PROSINEC 2007

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1314
17.2.09 23:15

Pavli,u mě zatim MS od porodu nikde.Ne,že by mě to vadilo,ale je to takový divný.Zatim pořád kojim,ale už jen 2× denně.Ono chvilku trvá než si tělo zvykne na změny.Po Verče jsem první MS dostala 9 měsíců od porodu,další msíc nic a pak už byla pravidelná.Tak uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1314
17.2.09 23:19

Holky,jdu do hajan.
Zítra musim balit, s těma dvouma lumpama nevim,nevim :roll: -

Přeju dobrou noc.Pavli,ty si uží posezení :lol: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
17.2.09 23:20

Enio
Máš moc pěkné bříško.Takové maličké.Já už byla jako hroch. :oops:

Vladi
Už je tu ticho.....Kdyby se ta hudba aspoň dala poslouchat.Ale to byla hrůza. :roll: Občas na něj musím.Letos to bylo poprvé. Doufám,že zase dá na dlouho pokoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
17.2.09 23:24

Holky já to balím.Jdu si dát sprchu a pak pofičím do hajan.Je mi nějak zima.

Dobrou a klidnou noc všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5525
17.2.09 23:25

Enio , to je pěkný bříško, taky jsem měla takový malinký, vlastně bych řekla až do konce pěkné, se tedy musím pochlubit :-)
hlavně, ať jste s Michálkem oba zdrávi :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5525
17.2.09 23:26

Vladi, Jiři , dobrou… taky půjdu, Lukáš paří a dnes dlouho bude a já už jen čekám na Vojtovo sirup za deset minut a pádim, pálí mi oči..
Dobrou, mějte se..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
17.2.09 23:26

Jo,někdo se tu ptal na kantare .............nechci kecat,ale nemáme to od romů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3396
17.2.09 23:27
Pajulena píše:Enio, tak s tim najemnym, to je sila. To bydli skoro zadarmo. Co je to vetsinou za vekovou kategorii?

regulovani jsou vetsinou stredni vek a starsi… dokonce je jedne babicce uz 91 let… ale nevypada na to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3396
17.2.09 23:27
žížala píše:
enio
Dík za vysvětlení, tak už to fakt nejde. To jsou pacholci.

no ale on nemusi pobirat materskou uz 6 tydnu pred porodem… pokud jsem to spravne pochopila, tim, že na ni ma narok, muze na ni nastoupit po porodu a to treba jen na tyden… pak ji vypovite, on provede volbu a ty nastoupis na rodicak…

pred 2 dny mi odpovedeli z aperia, tak to sem lupnu (omlouvam se za delku):
Dobrý den,

rozebereme si jednotlivé varianty.

270 kalendářních dnů účasti na nemocenském pojištění v posledních dvou letech před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) je jen jednou z podmínek nároku na tuto dávku. Další jsou, že účast na nemocenském pojištění trvá v den nástupu na PPM nebo v tento den trvá ochranná lhůta (ta je nejvýše 180 kalendářních dnů, pokud pojištění skončilo v době těhotenství). Protože vaše zaměstnání skončilo v červnu 2008, ochranná lhůta (i ta, co platila do 31. prosince 2008, tedy 6 měsíců) již dávno uplynula.

V této situaci vidím jen dva způsoby řešení:

1. Pokud by se otec dítěte okamžitě přihlásil k nemocenskému pojištění OSVČ, nárok na PPM (a tedy i možnost provést volbu čerpání rodičovského příspěvku) tím získá, pokud kromě výše uvedených podmínek také splní podmínku účasti na nemocenském pojištění OSVČ aspoň po dobu 180 kalendářních dnů v posledním roce před nástupem na PPM (což by v jeho případě bylo před uzavřením dohody o převzetí péče o dítě). Tuto dohodu lze s účinkem uzavřít nejdříve od počátku sedmého týdne po porodu. V praxi by to vypadalo takto:

Je třeba přesně spočítat, kdy splní 270 kalendářních dnů. Pokud se k nemocenskému pojištění OSVČ přihlásí např. od středy 11. února 2009 (tj. v tento den podá přihlášku k účasti na nemocenském pojištění OSVČ na příslušné správě sociálního zabezpečení), tak mu účast na nemocenském pojištění OSVČ vzniká dnem 11. února 2009. Od tohoto dne musí splnit současně 270 účasti na nemocenském pojištění i 180 dnů účasti na nemocenském pojištění OSVČ - to splní 8. listopadu 2009. Od 9. listopadu uzavřete dohodu o převzetí péče o dítě, jejíž vzor je následující:

Podepsaná Marie Slabá, narozená 20.3. 1978, bytem Vodičkova 15, Praha 4, předává svého syna Radima Slabého, narozeného 4.7. 2009, do péče jeho otce Pavla Slabého, a to ode dne 9.11. 2009.

V Praze dne 9.11. 2009 podepsaná: Marie Slabá

V dohodě musí být datum narození dítěte a datum převzetí dítěte. Podpis matky dítěte na dohodě musí být ověřen, a to buď úředně (notář, obecní úřad) nebo na správě sociálního zabezpečení podle místa bydliště. Tato správa by měla dohodu o předání dítěte do péče přinejmenším vidět.

Otec dítěte může PPM pobírat nejvýše 22 týdnů, ale pro získání možnosti provést volbu čerpání rodičovského příspěvku postačí i doba kratší, např. jeden týden. Po týdnu trvání dohody by jste ji pak vypověděli (může to učinit jak matka, tak otec dítěte, přičemž o ověření podpisu platí totéž). Otec dítěte si nechá na správě sociálního zabezpečení podle místa bydliště potvrdit délku trvání nároku na PPM (jestliže dohoda trvala týden, pak týden) a denní výši PPM.

O rodičovský příspěvek může Váš manžel požádat už od měsíce, kdy se dítě narodí. Až bude mít potvrzenou dobu nároku a denní výši PPM, může provést volbu čerpání rodičovského příspěvku (nejpozději však v termínu stanoveným zákonem o státní sociální podpoře). Poté, co manžel provede volbu čerpání rodičovského příspěvku, můžete se v jeho pobírání vystřídat.
Ovšem výhodnější by to bylo v případě, že budete chtít zvolit délku čerpání rodičovského příspěvku do 2 let věku dítěte, což může otec dítěte ovlivnit výší měsíčního základu pro placení pojistného na nemocenské pojištění OSVČ.

2. Pak je tu druhá možnost, kdy se k nemocenskému pojištění OSVČ přihlásíte Vy. Zde je žádoucí tak učinit do 8 kalendářních dnů po zahájení samostatné výdělečné činnosti. Protože nebudete mít nárok na PPM z žádné pojištěné činnosti, o čemž Vám vydá potvrzení správa sociálního zabezpečení podle místa bydliště, lékař Vás uzná práce neschopnou od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu. Tato pracovní neschopnost bude trvat až do konce šestého týdne po porodu, pokud nebudete i nadále práce neschopná z jiných důvodů, než je souvislost s těhotenstvím a porodem. Neschopenku uplatníte na správě sociálního zabezpečení, kde budete vedena jako OSVČ. Tam Vám potvrdí délku trvání nároku na nemocenské poskytované v souvislosti s porodem a jeho denní výši.

Tato jednodušší varianta je výhodnější v tom, že rodičovský příspěvek byste od začátku pobírala jen Vy a díky nároku na nemocenské poskytované v souvislosti s porodem byste mohla provést volbu délky čerpání rodičovského příspěvku. Nevýhodou je, že byste měla na výběr jen mezi dvěma variantami čerpání rodičovského příspěvku - do 3 nebo 4 let věku dítěte.

Právní předpisy:
zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, v platném znění
zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, v platném znění
zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, v platném znění

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
17.2.09 23:28

Už fakt jdu.......Jo a přišla MS.A nebolí ani nic. :D Ještě uvidíme jak dlouho tu bude. Ta minulá byla dlouho.Sice jen špinění,ale dlouho. :roll:

Už fakt jdu. Dobrou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15317
18.2.09 07:14

ahojte… :D

enio …krasne pidi brusko… :wink: :D

vy mate ale s tou materskou problemy…my mame len jeden variant a je pokoj!!!… :lol: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11359
18.2.09 08:12

Dobré ráno!

Jste to tady rozbalily jen co jsem zalehla. :o

Radko
Kantáre se používá, když je někdo hoooodně unavenej. Používá to několik mých známých.
Odkud je to převzaný je fuk ne? Hlavně, že si rozumíme. :lol: :lol: :lol:
Ale myslim, že Jiřka na to kápla. Taky bych tipla, že to bude od romů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1314
18.2.09 08:23

Dobré ránko,

tedy jak u koho,Verunce se něco zdálo ve 4 a Ondra chtěl už v 5 stávat :twisted: .

Terezko,koukam,že už Ti jede net,co jsem tu nebyla,to je supr.

Jdu na ty dva,Ondra je opět na stole :roll: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15317
18.2.09 08:34

kantare…u nas znamenaju traky… :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
18.2.09 08:45

Dobré ráno všem
Teda já jsem jak praštěná palicí.Děti spali pěkně,to jo.Ale.......Před 1 hodinou mě vzbudily zvuky,jako by mi někdo bouchal do parapetu.Tak jsem koukala a posluchala.Nikdo nám na balkóně nechodil,tak jsem zase pomalu usla.Šlo to těžko,protože u toho souseda bylo veselo.Buď si mluvil sám se sebou nebo tam někoho měl.No mluvil tak nahlas,že jsem ho slyšela až v ložnici (přes 2 pokoje) :roll: .Pak mě ještě párkrát vzbudil.Ale nechtělo se mi jít na něj.Stejně by se stišil jen na chvilku a zase by zapoměl,že jsem tam byla.Aspoň že tu hudbu už nedával tak nahlas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí