Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Svistice píše:
Teď dělám s holkou úkol a na víkend dostali jeden a půl stránky z živé abecedy a pracovní list.
To je dost tedy. ![]()
Tak u nás čtou jen A, M, L a vážou. Píšou jen číslice 1 a větší/menší/rovná se, teď spojily ty čáry nahoru s tahem dolů (biče), písmena ještě žádná, čísla zatím jen porovnávaly a sčítat a odčítat začnou zítra. Básničky z Živé abecedy se učit mají, ale je to jen čtyřverší, které jim v průběhu dne paní učitelka několikrát přečte, takže dcera chodí domů s tím, že už to umí, za minutu si ověřím, že je to pravda, a pak se jí zeptám u snídaně a to je všechno. Domácí úkoly mají každý den, vždy jeden psací (třeba napsat tři řádky jedniček do sešitu nebo tři řádky v uvolňovacích cvicích) a jeden čtecí (to je tak jedno cvičení z Živé abecedy). Ten psací úkol doporučuje paní učitelka dělat nejprve tužkou na fólii a až pak do sešitu, dcera to takto chce dělat, takže úkoly už nejsou na 5min. jako dřív, ale když dělá tři řádky na fólii a pak tři do sešitu, a občas je nespokojená s výsledkem a chytne nerva, tak už je to i na půl hodiny (což od syna neznám).
Známek má v Bakalářích dcera už hrozně moc, několik desítek, řekla bych, že paní učitelka to tam každý den po vyučování nasází všem
. Zatím dává jen jedničky, v listopadu dvojky, v prosinci i trojky, v lednu čtyřky, a od nového pololetí už komplet až do pětky.
Jedou zatím o dost pomaleji než syn loni, ale co dcera říkala, tak fakt spousta dětí měla problém s tím, co je sloupec, co je řádek, nedokázaly popsat obrázek (co je nahoře, co dole, co vpravo a vlevo atd.), děti mají lavice jednotlivě (ne dvoulavice), takže nemůžou nic opsat, možná i proto paní učitelka chce mít jistotu, že ty základy mají všichni zafixované. Syn jel loni opravdu hodně rychle (pak přeskakovaly např. stránku o Vánocích, protože to dělaly už v listopadu apod.), takže tempo neřeším. Dcera když se nudí, tak dostane vybarvovací počítání (takové ty obrázky, kde jsou v políčkách příklady a každý výsledek má jinou barvu), takže učitelka i respektuje ty rychlejší děti a dává jim práci navíc.
@mihla píše:
U nás taky teď v pátek začali E. Syn tvrdí, že všem dětem to jde dobřeBásničku se teda zatím učit nemusel. Ale úkol mají každý den ze psaní a k tomu mají denně 10 minut číst. Dostali takový malý sešitek Zdokonalujeme čtení a aktuálně umí AML, takže čtou MÁMA, ÁLA, MALÁ, LAMA atd.
Tak to jestejné. Jen místo psaní mají uvolnovací kresby.
@zrcadlo píše:
Tak u nás čtou jen A, M, L a vážou. Píšou jen číslice 1 a větší/menší/rovná se, teď spojily ty čáry nahoru s tahem dolů (biče), písmena ještě žádná, čísla zatím jen porovnávaly a sčítat a odčítat začnou zítra. Básničky z Živé abecedy se učit mají, ale je to jen čtyřverší, které jim v průběhu dne paní učitelka několikrát přečte, takže dcera chodí domů s tím, že už to umí, za minutu si ověřím, že je to pravda, a pak se jí zeptám u snídaně a to je všechno. Domácí úkoly mají každý den, vždy jeden psací (třeba napsat tři řádky jedniček do sešitu nebo tři řádky v uvolňovacích cvicích) a jeden čtecí (to je tak jedno cvičení z Živé abecedy). Ten psací úkol doporučuje paní učitelka dělat nejprve tužkou na fólii a až pak do sešitu, dcera to takto chce dělat, takže úkoly už nejsou na 5min. jako dřív, ale když dělá tři řádky na fólii a pak tři do sešitu, a občas je nespokojená s výsledkem a chytne nerva, tak už je to i na půl hodiny (což od syna neznám).
Známek má v Bakalářích dcera už hrozně moc, několik desítek, řekla bych, že paní učitelka to tam každý den po vyučování nasází všem. Zatím dává jen jedničky, v listopadu dvojky, v prosinci i trojky, v lednu čtyřky, a od nového pololetí už komplet až do pětky.
Jedou zatím o dost pomaleji než syn loni, ale co dcera říkala, tak fakt spousta dětí měla problém s tím, co je sloupec, co je řádek, nedokázaly popsat obrázek (co je nahoře, co dole, co vpravo a vlevo atd.), děti mají lavice jednotlivě (ne dvoulavice), takže nemůžou nic opsat, možná i proto paní učitelka chce mít jistotu, že ty základy mají všichni zafixované. Syn jel loni opravdu hodně rychle (pak přeskakovaly např. stránku o Vánocích, protože to dělaly už v listopadu apod.), takže tempo neřeším. Dcera když se nudí, tak dostane vybarvovací počítání(takové ty obrázky, kde jsou v políčkách příklady a každý výsledek má jinou barvu), takže učitelka i respektuje ty rychlejší děti a dává jim práci navíc.
Znáš, prosím tě autora/ název?
@tulipán píše:
Znáš, prosím tě autora/ název?
To nosí na papírkách okopírované, bez autora. Zadej do googlu „barevné počítání“ a podívej se na obrázky, tak něco takového. Evidentně stahují z různých zdrojů, protože loni syn přinesl i variantu v maďarštině. Syn toho loni používal opravdu mraky (řekla bych, že tak 50 různých jich donesl), dcera mu je jako předškolačka záviděla, tak když to zahlédla u učitelky, tak ji o jeden poprosila, učitelka zjistila, že už sčítání a odčítání do 20 dává v pohodě, tak když dětem něco déle trvá, tak si může dcerka vybarvovat a je ticho a hodná.
Děti to mají namnožené i v družině.
@zrcadlo píše:Známek má v Bakalářích dcera už hrozně moc, několik desítek, řekla bych, že paní učitelka to tam každý den po vyučování nasází všem
. Zatím dává jen jedničky, v listopadu dvojky, v prosinci i trojky, v lednu čtyřky, a od nového pololetí už komplet až do pětky.
V 1.tride dávají takové známky? U nás zatím 1 a 1-. Ale prý už taky začnou 2. Davat 5 v 1.tride, to mi přijde šílené. Myslela jsem, že takové známky se snad ani nedávají.
Myslela jsem si, že 1. třídu zvládnou všechny děti s pěknými známkami a ty, které ne, tak mají nějaký problém. Pokud někdo nezvládne 1.tridu, nemůže přece zvladnout ani ty další.
Bojím se, jak dopadne moje dítě, protože nám doporučili odklad.
@Anonymní píše:
V 1.tride dávají takové známky? U nás zatím 1 a 1-. Ale prý už taky začnou 2. Davat 5 v 1.tride, to mi přijde šílené. Myslela jsem, že takové známky se snad ani nedávají.Myslela jsem si, že 1. třídu zvládnou všechny děti s pěknými známkami a ty, které ne, tak mají nějaký problém. Pokud někdo nezvládne 1.tridu, nemůže přece zvladnout ani ty další.
Tak od toho je učitelka, aby poznala i kde má kdo svoje hranice a přihlédla k tomu. Na naší škole mají určené tyto stropy, aby rodiče věděli, že v první třídě v prosinci např. čtyřky a pětky nejsou. Ale v druhém pololetí už učitelka u syna rozdávala i ty čtyřky a pětky, typicky za to, že dítě něco vůbec nezkusilo (u písemky z matematiky se zaseklo na prvním příkladu, učitelka řekla „nevadí, udělej pomlčku a pokračuj“ a dítě vztekle odložilo tužku a nepracovalo ani po několika výzvách). Co vím, tak učitelka vždycky rodičům vysvětlila situaci, upozornila na to, většinou první podobný případ ještě neklasifikovala a dala třeba jen podpis, ale když se to opakovalo, tak už tu pětku použila. A přeci když dítě dostane jednu čtyřku nebo pětku, tak to v tom obrovském množství známek nic neznamená a celkově pořád může mít samé jedničky na vysvědčení.
@Anonymní píše:
V 1.tride dávají takové známky? U nás zatím 1 a 1-. Ale prý už taky začnou 2. Davat 5 v 1.tride, to mi přijde šílené. Myslela jsem, že takové známky se snad ani nedávají.Myslela jsem si, že 1. třídu zvládnou všechny děti s pěknými známkami a ty, které ne, tak mají nějaký problém. Pokud někdo nezvládne 1.tridu, nemůže přece zvladnout ani ty další.
Taky si myslím, že znamky 4-5 do první třídy vůbec nepatří, bohužel naše školství zamrzlo před 50lety..
@Anonymní píše:
Ne, první třídu všechny děti nezvládnou s pěknými známkami. Jsou i děti, co propadnou.
A znamka je velmi subjektivní. To, co jedna u ucitelka ohodnotí jedničkou, jiná klidně trojkou. Záleží i na tom, zda u a trvá na nějakém oficialnim testovanim všech žáků na čas, nebo zda spíš známkuje dovednosti při běžné práci v hodině.
A je fakt jedno, jestli dítě dostane pětku nebo zamračeného smajlíka. Důležité je, co reálne umí.
@Alušáček píše:
Taky si myslím, že znamky 4-5 do první třídy vůbec nepatří, bohužel naše školství zamrzlo před 50lety..
A jak bys tedy hodnotila dítě, které chodí 8 měsíců do školy a spočítá 1 příklad z 10? Dala bys mu za 3 (= dobrý)?
U nás se zatím známky úplně neřeší. Když se jim něco povede, dostanou na danou stránku jedničku nebo razítko (můžou si vybrat). Když se nepovede, nedostanou nic.
Překvapilo mě to moje děcko, jak je soutěživé a může se přetrhnout, aby tam to razítko mělo.
Tak zatím dobrý.
@Sonmi píše:
Překvapilo mě to moje děcko, jak je soutěživé a může se přetrhnout, aby tam to razítko mělo.Tak zatím dobrý.
Přesně tohle já u svých dětí nechci.
Mladší k tomu má bohužel typove blízko a i starší typ paní učitelky tomu bude nahravat, ale naštěstí na jedničky, hvězdičky a podobně blbustky zatim nějak viditelne „nenaskakuje“.
@Sonmi u nás zatím taky známky nemají, jen jednicly z vychov a jednu z matiky a češtiny, jinak jen ty razítka a nálepky, když dobrý. A když špatný, tak nic nebo mraciciho smajlika. Syn už má dva a je mu to úplně jedno. Evidentně nebude tak peclivej a sikovnej, jak jsem si myslela. Ty rodiče vůbec nejsou objektivní ![]()
@Alušáček píše:
A co bys udělala s dětmi, co nezvládnou učivo první třídy? Takové děti jsou. Od staršího syna opakovaly první třídu 2 děti. Na konci roku měly akci, kde se měly děti podepsat a ty dvě to nedaly - ani neopsaly své jméno tiskacím.