První dítě x druhé dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8959
30.1.16 13:40
@Mango_Lassi píše:
Zní to jako hrozné klišé.
Znám lidi, co jsou sami i když mají rodiče nebo sourozence ještě naživu.
A slovo sobec nemá pro mě negativní nádech.
Sama ale nebudu, protože mám svou rodinu.

Samozřejmě, já jsem to ale myslela tak, že budeš sama ve smyslu, nebudeš mít nikoho ze své původní rodiny.

A propo, existuje něco jako zdravé sobectví? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
30.1.16 13:41
@tronelka píše:
Toho se treba zase bojim ja. Taky planujeme minimalne jedno dalsi ditko a ja uz ted premyslim nad tim, ze ho nebudu mit tak rada jako prvni. A bojim se, aby tim nebylo „bito“, doufam, ze je to hloupost a ze to bude uplne jinak.

Taky jsem se tohoto bála:-) a můžu tě uklidnit, jak jsem maličkého uviděla, okamžitě jsem ho milovala stejně jako staršího :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
30.1.16 13:45
@Mango_Lassi píše:
Asi je to zbytečná debata. Zdravé sobectví mi připadá naprosto v pořádku. Ale nikomu to nenutím

Nechtít sourozence není dle mě zdravé sobectví.

Jinak obecně souhlasím, že v některých situacích by měl být člověk sobec a myslet spíš na sebe než na ostatní.

• Citovat
  • Upravit
Mango_Lassi
30.1.16 13:56

@Lejaa to máš jedno. Pro někoho je sobec ten, co nemá děti, pro někoho ten, co má dítě jen jedno. Pro další je to ten, co mu sourozenci nechybí. Lidem se ne zavděčíš. Já jsem takhle spokojená.

• Citovat
  • Upravit
Mango_Lassi
30.1.16 14:06

Co se týče toho, že zůstanu z původní rodiny sama. Tak nějak s tím stejně počítám a nemám z toho trauma. Jednou to přijde, no a.

• Citovat
  • Upravit
2923
30.1.16 14:36
@Mango_Lassi píše:
Mam uplne opacnou zkusenost, to, ze jsem byla sama, mi umoznilo vystudovat v zahranici prave…
No vidis, moje matka ma sestru, ale stara se o rodice jen moje matka, sestra se na to vys. r…

A fakt to studium umožnila nepřítomnost sourozence 8o? Určitě budou i výjimky, kde finance vychází akorát pro jedno dítě, ale v okolí znam mnohem víc rodiny, co jsou při penězích a měli by na zahraniční studia dvou a třeba i 3 dětí, nebo při penězích prostě nejsou a nezaplatí je ani jednomu. Ale jinak je to podle mne mnohem víc otázka povahy člověka než financí. Mam jenom 3 dobrý kamarády, co byli studovat v zahraničí. Zbytek (včetně mne) nechtěl, i když by býval mohl. Dyť úroveň českýho školství je dobrá. Jako samozřejmě, že ať si každej má dětí, kolik chce. Kdo chce jedno, ať má jedno. Ale tohle mi teda přijde jako takovej pseudodůvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
30.1.16 14:44
@e-Surfařka píše:
A fakt to studium umožnila nepřítomnost sourozence 8o? V okolí mam spíš rodiny, co jsou při penězích a měli by na zahraniční studia dvou a třeba i 3 dětí, nebo při penězích prostě nejsou a nezaplatí je ani jednomu. Ale jinak je to podle mne mnohem víc otázka povahy člověka než financí. Mam jenom 3 dobrý kamarády, co byli studovat v zahraničí. Zbytek (včetně mne) nechtěl, i když by býval mohl. Dyť úroveň českýho školství je dobrá. Jako samozřejmě, že ať si každej má dětí, kolik chce. Kdo chce jedno, ať má jedno. Ale tohle mi teda přijde jako takovej pseudodůvod.

Ten duvod jsem uvedla pouze jako priklad. Tech veci je vic. A jeden z mnoha dalsich duvodu, kdyby moje matka mela vic deti, nerozvedla by se s mym otcem, ktery je proste blbec a suknickar. Muj zivot by se vyvijel zcela, ale uplne jinak. Nedavno jsme to s matkou probiraly a shodly jsme se na tom. Nema cenu to tady rozebirat.
Nic neni cernobily

• Citovat
  • Upravit
2923
30.1.16 14:57
@Mango_Lassi píše:
Ten duvod jsem uvedla pouze jako priklad. Tech veci je vic. A jeden z mnoha dalsich duvodu, kdyby moje matka mela vic deti, nerozvedla by se s mym otcem, ktery je proste blbec a suknickar. Muj zivot by se vyvijel zcela, ale uplne jinak. Nedavno jsme to s matkou probiraly a shodly jsme se na tom. Nema cenu to tady rozebirat.

:-) Tak to už je ale hodně specifickej případ. S nevhodnym partnerem určitě platí, že čím míň dětí, tím líp :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
30.1.16 15:10
@e-Surfařka píše: :-) Tak to už je ale hodně specifickej případ. S nevhodnym partnerem určitě platí, že čím míň dětí, tím líp :-)

Dyt prave, pisu to tady, aby bylo jasne, ze neni vse takove, jak se na prvni pohled jevi.

• Citovat
  • Upravit
2923
30.1.16 16:01
@Mango_Lassi píše:
Dyt prave, pisu to tady, aby bylo jasne, ze neni vse takove, jak se na prvni pohled jevi.

Jasně, ale tak zakladatelka o žádných problémech (partnerskejch ani finančních) nepsala. Jak to chápu, jde jí o to, jestli první dítko nebude mít újmu z toho, že máma se musí věnovat sourozenci. A jako většina si tu právě myslim, že v normálních podmínkách (funkční rodina bez finančních problémů) je sourozenec pro dítě přínosem - a to i přes to, že nějakou dobu mu máma bude věnovat opravdu hodně času. Se vším všudy, že ten sourozenec prostě stojí za to. I když já si teda naschval mezi dětma nechala větší rozdíl (4 roky). A taky znam jednoho jedináčka, kterej je jedináčkem rád. Ale pak asi dalších 15 (vrstevníků i dětí kolem 10 let), který říkaj, jak tim vždycky trpěli/trpěj…Takže určitě existujou situace, kdy není dobrý mít víc dětí, ale ve funkční rodině bez nějakejch problémů souhlasím s většinou, že sourozenec je pro dítě přínosem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
30.1.16 18:23
@Mango_Lassi píše:
Dyt prave, pisu to tady, aby bylo jasne, ze neni vse takove, jak se na prvni pohled jevi.

Jenže tady nejde vůbec o to, jestli vaši měli nebo neměli problémy :-)
Prostě mít sourozence je fajn a ty to nemůžeš nikdy pochopit, protože žádného nemáš. No, snad ti ta spokojenost vydrží :-)

Nicméně jsme odbočily dost od tématu.

Zakladatelko, neboj, po porodu tě to opustí a vše ti najednou přijde tak přirozené a normální, uvidíš:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
30.1.16 18:30
@Lejaa píše:
Jenže tady nejde vůbec o to, jestli vaši měli nebo neměli problémy :-)
Prostě mít sourozence je fajn a ty to nemůžeš nikdy pochopit, protože žádného nemáš. No, snad ti ta spokojenost vydrží :-)

Nicméně jsme odbočily dost od tématu.

Zakladatelko, neboj, po porodu tě to opustí a vše ti najednou přijde tak přirozené a normální, uvidíš:-)

Jen ti říkám že mi prostě není líto, že jsem sama. Mělo to tak být.

• Citovat
  • Upravit
19021
30.1.16 18:58

Mám děti od sebe necelých 15 měsíců, tak brzo jsem to neplánovala, ale stalo se a teď zpětně si myslím, že je to i lepší, starší byl v té době ještě malý, takže to ani pořádně nevnímal, v těhotenství jsem naštěstí fungovala pořád stejně, byl i tak hodně v kočárku, tak jsme jezdili na procházky a i jsem ho normálně nosila… ale strach, jak to bude, až se narodí druhé byl… musím říct, že malý byl pak zlatý, v té době se hodně zabavil a hrál si sám, i když jsem musela nosit brášku, nebo když jsem ho kojila, tak jednou rukou jsem držela mimčo a druhou jsem třeba s tím starším stěvěla komín z kostek :-) a jakmile mimčo spalo, hrála jsem si s druhým, pořád jsem měla výčitky, aby se necítil odstrčený… ale reagoval super, chtěl dávat dudlíka a tak…
Teď už jsou starší a už si spolu dokáží hrát a momentálně teda i prát o hračky, ale i tak je na nich vidět, že se mají rádi, dnes zrovna měl mladší karambol a brečel a starší ho objímal, hladil po hlavičce a držel za ruku a chtěl ho rozptýlit, to bylo super :-)

