Poradna duly
Jana Čurdová
jééé tam budeš muset sedět ?? já mohla odejít …
určitě bude obvoďák vědět ![]()
saiiimona píše:Kacenka020 píše:jj, radši ho vezmu a uvidim. Jen nevim, co tam budu dělat 2 hodiny
néééé neboj , podle mě je to zbytečný pokud to budeš mít s tím čajem , ale vzít si ho sebou pro jistotu můžeš
vem si knížku, mě děsí, že musíš být tak dlouho hladná uááá
saiiimona píše:Kacenka020 píše:Koukam, že tady u nás všichni všechno odflakujou
mě obvoďačka dělala ekg …
člověk aby si dopředu všechno nastudoval, než jde k doktorovi
No prej můžu odejít, ale nemam kam, max na nákup, domů to mam z ruky
Ale prej si s sebou mam vzít svačinu, tak doufám, že se tam mezi tim budu moct najít, jinak jim to tam asi poblinkam.
suricata píše:saiiimona píše:člověk aby si dopředu všechno nastudoval, než jde k doktoroviKacenka020 píše:Koukam, že tady u nás všichni všechno odflakujou
mě obvoďačka dělala ekg …
To jo, ať žije naše zdravotnictví
aha , to já šla k našim , mělo jsem to k nim 5 minut . no ta svačina je myšlena na potom , mezitím jíst určitě nemůžeš ani pít , nic
no tak teď z toho mam hrůzu mnohem větší, jak se ráno nenajim je mi špatně. A ode dneška jsem dost nachcípaná, ale to snad na ty testy nevadí, ne?
já vím , mám to taky tak , ale bohužel . JInak nachlazení na to nevadí ![]()
já vím , mám to taky tak , ale bohužel . JInak nachlazení na to nevadí ![]()
to jseš moc hodná surikatko, zítra napíšu dojmy, no aspoň, že to nachlazení neva ![]()
OGTT - kopírováno z inter.stránek
Test na zjištění glukózové tolerance by se měl provádět kolem 25. týdne těhotenství. Rozmezí je stanoveno na 24. – 28. týden těhotenství (ne dříve a ne později, jinak by mohlo dojít ke zkreslení výsledků).
Ošetřující gynekolog vystaví formulář, se kterým si pak žena dojde do příslušné laboratoře.
Pokud ale těhotná žena spadá do tzv. rizikové skupiny, je jí tento test proveden již v I. trimestru. Jedná se hlavně o ženy obézní, ty, které již porodily dítě s porodní váhou vyšší jak 4 000 gramů, pokud je u nich zjištěna glykosurie v moči, dále ženy, u kterých je diagnóza diabetu v rodinné anamnéze. Rovněž sem spadají ženy, které v předchozím těhotenství trpěly preeklampsií, nebo jsou starší 30 let.
Při příchodu do laboratoře by měla žena být nalačno (cca 10 hodin), není nutné se před tím omezovat jakkoli v jídle, včetně sladkého, tj. není nutná dieta.
Nejprve se odebere krev, potom žena vypije roztok s 75g glukózy, po jedné hodině a dále po dvou hodinách je jí pak odebrána žilní krev. Vyšetření se nesmí provádět z krve kapilární (tj. odběr z prstu), musí se jednat o krev žilní. Některé laboratoře požadují také moč, je to ale naprosto zbytečné pro to, aby byla stanovena diagnóza diabetu.
Někdy může lékař požadovat hodnocení pouze po dvou hodinách – obecně není totiž doporučené hodnocení po jedné a pak po druhé hodině, ovšem je pak možné se setkat s negativní reakcí laboratoře.
Těhotná by po celou dobu, tj. do druhého odběru krve, neměla jíst ani pít a měla by se vyvarovat větší fyzické zátěže.
Normální hodnoty se pohybují do 5,5 mmol/l nalačno, za první hodinu pak do 8,8, mmol/l a za druhou pak do 7,6 mmol/l. Zvýšení hodnot je indikací k odeslání těhotné do speciální poradny pro diabetiky se zaměřením na těhotenství.
Jen díky tomu, že se provede včasná diagnóza gestačního diabetu, se ženy nemusí obávat o své nenarozené dítě. Jak ona, tak i plod budou pečlivě sledovány v diabetologické poradně, jejich stav bude kompenzován a tak i tyto ženy mohou prožít příjemné těhotenství a samozřejmě i porodit zdravé dítě.
Příspěvek upraven 06.10.11 v 21:22
holky děkuju za rady a návod na určení pohlaví ![]()
musím jít spát, ať zítra vstanu
přeju krásné sny a ať vám hezky rostou miminka ![]()