Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@martina.se a ty jsi dostala v osmi letech po hubě??? Nenapadlo tě třeba, že v takovém věku už je to hodně ponižující???
Výchovné plácnutí (ano plácnutí přes zadek, ruku - nikdy ne do hlavy) má smysl u batolete, možná ještě předškolních dětí, to ti řeknou i psychologové starší generace, kteří nejsou a priori proti fyzickým trestům.
@Robinela píše:
@martina.se a ty jsi dostala v osmi letech po hubě??? Nenapadlo tě třeba, že v takovém věku už je to hodně ponižující???
Výchovné plácnutí (ano plácnutí přes zadek, ruku - nikdy ne do hlavy) má smysl u batolete, možná ještě předškolních dětí, to ti řeknou i psychologové starší generace, kteří nejsou a priori proti fyzickým trestům.
bylo napsáno obrazně, to víš, že dítě nebiju
jsem netušila, že se toho někdo zase takhle chytne. Hele, 8mi leté mám. A má jasně stanovené hranice. Tohle by si fakt nedovolil. Neříkám, že to nezkouší, ale pokud to přepískne, taky nese následky /bití to fakt není/. Prostě je to děcko, musí vědět, kam může, kam ne.
@martina.se obrazně, to jsem fakt nepochopila. Nad některými příspěvky tu se mi „otvírá kudla v kapse“. Je mi holčiny líto. Já jsem hodně vznětlivá povaha a věřím, že kdyby mě štvala, tak bych taky měla chuť jí plesknout, ale…psát to sem s chladnou hlavou jako radu? Fakt některým maminkám nerozumím ![]()
Hranice ano, ty samozřejmě v rámci zachování duševního zdraví všech zúčastněných jsou rozhodně potřeba…jen je ta potíž, jak zajistit jejich dodržování.
Milá zakladatelko - už ti to tu poradilo více maminek. Myslím, že by byla na místě návštěva dětského psychologa. Osobně myslím, že fyzické tresty by situaci ještě zhoršily, ale každopádně řešit se to musí a vaše dosavadní řešení evidentně nefungují.
@Robinela já to myslela obrazně - ano, je jasné, že bych jí jednu nenatáhla. Ale měla by u mě útrum, co se týče jiných záležitostí. Já klukovi střihnu velmi sporadicky a vždycky chytne přes zadek - razíme heslo - přes hlavu ne, zblbnul by
takže ten můj nebrat tak vážně. Zbytek jsem nečetla, takže netuším, co tam všechno proběhlo.