Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@tulipán Tam my máme taky Agátu a tento týden se budou učit S, E dělali minulý týden… Básničky teda za úkol nemívají…
Syn se zatím žádnou básničku neucil, naštěstí, to je takovej nesmysl, doufám, že ho to ještě dlouho nečeká. Umí zatím jen A a M, ted budou dělat L a E, snad to zvládnou za jeden týden. Vsechno zatím jen čtou nebo obtahujou tiskaci, nenapsali ještě ani jedno písmeno… V matice píšou 0 až 3 a taky sčítají, teď bude odčítání. No na konci roku na tom snad budou všichni stejně, protože to jejich tempo je opravdu vražedné ![]()
U nás MA, u každého písmenka se taky musí učit básničku ze dne na den (když to vyjde blbě, dite se to učí taky v půl osmé večer
). Furt vybarvují něco v učebnici nebo na pracovním liste. Přidanou hodnotu jsem nepochopila.
Demence. Když je volno (státní svátek, víkend), dostávají víc ukolu. Myslíme si s muzem o tomto přístupu paní učitelky svoje, ale dítě si zatim nestezuje, zvládá, učitelku má rádo, tak ti zatím neřeším. Uvidíme, co třídní schůzky v listopadu.
Píšou 4, dělali větší menší, jinak v kocourovi jedou grafomotoricka cvičení.
Slabikář naší prvňáčci dostanou, až se udělá ŽA. Tj. podle plánů někdy v průběhu listopadu. Pero jim donese Mikuláš v balíčku. Teď se dělal druhý razítkový diktát (vytleskají a poznačí podle slabik..-). Náš malý byl loni prvňák. Jeho uč. chtěla u každého písmene říkanku. Zkoušela ji na známky. Nikomu to nevadilo. Ona ráda nabírá zásobu známek. Jemu to pomohlo, aby trénoval paměť. Každá učitelka jede své.
U nás umi zatím O, S, B. V matematice mají Hejného. Úkoly měl prvňák zatím 2.
Akce byly dvě, příští týden třetí.
@Svistice píše:
U nás MA, u každého písmenka se taky musí učit básničku ze dne na den (když to vyjde blbě, dite se to učí taky v půl osmé večer). Furt vybarvují něco v učebnici nebo na pracovním liste. Přidanou hodnotu jsem nepochopila.
Demence. Když je volno (státní svátek, víkend), dostávají víc ukolu. Myslíme si s muzem o tomto přístupu paní učitelky svoje, ale dítě si zatim nestezuje, zvládá, učitelku má rádo, tak ti zatím neřeším. Uvidíme, co třídní schůzky v listopadu.
Píšou 4, dělali větší menší, jinak v kocourovi jedou grafomotoricka cvičení.
Kreslením se uvolňuje ruka. Někdo má tvrdou ruku. Kreslení, rozepisování a cviky jsou třeba. Někdo je na tom líp. Ale úkoly se zadávají všem. Navíc takhle malé děti vnímají obrázky. Líp si vše pamatuji a spojí. Uč. povídá, vysvětluje a děti k tomu tématicky kreslí.
@Kelsey Oni nekresli. Jen vybarvují pomerne velké plochy. Takže tam podle mě k žádnému uvolňování ruky nedochází.
Dostanou pracovní list s nějakým textem a obrázkem na půl stranky, a mají podtrhat v textu vybraná písmena + vybarvit obrázek/ilustrací.
Moje dítě, které celou školku extra rádo omalovavalo, už to začíná těžce nebavit. ![]()
@Svistice to mi ted říkala mamka, že my jsme v první třídě vymalovavali porad a všechno, celou A4..prý hrůza. Syn zatím vyabrvil pár mini obrázků, vždycky v rámci nějakého cvičení, velkej asi jen jeden, první den.. úkoly mají každý den, ale na víkend ne, na svátek taky neměli, tak uvidime, co bude na prázdniny. Jejich učebnice se mi líbí, nejsou tam žádné nesmysly v podobě hromady omalovánek a básniček ke každému prdu… uvidíme, jak to půjde dál.
U nás se nic nevybarvuje, máme nějakou hravou abecedu, učili se zatím písmena AML a jsou u čísla 3. Básničku se museli naučit zatím jednu, domácí úkol mají každý den, ale je to otázka 5minut. Naše paní učitelka je hudebnice, ráda zpívá, takže každý den zpíváj
Dcera učitelku miluje, chodí do školy zatím s nadšením a to je pro mě podstatný, vic neřeším. Tempo učení je možná pomalejší, ale co, tak jako tak se naučí co je potřeba, jestli o měsíc dřív nebo později, je jedno.
@tulipán píše:
Tak říjen startuje a u nás AML, začínají E podle Agáty. Mě to přijde pomalé, kluk se nudí, ale prý to dětem nejde. Básničky ze dne na den, no dá se to, ale ráno u snídaně spí a já to do něj hustím. A o kvalitě textu básní bych ráda napsala autorovi, to i já bych vymyslela za peníze aspon rým, když už je to hloupost… zlatý Alter.
U nás taky teď v pátek začali E. Syn tvrdí, že všem dětem to jde dobře
Básničku se teda zatím učit nemusel. Ale úkol mají každý den ze psaní a k tomu mají denně 10 minut číst. Dostali takový malý sešitek Zdokonalujeme čtení a aktuálně umí AML, takže čtou MÁMA, ÁLA, MALÁ, LAMA atd.
@mihla píše:
U nás taky teď v pátek začali E. Syn tvrdí, že všem dětem to jde dobřeBásničku se teda zatím učit nemusel. Ale úkol mají každý den ze psaní a k tomu mají denně 10 minut číst. Dostali takový malý sešitek Zdokonalujeme čtení a aktuálně umí AML, takže čtou MÁMA, ÁLA, MALÁ, LAMA atd.
Fakt? U nás se vůbec nečte - ani ta dvě písmenka, co umí.
10 minut je docela dlouhá doba na tohle, ne?
@tulipán píše:
Tak říjen startuje a u nás AML, začínají E podle Agáty. Mě to přijde pomalé, kluk se nudí, ale prý to dětem nejde. Básničky ze dne na den, no dá se to, ale ráno u snídaně spí a já to do něj hustím. A o kvalitě textu básní bych ráda napsala autorovi, to i já bych vymyslela za peníze aspon rým, když už je to hloupost… zlatý Alter.
U nás podobně, stejná učebnice, E začali minulý týden.
Básničky si řeknou v hodině, doma se je učit nemusí. Úkol dostávají každý den, ale kratičký - přečíst pár řádků textu, vyplnit pár řádek v uvolňovacích cvicích, tak něco. 5 max 10 minut. Na víkend je nedostávají.
Myslím, že jim ty úkoly učitelka dává spíš, aby si na to zvyklí, a taky aby se rodiče aspoň občas podívali, co dělají. ![]()
Jinak komunikace je výhradně přes edookit, žádné papírové žákajdy nemáme.
@Sára 1 píše:
Fakt? U nás se vůbec nečte - ani ta dvě písmenka, co umí.10 minut je docela dlouhá doba na tohle, ne?
Aktuálně teď mají k procvičování čtení 7 stránek. Nejdřív jen samostatné písmeno, pak slabiky a krátká slova. Neměřím čas, jestli čte 10 minut, vždycky ho nechám 2× číst novou stránku a pak k tomu ještě nějakou starou.
@Sonmi píše:
U nás podobně, stejná učebnice, E začali minulý týden.
Básničky si řeknou v hodině, doma se je učit nemusí. Úkol dostávají každý den, ale kratičký - přečíst pár řádků textu, vyplnit pár řádek v uvolňovacích cvicích, tak něco. 5 max 10 minut. Na víkend je nedostávají.
Myslím, že jim ty úkoly učitelka dává spíš, aby si na to zvyklí, a taky aby se rodiče aspoň občas podívali, co dělají.Jinak komunikace je výhradně přes edookit, žádné papírové žákajdy nemáme.
U nás na víkend dostávají úkolů většinou dvojnásobek, ale synovi to zatím nevadí, dělá ty úkoly docela rád ![]()
@mihla Já z principu s ukolama problém nemám. Ale nejsme rodina, co sedí o víkendu doma na zadku. Takže se fakt nechci k výjezdu na chatu nebo celodennímu výletů ještě s deckem učit básničku nebo dělat dvojnásobek úkolů, protože paní učitelka má pocit, že když je víkend, tak se nic nedělá a dečka by asi zakrněla.
Včera byly třeba děti celý den na závodech a pak šly večer ještě na hlídání k babičce, protože my s manželem jsme měli konečně po dvou letech taky nějakou kulturu. Dneska jsme chtěli na výlet, ale budeme mít jak něco jen návštěvu. Děti jsou samozřejmě při tomto životním stylu unavenejsi a pokud je úkol delší jak 5 minut a ve stylu další básnička, další nudné vybarvování, které jim nedává smysl, tak se cukají. Ani jedno dítě není úplně ten typ, co by dělal věci jen proto, že to řekla autorita a aby se zavdecil.