Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Black Cat tam jde o termíny, nově jsou zápisy na konci dubna a o odklad se žádá tuším do konce května a PPP nebudou stíhat vyšetření dělat.
@Fima píše:
Přesně. Letos už se nedá čekat na zápisy a potom případně vyběhávat odklad.
Tak ony jsou ty zápisy déle právě z toho důvodu, že když byly v lednu/únoru, prodleva mezi začátkem školního roku a zápisem byla natolik dlouhá, že mnoho dětí ještě v pohodě stačilo za těch více než půl roku dozrát. Proto se posunuly na duben, aby byly výsledky zápisů věrohodnější. Oběhat si poradnu před zápisem je jenom doporučení a to v případech, kdy o nástupu do školy není hovor a odklad je nad slunce jasný. Jinak stále platí, že zápis je první ukazatel, na základě něj pak poradna.
@hanka.br. Jo jo, ten odklad z ledna na duben chápu. Díky za dovysvětlení. ![]()
@hanka.br. píše:
Tak ony jsou ty zápisy déle právě z toho důvodu, že když byly v lednu/únoru, prodleva mezi začátkem školního roku a zápisem byla natolik dlouhá, že mnoho dětí ještě v pohodě stačilo za těch více než půl roku dozrát. Proto se posunuly na duben, aby byly výsledky zápisů věrohodnější. Oběhat si poradnu před zápisem je jenom doporučení a to v případech, kdy o nástupu do školy není hovor a odklad je nad slunce jasný. Jinak stále platí, že zápis je první ukazatel, na základě něj pak poradna.
Což v případě, že děti nemusí ani při zápisu fyzicky být, je dost prekérní situace
Žádost o vyšetření v PPP jsem posílala na začátku prosince a stále mi ještě nepřišel termín vyšetření. Nemyslím si, že by měli tak málo dětí, aby bylo třeba jim dohazovat další ![]()
@simongap Já si myslím, že poradna neublíží (jak jsem psala - budeš mít další názor a pohled na věc), ale konečné rozhodnutí je jen a jen na tobě. Pokud nikam nepůjdete, pokud dáš syna normálně do školy… ničeho se nedopouštíš, je to jen tvoje rozhodnutí. Já jsem psala, že to řeším z opačného úhlu. Byla jsem přesvědčená o odkladu, zviklaly mě učitelky ve školce, uvidíme jak ta poradna. Sama zatím nevím, jak to u nás dopadne.
Do poradny bych šla, za to nic nedám, ale taky bych dost přemýšlela, zda pro syna nebude lepší jít se svými kamarády ze školky než se pak znovu seznamovat, když je tak stydlivý.
@Kakika píše:
Což v případě, že děti nemusí ani při zápisu fyzicky být, je dost prekérní situaceŽádost o vyšetření v PPP jsem posílala na začátku prosince a stále mi ještě nepřišel termín vyšetření. Nemyslím si, že by měli tak málo dětí, aby bylo třeba jim dohazovat další
Pokud děti věkem spadají k zápisu a nemáte doporučení k odkladu, pak k zápisu půjdete (pokud nemáte se školou nějakou interní dohodu, ale oficiálně byste k zápisu jít měli).
@simongap pokud se ti zdá že poradna je pro něj stresující tak bych ho do školy tedy nedala ani omylem. ![]()
Poradna ti pouze doporučí. Nemůže zakázat nástup do školy. Pouze s nim udělají test školní zralosti. Na tobě jako řidiči záleží zda do školy das nebo ne.
My jsme meli v sobotu prednasku ve skole od pani docentky starsi, zkusena pani, probirali jsme vyvinovou psychologii.
A jeji slova byly, ze pokud si nejsme jisti, ze dite je pripravene jit do materske skoly radeji dat odklad. Radeji at rok zustane jeste ve skolce a dozraje nez ho trapit skolou. Ze nejvetsi ponizeni pro dite je pokud se musi vratit zpet do skoly nebo pokud od zacatku musi prozivat neuspechy ve skole. Radeji rok pozdeji nez neco uspechat.
My jsme se tomu lezos nastesti vyhnuli, protoze nase dcera je v zari, ona ani nema priblizne ty miry, ktere nam uvedla, ze by dite melo mit. Snad nam za rok trochu poroste a přibere nebo ji ta aktovka zlomi.
@hanka.br. píše:
Pokud děti věkem spadají k zápisu a nemáte doporučení k odkladu, pak k zápisu půjdete (pokud nemáte se školou nějakou interní dohodu, ale oficiálně byste k zápisu jít měli).
Ale už stačí, že k zápisu jde zákonný zástupce ![]()
@lucenka píše:
Ale už stačí, že k zápisu jde zákonný zástupce
Přítomnost dítěte u zápisu se nevyžaduje v případě, že dítě již u zápisu bylo a byl mu umožněn odklad školní docházky. V takovém případě jde k dalšímu zápisu pouze zákonný zástupce, aby požádal o přijetí dítěte do příslušné základní školy.
@hanka.br. píše:
Přítomnost dítěte u zápisu se nevyžaduje v případě, že dítě již u zápisu bylo a byl mu umožněn odklad školní docházky. V takovém případě jde k dalšímu zápisu pouze zákonný zástupce, aby požádal o přijetí dítěte do příslušné základní školy.
Neznas google? Protože nic takového ve vyhlášce není
Zápis k povinné školní docházce (dále jen „zápis“) je složen z formální části a, je-li při zápisu přítomno i zapisované dítě a souhlasí-li s tím zákonný zástupce dítěte, rovněž z rozhovoru a případně dalších činností s dítětem. Zákonný zástupce dítěte může být přítomen u všech součástí zápisu. vyhláška č. 48/2005 Sb
@lucenka píše:
Neznas google? Protože nic takového ve vyhlášce není
Zápis k povinné školní docházce (dále jen „zápis“) je složen z formální části a, je-li při zápisu přítomno i zapisované dítě a souhlasí-li s tím zákonný zástupce dítěte, rovněž z rozhovoru a případně dalších činností s dítětem. Zákonný zástupce dítěte může být přítomen u všech součástí zápisu. vyhláška č. 48/2005 Sb
Někdo snad tvrdí, že u zápisu nemůže být zákonný zástupce? Nebo že snad zápis se provádí bez dětí? Nebo o co jde tentokrát?
Poradnu bych navštívila. Třeba pro moje děti rády plní různé úkoly, takže to pro ně byla spíše hra. Jedna dcera tam šla v rámci prevence (nikdo jí tam neposílal) a dozvěděli jsme se pro nás dost zásadní a podstatné věci o ní. Pak ve školce u druhé dcery pro zájemce dělali rychlé testy školní zralosti a dcera je chtěla dělat, i když všichni jsme věděli, že je to zbytečné, protože je na podzim a učitelky už na ten podzim říkali, že už mohla být ve škole. Učitelky se ještě na mě dívaly podivně, proč jí přihlašuji na ty testy, když tam není co řešit.
Tak vysvětlujte jim, že dceru to baví a když to dělají i ostatní děti. Psycholožka říkala, že k tomu nemá co říct.:) Ale já jsem ráda, že obě dcery jsou na podzim a mají rok k dobru. Ve škole musí být děti hodně samostatné, umět si vše vyřídit (tedy pokud to není malá „rodinná“ škola, což tedy u nás rozhodně není, tam musí být dítě fakt hodně samostatné). Takže záleží, do jaké školy se syn chystá. Tady ve škole je třeba jen prvních tříd šest.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.