Prvňák učivo

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7950
21.9.21 08:11

A všichni máte písmeno M jako první? Dcera právě měla vloni jiné učebnice a začínaly písmenem A a dlouho se učily jen velká písmena. Paní učitelka říkala, že mají úplně nové učebnice (Čteme a píšeme s Agátou, Matýskova matematika a Oskarova prvouka). No a letos na té samé škole mají opět jiné, co jsem pochopila, tak spíš opět ty staré - na matematice je krteček, v češtině se učí první M a rovnou malé i velké a mají nějakou Hravou prvouku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8742
21.9.21 08:15

@Lucka1111 my máme taky matiku s krteckem, pak nějaký moje první psaní, místo prvouky mají člověk a jeho svět. Od kamarádky děti mají to s Agatou, Matýskem a tak. Jedno je prý podle nových vzdělávacích plánu a druhý podle starých. Že zatím školy neměly povinnost přejít na to nové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
21.9.21 08:17

@Lucka1111 Dcera má stejné věci, jako měl syn před dvema lety. Matiku s krtkem, živou abecedu + slabikář s kocourem Samem. Název prvouky si nepamatuji.

Písmenka mají takovou tu klasiku jako za mě. M, L, S, T + samohlásky, aby z toho mohly vcelku brzo dělat i nějaká slova typu Máme mele maso.
Obojí se učí zárověň jak velkým tak malým tiskacím, i u toho mají psací (psát se to ale učí později).

Kamarádky dcera jela snad celé pololetí jen velká tiskací, ale na konci roku na tom byla stejně. Všechny cesty vedou do Říma. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
21.9.21 08:20

@Midaku Žádné jednotné vzdělávací plány nejsou. Jen by děti měly mít po 3. a 5. třídě stejné výstupy.
Záleží pak na škole a i na konkrétní učitelce, jaké mají nastavený RVP (včetně dotací hodin na jenotlivé předměty), jakou zvolí metodu učení (jak pro češtiu, tak pro matiku) a podle toho volí učebníce.
Někde se třeba jede v matice celá násobilka už ve druhé třídě, jinde mají jen půlku a půlku ve třetí. Nicméně na konci třetí třídy by ji měly umět všechny děti celou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5958
21.9.21 08:26
@Midaku píše:
Díky, mně nevadí, že jedou pomalu, jen jsem trochu zaskocena, nějak jsem myslela, že se prostě začnou učit psát a číst. Ne že budou vybarvovat obrázky, kroužit tužkou kolem jablek nebo počítat do 5. Ale asi mám teda přehnané nároky, je samozřejmě dobře, že je nestresujou hned od začátku.

Mám prvňáka a jsou na tom stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
21.9.21 08:42

@Svistice tak to je nejspíš to samé co má moje dcera. No na konci roku budu mít srovnání která metoda byla lepší. Vloni měla dcera zřejmě nový přístup k učení - dlouho velká písmena a matematika byla hodně o logických příkladech, přišlo mi to takový jako trochu Hejný. Mě se na těch loňských učebnicích líbilo, že se děti velmi brzy naučily přečíst si zadání, nebylo tam napsané, ale nakreslené piktogramy. Což jsem hodně ocenila při distanční výuce :) A manžel programátor byl z učebnice matematiky nadšený, že učí ty děti přemýšlet. Letos mají klasický přístup, tak budu mít srovnání. Mě je celkem fuk jak se to naučí, hlavně že se to naučí, vloni se nové učebnice některým rodičům nelíbily. Mě přišly pro ty děti hezké ty loňské i ty letošní. Ale je fakt, že mám děti, které zatím nemají se školou problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
21.9.21 08:44

@Midaku u nás teď začali první písmeno. Slabikář mají od prosince. Psát budou od listopadu. Do 5 se počítá tak do Vánoc.
Jede se pomalu, aby se srovnaly všechny děti.

• Citovat
  • Upravit
8742
21.9.21 08:56

Syn zatím žádnej slabikář nemá, netuším, kdy ho dostanou. Zatím jim učitelka dala jen ty učebnice, které teď dělají. Zbytek jim bude dávat postupně. Mají tu matiku s krtkem, tam včera dělali stranu 11, pak moje první psaní, živou abecedu a tu prvouku. Od všeho by měli mít i druhý díl plus pak ten slabikář. No je mi jasný, že na konci roku budou umět všechno, co mají, jen mě fakt překvapilo, jak jsou ty začátky pozvolné. Překvapilo mě to mile, jsem ráda, syn špatně nese změny, takže to chování jak k miminkum (jak říká jeho ucitelka) se ze začátku hodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
21.9.21 09:05

@Midaku my taky slabikář ještě nemáme, máme živou abecedu. Vloni taky dostaly slabikář až později. Písanku mají, nejprve dělají nějaké vlnky a čárky, ale už se blíží k psacímu písmenu. Dcera vloni dostala písanku o hodně později. Měli jeden sešit uvolňujících cviků a pak až tu písanku. Letos jedou písanku i uvolňující cviky současně. Koukám, že matematika s krtkem je populární :) Já nevím na jaké straně jsou, ale včera psaly trojky a vystřihovala jsem znaky menší, větší a rovno, tak to už jsou asi dál. Dcera to domů nosí jen když z toho má úkol, jinak si to paní učitelka nechává ve škole. Dcera má už starší paní učitelku a myslím že se paní učitelka obává distanční výuky, tak to bere rychleji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
21.9.21 09:11

@Midaku U nás byly 3 děti, které nástup do školy fakt blbě nesly. Jedno nakonec odešlo. Takže učitelka v podstatě skoro celých prvních 10 dní školního roku rovnala třídu a asi si i „ošahávala“ děti. I když na třídní schůzce nám samozřejmě 4 dnech školy zdůraznila, jak jsou všechny děti šikovné. :mrgreen: Nicméně podle některých storek, co doneslo dítě ze školy, měla ta adaptace k ideálu daleko.

No a pak jsou individuální rozdíly mezi dětma. Jsou děti, co už písmenka a čísla umí, pak ty co sice neumí, ale na jedno kouknutí se je naučí, a pak jsou ty, které ho nebudou umět ani na konci roku po miliontem zopakování.

Vím o úče, co nastoupila v půlce září na prvňáky stylem 2-3 písmena týdně, a půlka třídy z toho byla slušně v perdeli a slabší kusy náběh na neurózu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16201
21.9.21 11:28
@Lucka1111 píše:
A všichni máte písmeno M jako první? Dcera právě měla vloni jiné učebnice a začínaly písmenem A a dlouho se učily jen velká písmena. Paní učitelka říkala, že mají úplně nové učebnice (Čteme a píšeme s Agátou, Matýskova matematika a Oskarova prvouka). No a letos na té samé škole mají opět jiné, co jsem pochopila, tak spíš opět ty staré - na matematice je krteček, v češtině se učí první M a rovnou malé i velké a mají nějakou Hravou prvouku.

U nás jedou klasiku, takže první písmena jsou M a A, učí se vždy i psací podoby písma (psát je začnou asi od října). Učebnice mají: Živá abeceda (modrá, posléze červený Slabikář), Živé počítání (žluté), Moje první psaní (fialové, uvolňovací cviky z jedné strany a psaní číslic z druhé strany) a potom písanky, na prvouku mají Já a můj svět (nějaké povídání s holčičkou Ájou).
Syn jel loni podle toho samého, takže dcera když viděla učebnice, tak hned říkala „Schválně, jestli jako první úkol budu kreslit kytičku pro maminku“, což je první úkol v prvouce, ta lumpice si pamatovala i tohle ;)
Třídní schůzku budeme mít až tento týden, ale co tak vím od dcery, tak jedna holčička tam stále každý den brečí po mamince, a opravdu hodně dětí nezvládá ty sloupce a řádky a takové to „vpravo/vlevo, předposlední…“, tak je učitelka zatím hodně připravuje na práci, aby všichni pochopili zadání. Víc se asi dozvím na schůzce.
Syn loni jel rychleji, protože v říjnu při prvním lockdownu už uměl několik psacích písmen, ale vím, že byli dost napřed a učitelka to hodně hnala právě i kvůli očekávaným lockdownům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8742
21.9.21 11:32

@Svistice jo nám už přišel taky elaborat o tom, jak jsou děti moc šikovný, bystrý atp. No beru to s rezervou, ani se pořádně neznají a myslím, že v dělání koleček a vybarvování se ani nějaké případně potíže zatím nepoznaji. To přijde později. U nás na škole je jakýsi speciální pedagog, co obchází první třídy a testuje je, hledá případné potíže atd, tak jsem zvědavá, jak z toho nás kluk vyjde. Syn má problém s jedním okem a když doktorka vyjmenovávala, co všechno mu kvůli tomu může ve škole dělat problém, tak to bude vypadat, jako kdyby měl nějakou dys, ale vlastně ji mít nebude, bude to tím okem, tak uvidíme, co z toho vyleze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
21.9.21 11:58
@Midaku píše:
Díky, mně nevadí, že jedou pomalu, jen jsem trochu zaskocena, nějak jsem myslela, že se prostě začnou učit psát a číst. Ne že budou vybarvovat obrázky, kroužit tužkou kolem jablek nebo počítat do 5. Ale asi mám teda přehnané nároky, je samozřejmě dobře, že je nestresujou hned od začátku.

možná děti nemají vypsané ručičky, nemá smysl je lámat do písmenek, když neumí držet tužku. Neboj se, učitelka ví, co dělá a proč. Tvoje malá může být ze školky víc dopředu než jiné děti (notabene po těch distančkách poslední dva roky), třeba je učitelka potřebuje dostat na stejnou startovní čáru. Nebudete mít aktiv? Tam by ses mohla zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
21.9.21 11:59

@Midaku
U nás taky určují počet do 5, počítají předměty a pak dělají kroužky, kolik jich napočítali. Trénují šikmé čáry, vlnky, kroužky, smyčky a obtahují a dokreslují listy. Minulý týden začali psát číslo 1. Z písmen začali písmenem A a pak přidali M. Ale jen velká tiskací. Malá tiskací nebo psací vůbec. Ale to nám na začátku roku říkala učitelka, že budou dlouho trénovat jen velká tiskací. Zkouší je číst i psát. Teď čtou slabiku MA, MÁ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
21.9.21 12:11
@Lucka1111 píše:

To máme my, tu Agátu, Matýska a Oskara ;) Byla jsem docela překvapená, když nám na začátku roku učitelka říkala, že se budou dlouho učit jen velká tiskací písmena a psací až za dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí