Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pošleš svoje dítě na internát, protože na něj nemáš nervy a náladu?
Tak to pak jo.
Tady se prezentuješ jako madam dokonalá, ale ani nezvládáš výchovu své dcery ![]()
A říct matce, že je kráva a poslat ji do pr?
Hmmm, kdepak asi udělala maminka ve výchově chybu… ![]()
Už se smířila s tím, že tedy dnes nikam nejde, tak si šla hrát s dětmi, abych si prý mohla jít udělat, co potřebuju, je jak mílius a já jsem v redukci sežrala dvacet čokoládových trubiček, teď je mi na zvracení, cuká mi v hlavě a jsem v prde.li. Neustále si mi tlačí do očí slzy. Cítím vztek, zhnusení, že za 16 let a takovejhle výsledek. Jsem v poslední době vyhořelá, je toho na mě moc a nevidím za veškerou mou snahu žádný vděk a žádné výsledky mé každodenní práce.(
@eva valoi píše:
@renduli Prý jí to mrzí, ale zavinila jsem si to sama. Jsem hnusná.
Já bych trvala na omluvě. Tohle puberťácký vysvětlení by mi fakt nestačilo. ![]()
@eva valoi píše:
Nejzvláštnější na tom je, že nemá problémy s nikým, jenom se mnou. Asi na sebe nějak narážíme, fakt ale je, že já opravdu mám určité možnosti. Není pravda, že ona by třeba doma nikdy nic nepomohla, ale musí chtít a nesmí jí to kolidovat s jejími zájmy. Ale někdy to prostě nelze. Pamatuji si, že jsme měli naplánované malování a ona chtěla jet 300 km s kamarádkou do akvaparku. Že ona má možnost jet a vy se tady třeba pos-erte. Že se maloval taky její pokoj, že je jí 15 a že by měla něco pomoct? A že máme akvapark 15 km jeden a druhej 19 km? Ale prej tam není takovej tobogán. No prosadila jsem si tenkrát, že bude doma, ale to jsou pak hodinové výstupy, scény, otázky proč. A já se už někdy bojím cokoli jí zakázat, v čemkoli nevyhovět, mě to úplně vyčerpává, ona dokáže hodinu stát v ložnici a ptát se proč? důvod? vo co Ti de? proč?
jsi její nejdůležitější osoba - potřebuje se proti tobě nějak vyčlenit… pberta je děsná.. obecně - je to ted na tobě abys nastavila mantinely soužití s tím že to bude tak jak říkáš a tečka – ty mantinely sestavte spolu a pak na nich trvej- ona to prostě ale stejně zkusí…
chápu jak moc seš z toho unavená ![]()
@eva valoi píše:
Mám problémy s dcerou, vlastně již od jejího velmi útlého věku. Byla povahově velice vzpurná, drzá, temperamentní, čímž chci říct, že to není primárně záležitost puberty. Snažila jsem se vést děti k práci, pomoci, pečlivost bohužel je evidentní, že výchova má opravdu na jedince zanedbatelný vliv. Dcera umí být velice milá, ale jen do té doby, dokud vše vyšlapuje podle ní. O prázdninách si našla brigádu, doma moc času netráví, z brigády, kterou tedy nemá každý den, se manželem nechá odvést ke svému klukovi, s kamarády letos stanovali, chodila na koupaliště, dá se říct, že se domů chodí vyspat. Ráno se zeptá, jestli něco nepotřebuji, nají se a je pryč.
Dnes jsem ovšem potřebovala, aby po obědě zůstala doma, že potřebuji s něčím pomoci a cca ve tři, čtvrt na čtyři může jít do půl desáté ven. A BYLO ZLE. Neobědvala, hádala se, že vždycky, když ona něco má, tak já jí to zkazím, že byla doma minulý týden, tak proč jsem si to neudělala… No zkrátka jsem jí řekla, že když se jí to nelíbí bude doma. Pak se ještě hádala, nato zkoušela smlouvat, že když mi tedy pomůže, tak že pak půjde, že se někam jede a ona to má domluvené… Nakonec mi řekla, že jsem krá. va, ať jdu do prd.ele a rozbrečela se.
Prý ji nic nedopřeju, dělá mi dobře, když je nešťastná, je furt jenom v práci a kdesi cosi. Když jsem jí připomněla, že pro ni například jezdím na kroužky, vozila jsem ji na koně, s koní, ke kamarádkám, tak mi řekne, že jí vše vyčítám.. Ne, nechci jí nic vyčítat, ale ona to opravdu za nic nemá.
Nyní si vymyslela, že chce koně, že si bude platit ustájení sama. Bohužel je to pro nás asi nereálné, protože pokud by kůň potřeboval veterináře, obávám se, že bychom to jen tak neuhradili. A opět, ona má příležitost mít koně a já jí nepodpořím, nepřeju jí to, jsem zlá… Navíc ona je opravdu neustále pryč, má spoustu zájmů a všeho a kůň je závazek na strašných let. Fakt si s ní nevím rady.
Studuje 15 km od místa bydliště a já vážně uvažuji o tom, že jí zařídím internát, já už na ni fakt nemám náladu. Není a nebyla s ní rozumná řeč.(
Může mít pubertu jakou chce, ale když by mi dítě řeklo, že jsem k. ráva, a poslalo mě do p. rdele, tak to by byl sajgon. Všechno má svoje hranice. A koně si může pěstovat, až si na to vydělá. To je pěkně drahý koníček, a na mnoho let.
@Black Cat píše:
Já bych trvala na omluvě. Tohle puberťácký vysvětlení by mi fakt nestačilo.
Já též…
No jo puberta. Uz se tesim az tohle budu doma resit a temer nejspis i 3× po sobe.
Co rekla je hnusne, ale nemyslela to tak.
Je to jen vzpur, aby mela navrch, posledni slovo.
Mas mladsi deti, najdes si dost casu, jen pro tu nejvetsi? Jen divci akce spolu bez tech malych?
@eva valoi píše:
Už se smířila s tím, že tedy dnes nikam nejde, tak si šla hrát s dětmi, abych si prý mohla jít udělat, co potřebuju, je jak mílius a já jsem v redukci sežrala dvacet čokoládových trubiček, teď je mi na zvracení, cuká mi v hlavě a jsem v prde.li. Neustále si mi tlačí do očí slzy. Cítím vztek, zhnusení, že za 16 let a takovejhle výsledek. Jsem v poslední době vyhořelá, je toho na mě moc a nevidím za veškerou mou snahu žádný vděk a žádné výsledky mé každodenní práce.(
ale prd.. to jsou jen krize - toho ještě bude.. vybreč se slzy vzteku jsou taky nutný.. co já se vzteky nad starším děckem nabrečela.. ještě bude hůř -kdyby ses po každé takové hádce měla hroutit tak budeš mt 30 ilo nadváhu a tik… klid… ![]()
Jako bych viděla sebe
Já teda byla z vesnice poblíž maloměsta, tady byly brigády pro nezletilé jedniě tak na stavbě (a tam mne taťka nechtěl vzít
) plus sem tam něco načerno, takže finančne jsem si tak vyskakovat nemohla. Ale jinak totéž - výstupy, scény, křik, obviňování, navíc když mi naši něco řekli, zabejčila jsem se a bylo ještě hůř. pamatuju si, že mi bylo 16 a taťka na mne použil oblíbenou hlášku „jesli se ti něco nelíbí, můžeš se sbalit a jít“, tak jsem se začala balit. prostě jsem rychleji myslela, než jednala. Navíc naši, hlavně mamka, jsou svým založením úplně jiní. jak jsem vypadla na výšku, ubylo třecích ploch a srovnalo se to. Mimochodem, pokud chce vaše dcera více samostatnosti, nevoze ji k jejímu klukovi, na kroužky a bůhví kam, pokud se tam dá dojet na kole nebo busem. S tím koněm… pokud je to fakt její zájem už dlouho, řekla bych jí, že bude každý měsíc odkládat něco z brigády na toho veterináře a tak.
Chtěla jsem napsat původně anonymně, ale pak jsem si řekla, ať ostatní vidí, že i paní dokonalá má občas nějaké problémy. A přesně jsem tušila, že někdo přijde rýpat. @Šmoulice
A kde jsem udělala chybu? Těžko říct. Mám dvě děti velice hodné a bezproblémové, jedno takové řekněme normální a dvě temperamentnější. A snažím se je vychovávat stejně a nějak to u všech stejně nefunguje.
@eva valoi píše:
Kdyz dnes nesmi nikam, tak bych ji navrhla at si privede kamosku nebo toho frajera se kterym chtela byt klidne domu.
@Šmoulice píše:
Pošleš svoje dítě na internát, protože na něj nemáš nervy a náladu?Tak to pak jo.
Tady se prezentuješ jako madam dokonalá, ale ani nezvládáš výchovu své dcery
A říct matce, že je kráva a poslat ji do pr?Hmmm, kdepak asi udělala maminka ve výchově chybu…
Prosimtě..Že tys byla svatoušek v pubertě neznamená že všichni tak budou.
Máma nás měla 3 a každý jsme měli pubertu jinou a výchovu stejnou.
Musíš se do ní obouvat ještě ty?
Vydrž! Puberta je zlo, já jsem byla. hroznej parchant, ale v 16 už jsem se mírnila, ale zase to u mě začalo cca ve 12ti. S mámou jsem se hádala furt, ale spíš jsem ji říkala, že je hrozná, krávu bych si nedovolila. Jednou jsem poslala tátu doprdele, to jsem dostala takovou facku, že jsem si dala druhou o futra.
už jsem si to víckrát nedovolila, táta má asi dva metry, 100 kilo a mega pracku. Jinak mě nemlátili, a to jsem dělala fest blbosti, ale posílat je kamsi bylo přes čáru, hodně mi dovolili, ale taky jsem musela pomoct, v 16ti jsem už byla jako beránek, a s mamkou jsme byli v pohodě, nejhorší to bylo kolem těch 14-15. Vydrž a nezabij ji, a na internát bych se vykašlala a říkala ji svoje plány dopředu, stejně jako bych chtěla znát její plány dopředu, aby nedocházelo ke konfliktům. Koníka bych ji nepořizovala, na pár let a může si ho pořídit sama.
@eva valoi ty blaho
asi bych se stáhla a nechala s ni jednat manžela. Na toto bych neměla. Za tu krávu bych ji dala najevo, ze prestrelila. Nevím, na mě platilo, když máma rezignovala a řekla, ať si dělám co chci, ze ji už je to fuk.
Jinak intr se mi jeví blbě, asi to nepobere. Je to teda síla, ze v tomhle věku takhle trojčí, čekala jsem, ze reknes, ze je ji 13, tohle už je přeci slecna. Toho koně nechápu vůbec, snad umí počítat ne..
@eva valoi píše:
Evi, ty jsi na všechno sama? Tatínek není? Je mi líto, jak se cítíš. I když mi dcery chování k tobě normální nepřijde, věřím, že z toho vyroste. Snaž se nedat před ní najevo, jak moc jsi z jejího chování v háji, to bude přesně to, co chce dosáhnout. A i když to bude bolet, říkej NE na věci, které jsou přes čáru(pořízení koně) a nepřipusť smlouvání. Nenech se vtáhnout do diskuze a do výčitek. Naopak když bude přístupná, mluvte o věcech v klidu. Hlavně se nesypej před ní, abys jí ukázala, jakou má nad tebou převahu.