Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
naše malá má celý týden průjem, je stále kojená ale normální jídlo teď ve většině případů odmítá.Začalo to zvracením u mě a pak začala zvracet i ona.Teď ještě ten průjem.Už je tak dost hubená a ještě tohle
tak nevím jestli jít k doktorce nebo koupit v lékarně něco na zastavení průjmu, dávaly jste některá Probiotikum tak malým dětem?Díky za Vaše zkušenosti.Dobrou Míša
Prvni pomoc je smecta, nasleden koupit v lekarne nejaky pripravek s lactobacilem…
Ale pokud prujmuje a zvraci uz tyden jdi urcite k lekari!!!!!!!!
L.
Šupajdila bych k doktorovi!!
Teď v létě jsme taky řešili zvracení a tohle nám pan doktor poradil -
POSTUP U ZVRACENÍ A PRůJMU U DĚTÍ
Hlavní - hradit ztráty tekutin - nyní je nejvhodnější roztok Kulíšek (1 sáček rozpustit ve 250 ml studené vody)
U průjmů - než se upraví stolice - vy:,–(it mléko a mléčné výrobky, nemastit, ne sladkosti. Je možné pokračovat v kojení!!!!
Dieta (dle věku dítěte) - rýžový odvar, vařená rýže, dušená mrkev, rozmixovaný banán, jablečné pyré, mixované brambory, těstoviny, vařené kuřecí maso, suchary, starší pečivo
U zvracení - na 6 hodin jen tekutiny (Kulíšek + event. slazený čaj, džusy, ředěná cola) studené, po malých dávkách. Po 6 hodinách dále tekutiny + nebude-li zvracet - piškoty, rohlík, jablečná přesnídávka. Od 2. dne masový vývar s těstovinami, spíše mixovaná, tekutá dieta. Od 3. dne běžná strava.
Snad vám to pomůže!!
Baghira
jen bych doplnila,
jeste proti dehydrataci je dobrej Hipp ORS200 - roztok z mrkve a ryze a glukozy, je to hnusny, ale malemu to chutnalo ![]()
a dale SMECTA na zast. prujmu a pokryti strevni mikroflory, ale je to umeni to do ditete dostat.
hlavne hodne pit - kojomliko, cerny caj - muze se dat trosicku glukopuru, vodu na hladovy zaludek moc ne je pry drsna, to radej ten slabsi cerny caj.
a pak na Rp je Hylak forte - roztok s lactobacilama, ale ten se nesmi dat s mlikem, vysrazel by se, takze ve vode ci zapit cajem.
at se to zlepsi. Nas malej to mel pred 14 dny, chytl to i jeho tata, babicka a teta
ale vyter nastesti negativni,takze jen nejaka strevni chripka ci co, zvraceni mel 2 dny a prujem skoro tyden. hlavne jist po malych castech aby to nehodila.coz nicmoc krmis skoro celej den…at se vam to zlepsi, ale k Dr. urcite zajdi, my zasli i na pohotovost !
D
Smectu jsem do dítěte dostala výhradně v jogurtu. Ve všem jiném to je blivajz hrozný a nechce to, jogurt to polepí a jak to je vanilkový, tak to není poznat ![]()
Goldy bez k doktorovi, muze to byt klidne salmonela nebo nejaky jiny infekcni prujem.
ahoj
asi bych nejdrive zastavila prujem..
Smecta je vynikajici…jde vlastne o rozemlety druh vapence,ktery pri pruchodu travicim traktem na sebe navaze ty „spatne latky“ zpusobujici prujem a ty pak vyjdou ven…
Chut je nic moc…my jsme malemu podavali rozpustene v trosce vody strikackou primo do ust (no zni to jako mirne nasili
..ale jinak by to do sebe nevzal..stacilo par davek a prujem byl zastaven…a rozhodne trauma nema)
Navic ji muzes podavat od novorozence az po dospelaka…a je neskodna…pri predavkovani bude max. zacpa…
Dale pak doplnit tekutiny..zde obyc voda,cajik nestaci,je treba doplnit i vyplavene mineraly apod…vyborny je Kulisek nebo i Hipp dela rehydratacni roztok (holky uz psaly vyse..)…chut Kuliska je mirne kysela…tady uz musim sama vymyslet,jak to do ditka dostat
no a dalsi krok je obnoveni „flory“ v travicim traktu…myslim Lesina radila neco s laktobacilem…suprove nebo pro zacatek ryze,ryzove odvary,mrkvicka…
a pozastavit syrove ovoce…mlecne vyrobky..(no,snad jogurt Activie by po par dnech uz neuskodil…)
NO a ja osobne bych sla pro klid v dusi k lekari.....u ditete jsou prujmy nebezpecnejsi nez u nas dospelaku…hlavne k vuli te dehydrataci…postupuje mnohem rychleji nez u nas velkych..
Tak at jste brzo zdravi..
Jaana
jo,jeste jsem chtela dodat,ze kojeni nezastavuj!!!! to se do mlecnych vyrobku nepocita
…naopak MM je svym slozenim vynikajici na takove prihody…jednak protilatky,jednak stravitelnost…
Nas kojeni zachranilo pred hospitalizaci v nemocnici…a pred Kuliskem ![]()
Ahoj tak jsme byly u dr. a vzala nam stery ze zadecku,ale nezeptala jsem se kdy budou výsledky…Rady stejné jako hodně pít atd.
Jsem ráda,že s kojením nemusíme přestat, protože to jediné nas drželo a drží nad vodou…
Kamarádce Dr. kojení zakázala a tak přestala kojit definitivně.Dneska už malá vypadá lépe,ale je tak hubená až jí lezou kosti.Hrůza ![]()
Jenom musím doplnit,že malá zvracela první dva dny a celý týden měla průjem.K Doktorce jsem ale měla jít hned mohla to být salmonela.Míša
Viděla bych to na nějakoustřevní virozu, ale týden je tak krajní hranice, po týdnu k dr určitě. Takhle se stalo, že nám tu psala maminka, že to s malými pauzami mají asi měsíc a když jsme jí dokopaly k dr, přišla s tím, že mají salmonelu. Takže na to bacha. Samoléčení ne déle jak týden a podle situace.
Snad to nebude nic vážného, ať jste brzy OK!
G
Ahoj goldy..
Tak to vypadá na nějakou střevní virozu - teda takhle u nás začla, dva dny zvracení a průjem a průjem, my jsme u doktorky byli, ale stejně jsme nakonec skončili v nemocnici.. Mě malý odmítal jídlo i pití. Stejně jsem ho nutila pít a i když vypil něco kolem 900 ml, tak to na ten průjem byla krajní meze, tak mu chtěli v nemocnici napíchnout kapačku, ale nepodařilo se, tak byl chudák celý rozpíchaný, ale naštěstí ten den, co jsme nastoupili do nemocnice, tak průjem ustal, takže jsme to vzládli bez kapaček a doktorka v nemocnici mě řekla, že kdyby jsme zůstali doma ještě den, tak jsme do nemocnice asi nemuseli.. Jen on hodně zhubnul a kdyby průjem pokračoval dál, tak nevím, nevím.. Přeji, ať se to brzo srovná.
Jo a ty výsledky bych řekla, podle místa, kde bydlíte, někde je dělají do druhé dne, někde do dvou, do tří. A určitě by doktorka, kdyby něco ve stolici bylo, tak by zavolala, ale zavolej jí, tak za tři dny nebo za dva.