Prvňák učivo

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7956
6.10.21 19:42
@Svistice píše:
@tulipán Tretak sice telak má, ale mám pocit, že furt jen hrají Mrazíka, vybiku, fotbal a teď nově florbal.
Myslim, že díky covidu většina dětí z jeho třídy ještě ani neviděla bednu nebo kruhy.
Podezříván tělocvikáře, že má strach s dětmi dělat cokoliv techničtějšího. Jak by dostal a jistil některé tezkotonazniky třeba na hrazdu nebo při přeskoku, si snad raději ani nechci představovat.

no tohle bohužel není problém jen po covidu, myslím, že to hodně záleží na učiteli, ale dost často je tělák jen o tom co píšeš. Dcera druhačka má celkem sportovně založenou učitelku, vloni na jaře chodili hodně na atletický stadion, teď do tělocvičny, hrají hry s míčem a dělají různé opičí dráhy a různé štafetky. V té první třídě myslím taky dělají nějaké opičí dráhy a podobné věci.
Dost učitelů má strach dělat s dětmi gymnastiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16447
6.10.21 19:48

@Svistice Je to zoufalé. Zrovna ted bych je honila, jak nadmuté kozy. A oni pořád jen vybiku, ale upravenou, statickou a hlavně pozor na holčičky, aby je to míčem nebolelo, protože chytání míče ještě nezkoušeli :lol:. Když honku, tak aspon tři domečky…

Mě štve, že jim zadá čtení, když to ve škole nečetli spolu, co tam jako dělali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16447
6.10.21 19:51

@Lucka1111 Tak kdyby aspon hodně běhali, dělal řepy, dělali jogu na žíněnce, svíčku, cokoliv, když už se bojí úrazů. Mě děcka chodí z těláku úplně zpruzelé. Naštěstí mají sport 3 x týdně jinde, ale tohle je děsný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
6.10.21 19:53
@tulipán píše:
@Svistice Je to zoufalé. Zrovna ted bych je honila, jak nadmuté kozy. A oni pořád jen vybiku, ale upravenou, statickou a hlavně pozor na holčičky, aby je to míčem nebolelo, protože chytání míče ještě nezkoušeli :lol:. Když honku, tak aspon tři domečky…Mě štve, že jim zadá čtení, když to ve škole nečetli spolu, co tam jako dělali?

Slabikovat jednotlivě s každým dítětem zvlášť je i pro mě dost velká nuda - natož pro děti. Zaměstnat děti nějakou aktivitou, aby učitel mohl s každým číst a děti měly práci, po měsíci v první třídě ještě úplně nejde. Existuje obrovská spousta úžasných aktivit, u kterých děti rozvíjejí kde co a děti moc baví - ale o si budeme počítat, slabikování slov mezi ně opravdu nepatří. Vidím jako efektivní s dětmi ve škole pracovat na aktivitách, které doma udělat nelze, zatímco projít pár slabik a slov by rodiče u jednoho dítěte nezabilo. Jak vidím - i to je problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16447
6.10.21 20:04

@hanka.br. Hanko, všichni tě známe, stejně jako tvou učitelskou frustraci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15292
6.10.21 21:40

@tulipán A jak víš, že to ve škole nečetli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16220
6.10.21 22:19

@Svistice Moje prvňačka má TV normálně podle rozvrhu, hned od druhého týdne. Chodí do tělocvičny, dnes měly cvičení se švihadlem, prý ho přeskakovaly dopředu-dozadu, doleva-doprava atd. Syn druhák měl TV včera, poprvé v tělocvičně (do té doby chodily ven), měly opičí dráhu, včetně přelézání žebřin, kotrmelců atd. Navíc i v družině s nimi vychovatelky dělají hodně pohybových aktivit.
Ale to, co popisuješ, jsem měla ty roky ve školce. Učitelky v MŠ výtvarně zaměřené, ale sportovně vůbec, max. se šlo na hřiště u školky nebo se obešel blok, žádné delší procházky. Navíc jakmile bylo dle jejich názoru zima nebo vlhko, nešlo se ven vůbec, dokonce sledovaly i inverzi a stav ovzduší, aby měly výmluvu (ve středních Čechách, žádné Ostravsko).
Jo a úkoly prvňačky dnes - tři řádky psaní, tři řádky slabik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
6.10.21 23:05

@zrcadlo
To máš těžké. Já jsem měla dneska v tom morousavém počasí dítě, které mělo 3/4 kalhoty. Stačilo, že se jde na oběd. A můžeš opakovat, ať si donese věci a nechá si je v šatně v pytlíku. Kdyby náhodou. Ať se může obléct. Jako tohle je zrovna sice dítě maminky, která by neměla řeči, že dítě ji onemocnělo v družině. Pak tam mám rodiče, které vím, že není radno s nimi jít do křížku, že umí vytahovat kostlivce hodně hluboko.
Jsem taky vychovatelka, která ráda, velmi ráda tvoří. Teď se chodilo hodně ven, aby se užilo slunka. Včera se stihlo na delší procházce nasbírat listí a jiné podzimní produkty na tvoření v hnusném počasí. Což dneska nastalo. Do tělocvičny s nima budu chodit. Ale můžu max. 1-2× týdně, když není kroužek. A také se musí dát prostor jiným oddělením. Nemůžeme být sobci, že si tělocvičnu blokneme sobě. Myslím si, že tebou popsané vychovatelky mají špatnou zkušenost. Proto si tolik hlídají počasí. Vidíš, jak se nezavděčí člověk v ničem. Míčové hry jsou málo a ohrané. Loni jsem měla fajn rodiče. Měla jsem s nima dohodu v zimě, když uvidí náznak sněhu. Ať ráno děcka vybaví oblečením, boby, lopaty. Je mi jedno co. A my budeme řádit venku, když budou dost oblečení. Vyšlo nám to několikrát. Než sníh odešel pryč. S tímhle týmem, který mám teď. Bych si to zatím úplně netroufla. Přesně vím, kdo by nedodržel požadavek, ať děti vybaví do nepohody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16220
6.10.21 23:20

@Kelsey U nás jsou vychovatelky v ZŠ super, dělají fakt pestrý program, ta negativní zkušenost je ze školky. Tam mě to někdy fakt mrzelo, protože stačí, aby přešly učitelky s dětmi 2 přechody (z toho jeden za zpomalovacím pruhem) a dojdou po chodníku do krásného lesoparku, kus dál jsou ovečky, je to tam tak 1-1,5km, takže max. 3km celá trasa, to by se fakt za dopoledne dalo zvládnout. A učitelky tam šly asi třikrát s předškoláky, s tím, že je to moc náročné a s mladšími dětmi to nejde vůbec. Já chápu, že už to není jako za mého dětství, kdy když pršelo, tak se vzaly holínky a pláštěnka a na procházku se šlo stejně. Ale třeba v takovém tom zrádnějším jarním počasí mi přijde smysluplnější procházka, kde mám kontrolu nad tím, že se všechny děti zahřejou, tam si s nimi zahraju hru a jdeme zpátky, než je vypustit před školku, kde si někdo v tenkých legínách sedne na studený písek, další děti zalezou do stínu a ani se nehnou. V tom jednom oddělení jsem to chápala, protože paní učitelka byla po těžší operaci nohy, ale celý ten tým školky byl v tomto nevyvážený, všechny učitelky chtěly dělat krásné obrázky, ale trošku se hýbat nechtěl nikdo, na tom hřišti dělaly učitelky vyloženě dozor s kafem na lavičce. Ale zase o to milejší je teď překvapení, že obě děti po nástupu na ZŠ mají skvělé učitelky i skvělé vychovatelky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16447
7.10.21 09:50
@Alušáček píše:
@tulipán A jak víš, že to ve škole nečetli?

Ptala jsem se ho. Neměl tam kroužek značící DÚ. Stránka nebyla ohnutá, obrázky nebyly vybarvené. Informaci o úkolu jsem měla z bakalářů. Ve škole si povídali pohádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16447
7.10.21 10:04
@zrcadlo píše:
@Kelsey U nás jsou vychovatelky v ZŠ super, dělají fakt pestrý program, ta negativní zkušenost je ze školky. Tam mě to někdy fakt mrzelo, protože stačí, aby přešly učitelky s dětmi 2 přechody (z toho jeden za zpomalovacím pruhem) a dojdou po chodníku do krásného lesoparku, kus dál jsou ovečky, je to tam tak 1-1,5km, takže max. 3km celá trasa, to by se fakt za dopoledne dalo zvládnout. A učitelky tam šly asi třikrát s předškoláky, s tím, že je to moc náročné a s mladšími dětmi to nejde vůbec. Já chápu, že už to není jako za mého dětství, kdy když pršelo, tak se vzaly holínky a pláštěnka a na procházku se šlo stejně. Ale třeba v takovém tom zrádnějším jarním počasí mi přijde smysluplnější procházka, kde mám kontrolu nad tím, že se všechny děti zahřejou, tam si s nimi zahraju hru a jdeme zpátky, než je vypustit před školku, kde si někdo v tenkých legínách sedne na studený písek, další děti zalezou do stínu a ani se nehnou. V tom jednom oddělení jsem to chápala, protože paní učitelka byla po těžší operaci nohy, ale celý ten tým školky byl v tomto nevyvážený, všechny učitelky chtěly dělat krásné obrázky, ale trošku se hýbat nechtěl nikdo, na tom hřišti dělaly učitelky vyloženě dozor s kafem na lavičce. Ale zase o to milejší je teď překvapení, že obě děti po nástupu na ZŠ mají skvělé učitelky i skvělé vychovatelky :kytka:

V minulé školce předškoláci měli super učitelku. Každý den chodili okruh 5 km. Pak už to běhali. Ze začátku měla peklo, protože bolí nožičky a holčičky jsou moc malé. Naštěstí měla podporu ředitelky a chození nzrušila. :palec: Zdejší školka dojde akorát na hřiště. @Kelsey Jestli byly míčové hry na mě, tak jsem mluvila čistě o vybíjené. Která není vybíjená, ale házejí si míčem, jak tříletí. A to je pro čtrtáky fakt nuda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5814
7.10.21 19:41
@Svistice píše:
Holky, mají vaše děti tělocvik? U nás prvňáci měli za celou dobu nekecám TV maximálně 4×.
Nejdřív jsem si říkala, že těch prních 14 dní (to byli jednou na hřišti v tom, v čem ve škole), to nechce učitelka hrotit, že budou asi přeci jen celkově jako třída ještě nesamostatní + tam něli školsky nezralé dítě.
Nicméně očividně žádná výraznější změna nenastala. :roll: Dle rozvrhu TV a pak se od dítěte dozvím, že se žádné cvičení nekonalo. Nejsem žádný zastánce striktního dodržování rozvrhu, ale vzhledem k tomu, že paní učitelka je spíš klasická škola a moc (no respektivě asi vůbec) si nepotrpí na nějaké sezení na koberci, práci v kruhu či ve skupině apod. a děti tak de facto sedí celé 4 hodiny jen v lavici, si myslím, že nějaký ten tělák a protáhnití by vůbec nebylo od věci. :think:
… u nás třeťačka a prvňáčka normálně TV mají - když bylo hezky chodili ven (to si brali i koloběžky), teď, co je pár dní škaredě, tak jsou v tělocvičně - normálně se převlékají do TV, v klasickém oblečení byly jen jednou, v prvním týdnu na hřišti na pozemku školy :) Jo a ještě chodívají ven i v rámci PČ nebo třeba v PRV - to se tedy neprevlekaji :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7935
7.10.21 21:03
@Svistice píše:
@Midaku U nás mi tedy právě přijde, že se nehýbou skoro vůbec. :?

Jinak mě jebne. Deska za úkol zase básnička na písmenko (tento týden už druhá), vyplnit pracoví list + na něm vybarvit obrázek (minule jen obrázek barvila skoro 20 minut, a to se s tím moc necrcala), a nějaké čtení slabik.
Básničky už mě fakt neba. Příliš přidané hodnoty v nich nespatřuji.

EDIT: Takže u nás se necviči, ale zase s evybarvuje a básničkuje o s to péro. Je fakt, že paní učitelka už od pohledu není moc sportlich. :mrgreen:

Hele, naši jo a hodně. A to nemáme tělocvičnu, rekonstruuje se. Chodí ven, na hřiště nebo na louku u školy. Taky je vyhání ven na velkou přestávku, když je hezky.
Na tělocvik mají speciální paní učitelku (jinou, než na zbytek výuky).
A jejich učitelka s nimi chodí ven i v jiných hodinách, dělají tam některé týmové úkoly a tak.
V hodinách pracuji v týmech na koberci hodně, aspoň co mohu soudit podle fotek, které nám ucitelka posílá. Zejména ve výtvarce a v pracovkach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.21 19:09

Mám prvňáka. Nosí mi už teď špatne známky. Chodí na stejnou školu jako starší dítě a všechny děti dostávaly jedničky snad do 3.tridy. Myslela jsem, že teď to bude podobne a že v případě, že dítěti něco nepůjde (což jsem očekávala) se dozvím, co máme doma procvičovat. Úkolů je málo, informací ještě méně. Parkrat jsem oslovila učitelku, ale prý vše v pořádku a nemáme nic doma dělat. Když vidím, co dělá v sešitě (sešity a učebnice dostanou domu jen výjimečně), tak se hrotům a vím, že je to na horší známku. Mám obavy, že to nebude dobre. Jaké máte zkušenosti, když to vašemu dítěti nešlo? Zlepšilo se to? Nebo to prostě už nikdy nešlo a mám se s tím smiřovat?

• Citovat
  • Upravit
3201
5.11.21 19:17

A co dostává za špatné známky? Ze začátku by měli být ty známky motivační, takže jedničky. Pokud má náš prvňák něco špatně, učitelka to jednoduše neoznamkuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí