Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jak tak nad tím přemýšlím - připadá mi to stejné, jako když někdo odmítá brát děti na pohřby, aby se náhodou nevyděsily, aby jim to nezpůsobilo nějakou újmu atd… Já pocházím z vesnice, kde se chodilo na pohřby úplně všem, takže mi to od malička připadalo jako přirozená věc. A to se ještě tehdy nosili nebožtíci z domu a chodilo se s nimi loučit. Takže jako děcko jsem viděla spoustu mrtvých a vůbec mi to nepřipadalo divné. Myslím, že přirozeným věcem, ať už jsou jakkoli nepříjemné, by se nemělo nijak uhýbat, nijak je před dětmi tajit… Kdy budou dostatečně zralé? Čím později, tím hůř, podle mého názoru. Pak tady maminky zakládají diskuzi, jestli brát 10ti leté děcko na pohřeb babičky
To potom fakt žasnu. A je to přesně o tom - dosud se s tím nesetkali, tak je z toho najednou trauma na všech stranách ![]()
Vím, že jsem dala trošku morbidní přirovnání, ale i ta smrt je stejnou součástí života jako narození, potažmo tedy porod. A oproti tomu je MS jako nic ![]()
Jsem se nějak rozepsala..... ![]()
teda 9.let, Elišce bude 9 (vypadá tak na 7), takže zatím mi na nějaké poučování přijde brzo. Za to u ní ve třídě její vrstevnice vypadají tak na 11, 12 let, když jsem šla kdysi pro ni na plavání, tak jsem se ji ptala se kterou třídou majíé plavání-nechápala mě, tak jsem se ji ptala, kdo jsou ty velké holky-no velké, ony jsou i děsně otylé, tím pádem jim vylézají i prsa.
Moje býv. sousedka má dceru, které bude v říjnu 11.let a ona-mamča se na „to“ těší, až to dostane o ničem jiném už 1/2 roku nemluví, že je Monča velká, vyspělá, že už to asi dostane. No nevím, co je na tom na radování a téměř na oslavování, když vím, že se s „tím“ bude holka trápit minimálně 40.let.
Spíše jsem chtěla vědět jak na to… Dceři sice bude devět ale teď teprve končí druhou třídu, protože šla později… Jen jste mě ujistily že už je fakt nejvyšší čas
Rozhodně nechci aby byla nepřipravená a doma nic před ní netajíme… na pohřeb jsme ji vzali ![]()
Já to poprvý dostala v 15,5… (patřičně nešťastná, neboť jsem byla ze třídy poslední - spolužačky dělaly průzkum
)
Ale asi ve dvanácti jsem měla fakt silný pocit, jakože už to přijde a schválně jsem nosila vložky
ty nejtlustší, co jsem doma našla ![]()
lucie82 píše:
Spíše jsem chtěla vědět jak na to… Dceři sice bude devět ale teď teprve končí druhou třídu, protože šla později… Jen jste mě ujistily že už je fakt nejvyšší časRozhodně nechci aby byla nepřipravená a doma nic před ní netajíme… na pohřeb jsme ji vzali
Pohřeb=první správný krok
![]()
Ty bláho v deseti letech … já to poprvé dostala když mi bylo 14 a půl a byla jsem strašně ráda že ,,až tak pozdě,, a nemusela jsem se s tím otravovat od 10 let ![]()
Moje dcera když měla tak 5 let a potřebovala něco v koupelně zrovna když já byla na záchodě,si všimla že mi tam čouhá modrá šnurka.Ptala se mě co a proč to tam mám.Tenkrát jsem jí řekla,že to jednou bude taky potřebovat.Že jí ted nic říkat nebudu,až bude větší.No a nějakou dobu na to jsem s ní byla na návštěvě u mojí sestry.Ta si zrovna předělávala věci z jedné kabelky do druhé.Naše Valinka jí ty věci podávala a různě komentovala.No a takhle jí podává tampony co tam měla náhradní a říká jí na to si dej rovnou do pipiny.No my se ségrou v tu chvíli odpadly smíchem…
Jinak já to dostala ve 14 letech a byla jsem mezi posledníma ve třídě
jn máš pravdu já jsem poprvý dostala před 3 dnima,trvalo mi to 2 dny a taky sem v pohodě…je mi 15 a taky jsem na to jako hrda a sem rada že sem to konečně dostala
Lenuleenka píše:Lizbeth píše:Já teda byla hrdá na to, že už jsem vlastně žena. Měla jsem starší kamarádku a ta to dostala poprvé ve 13letech a já pár měsíců po ní. No a mamka si mě i bráchu proškolila asi v 8 letech, takže brácha pak byl vůči mě chápavější, i když byl o rok mladší
No ty vajdo to koukám..Já jí dostala tak kolem 12 -13 dřív určitě né..
Dceři bude v létě 12, je spíše drobná, chloupky nemá nikde, ale prsa už jí trochu povyrostla ( lentilky..)..
Farská - oslavili jo?? Mě to přijde spíš takový depresivní![]()
( jak pro mě, tak pro ní- vím jak jsme se všichni nervovali a proseděli hodiny na záchodě..)Spíš se děsím jak se to podepíše na jejím psych. rozpoložení..Ze začátku to každá prožívá..bééééé
![]()
Je hodně důležitý jak to dětem podají rodiče, pokud je na to připraví a ujistí je že je to normální věc v životě ženy, tak by to měla brát normálně a o nějaké újmě na psychice by neměla být vůbec řeč
Bluesky píše:docela lituju tu mladší dceru mě je 15 a dostala jsem to pře 3 dnima a jako už sem se bála že semnou něco je
Starší dcera ve 13, mladší bude 14 a pořád nic. Kromě klasického poučení jsem koupila útlou knížku Rozkvétající žena…
Tak,
já TO dostala před 3 dny ve škole.
Měli jsme tělák no a bylo to silný.
Na 11-ti letou holku to je zátěž… ![]()
Má dcera dostala první menstruaci ve 12letech.Ale určitě ji dej do baťohu náhraní prádlo a vložku.Jistota je jistota ![]()
Já jsem první MS dostala též v 11 letech..a pořádně jsem to obrečela
![]()