Poradna duly
Jana Čurdová
Petrush Prosím Tě, kdyby jsi zjistila, jak to je s tím manžou na mateřské, dej mi taky vědět. Já jsem na tom přesně jako ty. Nemám volbu. Jen tu 4-letou.
Oblečky bych asi nakoupila č. 62 a kdyžtak ke konci třeba ještě koupila pár těch úplně mini což je 56. Protože třeba já jsem už 4 týdny před porodem věděla, že mimčo bude mít přes 3kg (přesně pak 3700g) a ty mrňavý věci jsme nosily asi 3 týdny a pak finito. Ale pokud se narodí malý mimčo, tak se určo užijí.
Ta odsavačka do vysavače je fakt super. I když to vypadá dost drasticky. Kamoška ju strčila malé do ruky (neměla asi ještě ani rok) a malá si to vysála i sama. Takže to zjevně nebolí a je to ucpanýmu nosíku příjemné. My jsme to s malým nepotřebovali a teď už umí smrkat. Ale pokud mimi bude mít někdy potíže, tak nebudu váhat tu odsavačku na vysavač koupit. Se starším jsme měli při nástupu do školky potíže těžkého kalibru - s rýmou a nachlazením. Skoro celou první zimu jsme trčeli doma nemocní. Kamošky maminka mi doporučila ozdravovnu Mladeč-Vojtěchov (ale někde jsem četla, že se má rušit-nedávno jsem viděla v TV, že tam poslali i děti ze zatopených oblastí na tábor) a musím říct, že zlepšení další zimu o 100%. Celou zimu malej ani nekýchl, akorát pak v dubnu měl zánět středního ucha. A další zimu zase nic a až do teď už bývá málo nemocnej. Celkem tam malej byl 3×. Takovej tábor zdarma. Jo a léčba je speleoterapie - tzn. hry v jeskyních a inhalace.
Jinak nohy mě nenatékají vůbec. Já pro jistotu když je vedro nemůžu chodit vůbec, protože mám mdloby. Minulé těhu jsem měla jen 1 den ke konci a pak, když do mě v porodnici pumpovali 1 kapačku za 2, dojela jsem domů napuchlá celá, jako bych ani nerodila. Váha jen -6kg. Naštěstí jsem do 2 týdnů tu vodu vyčůrala a shodila ještě 5kg. Teď jsem už přibrala na poslední kontrole 0,4 kg!!!! To je mi ale úspěch viďte!!!
![]()
Řízečky kuřecí my jsme dávali u obou dětí po 1 roce, ale ne nějak moc často a další smažené věci o dost později (asi o půl roku až rok). Teď už jíme všechno, jen ne ostré a moc kořeněné. Jo a ještě jsem s oběma udělala velikou chybu, když jsem jim brzo ukázala hranolky. Těch se potom blbě zbavuje! My je naštěstí doma neděláme, takže na nás číhali jen ve městě. Ale jak je kluci zahlídli jen z dálky, museli aspoň jednu dostat, jinak nebyl klid celý den.
Lovela je pro miminka dobrá. Když se přihlásíte jako těhulky do DM (což už zase funguje), dojde vám 1 kupon na tekutou a 1 na prášek. Přesně nevím, jaká je tam sleva, ale asi 50,–. Cože se na tu zkoušku na začátku hodí. Jinak já potom brzo začala prát normálně a vyrážka nebyla. Ale to u každého neplatí a chce to opatrně.
Dnes večer jdu na velký UTZ. Tak mi držte palečky, ať je to všechno v pořádku a nejlépe holčička! Já jsem přesvědčená o klukovi, takže mě asi zase trefí šlak!
Papa všem a pohlaďte břouška!!!!
Ahoj…
Batato zjišťovat budu až bude víc času…
, já jsem teda doma na mateřské, ale pořád nestíhám…
A naše Tinka taky miluje hranolky, ale doma to neděláváme skoro vůbec, takže spíš když jsme někde na výletě..... jinak ve městě strčím Tině radši suchý rohlík do ruky, nebo sýrovou bulku, tu miluje.
