Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ester13 píše:elanaa píše:Jo holky a víte, co je šťur, to jsem řekla a všichni na mne koukali jak kdybych byla z Marzu.ne, nechám se podat
MUFICE píše:Ester13 píše:elanaa píše:Jo holky a víte, co je šťur, to jsem řekla a všichni na mne koukali jak kdybych byla z Marzu.ne, nechám se podatKrysa
Šťúr, to jsem už slyšela, ale nevzpomněla jsem si..já mám muže z Plzně a můžu Vám říct, že nemáme ani jeden silné dialekty, ale ze začátku jsme na sebe chvilkama koukali…on se mi směje, že máme v brně čtverku a ne čtyřku, (v Budějkách se říká tříčka trojce a tomu nse nesměje) když jsem mu řekla :„rožni prosím Tě“, říkal, že může rožnit, ale nemá na čem…Ale to jejich to je pro mě hlína, oni hodně „ječí“ když mluví, jejich ženy mají takové uječené tóny
Nemyslím ve zlém, neumím to líp popsat, ale to jejich „copaje“, „depaje“, „copaje tutadyto…“to by se člověk počůral, (mimochodem mi velmi dlouho trvalo, než jsem pochopila, co je vošouch a když jsem se ptala tchýně, kde mají žufánek, hleděla na mě jako z jara
)
v Budějcích Českých že se tříká trojce „tříčka“? tak to jsem teda nikdy neslyšela a to jsem Vltavou křtěná ![]()
zato máme v Budějcích (jen tu, zbytek Jižních Čech to nezná) PIKADOR. Víte co to je? (KPKristy se ankety neúčastní, jo?
)
elanaa píše:
v Budějcích Českých že se tříká trojce „tříčka“? tak to jsem teda nikdy neslyšela a to jsem Vltavou křtěnázato máme v Budějcích (jen tu, zbytek Jižních Čech to nezná) PIKADOR. Víte co to je? (KPKristy se ankety neúčastní, jo?
)
Párek v rohlíku ![]()
Pikador je bojovník na koni s kopím. Ale tak nějak tuším, že ze sebe opět udělám hňupa a bude to v Budějcích úplně něco jiného ![]()
Kalla1412 píše: Šťúr, to jsem už slyšela, ale nevzpomněla jsem si..já mám muže z Plzně a můžu Vám říct, že nemáme ani jeden silné dialekty, ale ze začátku jsme na sebe chvilkama koukali…on se mi směje, že máme v brně čtverku a ne čtyřku, (v Budějkách se říká tříčka trojce a tomu nse nesměje) když jsem mu řekla :„rožni prosím Tě“, říkal, že může rožnit, ale nemá na čem…Ale to jejich to je pro mě hlína, oni hodně „ječí“ když mluví, jejich ženy mají takové uječené tónyNemyslím ve zlém, neumím to líp popsat, ale to jejich „copaje“, „depaje“, „copaje tutadyto…“to by se člověk počůral, (mimochodem mi velmi dlouho trvalo, než jsem pochopila, co je vošouch a když jsem se ptala tchýně, kde mají žufánek, hleděla na mě jako z jara
)
Kapa uvy déte? Síla, mi se ten dialekt na jednu stranu líbí, ale řežu se jak střelená ![]()
Zizalka píše:elanaa píše:Párek v rohlíku
v Budějcích Českých že se tříká trojce „tříčka“? tak to jsem teda nikdy neslyšela a to jsem Vltavou křtěnázato máme v Budějcích (jen tu, zbytek Jižních Čech to nezná) PIKADOR. Víte co to je? (KPKristy se ankety neúčastní, jo?
)
jinak samozřejmě Ester má se svým bojovníkem na koni taky pravdu ![]()
a bramboráku se říká cmunda (já to nepoužívám, přijde mi to fakt nechutný), moje babička od Vimperka jim říkala pekáčky ![]()
elanaa píše:
jinak mě pobavila diskuze o nářečích![]()
jedna játra jsem netušila, že se vůbec někde říká
na okurek jsem se snažila pár let si zvyknout v Brně (hm, tam to byl vlastně i oharek) a nepodařilo se
takže když jsem se vrátila domů, klidně si vosolím a vobalím řízky a vosmažím je na voleji. A mám ráda i košický, se sejremJo a sem vod Budějc samozřejmě
Tak já se tlemím těm nářečním pojmenováním ![]()
Okurek je šílený slovo a pokud si pamatuju, tak na Moravě říkají HADRA místo hadr (Vezmi tu hadru a utři to…). to je taky divný.
To víte, já jsem taky vod Budějc jako elena ![]()
Moji příbuzní od Strakonic zase říkají třeba „neser mi“ namísto „neser mě“…
elanaa píše:
)
Ha, pikador znám, ale neřeknu ![]()
Třičku jsem nikdy neslyšela, to je nějaká naplavenina snad ![]()
A cmundu taky máme a mě se to líbí!
KPKristy píše:elanaa píše:
na okurek jsem se snažila pár let si zvyknout v Brně (hm, tam to byl vlastně i oharek) a nepodařilo se
takže když jsem se vrátila domů, klidně si vosolím a vobalím řízky a vosmažím je na voleji. A mám ráda i košický, se sejremJo a sem vod Budějc samozřejmě
Tak já se tlemím těm nářečním pojmenováním
Okurek je šílený slovo a pokud si pamatuju, tak na Moravě říkají HADRA místo hadr (Vezmi tu hadru a utři to…). to je taky divný.
To víte, já jsem taky vod Budějc jako elena
no to mi rve uši a bohužel to mám doma-neser mi a taky když mu něco říkám tak místo co se ptá čeho a taky je vše ovo švagrovo táta,tátovo salám
a je ze Šumavy
KPKristy píše:elanaa píše:
Tak já se tlemím těm nářečním pojmenováním
To víte, já jsem taky vod Budějc jako elena
jojo, NESER MI
(u toho si vždycky vybavím Růžičkovou ve Slunce seno…Blaženo neser mi
)