Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@eva valoi hele zeptej se dcery jestli by chtěla na intr..Ono vám oběma by to prospělo.
Dcera jistě nepošle do svojí vychovatelku.
@eva valoi píše:
@renduli Prý jí to mrzí, ale zavinila jsem si to sama. Jsem hnusná.
Tohle by si dovolit neměla ![]()
Je to tak blbý věk, že cokoliv teď uděláš a říkáš, obrátí to holka proti sobě… ![]()
Nastavit pravidla a trvat na dodržování anebo půjde na internát
![]()
@Šmoulice píše:
Pošleš svoje dítě na internát, protože na něj nemáš nervy a náladu?Tak to pak jo.
Tady se prezentuješ jako madam dokonalá, ale ani nezvládáš výchovu své dcery
A říct matce, že je kráva a poslat ji do pr?Hmmm, kdepak asi udělala maminka ve výchově chybu…
Ted mas teorve mimino bacha at neudelas chybu.
My taky se segrou nejakou dobu radily v puberte. Stacilo, aby mamka onemocnela, otec na nas zustal jeden cas sam. Netreba, aby nekdo udelal chybu. Zpetne vim, ze jsem ho dobre dusila, delala problemy a je mi jasne, ze moje decka mi to jednou vrati svoji rebelii.
@eva valoi s pubošem mám zkušenosti, děsně jsem se bála a došlo na to. Je kluk, ale dostal se do toho už kolem 12, horší tvor než je rodič, se kolem něj nepohyboval. Furt má svoje, ale došlo mu, že i rodiče jsou přínosem. Nosíš jí vše pod nos, nech ji být. A´T si to vyžere. Samo že s pravidly, abys ses nezbláznila
@eva valoi píše:
Už se smířila s tím, že tedy dnes nikam nejde, tak si šla hrát s dětmi, abych si prý mohla jít udělat, co potřebuju, je jak mílius a já jsem v redukci sežrala dvacet čokoládových trubiček, teď je mi na zvracení, cuká mi v hlavě a jsem v prde.li. Neustále si mi tlačí do očí slzy. Cítím vztek, zhnusení, že za 16 let a takovejhle výsledek. Jsem v poslední době vyhořelá, je toho na mě moc a nevidím za veškerou mou snahu žádný vděk a žádné výsledky mé každodenní práce.(
No já bych hlavně ubrala v tom vožení na kroužky a za klukem… Trošku námahy jí nezaškodí, ať jde o cokoliv… ![]()
@nostress píše:
Může mít pubertu jakou chce, ale když by mi dítě řeklo, že jsem k. ráva, a poslalo mě do p. rdele, tak to by byl sajgon. Všechno má svoje hranice. A koně si může pěstovat, až si na to vydělá. To je pěkně drahý koníček, a na mnoho let.
Taky se dočkáš ![]()
To je prostě puberta. Mám dceru 14let a je to šílené. Neposlouchá, kouří, teď donesla dvojku z chování za kouření na školním výletě, přesně jak říkáš ty, když není po jejím, tak je problém. Ale řekla bych, že už se to lepší, nejhorší to bylo tak mezi 12-13 roky, to jsem myslela, že nepřežijeme obě. Vydrž bude líp.
-
@eva valoi Neplytvej vysvetlovanim jinym dokonalym, ze ses snazila s vychovou, jak jsi mohla. ![]()
Mam male dite, tak radit moc nemuzu. Jen podporit a napsat, ze moje sestra byla neco podobneho. Problemy cele detstvi, puberta silena, boje s rodici. Ted je to nejoddanejsi dcera, pro rodinu by udelala cokoliv.
@eva valoi kloboucem jit takto s kuzi na trh a ukazat jak muze byt taky nekdy mama pekne hubou v zemi…Evi, puberta, je ji to lito, ted se snazi, jsi starsi rozumnejsi, jsi pro ni vsechno…vyrazte spolu vecer na prochazku, sedni si na pivo a kofolu a proberte to vsechno. Internat, kone, pubertu…bude to chtit strasne sebezapreni, ale bude tommit vetsi efekt na pubertalni mozecek nez vzekani a mruceni. Proste ji rekni jak ji mas rada, nevycitej a ze by jsi rada zkusila se domluvit na zasadnich vecech. Jsem neustaly zastydly pubertak, jsem vztekla a uminena a navic konarka…a to by na me asi fungovalo, zvlaste kdyz bych videla, ze te zajima co smkonem, navrhovat reseni…v zivote nezapomenu memu tatinkovi kdyz jsem presne v tomto veku utikala z domu za konma a on misto zaracha udelal se mnou poradu na tema jak to vyresit a stejne jako ty nemel prostredky na koupi kone, ale uz jen to, ze se snazil zajistit jine reseni, zajimal se o kone na kterych jsem jezdila a pomahal mi shanet pronajem koni atd..byla jsem vzorna a nikdy mu to nezapomenu a nikdy uz jsem nezdrhla a nedelala kraviny.
Napis mi SZ muzeme se zkusit dopatrat reseni. Jsou varianty jak mit skoro aveho kone - doouhodobe pronajmy, jezdeni za vypomoce atd atd. Minimalne dcera uvidi, ze mas snahu a neporizeni kone neni šprajc a rodičovsky voser (tak jak jsem to videla ja - treba to ted vidi taky tak). Prezij to…ja s mamou bojovala strasne, hur nez vy dve. A ted jsme v pohode a chodime na kafe a je to fajn..to jen aby jsi videla svetlo na konci tunelu
No nic, ja jen jak jsem videla ty kone tak mi to nedalo. Napis, nemam moc cas, ale pokusim se reagovat
Drz se a ze ji pozdravuji. Kone jsou fajn, jak ma clovek kone nema cas na kraviny a nema prachy na drogy
![]()
@eva valoi píše:
Už se smířila s tím, že tedy dnes nikam nejde, tak si šla hrát s dětmi, abych si prý mohla jít udělat, co potřebuju, je jak mílius a já jsem v redukci sežrala dvacet čokoládových trubiček, teď je mi na zvracení, cuká mi v hlavě a jsem v prde.li. Neustále si mi tlačí do očí slzy. Cítím vztek, zhnusení, že za 16 let a takovejhle výsledek. Jsem v poslední době vyhořelá, je toho na mě moc a nevidím za veškerou mou snahu žádný vděk a žádné výsledky mé každodenní práce.(
To si nesmíš tak brát.
Příspěvek upraven 26.03.19 v 21:01
@eva valoi píše:
Nejzvláštnější na tom je, že nemá problémy s nikým, jenom se mnou. Asi na sebe nějak narážíme, fakt ale je, že já opravdu mám určité možnosti. Není pravda, že ona by třeba doma nikdy nic nepomohla, ale musí chtít a nesmí jí to kolidovat s jejími zájmy. Ale někdy to prostě nelze. Pamatuji si, že jsme měli naplánované malování a ona chtěla jet 300 km s kamarádkou do akvaparku. Že ona má možnost jet a vy se tady třeba pos-erte. Že se maloval taky její pokoj, že je jí 15 a že by měla něco pomoct? A že máme akvapark 15 km jeden a druhej 19 km? Ale prej tam není takovej tobogán. No prosadila jsem si tenkrát, že bude doma, ale to jsou pak hodinové výstupy, scény, otázky proč. A já se už někdy bojím cokoli jí zakázat, v čemkoli nevyhovět, mě to úplně vyčerpává, ona dokáže hodinu stát v ložnici a ptát se proč? důvod? vo co Ti de? proč?
Promiň, ale já bych 16leté dítě nechala jet do aquaparku, malování byl tvůj výmysl, pro puberťáka je to naprosto nezajímavá zbytečna činost, proto se tisíckrat ptá proč. Její pokoj bych třeba z malování vynechala, vymaloval by se až by slečna chtěla. Chápu, že třeba koně jí nekoupite, ale ve některých případech není potřeba prudit… Mám dceru už 19letou, je skvěla, vztah máme perfektní, ale vychovaná je bez buzerace, zákazů, trestů. Na internát jí klidně dej, třeba tam bude spokojená a vztah mezi váma se vylepší.
@Šmoulice Já jsem měla výchovu přísnou a nikdy jsem si nedovolila odmlouvat a držkovat. Ale jak mi začala puberta… Byla jsem dost podobná. Obdivuji své rodiče, že mě nezabili
A internát bylo dobré řešení
Takže všechno výchovou být nemusí a toto rýpání je zbytečný.