Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@tulipán píše:
Vrta mi hlavou, jestli měli stihnout přechod přes desítku při počítání (+- ) do 20? U nás ani nezačali.
Proč by ho měli stihnout? Taky jsem ho ani nezačala - záměrně, je v plánu až ve druhé třídě.
@tulipán píše:
Vrta mi hlavou, jestli měli stihnout přechod přes desítku při počítání (+- ) do 20? U nás ani nezačali.
Proč by nestihli, u nás to mají probrané, přechod přes desítku začali asi v dubnu..
@hanka.br. Tak to rada slyším. Ted jsem přemýšlela, že nejstarší to v první už uměl. Tak mě to leklo, že jsou pozadu. @Alušáček u nás počítání do 20 bez přchodu.
@tulipán píše:
@hanka.br. Tak to rada slyším. Ted jsem přemýšlela, že nejstarší to v první už uměl. Tak mě to leklo, že jsou pozadu. @Alušáček u nás počítání do 20 bez přchodu.
Buď úplně v klidu. Tohle se nedá uspěchat. Podle mých zkušeností je přechod přes desítku v první třídě brzy.
@tulipán píše:
Vloni byla v první třídě starší dcera a neprobíraly to vůbec, až letos ve druhé. A mladší byla v první třídě letos a probraly to. Jsou na stejné škole, ale každá měla jinou učitelku a dokonce i jiné učebnice. Starší Matýskovu matematiku (a ten sešit ve kterém se to probíralo je psán jako první nebo druhá třída, takže asi záleží na učiteli). Mladší měla letos jiné učebnice, na tom prvním díle byl krtek.
@Lucka1111 píše:
Vloni byla v první třídě starší dcera a neprobíraly to vůbec, až letos ve druhé. A mladší byla v první třídě letos a probraly to. Jsou na stejné škole, ale každá měla jinou učitelku a dokonce i jiné učebnice. Starší Matýskovu matematiku (a ten sešit ve kterém se to probíralo je psán jako první nebo druhá třída, takže asi záleží na učiteli). Mladší měla letos jiné učebnice, na tom prvním díle byl krtek.
Moje děti jsou na stejné škole a mají stejné učebnice. Netuším, co stihli, ale předpokládám, že je to stejné/podobné.
U nás je matematika Hejného. A vlastně vůbec netuším, jak se učí klasika. Jak se to učí? Máte odkaz na nějaké stránky, abych to viděla?
@hanka.br. @Lucka1111 Tak asi je to na vyučující. Ve mě hrklo. @Sára 1 tady mají učebnice pro 1. ročník s náhledy, třeba tam najdeš, co chceš. Přechod přes desítku se učí s rozkladem - nejdřív se dostane na deset a pak dopočítá zbytek. Plus používají číselnou osu.
@tulipán píše:
@hanka.br. @Lucka1111 Tak asi je to na vyučující. Ve mě hrklo. @Sára 1 tady mají učebnice pro 1. ročník s náhledy, třeba tam najdeš, co chceš. Přechod přes desítku se učí s rozkladem - nejdřív se dostane na deset a pak dopočítá zbytek. Plus používají číselnou osu.
Chtěla jsi dát na něco odkaz? Myslíte i odčítání? To u nás asi nedělali. Teď nevím. Nevím, jak se to u nás učí - u Hejného nám skoro žádné úkoly nedávají.
@tulipán Moje tři děti na různých školách braly vesměs přechod přes 10 až v druhé třídě.
@Inge To jsem rada. Mě přišlo, ze jedou moc pomalu. Celá třída měla neštovice, fakt úplně všichni, takže cca 3 týdny lelkovali, protože vždy chyběla podstatná část tridy
.
@tulipán píše:
Co si pamatuju, tak u druhého dítěte se v 1. třídě počítalo do 20 (sčítalo, odčítalo). U prvního dítěte si už nepamatuju…
@tulipán píše:
Nám paní učitelka v dubnu na schůzkách vysvětlila, že v té učebnici, podle které jedou, je přechod přes deset až v druhé třídě. Ale že jí to přijde zbytečné čekat, když děti to v pohodě zvládnou, takže budou počítat s přechodem i tak.