![]()
Držím palečky na velký Utz a nemůžu se dočkat, stejně jako ty…už abychom to věděly, co že čekáte. Přeju HOLČIČKU. ![]()
CANCERKO i já uvažovala o těch oknech, ale dneska prší , tak až bude hezky, udělám to asi po jednom max. po dvou… ![]()
Teď fičím. ![]()
cancerko: uz zas nevim odkud si…ale tady maji i cviceni s hlidanim deti ![]()
magdi: co ja vidim kdyz jsou dva sourozenci tak to vetsinou ten starsi trochu odnese..a ten mladsi byva „vic“ protezovan ![]()
jinak muzete mi rict jak funguje ta odsavacka na vysavac? ja myslela ze je to nejakej vtip kdyz jsme to s martinem videli..tak jsme si z toho delali prcu ze uz nevi na cem by vydelali…to jako opravdu pripojite na vysavac (normalni vysavac) a vysajete decku hlavu?
jinak okna mam ja uz konecne umyty…jeste mi teda zbyva veranda…ta je cela prosklena…tak to je dycky na celej den…tak tu si setrim ![]()
Ahoj holky a miminka,
dnes tu máme konečně hezky, ale na bazén to pořád není. Snad zítra!
Odsávačka na vysavač je fakt super. Hadičky byly dle mě na prd. V půl roce jsem Andulku hadičkama odsávala stylem, že jsem na ni musela kleknout, malá mlela hlavičkou na strany,brečela, jen ty hadice viděla a 1× jsem ji tou hadičkou i poranila nosík a pak jsem se soplem odsála i krev. A množství odsátého sople bylo minimální. Odsávačkou na vysavač je to šup šup a malá se toho vůbec nebála. Jedna kamarádka ted dokonce odsávala svému 1 měsíčnímu mrňousovi šušiny, neměl ani rýmu, tak jsem nechápala co chce odsávat. Prý to bylo v pohodě, vysavač nastavili na minimum. Tu trubičku jde stejně dát na kraj nosánku. Je široká, že se dovnitř nosánku nestrčí. Komu jsem to doporučila, tak si to jen a jen chválil. No ale stejně je nejlepší rýmu nemít.
![]()
Batato, to byl synek v těch Mladečských jeskyních u Olomouce, resp. Mohelnice? Držím palečky na dnešním UTZ a ať je to tedy vytoužená holčička!! Já mám taky 2 starší bráchy
Jakmile se schovává, tak by to holčička mohla být. Andulka se nám ukázala až ve 22tt. Zato teď máme exhibicionistu:-)
Magdi, tak to se do ČR teda moc často nedostaneš, co? Já bych zase nevěřila, jaké cesty budu muset absolvovat během druhého těhu ještě s malým dítětem k tomu. Ale naštěstí jsme ted jeli autem od našich, nebot naše je malé a nemá ani klimošku. Což v létě a při jedné cestě dlouhé 1 000km je bez klimošky záhul. Jo a ještě k té odsávačce, nevím, že by se prodávala jinak, než přes internet. Aspon před 2 lety to jinak nešlo. V lékárně na mě také koukali jak z jara. I naše dětská Dr. o odsávačce na vysavač neměla ani páru. Jinak u našich si taky užívám to „nic nedělání“, zahradu, nemusím vařit, … Snad na konci srpna zase domů pojedeme, nebot to počasí tady mě ničí. A navíc se s Ani nudíme, když je taťka furt v práci a nemáme tu žádné známé. Já pak v ČR lítám každý den z návštěvy na návštěvu, že posledně A. prohlásila, že už k večeru do hospody s náma nejde, že už je „přehospodovaná“!! Tak to jsem chytla záchvat smíchu!
Holky, viděla jsem, že jste řešili smažené. Anička měla řízek asi ve 2 letech,ale nijak ji neoslovil. Za to ve 2,5 letech dostala poprvé hranolky a to bylo něco. Stejně tak párek. Letos jsme poprvé u našich opékali buřtíky a ona by klidně snad snědla půl kila. I já teda radím, čím později hranolky a párky, tím lépe. Jenže nevím, jak se to pak dělá s mladším dítětem, když to starší už to zná??
![]()
Petrush, jo jo, bude to zřejmě chlapeček, tudíž také páreček. Já jak jsem měla 5 týdenní skluz se čtením tady, tak ani nevím, kdo co čeká
Jen jsem postřehla, že kluci tu vedou a že u Vás by to měl být také chlapeček? Pamatuju si dobře, že jste měli nějaké potíže s ledvinovými pánvičkami? Držím palečky, at se to všechno spraví. Kamarádce to zjistili u malé až při nepostupujícím porodu. Musely chodit první rok na kontroly do nemocnice, kde sledovali, jak se to vyvíjí. Pak v 1 roce malá podstoupila jakýsi operativní zákrok, že byly asi 3 dny v nemocnici a od té doby je to všechno dobré. Ale přiznám se, moc tomu nerozumím, tak doufám, že jsem Tě nepostrašila a že to bude dobré. Jinak naše druhé mimi, andělíček, se mě pořád drží. Na každé kontrole chodím na UTZ, jak se to vyvíjí a mimi přetrvává, už je to takový piňďa oproti zdravému mimi. Je to pořád takový divný pocit, ale jsem ráda, že nemám žádné krvácení. A že se to nevstřebává, mě to připadá divné, že by se mělo někde vstřebat. Já jsem se ptala Dr. v ČR, zda to může vstřebat to zdravé mimi a říkal, že ne. Že to vstřebává tělo matky. No ale známe ty případy z netu, že? ![]()
Holky, mějte se krásně, to jsem se zase rozepsaaalllaaa. ![]()
Ahojte holky!!!!
Jdu na vás kuknout jak se máte a co nového ![]()
Tak já byla dnes na KO v poradně a vše v pořádku moč i čípek. Zítra nás čeká velký UZV tak se moc těšíme s manžou až mimíska zas uvidíme. A taky co to bude, jestli tedy ta holčička. Takže vám zítra určo napíšu
![]()
Ted už nějak nepamatuji kdo co čeká tak musím kuknout do seznámku.
jinak pomali už nakupuji pro mimíska a zítra mám v plánu objednat si povlečko, prostěradla, mantinel, peřinky do kočárku. chtěla jsem to nechat až po tom velkým UZV. ![]()
Tak se tu mějte pěkně a zítra dám vědět a kdo má KO tak at vám dopadne dobře
![]()
Ahojky,
teda já Vás zas nestíhám. Díky za rady ohledně té mateřské dovolené, já pracuji v tak „velké“ firmě, že to kdy si vezmu dovču, je v podstatě v mojí kompletenci
,akorát jsem si nebyla jistá, jak to má být správně podle zákona. Já jsem ten dotaz úplně asi nevysvětlila: myslela jsem to tak jestli mohu nastoupit na mateřskou dýl, třeba 4 týdny před TP? Před tím bych si právě vybrala tu dovču. V práci je tohle někdy sranda, zrovna dneska jsem si poslala výplatu (nejenom sobě:-))
Magdi, vítáme Tě nazpět z dovči.
Zdeni, tak já Ti zas závidím těch 21 stupňů, mě to horko nikdy nedělalo extra dobře a zvlášť ne teď a v práci.
Petrush, 6. měsíc super. Nějak nám to letí.
A všem držím pěsti s těmi velkými UZ,ať je vše v pořádku
tino: delka materske je dana ze zakona…na dyl ji mit nemuzes…pak uz je tzv. rodicovska ![]()
a dovolena se vybira az po materske nez nastoupis na rodicovskou
tak mi to bylo receno na poersonalnim
Holky, tak dneska jen kardio, zítra jdu ještě na VVV. Vše je v pořádku a paní doktorka mi říkala, že mi asi udělá radost a že to vypadá na HOLČIČKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ještě uvidíme zítra, ale spravedlivé by to bylo, ne??
Tinuš Ta doba je daná 6-8 týdnů. Míň než 6 to nejde. Teda do práce můžeš chodit až do porodu, ale oficiálně musíš byt doma takhle. Já jsem šla 6 týdnu a 2 týdny přenášela a doma jsem se už pořádně nudila ![]()
batato: tak to gratulace velika, krasna mulatka…to se budou kluci tocit
nechces nam dat do galerky nejaky fotecky malych cernousku at se muzu teda asi hlavne ja pokochat? ![]()
Batatko,Mikitko, dík,teď už to chápu, takže já si vyberu dovču, spočítám si to tak aby mi to pak vyšlo, že z ní rovnou nastoupím na mateřskou těch 6 týdnů před TP.
Mikitko, na to čerpání dovolené jsem se ptala a mě vyloženě účetní řekl, že buď vybrat letos to na co mám nárok letos a pak Ti ještě vznikne nárok v průběhu té mateřské a to si můžu vybrat mezi mateřskou a rodičákem ( a nebo že si to můžu nechat proplatit).Jen jsem se zapomněla zeptat, kdy vlastně musím na tu mateřskou nastoupit, tak děkuji za vysvětlení.
Batato, taky gratuluji k holčičce!!! Ony jsou fakt ty holky už v tom bříšku tajnůstkářky a větší stydlíni.
![]()
magdičko- no my malýmu nechali udělat krtečka…potažený z marcipánu…a když ho viděl…tak se mu strašně líbil, a že jako hajá…no a když se tam manžel přihnal s nožem…tak udělal ty ty ty…no museli jsme počkat až usne a potom ho říznout ![]()
Babato- tak zítra ať je tam ta holčička!!!!Taky si myslím, že po dvou klukách si to plně zasloužíš ![]()
Mikituš Zkus tam mrknout…už tam skoro týden jsou
![]()
Jinak všem mooooc děkuji za gratulace…jsem dojatáááá
![]()