Prosím levné recepty
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Pandulka píše:
Jinak další hodně levné jídlo je např. seitan- čistý lepek. Rostlinná bílkovina, která zasytí jako maso. Zadělám kilo mouky (kupuji v akci za 7 kč)s cca 250 ml vlažné vody, prohnětu a nechám odpočinout. Následně se z těsta pod kohoutkem vymyje z těsta škrob a zbyde taková žvýkačkoidní hmota- čistý lepek. Ten se hodí do hrnce s vodou a vaří cca 0,5 hodiny, čímž nabyde. Je primárně bez chuti, takže se dá ochutit dle libosti. Já většinou vařím s kmínem a pytlíkem kari. Za 14,5O kč (7kč mouky, 6kč kari a 1,5kč kmínu) mám 4 velké „falešné steaky“ masa, které používám do různých zeleninových směsí, ale jde s tím nahradit maso jako sojové- takže lze i segedín, obalit jako řízek apod. Je to lehce stravitelná bílkovina a výživná.
Ja sa snažím čo najmenej používať lepok je to vec názoru
a radšej kupované mäso ako kupovanú sekanú ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KackaDoup píše:
@Pandulka nenam zajem, mam rada sva streva…nechci si je odrovnat…tyhle veci bych nepozrela…
Však já to nikomu nenutím.
Já jsem zdravý jedinec, nemám žádné alergie natož na lepek, ekzémy, nic. Mně seitan nic nedělá, naopak- nemám po něm hlad a není mi těžko jako po mase, dle dostupných informací je to zdravá potravina a mně i chlapovi chutná. Pokud má někdo alergii na lepek nebo propadl bezdůvodně mediální kampaní v bezlepkové šílenství, tak seitan samozřejmě jíst nemusí. Je dávám levný recept na levné, výborné a výživné jídlo.
- Citovat
- Upravit
@Pandulka tvuj nazor, ja mam jiny. Silene spis je kolik lidi ma nemocna streva…
- Citovat
- Upravit
@Pandulka fakt mě to zajímá aby to nebylo brané jako rýpání ale co je na tom zdravého??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KackaDoup
tak já si ani neumim představit tu chut to raději kus masa, to můžu
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Markéta80 píše:
@Pandulka fakt mě to zajímá aby to nebylo brané jako rýpání ale co je na tom zdravého??
Je to snadno stravitelná rostlinná bílkovina.
My ho jíme většinou tak jednou za 2, 3 týdny. Ale je fakt, že jíme dost zdravě a chleba či pečivo jíme jen třeba 1× týdně. Takže já se přemíry pšenice a lepku vážně bát nemusím.
- Citovat
- Upravit
@KackaDoup píše:
@Pandulka http://www.magazinzdravi.cz/…zvany-gluten
treba
Ano. Jeden článek na webu, který víceméně očerňuje veškeré potraviny mimo seitan např. nebezpečí konzumace kuřecího masa http://www.magazinzdravi.cz/…kure-krakore nebo vliv konzumace masa se související rakovinou střeva http://www.magazinzdravi.cz/…steho-streva
Oproti tomuto (co jsem našla jedinému) článku stojí mnoho jiných, které označují seitan za zdravou potravinu např http://www.vegmania.cz/vegpedie/seitan
http://www.slunecnice-cb.cz/…CH/66-SEITAN ap.
Navíc naslouchám svému tělu a mně osobně nijak seitan nevadí, ba naopak.
Já si opravdu myslím, že názor na seitan jsme si vyměnily. Myslím, že pokud to někoho zajímá, nebo se nebojí lepku jen proto, že v televizi říkali, jak je špatný, tak věřím, že si informace vyhledá na internetu a udělá si názor sám. Nemyslím si, že je třeba plevelit tuto diskusi. Jak říkám, já seitan fakt nikomu nenutím a nedržím nikomu pistoli u hlavy, aby jej snědl.
Ostatně mléko také půlka věodců vychvaluje pro zdravé kosti a druhá půlka jej má za zlo, neboť okyseluje organismus a nic dobrého nám nedává. Myslim, že základ je jíst véceméně vše, základní potraviny a v přiměřeném množství. Pak nikdo po pozření seitanu vážně nezemře ani mu to neproděraví střeva. Naopak doplní dávku rostlinných bílkovin, které v čr není moc zvyk konzumovat. Dle mě je to další potravina do vyváženého a pestrého jídelníčku. Takže asi tak.
- Citovat
- Upravit
Dotaz
Ahojky, KackaDoup můžu se zeptat na tvůj recept „zapečená bramborová kaše“ na ten čerstvý smetanový sýr? To jako nějaké žervé nebo tak? Nebo čerstvý sýr nějakého tvarohového typu?..Šel by třeba i tavený sýr? Moc díky za odpověď. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KackaDoup píše:
ZAPEČENÁ BRAMBOROVÁ KAŠE
Překvapivá pochoutka
1 kilo brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a rozšťoucháme. Přidáme 100 g másla, 300 ml horkého mléka, sůl, čerstvě mletý pepř, trochu mletého muškátového oříšku, 200 g čerstvého smetanového sýra, dvě pořádné hrsti sekaných bylinek (já měla pažitku, petrželku, libeček a šalvěj) a čtyři žloutky. Dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh ze 4 bílků.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 40 minut. Výborná je se salátem z čerstvého zelí.
Ahojky, KackaDoup můžu se zeptat na ten čerstvý smetanový sýr? To jako nějaké žervé nebo tak? Nebo čerstvý sýr nějakého tvarohového typu?..Šel by třeba i tavený sýr? Moc díky za odpověď. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mobča podľa čierneho nicku KackaDoup ti už asi neodpovie.. Asi len vyskúšať taký alebo taký ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já vždycky nakupuji ve slevách - když jsou třeba papriky zlevněné, tak udělám např. lečo…apod..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zoui08 Bramboráky a k tomu zelný salát…nastrouham zelí a mrkev trochu oleje sůl pepř hotovo. Hrášková polévka, Francouzské brambory, játrová omáčka z kuřecích jater, hrachová kaše s parkem nebo vajíčkem, různé pomazánky, vajíčková, bramborová ta je snad že všech pomazánek nejlevnější a dost dobrá
- načítám...
- Citovat
- Zmínit