Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mar__tanka1983 jo, já chápu, že je potřeba je dostat všechny na jendu úroveň, že ne všichni umí napsat a přečíst čísla a pismena… rozhodně nechci tvrdit, že syn je nějaký génius, má sice potvrzené nadání, ale zase sociálně je dost mimoň, ono každý má něco. Mají ve třídě i dvě děti, co už umí číst. Jsem ráda, že začínají tak pomalu, jen mi nedošlo, že to tak bude, překvapilo mě to. Asi jsem stejne mimo, jak syn. Ten mi po pár dnech školy vyčetl, že jsem mu lhala, když jsem mu říkala, že se ve škole naučí číst a psát. Prý "už tam chodím týden a číst a ani psát pořád neumím, ani jsme se to nezačali učit.. " ![]()
@Midaku U syna se tenkrát jedna maminka divila, že už v půlce října se učí číst slabiky a sčítat/odčítat (do pěti, což jim pak vydrželo až do vánočních prízdnin). Jak toho po nich ta učitelka takhle na začátku chce moc.
Evidentně se paní učitelka všem nikdy nezavděčí. ![]()
Jinak dítě už podruhé dostalo naučit se básničku v podstatě ze dne na den. Takže asi budu řešit s paní učitelkou. Protože když dneska děcko dorazí domů ve třičtvrtě na sedm, tak opravdu nezaručuji, že krom běžného úkolu, se kterým počítám, jsem s ním ještě schopná dělat nějakou básničku.
@Svistice ne, já nemám nic proti učitelce, nestezuju si, ona je super. Jen se divím, to je všechno. Je to moje první dítě ve škole, nemám žádný zkušenosti, jak to chodí. Až půjde za dva roky mladší syn, budu vědět a nebudu se blbě divit.
@Midaku Já se divím i teď u druhého. Protože co učitel, to originál. Ať už co se pomůcek, přístupu, úkolů týče. ![]()
Taky mám prvního prvňáka. U nás teda jedou tu živou abecedu s agátou, a vůbec celý tento systém. Učí se zatím pouze velká tiskací písmena, doteď zvládli A, Á, M, L.
Jinak dělají uvolňovací cviky (stromečky, déšť z mraků, vlnky, apod.) a psali čísla 1,2.
Matiku mají do pěti, ale zatím taky jenom vybarvují kolečka a jablíčka a tak.
Přišlo mi to hrozně pomalé, i syn z toho začíná už být trochu rozpačitý, že furt nic pořádného nedělají, ale jak tak koukám, tak vlastně ještě jedou vcelku rychle. ![]()
Docela se děsím příštího roku, kdy půjde mladší kluk. Ten už si teď čte pohádky sám, tak nevím, co tam bude dělat.
Asi zlobit, obávám se.
V pořádku, máme to podobně. Nejdřív se dělají celkem dlouho jen uvolňovací cviky (což jsou ty kolečka, oválky, vlnovky, obloučky), zatím ve stylu předškoláckých úkolů (motýl lítá z květiny na květinu apod.). Je potřeba uvolnit všem ruku, jinak psací písmenka nedají. Je to normální, mám už třetí dítě v první třídě a všichni začínali takto pomalu.
Máme ty učebnice Agáta, Matýsek, Oskar a Živá abeceda. Písmenka poznávají a píší v živé abecedě tiskací, teď začali L (mají hotový A, Á a M). Počítání do 5, taky hlavně kreslení koleček podle počtu a učí se znaménka větší, menší, rovná se a geometrický tvary (dokončování řady geometrických tvarů, počítání geometrických tvarů na obrázků - kolik je koleček, čtverečků…).
Neboj, ono se to rozjede a až budem doma bojovat s několika řádky v písance, tak budem ještě vzpomínat na počítání koleček ![]()
@Sonmi taky jsem vloni měla pocit, že je to pomalé tempo. Písanku dostaly až když měly hotové ty uvolňující cviky s Agátou, takže někdy v listopadu nebo prosinci. Mladší dcera se učí podle jiných učebnic a už píší psací e. A u nás to bylo tak, že starší uměla číst, šla skoro v sedmi. Mladší naopak šla v šesti tak ta číst neumí. Ale zatím to rychlí tempo zvládá dobře. Tak klidně to můžete mít podobně, že mladší bude mít jiné učebnice a úplně jiné tempo.
@Midaku píše:
Ahoj všem, prosím vás, kdo máte prvnaky, co teď zhruba dělají? Mám pocit, že všichni okolo z jiných škol jsou už dál, než u nás. V matice dělají čísla do 5, čísla nepisou, jen poznávají a určují počet. V češtině dnes začali M, ale taky jen poznávat, ne psát. Píšou pořád jen kolečka nebo ovaly, nedostali se ještě ani k vlnovkam nebo carkam, smyckam… možná je to ok, nevím, mám prvního prvnaka, ale přijde mi, že i v sesitech pro předškoláky, co jsme dělali loni jak spolu, tak ve školce, byly složitější věci, než dělají teď ve škole.
U nás jedou taky pomalu, do pátku měli probráno jen to písmenko M a matiku do 5. My jsme ale ta slavná" škola, co je kvůli covidu celá zavřená, takže prvňáci jedou distanční výuku. Aspoň jsem ale zažila učiteku „v akci“, jakým tempem jede a jaké jsou jiné děti. Syn třeba už sám čte, u nich asi 1/2 třídy to umí, ale jsou tam velké rozdíly, jedna holčička se tuhle rozbreřela, že nenajde ve větě malé m. Naše paní učitelka ale měla tu distančku hezky poskládanou, dělala hodiny projektově, takže v jedné půlhodince sfoukla prvouku, matiku, živou abecedu, básničku, cvičení a ještě si zazpívali:)
@Midaku píše:
Ahoj všem, prosím vás, kdo máte prvnaky, co teď zhruba dělají? Mám pocit, že všichni okolo z jiných škol jsou už dál, než u nás. V matice dělají čísla do 5, čísla nepisou, jen poznávají a určují počet. V češtině dnes začali M, ale taky jen poznávat, ne psát. Píšou pořád jen kolečka nebo ovaly, nedostali se ještě ani k vlnovkam nebo carkam, smyckam… možná je to ok, nevím, mám prvního prvnaka, ale přijde mi, že i v sesitech pro předškoláky, co jsme dělali loni jak spolu, tak ve školce, byly složitější věci, než dělají teď ve škole.
Mam stejny pocit. U nas je pouze navic psani 1 a 2. Ale byly 2× na akci mimo skolu
. Ale neresim to. Ucitelka je skvela, malou to ve skole bavi, ukoly ma hned, mame cas vsichni na sebe.
@Yorkmut píše:
Mam stejny pocit. U nas je pouze navic psani 1 a 2. Ale byly 2× na akci mimo skolu. Ale neresim to. Ucitelka je skvela, malou to ve skole bavi, ukoly ma hned, mame cas vsichni na sebe.
U nás měli zatím jednu akci mimo školu - šli do blízké knihovny na pasování prvňáčků na čtenáře. Jo a teď měli drakiadu, ale to odpoledne v družině.
Jinak já jim to přeju, jen ať mají pestrý program, zavření doma byli už dost dlouho a kdo ví, jestli nás to zas v zimě nečeká.
@Sonmi U vás pasují na čtenáře děti, které se teprve budou učit číst? To slyším prvně, u nás všude v okolí je pasování na čtenáře spojené s ukončením první třídy. Děti v červnu něco slavnostně přečtou a za to dostanou průkazku do knihovny, většinou mají i nějakou oslavu.
@zrcadlo píše:
@Sonmi U vás pasují na čtenáře děti, které se teprve budou učit číst? To slyším prvně, u nás všude v okolí je pasování na čtenáře spojené s ukončením první třídy. Děti v červnu něco slavnostně přečtou a za to dostanou průkazku do knihovny, většinou mají i nějakou oslavu.
Měli to minulý týden. Nevím, prostě to tady asi dělají takhle.
Knihovna má přes rok pak všelijaké akce tady pro ty menší děti, i pro školkové nečtoucí (předčítání z knih, dramatizace pohádek apod.).
Ostatně já s dětma do knihovny chodím od asi tak osmnácti měsíců nejstaršího, takže pro ně to vskutku není nové prostředí. ![]()
Tak říjen startuje a u nás AML, začínají E podle Agáty. Mě to přijde pomalé, kluk se nudí, ale prý to dětem nejde. Básničky ze dne na den, no dá se to, ale ráno u snídaně spí a já to do něj hustím
. A o kvalitě textu básní bych ráda napsala autorovi, to i já bych vymyslela za peníze aspon rým, když už je to hloupost… zlatý Alter.