https://www.dtest.cz/…tu-byt-nesmi) nebo advokátovi (https://dostupnyadvokat.cz/…emni_smlouve). A jinak viz výše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
20.1.21 00:06

@Slečna Ferka: Pokud se jedná třeba o morče, tak to bych nájemníkovi ani nezakazoval. Nebo akvárium (pokud není pětitunové).

Možná jsem měl zdůraznit, že se mi jedná o zvířata jako pejsky, kočičky, prasátka apod.

Taková zvířata by mi působily obtíže vždy, stejně jako kouření cigaret. Tedy pokud pronajímám slušný byt, který jsem vlastníma rukama zrekonstruoval…

Jestli by to obstálo v nějakém soudním sporu, to je spíš taková teorie. Jak už jsem psal výše, s nájemníkem se vždycky snažíme jít na dohodu a hlavně si takového nájemníka do bytu vůbec nevybereme.

Nicméně citoval jsem i znění zákona, které je myslím zcela jasné. Občanský zákoník mám prostudovaný velmi dobře a znění naší smlouvy jsem konzultoval s advokátem, který se na byty specializuje a sám nějaké investiční nemovitosti vlastní. Rozhodně není žádný zločin do smlouvy uvést zákaz kouření a omezit chov zvířat. Stejně tak není zločin si vybrat nájemníka, který bude tato pravidla respektovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí