Poradna duly
Jana Čurdová
Ahoj holky,
zdravím všechny. Mám pár dotazů pro zkušenější: Jak jste to dělaly s oblečky na mimi, myslím teď na velikost. Kupovaly jste jen tu nejmenší?Co když bude větší a hned se mi to do toho nevejde - nebo to nehrozí?
A v čem prosím perete oblečení pro mimi? Včera jsem pořídila první 3 kousky, v Tescu mají akci,takže nekupte to
. Vzala jsem radši tu větší velikost, měli tam pro novorozeňátka a pak 0-3 měsíce.
Leninko, jméno nemáme, on ani nebyl čas, dověděli jsem se to v pátek odpoledne a manžel večer odjel pomoci něco rodičům na chalupu a vrátil se včera večer celkem hotovej,ale ještě je čas ![]()
Děkuji všem za gratulace.
Ahoj děvčata,
dneska jsem byla na krvi a na lačno se mi fakt dost motala hlava, myslela jsem, že tam snad nedojdu a to mám kousek od domu.
Do žíly se trefila na poprvé naštěstí, mě totiž nejdou vidět ani cítit žíly a tak to dělají vždycky naslepo.
mikitko
teda v tom vedru nejsem schopna skoro ani dejchat, predstava, ze dělám na seně uffffff
jo a ty otoky jsou prý zadržování vody v těle, tak nevím jestli víc pití pomůže
HAHAHAHAHAHAH jsi mě fakt dostala s tím názvem svalů, odborně tomu říkají svaly pánevního dna, ale tvůj výraz je lepší
Nu cvičení na balonech by mě lákalo, ale to bych si musela pořídit balon domů, někam chodit pravidelně, to nezvládám, spíš si najdu cviky, které se dají cvičit třeba v leže než usnu
)
Tino1
Já jsem těch úplně nejmenších věcí měla jen pár kousků a stejně jsem je použila jen párkrát. Ono když se třeba ještě dává široké balení, tak se do některých dupaček mimčo brzo nenacpe. Košilky, pokud nemají moc úzké rukávy a nebo uzké přes hlavu, tak vydrží mnohem déle.
S čepičkama je problém, mám pocit, že malá má divnou hlavu, protože čepice jsou ji buď velké nebo malé a sem tam se konečně trefí velikost na její hlavu.
Peru v Lovele, aviváž nepoužívám žádnou a dávám máchání navíc. Lovela je sice dražší, ale já si jí nechám dávat jako dárek třeba k vánocům, narozkám apod. Takže jsem ji nekupovala ani nepamatuju ![]()
Při nakupování oblečků radím kupovat takové materiály, které vydrží vyšší teploty. Prala jsem pak všechno na 90 stupňů a nemusela jsem řešit, praní různých věcí zvlášť. (na oblečení často píšou na 60 stupnů nebo 40, ale většinou pokud je to na omak jako bavlna, tak to 90 zvládá normálně)
v tom pripade pit i vypoustet
doktorka se me na to taky pokazde pta…ale dikybohu to neznam…
cancerko: vidis..a ja si myslela ze panevni dno je zadek celej zivot
covek se stale uci…jinak ja mam balon doma (i v normalnim stavu) a vlasne na nicem jinym nesedavam..kdyz koukam na televizu nebo sedim u komplu…a pry uz jen to sezeni posiluje..psali…ale teda me to dela dobre hlavne na zada se na tom valet. to cvico dochazeci je dobry v tom ze tam covek fakt 45 minut cvici…to bych doma nevydrzela ![]()
joooo a zapomela sem gratulace k holcickam, chlapeckum a lepsicim se panvickam ![]()
ahoj holky
Já na pár dní odjela ke kamarádce…a už jsem se i několikrát koupala ( snad ta amnio…a rizika už nehrozí…)
Leninko, Tino moooc gratuluju k holčičkám…Luciali..,Zdenuli- ke chlapečkům
Petrush- já jsem teda nateklá od začátku těhu a celá… V prvním těhu rodila jsem v létě a to teda byla katastrofa…vešla jsem se jenom do jedněch bot.....pár dní po porodu jsem odtekla…a tím pádem i původní váha byla zpátky…
No prostě na mě ty hormony nějak moc působí…konečně už mi není až tak zle a pokud spím v noci…tak jsem docela i něčeho schopná…no konečně..
Holky jak jste tu řešily ročičák (mateřská)…tak já byla s prvním na dvouletý…ta mi skončila…momentálně jsem na řádný dovolený od zaměstnavatele…no a pak asi na 1-2 měsíce na neschopenku než půjdu na další mateřskou…
Ale taky nevim jak se rozhodnu pak…jsem spíš teď pro tříletou…ale chtěla bych ještě třetí dítě…a to mi pak bude 37…tak vůůůbec nevim…ale další dítě za dva roky by byl asi zpočátku mazec..
Mikita co cvičení ( plavání)?? Jak si to užíváš? A co bys doporučila…
Meli, díky za rady.Včera jsem koukala v Tescu co tam maj pro mimina za prášky a měli tam právě Lovelu a Batole,akorát u tý Lovely nebylo vyloženě napsáno, jestli je i pro ty nejmenší,tak jsem si nebyla jistá. Dražší byla,ale oproti tomu Batoleti už to takový rozdíl nebyl.
A ještě mě holky napadlo, na mateřskou se musí jít nejpozději těch 6 týdnů předem nebo to jde i dýl. Ne že bych si myslela, že budu ještě pracovat, to asi pak už provozuschopná moc nebudu,ale mám hodně dovolený,tak jestli si to musím vybrat ještě před těmi 6-ti týdny. Nevíte někdo?
Díky.
Ahoj holky
vratili jsme se z dovci tak se hlasim ![]()
jeee gratuluju vsem k holcickam i chlapeckum
![]()
meli taky jsem to tak mela natekla jsem silene ze i zabky me rezaly a to byly volnejsi ted jsem zvedava co budu nosit v zime, bo z to citim jak me boli a otekaji nohy. meli to jsi ty co mas holcicku presne o rok starsi ze? jaky budes delat dort?
nemas naky tip na uplne nejmensi co by mohla i julca? ja chci delat ze zakysane smetany, piskotu a ovoce… zatim me jiny nenapada.
jinak mame ode dneska silenou rymu, s odsavanim se nechytam, s morskou vodou tak leda ze bych ji pripoutala a hlavu dala do sveraku, jinak to nejde… nemate nake triky? ja mam treba na kasel povesit cibuli na kousky nad postylku ale kasel zatim moc nema.
tino ja mam taky jen par tech nejmensich, vcera jsem nachystala supliky s hadriky (ale nekdo mi je vyladoval ven) a mam 56 - 62 jezis ty jsou mrnavoucke ![]()
cancerko pomeranc je asi dost neprijemny co? chudatko, jeste to.. taky mam stejne pocity pozitri nebo kdy zacina sesty mesic, vubec si to neuvedomuju!!!! asi to je tim ze uz jedno zviratko doma mame a nesoustredime se na toho prdolku v brisku tak jak u prvniho. vis co ja si vubec neumim predstavit? jestli ja ho budu milovat uplne stejne jak kazdy rika anebo ne. Julinka je tak jedinecna ze mam pocit ze milovat nekoho stejne prece nejde. jsem normalni??
![]()
jdu si dat kafco (doufam v klidu) juli nak nemuze spat bobenek. ale ted to vypada nadejne.
Ahoj Magdi, jak jste se měli v Čechách? A jak často jezdíte?
Na rýmu doporučuji odsávačku na vysavač. Za tu bych dala Nobelovu cenu. Odsáté je to raz dva a nebolí to. Na spinkání vždycky dám Olynth a mezitím mořskou vodu.
