Psychika pětileté dcery

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14723
28.8.20 13:23
@Anonymní píše:
No přesně tak. I jiní dospělí jsou z ní zničení, proto mě to trápí. Ty pocity nemám jen já, kdyby jo tak to neřeším.

Odpověz si na otázku, zda už jsi někdy dokázala dceři poručit a ona skutečně poslechla. A jestli jsi si uposlechnutí vymohla, pokud neposlechla nebo to nechala být, protože to není zas tak důležité.

Moje kámoška má podobně rozcapené dítě, protože si neumí poručit. Dnes jejich 4 členná rodina jede podle 7mi leté holky. Když jí nikdo nebaví nebo není po jejím, má nasupený obličej. Je mi úplně hnusně, když se na ní v takovém rozpoležení podívám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30950
28.8.20 13:30
@Anonymní píše:
Na basket se chodí se školkou, to jsme ji nevybrali. Ven chodíme neustále, hřiště kolo všechno. Hrajeme si. Když malá spí, hrajem společenské hry. Ale jen když potřebuju vařit nebo taky něco dělat v domácnosti, chodí zamnou a brečí a ptá se furt dokola. Spíš si myslím že je jen zvyklá že se furt něco musí dít. Nemůžeme přece každý den do centra a na bazén. Nebo všechny matky chodí každý den někam kde se třeba platí a tak? Na hřiště chodíme každý den ale do center nebo bazén tak jednou dvakrát za týden.

Tak ja mam mladsi deti, 2 a 4 a za placenou zabavou v tydnu temer nechodime, ale maji v dost krouzku. Ale ze bych se citila zodpovedna za zabavu deti v dobe, kdy varim, tak to vubec. To nabidnu pastelky, lego, odkazu je na trampolinu a hlavne se slovy, at si neco najdou, ze je to na nich. Pokud by moc otravovaly, poslu je do pokoje, ze chci klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
28.8.20 13:31
@Anonymní píše:
Přesně takhle to vidím, myslím že má podnětů až až. Přemíru. A mě se nedaří jí to odnaučit furt něco dělat.

Ale pokud je dítě aktivní, tak z něj prostě klidného intelektuále neuděláš. Nesnaž se jí předělat. Jen ať je aktivní, ale naučí se chápat, že ty takhle aktivní nechceš být a že je potřeba se zabavit i bez tvé asistence (a dát ji k tomu příležitost - pozvat kamarády, dávat do školky, na kroužek apod.).
Jo, možná bude prudit, bude nasupená, ale ty vymezuješ ty hranice. Musí se naučit pochopit že dospelý je taky někdy unavený, nemá náladu, chce dělat něco jiného.
Jen musíš být důsledná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
28.8.20 13:33
@Anonymní píše:
Přesně takhle to vidím, myslím že má podnětů až až. Přemíru. A mě se nedaří jí to odnaučit furt něco dělat.

Dej ji do školky a máš pokoj. A nech ji tak klidně řvát. Bude řvát možná dva dny, možná týden, ale přestane.
Tvoje dítě potřebuje řád a kolektiv. To je všechno. Psychicky nemocné rozhodně není. Je neukotvená v kolektivu a v pravidlech + je zvyklá, že se jí vše přizpůsobuje. To je druh rozmazlenosti. Budeš mít hodně práce, ale uvědomuješ si to, tak na tom pracuj a nepovoluj.
Ještě máš čas jí dát dohromady. Hlavně se domluvte v rámci nejbližší rodiny, jak to budete dělat = všichni stejně. A každý den školka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
28.8.20 13:35

V té školce se unaví, tak nebudeš muset lítat po hřištích, možná max. o víkendu. Ušetříš čas a něco si uděláš doma. Tvoje dcera potřebuje děti, více bych v tom nehledala a aktivity s dětmi. Ty dítě nejsi, a to může být důvod, proč je pořád nespokojená. Ukázka je - že chce k babičce, kde bylo další dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
28.8.20 13:42
@Anonymní píše:

A nemůže to být tím, že ses jí asi od mala hodně věnovala, snažila ses jí vyplnit každou minutu volného času, nabízela různé podněty, vyžití a nenechala jsi ji chvilku být, hrát si o samotě?
To je typické pro rodiče prvních dětí a dále dlouhodobě pro rodiče jedinačků.
Ve svém věku by měla být schopná na delší dobu(třeba hodina) někam zalezt(do pokojíku) a hrát si sama s hračkami, případně společná hra s dvouletou sestrou.

O školce nediskutuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
28.8.20 13:43
@LaPaloma píše:
V té školce se unaví, tak nebudeš muset lítat po hřištích, možná max. o víkendu. Ušetříš čas a něco si uděláš doma. Tvoje dcera potřebuje děti, více bych v tom nehledala a aktivity s dětmi. Ty dítě nejsi, a to může být důvod, proč je pořád nespokojená. Ukázka je - že chce k babičce, kde bylo další dítě.
:palec: Jak říká mnoho školkových učitelek. Děti potřebují děti.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30950
28.8.20 13:45
@Svistice píše: :palec: Jak říká mnoho školkových učitelek. Děti potřebují děti.

tak tak, uz tak tri roky soustavne hledam pro dite nejake deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
358
28.8.20 13:56
@Svistice píše:
Dokola se mě ptá i sedmiletej. Protože neumí být zticha, protože se nudí, protože je to součást jeho strategie jak dosáhnou svého (že když se mě po páté zeptá, jestli může koukat na telku, tak asi vyměknu - jiné děti třeba jednou zkouší to samé na maminku, pak na tatínka, pak jdou se stejným požadavkem za babičkou, jestli z toho přeci jen něco nekápne). Spousta důvodů, proč se děti občas chovají nablble a lezou nám na nervy. A některé děti jsou prostě urputnější než jiné.

Pokud ty jsi úzkostná nebo vyhořelá a vnímáš to jako problém, tak dělej něco ze sebou. Protože dítě tě primárně jen a jen zrcadlí.
I když sklony k úzkosti může mít i geneticky podméněné, tak je ale primárně spouští nějaký dodatečný spouštěč (úzkostné či naopak moc ambiciózní okolí, nějaký dlouhotrvající stres či významný traumatický zážitek, nemoc/oslabená imunita apod.).

A nemyslím si, že je rozmazlená. Myslím si, že je hlavně asi velmi nespokojená. Být většinu času doma v pěti letech jen s (úzkostnou a asi unavenou) mámou a mladším sourozencem není pro společenské dítě žádné velké terno.

Presne, ja si zive pamatuju, ze kdyz jsem po nasich neco chtela, tak kdyz jsem je otravovala dostatecne casto a dost dlouho, tak sem tam vymekli, abych uz dala konecne pokoj:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6421
28.8.20 13:58
@Anonymní píše:
Na basket se chodí se školkou, to jsme ji nevybrali. Ven chodíme neustále, hřiště kolo všechno. Hrajeme si. Když malá spí, hrajem společenské hry. Ale jen když potřebuju vařit nebo taky něco dělat v domácnosti, chodí zamnou a brečí a ptá se furt dokola. Spíš si myslím že je jen zvyklá že se furt něco musí dít. Nemůžeme přece každý den do centra a na bazén. Nebo všechny matky chodí každý den někam kde se třeba platí a tak? Na hřiště chodíme každý den ale do center nebo bazén tak jednou dvakrát za týden.

Tak to je fajn, že se jí věnuješ. A to že se ptá dokola po tom, co jí baví, co se bude dělat a nebo se jí stýská, povazžuju za normální. Akorát některým dětem to stačí párkrát, některé jsou usilovnější. ony si prostě ještě úplně nedokážou představit tu budoucnost, žijí spíš přítomností. Souhlasím úplně s tím, co napsala @Svistice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6421
28.8.20 14:00
@Jana206 píše:
A nemůže to být tím, že ses jí asi od mala hodně věnovala, snažila ses jí vyplnit každou minutu volného času, nabízela různé podněty, vyžití a nenechala jsi ji chvilku být, hrát si o samotě?
To je typické pro rodiče prvních dětí a dále dlouhodobě pro rodiče jedinačků.
Ve svém věku by měla být schopná na delší dobu(třeba hodina) někam zalezt(do pokojíku) a hrát si sama s hračkami, případně společná hra s dvouletou sestrou.O školce nediskutuj.

Jasně, nediskutuj, zaklekni a zavři jí do pokoje, ať neotravuje.:-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6421
28.8.20 14:08
@LaPaloma píše:
@ZuzaM Jenomže si dceru vede tak, aby jí měla nasazenou na zádech pořád. Takové dítě si musí umět chvíli hrát samo.
Vidím rozmazlenost, zakladatelka není autorita.Kdyby byla dcera naučená chodit do školky, zakladatelka nemusí denně na hřiště a vymýšlet nějaká plavání. Plavání bude mít na ZŠ každý týden, užije si toho dost. Spíš by měla učit dítě soustředění na nějakou věc délší čas a ne lítat od jednoho k druhému. Akorát si budují roztěkanost a nespokojenost se vším, protože se pořád čeká na to, co bude a zda to nebude lepší než to, co se děje zrovna teď.

S tou školkou souhlasím, myslím, že ji děti prostě potřebují. Nejen mít tam jinou zábavu, ale hlavně děti a taky autoritu učitelek. Jasně, že až bude ve školce, nebude muset pořád vymýšlet nějakou zábavu, to jí ohromně pomůže. A zakladatelka by se měla připravit na to, že dcera může zpočátku plakat, prrotestovat, bojkotovat školku, než si zvykne. Spousta dětí to tak má, je to sice srdcervoucí, ale dítě si zvykne. Pro mě bylo nezapomenutelné, když dcera jednu dobu ráno brečela, když šla do školky, že tam nechce a ten samý den pak zase odpoledne brečela, když musela jít ze školky.:-))) Ale zklidnilo se to, po pár dnech už to bylo v pohodě.:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
HousenkaBorůvka
28.8.20 14:12

Nojo dneska se ze všeho dělá psychická nemoc, těch dětí je mi upřímně líto…

• Citovat
  • Upravit
44193
28.8.20 15:43
@ZuzaM píše:
Jasně, nediskutuj, zaklekni a zavři jí do pokoje, ať neotravuje.:-)))

Tebe jsem se na nic neptala, na nikoho kromě zakladatelky jsem nereagovala, tak mě prosím neobtezuj. Navíc tímto příspěvkem porusujes etický kodex diskuzí. Bez kontextu vytahujes střípky příspěvků z jiných diskuzí. Uvědom si, že každý diskutující má právo na svůj názor a Tobě se nemusí líbit. Ty urážíš, to já nedělam.

Mmch, Tvoje rady tady mi taky přijdou mírně přes čáru. Že školka a kolektiv vyřeší vše. Ale pokud se někdo rozhodne dát dítě do školky, musí se s tím napřed zvnitřnit sám. Potom dítě nemá potřebu bojkotovat. Ale zdravě může vyrůst i dítě, které do školky nechodilo. Z rozhodnutí rodičů.

K doporučení o školce nediskutovat a nebavit se s dětmi, které ji nezvládají, ale musí tam chodit, se priklaneji i odborníci z řad pedagogů a psychologů. To platí i pro babičky a široké pribuzenstvo. Je chyba začít rozhovor s dítětem, jak bylo ve školce. Meli jsme takové dítě v pribuzenstvu a taky jsme byli požádáni, abychom s ním o školce vůbec nemluvili.

Nauč se prosím diskutovat k věci a primárně s tím, kdo si diskuzi založil. A respektovat i názory, které Tvoje hlava nebere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.8.20 21:03

Děkuju všem za názory, uklidnily jste mě. Nebudu to už tolik řešit.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML