Prvňák učivo

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
5.10.21 05:57
@Svistice píše:
Hele, a myslíš, že je extra rozdil, když bude dostávat jen 1-3 nebo V a na konci první třídy rupne, protože nespocita příklad nebo nebude umět číst či psát?

Pokud nezvládá učivo první třídy, tak je něco špatně, ne? Co přesně, to je u každého žáka určitě jiné. To by mohly rozebírat učitelky. Zrovna včera jsem mluvila s jednou známou a má názor, že první třídu by měl každý zvladnout bez potíží (je fakt, že má hodně šikovné děti). Myslela jsem si totéž, pokud není u zaka nějaký vaznejsi problém. :nevim: A myslím si, že špatne známky ničemu nepomůžou, pokud to dítě nebude umět.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.10.21 05:58
@hanka.br. píše:
A vy jste toto doporučení nepřijali? Můžu vědět proč - pokud jste dítě i přes toto doporučení do školy poslali?
Čekala jsem nějaké katastrofické scénáře, co nás díky tomu, že jsme nedali odklad, čeká.
  • Citovat
  • Upravit
16220
5.10.21 12:48
@Anonymní píše:
Chapu, že někoho to nakopne. Proto musí učitelka hodně zvažovat a odhadovat a je to fakt těžké. Ten případ s básnickou chápu. Myslela jsem spíš, že třeba něco dělají, dítěti to nejde a šup - dostane pětku. Nejde mu něco dalšího a další pětka - přitom to pak pochopí, zvladne. Ta básnicka zase byla spíš o tom, že se na to vykaslali a to je rozdíl. Každopádně u nás to není o rodičích. Žádné úkoly nedostavame. Ani netuším, co bych měla s dítětem dělat. Třeba se to změní. Ale pochybuji. U staršího dítěte to tak bylo taky.

Já jsem se nikdy nepotkala s tím, že by učitelka v první třídě dala pětku hned. Ty šance děti dostávají. Další příklad z loňska - děti se měly naučit měsíce v roce. V hodinách to opakovaly tři dny intenzivně (bylo to online, měla jsem přehled), dostaly na to několik cvičení. Učitelka upozornila, že hned v úterý po otevření školy na to budou psát test, tak ať to s nimi přes víkend ještě zopakujeme. No a test napsala správně ani ne čtvrtina dětí. Učitelka všechny ostatní nehodnotila, dala další šanci, ale upozornila, že další pokus už známkovat bude. No a když dítě opět cpe květen do podzimu a červenec do zimy, tak jak ho má známkovat? Berme v potaz, že jde o klasickou školu bez alternativního hodnocení, tedy slovní hodnocení učitelka přidat může, ale škola jede podle číselné stupnice.
Kamarádka má dceru na menší škole, a jejich učitelka chtěla děti motivovat, tak dala všem v červnu samé jedničky. O prázdninách jsme u nich na chatě dělaly takový dětský den, kde byla i stopovaná a spousta úkolů. Jeden ten kamarád ze třídy tam nebyl schopný přečíst na PC vytištěný úkol, vel. 14 (takže žádné ručně psané blechy), moje dcera (v té době ještě 5 let) to přečetla za něj a ptala se ho „A ty neumíš číst?“, a ten kluk naprosto sebevědomě „Umím, dostal jsem jedničku na vysvědčení.“ Jeho rodiče to brali tak, že když měl samé jedničky, tak ty řeči o nutnosti trénování atd. nemusejí brát tak vážně. Docela by mě zajímalo, jak teď zvládá tu druhou, protože měl fakt problém nejen číst, ale i počítat body apod. Tak to jen, že i ty samé jedničky nemusí vůbec udělat dobrou službu.
Za mě je důležité nehodit do vody rovnou. Ale když děti dostávají v září jen razítka, v říjnu jen razítka/jedničky, v listopadu jedničky a dvojky, a takto to nabíhá postupně, tak mi to přijde úplně v pohodě. A jestli ta učitelka dá těch pětek třeba pět za celé druhé pololetí, stejně tak čtyřek a trojek, a jinak rozdává jen jedničky a dvojky, tak tím lépe, pokud to odpovídá znalostem. Ale dávat neupřímné jedničky mi přijde vůči těm dětem mnohem horší, než jim nastavit zrcadlo jednou pětkou z písemky nebo dvojkou na vysvědčení.
Troufám si říct, že obě moje děti mají skvělé učitelky. Synova učitelka třeba rozdává v průběhu roku i pochvalné medaile, a dělá to opravdu tak, aby ji dostaly postupně všechny děti. Takže dá medaili třeba za výbornou pomoc s úklidem třídy, za mimořádné sportovní výkony, za přátelské chování ke všem spolužákům, za skvělý divadelní výkon atd. Prostě se snaží motivovat všechny, kteří se snaží, bez ohledu na to, jaké nosí domů známky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
6.10.21 13:08

Holky, mají vaše děti tělocvik? U nás prvňáci měli za celou dobu nekecám TV maximálně 4×.
Nejdřív jsem si říkala, že těch prních 14 dní (to byli jednou na hřišti v tom, v čem ve škole), to nechce učitelka hrotit, že budou asi přeci jen celkově jako třída ještě nesamostatní + tam něli školsky nezralé dítě.
Nicméně očividně žádná výraznější změna nenastala. :roll: Dle rozvrhu TV a pak se od dítěte dozvím, že se žádné cvičení nekonalo. Nejsem žádný zastánce striktního dodržování rozvrhu, ale vzhledem k tomu, že paní učitelka je spíš klasická škola a moc (no respektivě asi vůbec) si nepotrpí na nějaké sezení na koberci, práci v kruhu či ve skupině apod. a děti tak de facto sedí celé 4 hodiny jen v lavici, si myslím, že nějaký ten tělák a protáhnití by vůbec nebylo od věci. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8788
6.10.21 13:59

@Svistice u nás jo. Když bylo hezky, chodili ven, v tom, v čem byli, neprevlikali se. Někdy jdou ven i místo pracovních činností, celkově chodí ven v podstatě denně. V tělocvičně byli asi jen dvakrát. Dnes celý den prší, tak byli vevnitř. Ale ne v tělocvičně, tancovali ve třídě na nějaký písničky. Takže já si na nedostatek pohybu fakt stěžovat nemůžu. Naopak, oni někdy chodí ven i místo matematiky, češtiny… učitelka celkové ten rozvrh moc nedodržuje, ale tak snad ví, co dělá. Kluk je spokojenej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
6.10.21 14:36

@Midaku U nás mi tedy právě přijde, že se nehýbou skoro vůbec. :?

Jinak mě jebne. Deska za úkol zase básnička na písmenko (tento týden už druhá), vyplnit pracoví list + na něm vybarvit obrázek (minule jen obrázek barvila skoro 20 minut, a to se s tím moc necrcala), a nějaké čtení slabik.
Básničky už mě fakt neba. Příliš přidané hodnoty v nich nespatřuji.

EDIT: Takže u nás se necviči, ale zase s evybarvuje a básničkuje o s to péro. Je fakt, že paní učitelka už od pohledu není moc sportlich. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7956
6.10.21 15:20
@MiaBea píše:
Hm, tak když to tak čtu, tak u nás teda fakt jedou. Písmena a, l,m, e,s, číslice do 5 (sčítání i odčítání), domácí úkoly mají každý den už od prvního týdne. Jen pro zajímavost, kolik mají vaše děti známek?

u nás taky jedou rychle, počítají do 4 a písmena M, L,S, P,A, E,I, O,U - vše malé i velké. Minulý týden zvládli 3 písmena a toto pondělí další 2. Už jsem vystřihovala i slabiky z těch písmen co umí, ale zatím to nedělali. Teď budou do konce živé abecedy opakovat ta písmena co umí, tak chvíli asi žádné nové nebude. Psací píší malé e a i. Známky má dcera tak 3 nebo 4.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7956
6.10.21 15:23

@Svistice naše děti mají tělocvik normálně, chodí do tělocvičny, normálně se převlékají a normálně cvičí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15292
6.10.21 15:48

@Svistice U nás tělocvik probíhá normálně podle rozvrhu 2× týdne. Když bylo teplo na hřišti, teď už v tělocvičně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
6.10.21 16:18
@Svistice píše:
Holky, mají vaše děti tělocvik? U nás prvňáci měli za celou dobu nekecám TV maximálně 4×.
Nejdřív jsem si říkala, že těch prních 14 dní (to byli jednou na hřišti v tom, v čem ve škole), to nechce učitelka hrotit, že budou asi přeci jen celkově jako třída ještě nesamostatní + tam něli školsky nezralé dítě.
Nicméně očividně žádná výraznější změna nenastala. :roll: Dle rozvrhu TV a pak se od dítěte dozvím, že se žádné cvičení nekonalo. Nejsem žádný zastánce striktního dodržování rozvrhu, ale vzhledem k tomu, že paní učitelka je spíš klasická škola a moc (no respektivě asi vůbec) si nepotrpí na nějaké sezení na koberci, práci v kruhu či ve skupině apod. a děti tak de facto sedí celé 4 hodiny jen v lavici, si myslím, že nějaký ten tělák a protáhnití by vůbec nebylo od věci. :think:

Mají. Ale třeba místo něj byla 2× intervence psychologů pro děti všech tříd (pro děti po tornádu). Vždy ten program zabral 2h. výuky. Takže třeba tělocvik a výtvarka ten týden nebyla. Protože si to každá uč. přehodila, jak potřebovala. Raději přijít o tělocvik, než ztratit hlavní předměty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.10.21 16:29

U nás mají, ale v rozvrhu tělocvik přehazují spíš na dny, kdy je pěkně, škola je na vesnici a tělocvična je malá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8788
6.10.21 17:24

@Svistice to máte fakt drsný. My dnes úkol čtení slabik jeden řádek a vystrihnout slabiky do desek. To budeme mít za 5 min hotovo i se scénou, že se mu nechce.. to vaše bychom dělali asi celej večer…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16443
6.10.21 19:11

Tělocvik maj 1 x týdně, místo 2×, ale je to ubohé nicnedělání. U nás úkol čtení dvě strany - a ve škole je nečetli 8o.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
6.10.21 19:36

@tulipán Tretak sice telak má, ale mám pocit, že furt jen hrají Mrazíka, vybiku, fotbal a teď nově florbal.
Myslim, že díky covidu většina dětí z jeho třídy ještě ani neviděla bednu nebo kruhy.
Podezříván tělocvikáře, že má strach s dětmi dělat cokoliv techničtějšího. Jak by dostal a jistil některé tezkotonazniky třeba na hrazdu nebo při přeskoku, si snad raději ani nechci představovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
6.10.21 19:38

@Midaku Dítě mám šikovný, tak to jde, ale je to voser.
S deckem, co není nejbystřejší nebo se u ukolu vzteká, by to byl očistec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí