Prosím levné recepty
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Falešný segedín : na dno pekáčku cibuli, na plátky brambory - osolit, opepřit, kmín-na to mleté maso- osolit, opepřit, mletá paprika-na to kysané zelí, dochutit podle chuti zelí a dát zapéct, kdo má rád může ke konci polít kysanou smetanou a dát na chvilku dopéct- výborné, levné a je toho dost ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kléris píše:
Falešný segedín : na dno pekáčku cibuli, na plátky brambory - osolit, opepřit, kmín-na to mleté maso- osolit, opepřit, mletá paprika-na to kysané zelí, dochutit podle chuti zelí a dát zapéct, kdo má rád může ke konci polít kysanou smetanou a dát na chvilku dopéct- výborné, levné a je toho dost
ked sa da miesto zemiakov ryza je z toho kolozvarska kaposta, mnam
- Citovat
- Upravit
@Kléris chtěla jsem se zeptat jestli se musí brambory předvařit a mletý osmahnout?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mates26 : já předvařuju brambory jen když mám mín času, mletý maso nemusíš, to je rychle hotové ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevím, jestli to tu někdo už nedával..já někdy hledám inspiraci..na pošlirecept. cz..což možná znáte z trafik ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dobrodějka , levný zdravý oběd za babku.
Levný, chutný, zdravý oběd včetně polévky pro celou rodinu do 40!! Kč Jak na to?
Koupím pěkný kuřecí skelet, asi 12 Kč
Dám pomalu vařit spolu s cibuli, kořenovou zeleninu, dejte ji více, budete jí potřebovat nejen do polévky není (drahá, asi 4-5 Kč)
Vývar zcedíme, maso obereme, spolu s polovinou nakrájené zeleniny přidáme do
těstíčka, které si připravíte jako na čínu, vejce,(3 Kč) maizena, koření na čínu, sojová omáčka, do těstíčka vmícháme obrané maso a zeleninu a můžeme nechat odležet, ale nemusíme.
Na rozehřátou pánev lžící děláme placičky a rychle orestujeme (vše je vařené)
Podáváme k bramborům. Můžeme přidat zavařeninu, kdo má svoji nebo od babičky, nebo jako oblohu zeleninu, co nám zůstala v ledničce. Do vývaru nakrájet zbytek uvařené zeleniny, zavářku, těstoviny, co dům dal, když se někdy nedojí rýže dám ji do mrážák, pak jak by se našla zasypu do vývaru, nebo hrstku vloček, někdo má rád polévku čistou, moje děti mají rády starší nakrájený rohlík, nebo kapání děti mají rády i starší rohlík, těstoviny)
Počítejt se mnou. Podle mě je to nejlevnější oběd i s polévkou, který je biologicky vyvážený, včetně zeleniny, je chutný a v této kategorii levně, zdravě a chutně je bez konkurence. Přeji dobrou chuť
Ps. kompot za babku - padaná jablka co nikdo nechce okraju, přidám kousek celé skořice, může 1-2 hřebíčky, cukr. KDYŽ JE kompotu, HODNĚ DÁM DO SKLENICE DO LEDNIČKY VYDRŘÍ 2.3 DNY
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
„Zdravy“ lehký oběd nebo večeře:
Pohankové karbanátky+kaše z cizrny
1/2sačku pohanky připravit dle návodu
1mrkev nastrouhám (orestuji na cibuli a česneku)
kousek nivy nebo eidamu
Sůl
To vše smíchám a tvaruji karbanátky, dám do trouby na pečící papír a za 1/2hodky hotovo.
Kaše-1/2sáčku namočené cizrny uvařím do měkka společně s kouskem mrkve, celeru,cibule.Po uvaření rozmix. a dochutím česnekem, solí, trochu oliváče.
K tomu všemu kyselé zelí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teď jsem četla na http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?…
*"Před nějakou dobou jsem vymýšlela (nikoli naštěstí pro nás) jídelníček s rozpočtem 80 Kč/den pro čtyřčlennou rodinu. Se 120 kč by to bylo úplně v pohodě ![]()
Princip spočívá v tom, že člověk přestane „kupovat práci“ jiných lidí, namísto toho „vloží vlastní práci“.
Tj. nelze platit pekaři za to, že nám upeče. Musíme upéci sami. Nelze platit uzenáři za to, že nám maso připraví do podoby „ready-to-eat“, musíme vařit ze syrového masa. Nelze platit velkovýrobcům, že nám oškrábou a nakrájejí mrkev a nasypou ji do pytlíčku – musíme ji škrábat a krájet sami…
A pak je dobré přeorientovat se na sezónní tuzemské potraviny, protože v sezóně jsou levnější. A opět se pokorně vrátit k tvorbě zásob v době hojnosti (léto, podzim) na dobu snížené dostupnosti potravy (zima, předjaří). Takže zavařovat ovoce a zeleninu, sušit houby…
Peníze stačí, ale vyžaduje to podstatně více zapojovat přemýšlení a plánování.
Zkusím Vám sem zkopírovat ten jídelníček za 80 Kč/4 os./den.
Ceny jsou z naší sámošky.
předpoklad, že je doma sůl, koření, ocet.
Rozpočet na pět dní:
kuřecí skelety 1,kg (13 Kč/kg) – 13Kč
hovězí kližka 500g (100Kč/kg) – 50Kč
syrové sádlo 300g (40 Kč/kg) – 13Kč
mrkev 0,5kg (14 Kč/kg) – 7Kč
celer 1ks (25 Kč/kg) – 25Kč
cibuli 0,5kg (15 Kč/kg) – 7,5Kč
brambory 1,5kg (20 Kč/kg)- 30Kč
salátová okurka 1ks (8 Kč/ks) – 8Kč
jablka 1kg (20 Kč/kg) – 20Kč česnek palice – 10Kč
mléko 2l (15 Kč/l) – 30Kč
1 máslo (25 Kč) – 25Kč
1 smetanu (18Kč) – 15Kč
jogurt bílý 4ks (6Kč/ks)- 24Kč
syrové sádlo 300g (40 Kč/kg) – 13Kč
krupici (15 Kč/kg) – 15Kč
hladká mouka 2kg (10 Kč/kg)- 20Kč
droždí 3ks (3,5Kč) – 10,50Kč
tvaroh 2ks (11Kč) – 22Kč čočka sáček (20Kč) – 20Kč
pudink sáček (5Kč) – 5Kč
vejce 10ks (30Kč) – 30Kč
cukr (15Kč/kg) – 15Kč
Celkem je to 418 kč (tedy 83,6Kč/den), ale krupice, cukr, máslo, sádlo, celer se nespotřebuje komplet, zbývá na další dny. Schválně jsem to nedělila (200g krupice atd.), protže mi někdo někdy psal, že přece nelze koupit 200g krupice.
Jídelníček:
snídaně: chléb s budapešťskou pomazánkou (tvaroh, cibule, mletá paprika, sůl)
oběd: zadělávaná kuřecí polévka (vývar, maso ze skeletů, zelenina z vývaru, trocha mouky, třetina smetany) + krupicová kaše (krupice, 0,75l mléka)
večeře: čočková polévka (cca 250g čočky, sůl, česnek, cibule, 1 ks mrkve, majoránka)
snídaně: kynutý jablkový koláč (viz níže)
oběd: hovězí s koprovou omáčkou a bramborem (0,5kg brambor, třetina smetany)
večeře: chléb s česnekovou pomazánkou (tvaroh + sůl + česnek)
snídaně: kynutý jablkový koláč
oběd: bramborák (750g brambor, česnek, cibule+majoránka, sůl, trochu mouky) + okurkový salát
večeře: palačinky s dušenými jablky (3 vejce, 0,75l mléka, mouka, 0,5kg jablek)
snídaně: topinky s česnekem
oběd: hovězí s paprikovou omáčkou (1/4 vývaru, paprika, druhá polovina hovězího, poslední třetina smetany) a knedlíkem (mouka, droždí, sůl)
večeře: bramboračka (zbytek brambor, celeru, mrkve, cibule, sádlová jíška, majoránka, sůl, pepř, česnek)
snídaně: pudink (0,5l mléka, pudink)
oběd: dušená čočka s cibulkou a vejcem
večeře: česnečka s chlebovými kostičkami (1/4 vývaru, česnek, zbytek tvrdého chleba)
Udělala bych veliké množství vývaru z kuřecích skeletů (vařit alespoň 2,5 h, aby byl opravdu vydatný). V polovině vaření bych přidala hovězí maso a kořenovou zeleninu (to proto, aby nebyly úplně vyvařené, hlavní chuť vývaru dajií skelety).
Vývar bych rozdělila na 4 části: 1 část na kuřecí zadělávanou polévku (obere se maso ze skeletů a nakrájí zelenina z vývaru, zahustí moukou, přilije třetinu smetany, okoření pepřem a muškátem).
Další část schovát na koprovou omáčku s bramborami, ke které se dá půlka vařeného hovězího
Další část vývaru na paprikovou omáčku s knedlíkem.
Poslední část na česnečku.
Upéci chléb z 1kg mouky
Upéci kynutý koláč s jablky a drobenkou (z 0,5kg mouky, 3 vajec, 1 droždí, cca 50g rozpuštěného másla), 0,5kg jablek a drobenkou z 80g másla).
Vyškvařit si (v MW) sádlo, na kterém pak usmažit bramboráky, udělat z něj jíšku do bramboračky a na čočku cibulku se škvarky z toho sádla.
4 jogurty byly určeny pro jedno z dětí v té rodině, protože jí jen mixovanou stravu a některá jídla nelze mixovat, tak místo toho má jogurt."*
CO TOMU ŘÍKÁTE?
Uvažovala jsem, že to vyzkouším, u nás je to tak, že jsme 3 dospělí a malé teprve na cestě. Jak se Vám to líbí? Myslím, že by to mohlo být fajn. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mari-KusKus vetsina jidel je nezdravych,.,neznamena levne nezdrave..ted je sezona zeleniny.,chybi me tam jidla typu leco, a jine zeleninove jidla..je to bida..je to samej blaf…na co smazene:?kde jsou zeleninove polevky kde jsou lusteniny kde jsou brambory se zeleninou..kde je ryze se zeleninou…
- Citovat
- Upravit
@KackaDoup píše:
@Mari-KusKus vetsina jidel je nezdravych,.,neznamena levne nezdrave..ted je sezona zeleniny.,chybi me tam jidla typu leco, a jine zeleninove jidla..je to bida..
Tak jasně, to je vlastně strašně málo peněz. Já plánuji přidat svačinky (mám ráda ovoce - dělám si přesnídávky doma) a přítel ten je kuchař, jistě vymyslí, jak to levně „ozeleninovat“ ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mari-KusKus dusena mrkev, cukety, papriky svetle, zeli, kapusta, kvetak, rajcata atd atd atd..neni treba ozeleninovat ale zelenina by mohla byt zakladem…
a kde jsou obiloviny, vlocky, jahly, pohanka…neumite vyuzit potencial zdravych potravin, uplne na ne zapominate..nejsou jen testoviny a knedliky
![]()
Příspěvek upraven 17.08.14 v 16:11
- Citovat
- Upravit
@KackaDoup píše:
@Mari-KusKus vetsina jidel je nezdravych,.,neznamena levne nezdrave..ted je sezona zeleniny.,chybi me tam jidla typu leco, a jine zeleninove jidla..je to bida..je to samej blaf…na co smazene:?kde jsou zeleninove polevky kde jsou lusteniny kde jsou brambory se zeleninou..kde je ryze se zeleninou…
Přijde mi to úplně stejne ![]()
- Citovat
- Upravit
RIZOTO S MRKVÍ
Naprosto dokonalé, musela jsem si přidat proti své vůli.
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a 10 minut na něm opékáme 500 g na tenká kolečka pokrájené sladké jarní mrkve. Osolíme, přidáme lžičku kari koření, tři lžíce hrozinek a svazek jarní cibulky pokrájené na kolečka a ještě pět minut opékáme. Připravíme obvyklým způsobem 4 – 5 porcí dušené (nebo vařené, jak je kdo zvyklý) jasmínové rýže a nasucho opražíme 50 g slunečnicových semínek dozlatova. Hotovou rýži spolu se semínky vmícháme do mrkve, na talíři sypeme pažitkou.
- Citovat
- Upravit