Musím to zaťukat, ale tady v D je zřejmě mnohem lepší vzduch, malá měla rýmu od ledna pouze 2× a to jen tak max. 3 dny. A to chodíme každý týden na bazén. Jinak na Moravě rýmuje pravidelně co 14 dní od září do dubna. A to jsou teda rýmy jak trám! Trvají 14 dnů, pak 14 dnů klid a pak nanovo furt dokola. Já už z toho vždycky šílím. Chodím s ní i k léčitelce, je to lepší, ale zřejmě čistý vzduch je čistý vzduch. Škoda, že si ho odsud nebudeme moci odvézt domů
![]()
Jinak závidím horka v Čechách, já tu mám problém usušit prádlo. Pořád prší, průměrná teplota 21 C. To už mi leze krkem, já mám teplo ráda a už mi fakt chybí.
Jo a Magdi k té mateřské lásce. Jedna moje kamarádka, která čekala vloni 2.dítko mi říkala, že si to také nedovede představit, jak toho malého bude moci mít ráda tak moc jako dcerku. Myslím, že je má ráda oba stejně, takže zřejmě mateřská láska je bezbřehá.
To si asi nedovedeme představit tak, jako jsem si neuměla představit, že budu mami a budu mít vlastní mimi, když jsem byla poprvé těhotná
![]()
Tino , s vybráním dovolený záleží na tobě a zaměstnavateli, jestli tě pustí, každopádně máš nárok si vybrat mateřskou dovolenou (6-8 týdnů před TP, většinou určí lékař) a potom dobrat řádnou dovolenou a pak teprve nastoupit na rodičák.
Roxa
tak su doma z cvica uplne znicena ale spokojena ![]()
meli: chodim na normalni aqua aerobic, jen do slanyho bazenu do fitka v brne…je to fuska ale je to neuveritelne prijemny…a jinak chodim na cviko na balonech…taky parada…tam se cvici tak jako pohodove..spravny dychani, protahovani, natahovani, posilovani…aji trenink na porod a tak..tak je tam docela prca ![]()
Tino - já teď čerpám dovolenou dopředu…v zaměstnání si mysleli že se to splácne až do nástupu na mateřskou…(teda doufám, že vše nakonec dopadne ok a nebudu ji muset ještě vracet nebo nevim co
)
Ale lepší je......já to měla u prvního..nastoupit na 6t před porodem na peněžitou pomoc v mateřství (jestli to dobře píšu, nějak se mi ty pojmy pletou)…a po těch 28 týdnech…normálně na rodičovskou dovolenou (taky pojem nevim jestli je ok) a současně zažádat o čerpání dovolené od zaměstnavatele......půjde ti zároveň obojí
No snad to je srozumitelné…
Magdicko já mám teda kluka…teď mu byli 2 roky…my mu objednali dort krtka…ale nakonec jsme do něj nemohli ani říznout…
Já myslim, že ten tvůj bude výbornej…jen ho udělej ![]()
Ahoj holčiny… tak já jsem při Tince ukončila pracovní poměr dohodou po čas mojí marodky, kdy jsem byla na rizikovém těhu a měla neschopenku až do nástupu na mateřskou( tedy jsem pobírala peněžitou pomoc v mateřství- PPM), ovšem musela jsem nastoupit mateřskou 6týdnů před termínem, abych na PPM měla nárok( z důvodů ochranné lhůty) a pak po 28t týdnech nastoupila na rodičák, ten jsem si však mohla zvolit nejlépe jen v 3 leté lhůtě, jelikož mi chybělo pár korunek do 380korun a možnosti volit 2 letou variantu. A jelikož teď přejdu jen z rodičáku na rodičák, tak nemohu volit nic a automaticky mi bude „zvolena“
4letá varianta. Takže opravdu super „volba“. Ještě jsem tedy něco četla o možnosti volby rodičáku , ale v případě mého muže. Ten by ale musel, minimálně na jeden den nastoupit na mateřskou , požádat svého zaměstnavatele o peněžitou pomoc v mateřství a pak si zvolit 3letou variantu…ještě se na to musím podívat…tak se dá obejít zákon…něco víc je o tom v poradně aperio…ale věřím, že se to manžovi nebude moc chtít takto provést.
Mikit dáváš si do těla, co?
Zdenulino takže jseš zpět v Německu? A čekáte tedy chlapečka? Takže bude taky páreček?
MAgdi tak nám rýma ustala asi před necelým týdnem a bojovali jsem s ní asi 10dní…no hrůza a přestože se Tina naučila i sama smrkat , přesto jsme museli odsávat, ale byla to hrůza, fakt násilím, ale jinak to nešlo. Ale už jsem si říkala, že také pořídím tu odsávačku na vysavač, protože vysávat ústy, držet drobka a ještě trubičku v nose …to se fakt nedá. A navíc mi to vtahování vzduchu do sebe, teď v těhu nedělalo dobře. Napolohovaly jsme polštáře pod hlavou, moc to tedy nepomáhalo, ale alepoň ty hleny nešly dovnitř ale ven. Používaly Olynth, se mi zdál šetrnější( když vstříkneš) než když kapeš do nosa, ale museli jsme jej vyměnit za Nasivin( je tam jiná účinná látka) a až ten nám zabral. Pak už jsme jen vlhčili nosík Vincentkou a teď máme konečně pokoj.
Popíjeli jsme ještě heřmánkový čaj( má protizánětlivé účinky), ale ne moc, protože Tina není čajíková, má radši šťávičky, takže vymačkanou pomerančovou šťávu.
Tak přeju ať jste brzy fit
![]()
Jináč s věcičkama, to u nás nebude problém, protože 56 a vel.62 mám hojně . Tina nosila 62 snad do sedmi měsíců, možná i dýl…ještě mám některý bodynka nevypratelná od prvních příkrmů, a ty jsme začly po 6.měsíci. Tina byla totiž mrňous, když se narodila, takže do začátku, mám , ale co potom…
.
A natékání noh… je to hrůza a asi bude hůř…a jak psala Mikitaa , mám nějaký to kilčo
možná i deset navíc, tak co to má dělat. Jenže si myslím, že hodně dělá ta zadržená voda, tak mám víc pít…musím se zeptat v poradně.
**Cancerko a Tině jsem smažené dávala tak až před druhým rokem ( možná 1 a 3/4roku ) - poprvé řízeček… já si myslím, že by jste už mohly něco zkusit. Ale záleží na tobě, mě na záda dýchala tchýně i moje máti, jestli mi rozumíš…
A kdyby mohly, tak by Tina s prvními zoubky ochutnala řízek
A jinak se mi taky líbí ten Baby welt kočárek, hlavně v té béžovo-hnědé.
Ode mne zatím vše a moc pozdravujte miminka
**
Ahoj holky,
tož se musím pochválit dneska jsem konečně umyla aspoň jedno okno. Musím umýt všechny, protože brzy už nebudu moct a nikdo jiný to neudělá. Venku se dost práší a přes okno už projde jen určité procento světla ![]()
Oběd jsem dnes taky měla rychlovku (poslední dobou skoro pořád rychlovky
) Udělala jsem jen brambory s květákema vajíčkem, rychlé a mňamka.
Mikitoo
Jojo kdysi jsem taky chodila cvičit do kolektivu, je to rozhodně lepší, zábavnější, motivující a myslím, že i kvalitnější.
Ale teď s malou je to horší, musel by ji někdo hlídat a rozpisy cvičení většinou vycházejí na podivné časy, které mi nesedí.
Až budou dvě děti, tak to už si můžu asi jen nechat zdát ![]()
Balón jsem si kdysi chtěla taky pořídit, do práce, ale nakonec jsem se k tomu nerozhoupala, protože ho tam měla kolegyně a celý den na tom stejně nevydržela, tak jsme se střídaly.
Tino
Lovela je i pro mimča. Já mám AE a je to jediný prášek, který mi nevadí.
Nevím jestli je povinnost nastoupit mateřskou těch 6 týdnů před porodem. Ale určitě tam budeš muset řešit dovolenou někteří zaměstnavatelé to prostě proplatí, u některých si to musíš vybrat před mateřskou a u některých to jakoby vybíráš při přechodu z mateřské na rodičák. Takže se to chce domluvit se mzdovou.
Magdicko
Vítej z dovolené, jak bylo?
Nás ještě čeká týden v Jeseníkách a pak už asi nic.
Já jsem u malé naštěstí nikdy odsávat nemusela, protože se naučila strašně brzo sama smrkat. Tím že smrkala, tak jí vždycky rýma trvala max 3 dny.
O odsávačce na vysavač jsem slyšela hodněkrát samé chvály, ale mě to dost děsí.
Dětem se většinou nos aspoň na chvíli uvolní, když se koupu a je v té koupelce zapařeno, takže bych zkusila nejprve trošku zapařit koupelku, třeba tím, že se ty a manža osprchujete v teplejší vodě a nevyvětráte a pak se tam může koupat malá.
Jojo a určitě těhu letí kvůli tomu, že nemám tolik času sama pro sebe a na mimčo. Začínám mít obavy, jak se pak budu stíhat věnovat oběma dětem, abych je nešidila. A s tím, jestli lze obě děti mít stejně rád, to taky podle mě nejde a vůbec si zatím neumím představit tu dělbu lásky ![]()
Petrusho
Díky za odpověď, právě zvažuju, že už bych jí sem tam něco smaženého i dala, třeba květák, řízek apod. Že Ti někdo dýchá na záda, tomu rozumím, kdyby bylo podle mojí tchýně, tak Verunka dostala čokoládu už po narození
Ale pak pochopila, že si do toho stejně mluvit nenechám a že když jí něco chtěla podstrčit, že jsem jí to klidně sebrala a tchýni výslovně řekla, že tohle jíst nebude a že jí s ní o samotě nechávat nebudu, když netoleruje moje pravidla. Takže pak toho nechala, nic jiného jí nezbylo ![]()
Holky s tou mateřskou, jestli to dobře počítám, je pro mě teď výhodnější nastoupit mateřskou 8 týdnů před porodem (předtím jsem nastupovala 6 týdnů před)? Rodičák s Verunkou mám do tří let, ale je to míň peněz. Takže když nasoupím 8 týdnů před porodem, tak budu mít víc peněz. Po uplynutí 28mi týdnů opět nastoupím na rodičák. A ten je ne podle délky, ale podle věku dítěte že? Takže např. do tří let toho mimča, které se narodí? A výše té mateřské bude stejná, jakou jsem měla u Verunky?
Tak se mějte pápá
Do prcic ze ja si nevzpomela v cechach na tu odsavacku
zdenu dik za tip, mozna si ji necham poslat. tady na me koukaji jk na blazna co ze to po nich chci. jinak doma bylo fajn to vis, nemusela jsem nic delat.
ale jezdime jen jednou za rok az dva. ![]()
s materskou laskou to teda doufam ze to tak bude, protoze nekdy slysim takove nazory, no on je prvni tak ho maj radsi… takze to bych opravdu nechtela. ale na druhou stranu si nedovedu predstavit jak budu zanedbavat chudacka julinku protoze budu muset vecne kojit, chovat houpat, prebalovat… ![]()
meli jakto ze se do nej nedalo riznout? nooo zatim vitezi ten smetanovy stejne ji treba ubec chutnat nebude. a ted nevim jak s navstevama mame to tu prtave tak asi pozvu kazdy den nekoho jineho ale to bude taky naroce na pripravu ![]()
cancerko taky me ta odsavacka desi ale neslysela jsem jeste zadnou kritiku takze to asi bude fungovat dobre. a kdy se ti naucila smrkat? dik za radu s tou parou vidis to me nenapadlo, tak to dnes provedu.
jinak u nasich bylo fajn juli radila s nasima od rana do vecera a taky podle toho spinkala. uplne nadherne vubec se nebudila a rano i odpo nadherne 1,5 - 2 hodky. no to doma nehrozi..
ted me tresti hlva asi jsem to chytla od ni