Poradna duly
Jana Čurdová
petrush jojo přesně tak, raději se teď taky česneku vyhýbám
Tino všude jsem četla o zázvorovém čaji, zkoušela jsi? Zabere to? Mě osobně, když mám tak trochu rozbouřený žaludek, pomáhá teplý bylinný čaj, protože má takovou neutrální chuť ani kyselou ani hořkou ani sladkou.
Asi jsem se někde nachladila, tak mě bolí nosohltan, snad mi to nesedne na průdušky. ![]()
Holky jak je to s očkováním proti klíšťákům? od kdy? je to jedno kdy v roce?
ahojky
Cancerko tchán chodí vždy na podzim na očkování proti klíšťatům, ale jestli se očkuje i jindy nevím…
A s tím nachlazením si opravdu nezahrávat, raději na chvíli ulehnout a vypotit se… moc léků se brát nemůže a tohle je asi nejlepší… Na ty průdušky mi to sedlo a kašlu úplně hrozně, na hrudi už mne nepálí… tak se drž Cancerko v těhu jsou tyto problémy fakt něco děs ![]()
Tino já mívám nízký tlak…a utrogestan taky beru, ale že by měl ten tlak ještě snižovat o tom nic nevím… to je pro mne novinka. Zítra mi na KO tlak určitě změří , tak uvidím… Před nedávnem jsem četla, že nízký tlak nikoho na životě neohrožuje… ale když člověk s nízkým tlakem má motáky a mdloby a mrskne s sebou na blbém místě v blbou chvíli, tak by ho to taky mohlo ohrozit, ne!!?
A co zkusit i mátový čaj, uklidňuje prý podrážděný žaludek- není určitě proti zvracení , ale pomáhá v rekonvalescenci žaludku.
Cancerko tchán tedy sice chodí na podzim, ale našla jsem toto:
První jarní měsíce jsou nejvhodnější dobou k očkování proti klíšťatům. Naočkovat by se měli nechat zejména starší lidé a děti, jimž působí klíšťová encefalitida největší komplikace, řekl agentuře Mediafax přednosta kliniky infekčních onemocnění brněnské fakultní nemocnice Petr Husa.
Nejvíc klíšťat se vyskytuje v květnu, červnu a v září. Nákaze se přitom dá včasným očkováním vyhnout. Očkovací schéma se skládá ze tří dávek. V chladnějších měsících roku se druhá dávka podává za jeden až tři měsíce po první, a za dalších pět až 12 měsíců po ní se aplikuje třetí dávka. „Nyní je tedy vhodná doba pro první vakcínu, protože přeočkování vychází na duben, kdy se ještě klíšťata v přírodě tolik nevyskytují,“ uvedl Husa.
Kdo se nestihne naočkovat v chladnějších měsících, může využít i zkrácené schéma, kdy druhá dávka následuje už za dva týdny po první. Zdravotní pojišťovny vakcíny proti klíšťové encefalitidě částečně hradí. Náklady za očkování proti klíšťové encefalitidě se pohybují od 1400 do 2100 korun.
Klíšťová encefalitida neboli klíšťový zánět mozku, je neuroinfekční virové onemocnění. Může zanechat trvalé následky v podobě ochrnutí části těla, potíží s rovnováhou a v nejtěžších případech může končit i smrtí nebo úplnou paralýzou, kdy člověk nepřežije bez podpory přístrojů.
Proti lymeské borelióze, kterou také přenášejí klíšťata, zatím účinná vakcína neexistuje. Jedinou možnou prevencí je ochrana před klíšťaty. „Obyvatelé či návštěvníci oblastí s vysokým výskytem nakažených klíšťat by měli nosit do přírody dlouhé kalhoty zastrčené do bot, vysoké ponožky, pevné boty a oblečení s dlouhými rukávy,“ uvedl Husa.
Klíšťová encefalitida byla loni v ČR zaznamenána u 630 nemocných. Lymeskou boreliózou onemocněly zhruba čtyři tisíce lidí.
Autor: Marie Fialova
Článek je z PRAHA / 12:33, 14. 03. 2009
Takže nejlépe začít již v březnu…
ahojinky holky ,,já jsem unavená o víkendu jsem slavili filípkové narozeninky a ted jsme až vylezli z postele,,petruško to bude asi fakt ten nízký tlak taky jsem na to trpěla a česnek ani nejsez jelikož ten tlak ještě víc snižuje,,jinak holky nestačím dočít,každopádně moc zdravím,,,
Cancerko, čaj zkusím, já už bych zkusila cokoliv, na co se podívám z toho se mi zvedá žaludek. Mám ty zázvorová lízatka, co prodávají v lékarně a po těch se mi žaludek taky zvedá. Mám objednaná ty homeopatiky v lékarně, co doporučil doktor, měly být už v sobotu ale nebyly, dneska se tam jdu znova zeptat, tak snad budou.
Petrush, já nízký tlak mám, moje Dr na gyndě mě na to vyloženě upozorňovala, když mi ho psala a řekla mi ať si klidně dám kafe nebo trochu coly, kdyby mi bylo na omdlení.
Samozřejmě máš pravdu, nízký tlak není nemoc, neléčí se,ale pokud to má nepřímé následky, že sebou někdo někde praští,tak ho to samozřejmě ohrozit může. Tak to jsem zvědavá, co Ti naměří za tlak.
ahoj holky,
tak se zase po pár dnech hlásím. Na první KO jdu zítra, tak jsem zvědavá. Už tomu docela začínám věřit, že jsem opravdu těhu. Jen aby bylo vše OK…
já si minule mazala prsa, bříško a boky už tak nějak od 10tt, snažila jsem se 2× denně, ale někdy jsem zapomněla. Mněla jsem bonellu, Elasti-Q a olej od Weledy, toho mi ještě trochu zbylo. Strie z těhu nemám, a ty co mám jsou už od dřív ![]()
co se přibírání kil týče, tak já napřed 4 shodila a pak 12 nabrala, takže ve výsledku +8. Snad do 6týho měsíce jsem byla pořád kolem té výchozí váhy a pak se to rozjelo… asi v 8mém měs. půl kila za týden a ten poslední měsíc už kilo týdně a víkend před porodem další kilo a půl. Strašně jsem se bála, že budu jako koule, tak jsem si svoje váhový přírůstky psala v tabulce do excelu, měla jsem k tomu i graf, fakt jsem se snažila to hlídat. No trochu magor, že? ale teď se mi to hodí, budu mít srovnání. Výchozí váhu mám o kilo nižší než minule. Ovšem pokud mi nebude zle, tak to poletí nahoru hned…
Minule jsem trpěla večerníma nevolnostma, to jsem měla pořád žaludek jak na vodě. cucala jsem ty gravipop lízátka, ale moc to nepomáhalo. Vyloženě jsem nezvracela, ale i proto, že nebylo co… Na pití jsem snesla jen vodu a k jídlu jen ovesnou kaši nebo suchej chleba… A ulítávala jsem na melounech, byla jsem schopná za den sníst sama 4kilovej meloun! (v sezoně, jinak bych se nedoplatila…)
Teď je mi zatím dobře, ale občas už se žaludek zavrtí. No a začíná mě pálit žáha ![]()
pořád řeším, jestli když zvedám prcka, tak neubližuju tomu druhýmu… Dnes mě dokonce tak píchlo v podbřišku, že jsem si zase sedla… Tohle mě štve, neb s tím nic nenadělám, prostě když jsem doma celej den sama, tak ho holt párkrát zvednout musím…
jo, taky jsem okoukla fotku oteklých noh a „pěkný“… taky jsem je mívala oteklý, ne teda asi tak moc… ale rodila jsem v srpnu, tak jsem to přes léto řešila páskovýma sandálama na sucháče a přes den jsem to neustále povolovala…Ovšem v čem budu chodit v prosinci, to teda netuším…
tak se opatrujte a zítra po 14té hodině na mě myslete…
pa, nepřihlášená Petra
petrush díky za informcace, teď ještě otázka, od kolika let se může dítě očkovat ?
Jinak to nachlazení je zatím v normě, nemám horečky, tak léky zatím neberu. Jen jsem vycucala septisan. Má to i svoji výhodu, tuto noc jsem konečně aspoň trochu spala ![]()
venku tak hnusně fouká, to zas dneska moc na procházku nebude, nu tak jenom nakoupíme a půjdeme domů odpočívat ![]()
a s tlakem jsem to taky pořád řešila, nakonec jsem kvůli tomu byla i na rizikáči. Můj nejnižší v těhu byl snad 90/58. dr mi na to doporučil koenzym Q10. byla jsem taky chudokrevná (nevím, jestli to spolu nějak souvisí), tak jsem jedla železo, ještě i po porodu.
chtěla jsem se optat, jestli už pojídáte nějaký vitamíny? já minule jo, tak nějak ne úplně pravidelně, ale snažila jsem se a prcek teda žádný obřík nebyl (v termínu 48cm a 3,070kg), takže jestli mi to zítra dr potvrdí, hned si jdu do lékárny něco koupit.
tak a už fakt končím, pa
nepřihlášená Peťa
Nu já zatím jím jen kyselinu listovou a teď to občas při nachlazení doplním vitamínem C. Jinak se snažím jíst zdravě. Vitamínu začnu brát až doberu to balení kyseliny listové, protože by se mi tu zbytečně válela. Jinak jsem minule brala a i teď budu brát maximálně 2× týdně GRAVITAL.
Jsem to tehdy studovala jak jsou které vitamíny vyvážené a tyhle mi vyšli jako nejlepší. Hlavně bych nebrala maternu, protože obsahuje jednoho vítamínu příliš hodně (teď už nevím kterého) a ten způsobuje nadměrný růst.
Nepřihlášená Petruš, 8 kg je myslím super, kdybych přibrala 8 kg tak jsem spokojená a s tou tabulkou, já nevím, já jsem toho taky schopná, třeba si časem nějakou pořídím. Po tvém výčtu co všechno jsi jedla, respektive nejedla, mě napadlo, že já bych si asi dala krupičnou kaši, to je výkon, na nic chuť nemám ani náhodou. Tak to zkusím, třeba ve mě něco zůstane.
Mě je blbě celý den, není mi blbě dokud ráno ležím v posteli,ale někdy vylézt musím, večer je to nejhorší ale to nevím, jestli je to tím, že už jsem za celý den prostě hladová a žaludek rozhozený zvracení atd.
Do kdy Ti prosím bylo blbě? Já si říkám, že to nějak zvládnu ale nevím jak budu vypadat, když to bude trvat ještě min. 5 týdnů, to už pak budu asi úplně mrtvá a neschopná čehokoliv.
Strie mám taky asi někdy z dob puberty a myslela jsem, že k tomu mám asi dispozice, ale koukám, že to neznamená, že se musí udělat další. Zatím mažu nějakým mastnějším krémem co jsem doma našla a až půjdu do drogerky tak koupím něco z toho co jste doporučovaly.
Držímě pěsti na KO, určitě to bude v pořádku a dej vědět.
nepřihlášená Peťo
to vážení bych asi taky dělala, kdybych měla doma váhu
takhle jsem čekala do poradny
Ale já zas každý měsíc večer dělala fotku v plavkách z boku a zepředu a pak si to dávala do PPS, abych v té prezentaci viděla jak to břicho rostlo ![]()
S tím zvedáním malé, na to taky pořád myslím, ale holt se tomu nevyhnu i když už se snažím ji zbytečně nenosit a nezvedat.
Píchání v podbřišku mívám taky při nějakém prudkém pohybu, jako je chýchnutí apod. ale to jsem měla i posledně, tak snad to ničemu nevadí.
S pálením žáhy trpěla moje mamka a pomáhalo jí pít sifon, dodneska nevím jak to mohlo pomoct ![]()
Jsi mi úplně udělala chutě na melouuuun a už se nemůžu dočkat nektarinek těch vždycky sním kila ![]()
Peto ty mas prcka taky v srpnu? jako ja? nebo o rok driv? Graf nahodou dobry! ja ho taky nekde mam, vysledek 20kg
strasne jsem chtela tolik nepribrat i ted ale uz mam nahore 2kila a to jim uplne stejne jak predtim.naopak vcera jsem ani neobedvala ani nevecerela jen tak udobavala. je to k vzteku
taky zvedam 10kg prcka ale uz to neresim, i kdyz me taky picha a mam ten hematom… proste se snazim ji zvedat co nejmin.
blbě mi bylo cca do 12tt, už si to moc nepamatuju. Ale já neměla moc chuť na jídlo a dokonce na svoje oblíbený čokoládky jsem se nemohla ani podívat skoro celé těhu…
malej má zítra přesně 20 měsíců, takže Magdi, rok před Tebou.
Tino - s těma striema - myslím, že mazáním hodně pomůžeš, ale není to všemocné.
a ještě s tím přibíráním - myslím, že pokud člověk jí tak nějak normálně jako doteď, tak přibere jen to, co pak po porodu celkem v pohodě zase zhubne. Ale co mi přijde ujetý, tak plácat pátý přes deváty a vymlouvat se, že mám těhu chutě nebo že jako těhotná si to přece můžu dopřát… no můj názor, no.
já měla po porodu téměř svoji výchozí váhu, ale pak jsem denně jedla musli tyčky a čokolády, pila slazený džusy a tak jsem kojením teda fakt nehubla
no poučení pro příště ![]()
tak pa, nepřihlášená Peťa
Ahoj všichni, tak jsem z kontroly doma.
Tino , tak dneska bych výsledek mého krevního tlaku brala s nadhledem… měla jsem 145/85 a to díky tomu, že jsem se strašně rozčílila. Objednaná jsem byla na 10:15 a na řadu se dostala až 11:45. Přitom mne předbíhaly ženy, které byly očividně až po mě na řadě… ale sestra si volala jménem. Nakonec se mne přišla zeptat, jestli jsem objednaná… To už byl vychol! ![]()
Přišla na to, že si mne do svého diáře nezapsala, ale objednávací kartička, kterou mi dala, to jasně potvrdila. Takže tak můj tlak.
Jinak dle pohmatu jsem v pořádku, nešpiním, jen narůžovělý hlen…
Mám rizikový těhu a ležet. NA UTZ mne neposlala. A k tomu motání hlavy mi řekla, že to opravdu dělá Utrogestan a že bych ho spíš měla zavádět. Takže nepolykat - zavádět po celý den. A kdyby to nepomohlo, že se mám ozvat.
Takže když to zhrnu, celkem zbytečně jsem tam skoro 2 hodiny čekala, nemám ani těhu průkazku, ani potvrzený termín - nic. Jen jsme se bavily o té genetice, příště to prý naplánujem.
Takže další kontrola 7.5. + UTZ