Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mohla bys mi prosím napsat na můj mejl Tana.Sedlakova@seznam.cz máme hrozné problémy s prdíkama a HAVNĚ odbrkáváním a tak bych možná potřebovala pomoct dnes řveme od pěti od rána děkuji MOC.
My se taky nemůžeme vyprdíkovat i když dšláme úplný psý kusy aby se uvolnily a nic nepomáhá. Pa
Ahoj,
posílám to mailíkem i na emimino, kdy to někomu bylo k něčemu..
Myslím, že až bude Vojtíšek trošku silnější, že mu to půjde líp. Zkusila bych různé savičky, nějaké jsou fakt tvrdé a on je drobeček, který s nimi může docela bojovat a díky tomu mít i víc napolykáno.
Dřív jsme zkoušeli přerušit kojení či krmení z lahvičky, ale malá začala okamžitě řvát tak, že se stejně neodkrkla, tak jsme to vzdali a nakrmili ji celou dávkou a holt se pak i hůře odkrkávalo..
Nenechávala bych mimi moc naležato, tam taky napolyká víc.
Takže si jedni, spíš pololehni, bude na tobě ležet, opírat se a ty dobře budeš i vidět na lahvičku, kolik tam má, aby mu už nešel vzduch do dudlíku.. Nebo na ruce… když je takový drobek… já už doma pracuju s jinou váhovou kategorií ![]()
Když mi mimi třeba u prsu či lahvičky usnulo, tak by měl člověk tendenci ho nebudit a dát spát, jenže se to pak vrátilo jak bumerang mnohokrát zhoršené, takže jsme ji nechali pololežet či ležet pár minut, pak zvedli, tím se probudila a začalo martirium kolem odkrkávání…
Jako malou jsme ji měli co nejvíc nasunutou přes rameno (aby se nezatěžovala zádíčka), nebo drželi hodně těsně kolem hrudníku (dítě nemusíš držet spodní rukou), v tomto závěsu, jsem z ní vydolovala často vzduchance, které z ní nešly ani když jsem si já zas šikmo sedla a jí si dala na bříško = váhou těla si tlačila na hrudník a posléze si odkrkla. Někdy zabíralo víc to, že se o mne takto břichem a hlavně celým hrudníkem opírala… jindy ten „závěs“..
Nejtěžší bylo vychytat to, aby se u toho odkrknutí pořádně nepoblindila..
Jakmile odkrkala, ihned jsme ji trochu zaklonili. Kdyby si dál ležela opřená hrudníkiem, tak to z ní vylítlo.. Takže jsme ji museli hooodne sledovat, kdy už na ní to krnutí jde, abychom to mlíčko zachránili. ![]()
Bylo to děsné, za pár týdnů jsme už byli všichni sehraní, ale problém s polykáním vzduchu má fakt doteď, akorát nyní je to odkrkávání již v pohdoě.. Resp. neusne, dokud tam nějaký vzduch má… Dřív třeba i usnula, pak jí to šlo do střev a pak se kroutila a řvala a nic nepomáhalo.. fakt děs… Nyní je velká, tak neusne, dokud není pořádně odkrkaná… a případné prdíky má jen z jídla (z jeho nadýmavosti)…
Ale ty první měsíce, to bylo fakt šílené… Každému kolem nás stačilo, aby si mimi krklo jednou a šlo hajat.. většinou to bylo chvilku po jídle…
ale ona nidky opravdu dřív jak za 20 min. řádně odkrkaná nebyla, někdy i 45… pak ale spala… někdy samozřejmě také ne - nejvíc byl problém s nočním krmením, kdy byla polospící = nespolupracující k odkrkávání
Od konce 4. měsíce ale dostávala pokračovací sytější mléko a naštěstí pila v 19h a pak až tak ve 4-5h ráno, takže to už bylo OK.
Tak držím palce, ať brzy vychytáte všechny napolykané bubliny tím, že je odkrkáte, aby vás pak v noci netrápila ta bolest ve střevech a neschopnost se vyprdět…
Jo a na odkrkávání i odprdění je též dobrá poloha na předloktí - hlavička u lokte, břichem dolu, držet rukou zespodu za vnější stehýnko, aby mimi neupadlo… Polohou předloktí nastavíš, jak šikmo mimi bude (aby to netlačilo moc a nezeblindilo se apod.)..
Nebo tebou zmiňovaná poloha sezení jako na záchodě, ale to jsem se s malým mimi bála dělat.. bála jsem se ji moc točit.. mimi by se snadno poranily orgány, když by bylo stočené do klubíčka a ještě zvedané nohy.. a já se bála, že při tom „záchodování“ se mi bude hroutit a moc kroutit a žebry si bude tlačit na ty orgány a něco si udělá, když břišní svaly ještě žádné namakané neměla… Ale to poznáš citem… jaká poloha je OK a jaká ne… už vím - když jsme ji přebalovali, tak tam se nemají mimi zvedat nohy a dávat jakoby k hrudníku, aby se tak netlačilo na orgány. Prostě je u mrňat zvedat raději jakoby svisle vzhůru, aby nebylo bříško stlačované… až se bude hýbat, bříško posílí a bude OK i toto..
Držím palce, ať se brzy vyspíte!!
E.
PS: Používáme celou dobu Avent, přesto polykáme vzduch doteď… do hrnku fouká bubliny, děsná sranda.. takže ještě ani neumíme pít z hrnku.. takové to jsme ostudy ![]()