Prosím o pomoc někoho ze zdravotnictví!!!

7678
6.12.07 21:16

Prosím o pomoc někoho ze zdravotnictví!!!

Dobrý večer,

Prosím potřebuji poradit,manža byl před 3,5 lety operován pro ??? něco (neřekly mu ani 100% proč (varianty byly-nádorový výrůstek,zánět atd…))a odebrali mu spodní část levé plíce,bylo to dost dlouho nahnutý,asi dvakrát vykolaboval a pořád mu ta operovaná plíce „padala“. Byl tam cca 6 měsíců a pak dlouhá rekonvalescence doma. Jezdil každého půl roku na kontroly a v létě tam byly nějaké granulace (našli to vyšetřením BRONCHOSKOPIE) a profesor řekl že dokud to nekrvácí není potřeba se stresovat,dnes byl znovu na kontrole (sám mě na onkologickou ambulanci a léčebnu nepustí) a přijel hodně špatný nic neřekl ale já to poznala, tak mi pak jen řekl,že mu dělali Bronchačku a rentgeny a že mu musely vzít vzorky,že to dost krvácí a musejí to vyšetřit. Tak jsem teď z toho špatná a nevím vůbec co nás čeká,za týden tam má jet znovu,to tam nikdy podruhé nemusel i když mu brali třeba krev na rozbor. Teď ani nevím co se v takových případech dělá,můžou ho znovu operovat? Co by mu odebrali teď? Nebo jaká je léčba? Mohl by pak k dětem? Jsem asi otravná,ale nechci ho ještě zatěžovat těmito otázkami,na které třeba nemusí ani znát odpovědi! Děkuji jestli někdo ví!

Hanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1456
6.12.07 21:29

Hanko
to je tezke, rici co se muze vsechno stat. Kdyz nevis, co mu vlastne je! Chapu manzela, ze o tom nechce mluvit, ale pokud jste rodina tak bys mela vedet o co jde. Jak pak ho muzes podporit, kdyz nevis co mu je nebo co mu rekli?
To ze si ho pozvali jeste jednou, muze znamenat jen to, ze mu chteji vysledky sdelit osobne (nemusi jit o nic vazneho).
Operovat znovu ho muzou, ale jak pisu, kdyz nevis co mu je…! K detem samosrejme muze, pokud to neni tuberkuloza a to jeste aktivni (coz nepredpokladam, ze by byla!)
Zkus si snim o tom promluvit az bude vhodna chvilka, jeho to urcite take trapi a treba nechte tobe pridelavat starosti!
Drzim palce obema!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7678
6.12.07 21:48

Děkuji Danco,
ale ono ani v té zprávě co v nemocnici tenkrát dostal nebylo přesně důvod odebrání nápsáno a na přímou otázku profesor nedokázal pořádně odpovědět jen řekl že zhoubný nádor se nepotvrdil a že musíme doufat že to nebude recidivovat. Manža měl obavy abych se teď nestresovala aby nebyl porod předčasný ale jsme oba laici takže akorát spekulujeme. A ještě k té zprávě z nemocnice,manža dostal pouze nějakou mini zprávičku jinak po něm posílali obvoďákovi papíry ve velké zalepené obálce a obvoďák (jsme z malé vesnice a obvodní doktor je tu takový důchodový šarlatán) řekl že je mladej a to že tělo zvládne a že to měl nejspíš nějaký zánět v plicích po 2 prodělaných zápalech plic. Po novém roce přestupuje manžel konečně k mé obvodní lékařce do města odkud pocházím.

A ještě jednu otázečku bych měla,lze vyžádat zdravotní dokumentace zpětně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
338
6.12.07 21:49

poradit

Ahojky!

Nevěřím, že by manžela operovali a neznal svoji přesnou diagnosu - ta se oznamuje i onkologicky nemocným! Určitě podepsal i souhlas s operací - a tam musela diagnosa být taky! A pokud nebyla přesná diagnosa před operací, tak podle pooperční biopsie se určitě upřesnila.
Druhá věc je, že buď diagnose nerozumí a neví jak ji má interpretovat, a nebo nechce před Vámi o ní mluvit. ( to je u mužů poměrně běžná reakce na něco špatného - taková forma popření).

Můžeš zkusit si s ním promluvit - ale v tvém stavu to možná nebude chtít.
Jinak ta kontrola na kterou ho zvou to je rutina - určitě mu nebudou sdělovat výsledek biopsie ( to je to co mu teď dělali) do telefonu.

Takže - do té doby než výsledky budou - hlavně klid, - mysli na mimčo . Lékaři mu pak podle výsledku určitě poradí, jaký postup by byl nejlepší.

Držím palce ať výsledek dopadne dobře a tobě bezroblémový zbytek těhotenství.

Petit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1456
6.12.07 21:59

Hanko urcite muze pozadat o nahlednuti do zdravotnicke dokumentace zpetne! Jsou to jeho vysledky a ma na to pravo!

Souhlasim s Petit, ze s nejakou dg. ho museli operovat a pokud nevedeli pred operaci o co presne jde tak po operaci uz urcite jo. S informovanim pacientu bych to tak ruzove nevidela, ikdyz se za posledni dobu hodne zmenilo!
Chapu, ze je tezke zustat v klidu, ale opravdu nez budou vysledky tak nemuzete nic delat, jen cekat a byt jeden druhemu nablizku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7678
6.12.07 22:01

Děkuji moc,
také jsem tomu moc nechtěla věřit,že neví přesně, poznali jsme se a brali se až po jeho operaci a rekonvalescenci.

A teď mi trochu přijde že ví (neboť je chováním trochu jiný),ale asi opravdu mi to jen nechce říct. Nevím co si počít,vše spolu rozebíráme,všechny záležitosti vždy řešíme ve dvou,ale jakmile přijde řeč na operaci nebo kontroly,které jsem vždy absolvovala s ním a vždy to bylo dobrý,tak hned mění téma a ptá se jak já jak se cítím atd…

Jen mám o něj strach!

Děkuji snad to je jen kontrolní pro jistotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1456
6.12.07 22:09

HAnko to je tezke, chlapy jsou neradi zranitelni a chapu, ze o tom nerad mluvi. (to jiste vis nejlepe) Proste vydrz a az bude chtit, tak mozna prijde a promluvite si o tom. Asi ceka az na ty vysledky, aby mel jistotu co mu vlastne je. Nechce te stresovat nejistymi spekulacemi!
Tak jeste jednou, at vse dobre dopadne!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7678
6.12.07 22:15

Díky moc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
7.12.07 08:58

Ahoj, něco podobného máme v rodině.
Mě se to úplně přímo netýká, ale je to hodně blízké příbuzenstvo. A ten muž taky nechce říct a nelze to z něj vypáčit. Nikdo nic pořádně neví, včetně jeho ženy. Zkoušíme se jí často ptát, co teda vlastně to je, ale ona to nedávno komentovala slovy „Když z něj je taky nemožný něco dostat!“ Je to pro okolí strašně stresující, vidět, že něco je, a nevědět přesně co.
To o čem píšu je už dva roky starý, ale stále to trvá a pokračuje, takže „paráda“.
Zkoušej hodně opatrně, aby ses dozvěděla něco víc, asi by se vám oběma o dost ulevilo, kdyby se to víc vyjasnilo…
Sabiko pevné nervy a buď statečná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TehotnaTerezka
7.12.07 09:14

jeste me napada, ze by jsi si o tom mohla promluvit primo s jeho lekarem, ne? jako jeho manzelka by jsi na takove informace mela mit narok, nebo se pletu?

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
7.12.07 10:10

Sabiko,
cítím s tebou, zažila jsem si před lety něco podobného. Muži jsou v tomhle opravdu jiní, než my. Manžel měl onkologickou diagnózu a jeho rodina o ní do dnes neví, pro mne to tehdy bylo opravdu těžké - dělat, že se nic neděje - byla jsem s dětmi u manželových rodičů na prázdninách, manžel po vyšetřeních. Moc ti držím palce, aby to všechno dobře dopadlo. U nás se to tehdy „povedlo“, ale toho strachu se už stejně nikdy nezbavím.
 Eva

• Citovat
  • Upravit
xyz
3294
7.12.07 11:53

Terezko, manželka na to nemá právo, pokud si to on nepřeje.

PETIT, ale on byl operován před 3,5 lety a to ještě informovaný souhlas nebyl povinný, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xyz
3294
7.12.07 12:09

Sabiko,
držím palce, aby to dobře dopadlo.
Težko soudit, co mu může být. Plicních nemocí, které se zjišťují bronchoskopií a biopsií, je spousta a nemusí to být ani zhoubné.
Holky mají pravdu, chlapi jsou na tohle opravdu horzní. Navíc se to asi tvůj muž snaží vytěsnit. K tomu tvé pokročilé těhotenství....... Uvidíš dál. Ale pokud se rozhodne, že se nemáš dozvědět, co mu je, tak ti to ani jeho lékaři říct nesmí. Bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7678
7.12.07 21:44

Děkuji vám všem moc
s manžou jsme ještě večer debatovali asi tak do půl druhé do noci,nechce mě prý vystresovat,ale nakonec mi pověděl co mu řekli včera.(stejně nevím jestli řekl vše ale věřím mu,máte pravdu chlapi jsou úplně v tomhle jiní) Tak mu krvácí nejspíš srůst po předchozí operaci,kdy mu odebírali nějaké nárůstky(které se tam nejspíš znovu objevili na druhé části plíce),které chtěli odebrat zdali nejsou zhoubné,to se nepotvrdilo. V noci jsme dospěli k názoru že to necháme do čtvrtka co mu řeknou a pak zkusíme popřípadě vyžádat zpětně zdr. dokumentaci a necháme si to někde vysvětlit.(nejprve zkusíme si to nechat vysvětlit od jeho Dr. co ho operoval a co mu provádí ty kontroly) Díky všem moc. Dnes ráno hodně vykašlával krev,ale prý to má hodně podrážděné a že mu řekli že to možná bude takto reagovat. Je to nápor na nervy,ale snad to bude dobrý.Ještě se zeptám asi v tomhle stavu (těhotenství) je blbost tam s ním chodit že,posledně mě tam nechtěli pustit. Tak budu spoléhat na to že to bude Ok a manža že mi řekne co našli nebo nenašli.

Ještě jednou všem moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast