Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka píše:
Aha. Takže české školství žádný pokrok od mého dětství neudělalo. Protože my tenkrát těch učeben měli víc než jednu a počítačů v nich byl dostatek. V dnešní době bych čekala, že ty školy budou mít alespon jednu učebnu pro první a druhou pro druhý stupeň tak. Aby tam každá třída mohla trávit alespon jednu hodinu týdně.
vidíš, a navzdory tomu jsou moje děti počítačově v pohodě. obě holky na střední měly výborné základy pro psaní seminárek, protože měly nacvičeno ze základky. jak práci s wordem (formátování a tak), tak práci se zdroji, tak i jazykovou stránku. já to brala jako samozřejmost, nicméně jejich přechodem na střední jsem zjistila, že ona to taková samozřejmost není
počítač uživatelsky ovládají bez problémů, kluk, kterého IT zaujalo, měl možnost si na základce vyzkoušet programování 3D tiskárny, práci s adruinem nebo víc pronikal do fungování digitálních technologií (v rámci výuky, ve volitelném předmětu). nevidím deficit v tom, že děti neměly výuku na počítačích už v první třídě ![]()
@Svistice píše:
On je ale dost rozdíl paták a druhák nebo dokonce prvňák.
Od té 4/5., Možná i treti třídy mi to ICT přijde v pohodě schudne a smysluplné. Protože zvládnou za 5 minut to, nad čím bys s prvnakem trávila 40 minut.
a o tom to celé je ![]()
@hanka.br. píše:
Ty důvody hledat netřeba. Prostě tady jsou. Nikdo nebrání rodičům, aby své děti doma vedli k moderním technologiím, pokud rodiče mají pocit, že je to nutné. Stejně tak existuje velká skupina rodičů, kteří dávají přednost jiným aktivitám - a to i při práci ve škole. Že to považuješ za správné ty přece neznamená, že jen ty máš pravdu.
Neznamená. Ale od toho je i ta diskuze. A s tím by učitelka měla počítat a i slušně komunikovat s rodičem, ale i dítětem pokud o nějakém postupu chtějí diskutovat, chtějí vysvětlit, proč je to tak nutné (viz. Třeba to linkování deníčku).
V první třídě je toho tolik. Spousta nových informací a podnětů. Během výuky se používá interaktivní tabule, my teď máme nově dotykovou tabuli. Zkouší na ni cviky i prvňáčci. To bohatě stačí. Nechtěla bych, aby můj prvňák musel ve škole zírat do tabletu. Raději vidím, že mají starou a dobrou tabulku, mazací fix a rozepisují se tam.
@lucenka píše:
A proč by měly hledat zavináč?a samozřejmě, že na začátku by to těm dětem trvalo dýl. Ale vždyť se taky nemusí přihlašovat hned od první hodiny, že. Ale na konci první třídy by nějaký ten základ měly všechny děti. Tak jako na konci první třídy mají základ čtení, psaní, počítání.
Videla jsi nekdy skolni pocitace? Vsichni se musi prihlasit. Nekde vsichni stejne, nekde ma kazdy svoje přihlašovací jmeno a heslo. Navic, svete div se, v te ucebne byva docela plno, protože tam probiha vyuka informatiky. U nas ted dokonce pulena, takze byva problém se tam dostat v jinem předmětu, kdyz chces deckam zpestrit hodinu a chces je tam vzit.
@Svistice píše:
Intenzivní výuka nebo bilingvni škola je něco jiného.
Píšu o běžném kroužku ve školce nebo 1-2 hodinách školní angličtiny na běžné nevyberove ZS.Tu výuku má přes nějakou jazykovou nebo soukromého lektora? Můžeš mi dát do SZ kontakt/tip?
Je to jazykovka pro deti, spolu s kurzem kupujes i velke mnozstvi ruznych materialu k praci doma. K tomu uz teda tablet potrebuje, ale u tech jazyku je to neco jineho, tam si to musi naposlouchat. Mivali jsme driv ale i klasicka cd a dvd
@vokishka píše:
Videla jsi nekdy skolni pocitace? Vsichni se musi prihlasit. Nekde vsichni stejne, nekde ma kazdy svoje přihlašovací jmeno a heslo. Navic, svete div se, v te ucebne byva docela plno, protože tam probiha vyuka informatiky. U nas ted dokonce pulena, takze byva problém se tam dostat v jinem předmětu, kdyz chces deckam zpestrit hodinu a chces je tam vzit.
Jak píšu, evidentně školství v oblasti vybavení škol zůstalo na konci 90. let.
Jo a moje dítě se umí jménem a heslem do počítače přihlásit od té první třídy, stejně tak všichni jeho spolužáci (a to v heslu mají velké a malé písmeno, číslice a nějaký znak).
@Kelsey píše:
V první třídě je toho tolik. Spousta nových informací a podnětů. Během výuky se používá interaktivní tabule, my teď máme nově dotykovou tabuli. Zkouší na ni cviky i prvňáčci. To bohatě stačí. Nechtěla bych, aby můj prvňák musel ve škole zírat do tabletu. Raději vidím, že mají starou a dobrou tabulku, mazací fix a rozepisují se tam.
A ty si myslíš, že když ty děti v první třídě půjdou 1-2× týdně na hodinu na počítač, tak nebudou psát na papír, nebudou kreslit, nebudou moci využívat interaktivní tabuli? ![]()
@lucenka píše:
A ty si myslíš, že když ty děti v první třídě půjdou 1-2× týdně na hodinu na počítač, tak nebudou psát na papír, nebudou kreslit, nebudou moci využívat interaktivní tabuli?
Kde ty dvě hodiny vezmeš? Navíc běžná škola má jednu počítačovou učebnu. Kde se musí vystřídat především třídy, které mají ICT v rozvrhu. První pololetí je prvňák rád, že je rád. Někdo i dýl. Ještě je zatěžovat počítačem.
@Kelsey píše:
Kde ty dvě hodiny vezmeš? Navíc běžná škola má jednu počítačovou učebnu. Kde se musí vystřídat především třídy, které mají ICT v rozvrhu. První pololetí je prvňák rád, že je rád. Někdo i dýl. Ještě je zatěžovat počítačem.
Už jsme to tu psala.
@lucenka píše:
Proč? Vždyť můžou mít na tom počítači normální hodinu matiky, prvouky, angličtiny. Existuje spoustu zajímavých vzdělávacích programů, které by tam mohly dělat. A dělat by na tom musely, když pak měly odevzdat práci k ohodnocení.
Promiň, ale co to… říkáš?! Uvědomuješ si, kolik měly děti v uplynulém roce online hodin??? ![]()
Jsou rádi, že jsou zase zpět ve školách, vidí se naživo. Nevidím smysl v tom, klikat a zírat do počítače ještě v hodinách čj, matematiky a prvouky. Jsem velice ráda, že jsou zase v normální třídě a učí se spolu s učitelkou, ne že na ni hledí přes počítač!
@dedrichov píše:
Promiň, ale co to… říkáš?! Uvědomuješ si, kolik měly děti v uplynulém roce online hodin???
Jsou rádi, že jsou zase zpět ve školách, vidí se naživo. Nevidím smysl v tom, klikat a zírat do počítače ještě v hodinách čj, matematiky a prvouky. Jsem velice ráda, že jsou zase v normální třídě a učí se spolu s učitelkou, ne že na ni hledí přes počítač!
Letošní prvňáčci byli vloni na online výuce? ![]()
A tedy tvoje dítě má ve škole jen 1-2 hodiny výuky týdně, že kdyby je trávilo. vyukou na počítači, tak by pak nemělo kdy učit v normální třídě?
Ty poslední dva dny perlíš ![]()
@lucenka píše: Žádné nesebereš. Místo psaní příkladů do sešitu, bude jednou týdně dělat dítě matiku na počítači, jde na to existují třeba různé zábavné hry, programy. Pro ty děti je to změna, možnost vyzkoušet si něco nového.
Tak to bych byla jako rodič hodně proti a určitě se ohradila jak u vyučujícího tak i u ředitelky.
Další věc je ta, kdopak by tohle všechno dotoval, aby měl každý žák ve škole tuhle možnost?
Takže si může prohlídnout na tom telefonu i tenemail