Je pravda, že občas se tomu staršímu nemůžu věnovat hned a co on chce, ale to ani mladšímu, oba musí někdy počkat, ale třeba to neuškodí… a starší už má naučený, že jamile brácha spí, že si jdeme hrát s plastelínou a tak, když je brácha vzhůru, ani to nevyžaduje, nějak už si tak navykl, že on by ji dával do pusy, že musíme počkat, až bude spinkat :-) :-)

Ale jinak je to super, jedináčka bych nechtěla, chtěla jsem rozdíl 2 let, přišlo to dřív a nakonec možná je to i lepší, uvidíme ještě časem :-)

Největší šok byl asi po porodu a v šestinedělí, kdy ten starší najednou byl hrozně velkej, myslím velikostně, oproti porovnání s malým miminkem, mi najednou přišel strašně velkej a těžkej, až mi to bylo líto, že ho tak vnímám, ale pak se to srovnalo :-)

A je pravda, že jedináček asi nemůže pochopit jaké je to se sourozencem, já sourozence měla a oběma se naši snažili dopřát vše a vzdělání, i když na rozhazování neměli… a i když jsme se jako dospělí tak často neviděli, každý bydlel jinde, tak to bylo o tom, že ho mám… bohužel zemřel a je to hrozný pocit, že jsem najednou zůstala jediná a kromě mé vlastní rodiny mám už jenom rodiče :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1685
30.1.16 20:32

K těm sourozeneckým vztahům - jsem také jedináček a vždy jsem sourozence chtěla, vyptávala jsem se našich, proč taky nemáme miminko jako Terezka, Markétka a další ze školky/školy. Vybírala jsem jména, která by se mi pro potenciálního sourozence líbila atd. Jak to brali naši, to netuším, ale ani další dítě mít nemohli (zdravotně). Šíleně mě vždy mrzelo, jak jsem všude byla jediný jedináček, často s komentáři o rozmazlenosti apod.,hlavně na ZŠ. Vždy jsem navíc měla pocit, že tu musím pro rodiče být, že nikoho jiného už nemají (měli mě ve 40 letech), vyčítala jsem si i odstěhování z rodinného domu k příteli (nebránili mi, ale rádi moc nebyli, celkově hodně na mě lpěli včetně strachu mě odeslat na intr, protože SŠ, kterou jsem si vyhlédla, byla na dojíždění moc daleko). Vyčítala jsem si potom, když táta zemřel, že bydlet stále doma, tak bych si něčeho špatného na jeho zdraví všimla dříve a vůbec to tak špatně nemuselo dopadnout… Co teď chudák máma, které jsem zbyla jen já, že se k ní musím vrátit, mám vůči ní dluh… Také si možná někdo zaťuká na čelo, co to melu za nesmysly, že je to přece automatické.

Další jedináček, kterého znám (a vím to o něm), je ale za to rád, sourozence by stejně jako Mango Lassi nechtěl, nevidím na tom nic špatného, prostě je spokojený (spokojenost přece není sobectví, zdravé sebevědomí také ne).

Oproti tomu manžel má o 7 let mladšího bratra, vybavuje si tu dobu docela dobře. Prý neskutečně žárlil, protože se doopravdy cítil odsunutý („jsi už velký“, „běž se raději učit“, „už bys měl mít rozum“). Jeho slovy: „Najednou tam byl brácha a nikdo si mě nevšímal“. Vztah spolu teď v dospělosti mají celkem fajn, prý ho ale začal víc brát, až když byl ve školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2078
30.1.16 21:19

Můj muž je jedináček a nikdy mu sourozenec nechyběl. Vdycky byl rádJá mám bratra, ale témeř vůbec se nestýkáme a jsme si bohužel dost lhostejní. Čekám taky druhé dítě a pocity zakladatelky docela chápu. Taky mám někdy strach, jak to starší syn zvládne. Ale i přes svoje i manželovi zkušenosti z rodiny pořád naivně věřím, že sourozenec mu život spíš obohatí než by ho o něco připravil. Navíc druhé dítě si člověk přece pořizuje protože ho sám chce a narozdíl od prvního už i ví, do čeho jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí