Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
občas přemýšlím nad tím, kolik psychopatů může být v okolí, aniž to člověk tuší. Často člověk čte o tragédiích, při kterých někdo utýrá malé dítě, starého člověka, zvíře… Kolik vrahů mezi námi chodí, však spousta vrahů žila normální rodinný život. Kolik lidí zmizí a už se nenajdou, pachatelé jsou nepotrestaní. Kolik pedofilů je v okolí rodin, dívají se na malé děti, mluví s nimi, rodiče nic netušíc…
Děsí mě temná stránka lidí, kteří to dokáží kamuflovat, aniž by okolí něco poznalo, kolegové je mají za super lidi, sousedé za přátelské bytosti… Jde vůbec takového člověka poznat? Prohlédnout ho? Mají tito lidé společné rysy? Některým z vás možná přijde toto téma hloupé, tak prosím bez urážek
![]()
@Borůvka1990 me to pride „zajimave“ tema. A souhlasim s tebouo, ze je to desive. Ja jsem obecne dosti podezrivava a co mam dite jeste vic
takze ja spis vidim to nejhorsi…
ale jinak si myslim, ze casto to poznat je, resp pro nekoho kdo je emapticky a vnima lidi, jejich chovani. Formulace vet, pouziti slov…na tom poznas hodne. A to nejen u psychopatu/sociopatu, coz je podle me stejne ve finale velmi mala skupina, pac v tom pravem slova smyslu/vyznamu jich moc neni. Ale plno charakterovych vlastnosti - tech negativnich, ktere mohou mit az fatalni nasledky, proste poznam.
Drtivá většina lidí trpících psychopatií jsou spíše méně nebezpeční než lidé, kteří jsou v pořádku.
Spíše máš na mysli jiný termín.
Taky me občas napadlo, ze třeba ten a ten může být nějaký uchyl. Poznat se asi nedá, pokud se očividně nechová jinak než ostatní.
Doporucuji knihu Psychologie sériovych vrahu, to je poctenicko
![]()
Ulevilo se mi, že. nejsem jediná s podobným myšlením. Syn od mého manžela (s predchoziho manzelstvi) se vzdycky choval divně, když něco chtěl preslapoval a drbal se na hlavě, neuměl si o nic rict, to mu je 15! Byli jsme v parku a on lozil po prulezkach (stydela jsem se ) ma svuj svět, pořád mluvi jen o pc, o počítačových hrách. Ve škole přitom prospívá velmi dobře, úplně blbej není. Měla jsem z něj strach, teď už k nám nechodí od té doby co se nám narodilo malé miminko, a já trpim panikou, že nám někdy něco udělá, nebo malému…uvažovala jsem už i o tom, že ja jsem ten blazen a potřebuju psychologa…jinak byla jsem párkrát svedkem toho jak chytl zachvat vzteku…fakt mazec ( a to ze se chova divně neni jen muj nazor, i nasi z nej meli strach ) pardon za anonym ale je to takove hodně citlivé…
Jelikož jsem já sama obětí sexuálního násilí jako malé dítě, tak myslím, že na tom člověku nikdo nic nepoznal. myslim, že jak si našel první holku, dal pokoj. v době páchání činu mu bylo asi okolo 15let.me 4-5let. nikdy se to nikdo nedozvěděl. byl to kluk od sousedů, ktery mě chodil hlídat, takže pro rodiče důvěryhodný. myslim, že by je to nikdy nenapadlo.ja kdybych měla holku, tak v dnešní době bych na to pohlížela jinak.ale tenkrát před 35lety?
Manžel je policista, já pracuji se sociálně slabýma a vím, že jsme ovlivnění tím, že prakticky s nikým „normálním“ do styku nepřijdem, ale ta různorodost postaviček kolem nás mě někdy děsí. My se s nimi setkáváme v práci, ale oni žijí normálně mezi lidmi… ![]()
Anonym z důvodu sdělení zaměstnání.
Já se kvůli takovým hrůzám chci odstěhovat z Prahy, protože tady se všechno odehrává v nejvyšším měřítku. Manžel s takovými navíc pracuje, takže vím i o konkrétních případech a já nechci, aby v tomhle vyrůstali mé děti. V okolí se tu běžně znásilňuje, pobodává, mlátí, krade,… Už jen poslední vánoce oslavíme tu a pak se naštěstí stěhujeme ![]()
20% lidí ve společnosti je psychopatů. Děti zneužívá cca 70 - 80 % heterosexuálních (pedofilních jen ten zbylý počet) sadistů. Zkrátka hledají tu nejsnažší kořist. Tvrdí se že mezi velmi úspěšnými lidmi je kumulace psychopatů vyšší - díky své tvrdosti a bezohlednosti jsou schopni rychle stoupat na kariérním žebříčku.
Určité typy psychopatů mají několik rysů, kdy je jednodušší pojmout podezření, že ten člověk není vpořádku, u části to nepoznáš.
Manžel dělá na soudě a tvrdí, že největší zločinci, vraždící, násilníci… vypadají vždy jako naprosto normální lidé do kterých by to nikdo neřekl. Takže poznat do asi moc nejde.
Když je někdo pedofil, vrah atd., tak ve většině případů o psychopata nejde. Psychopatie a násilí spolu nemají příliš společného.
@Anonymní píše:
Jelikož jsem já sama obětí sexuálního násilí jako malé dítě, tak myslím, že na tom člověku nikdo nic nepoznal. myslim, že jak si našel první holku, dal pokoj. v době páchání činu mu bylo asi okolo 15let.me 4-5let. nikdy se to nikdo nedozvěděl. byl to kluk od sousedů, ktery mě chodil hlídat, takže pro rodiče důvěryhodný. myslim, že by je to nikdy nenapadlo.ja kdybych měla holku, tak v dnešní době bych na to pohlížela jinak.ale tenkrát před 35lety?
V nasi rodine se vypravi, jak se moje mama zhadala s babickou, kdyz mi bylo asi 4r a prijeli jsme k nejakym pribuznym pres celou republiku a jejich 17lety syn me porad chtel brat do patra, ze si se mnou bude hrat, at si mamka odpocine po ceste, ze jsem roztomila a mama rekla ze ne a nedala se zlomit, byla z toho hadka. Dodnes vypravi, ze ji to prislo divne, ze cizi kluk, s kterym jsme se neznali, mel hrozny zajem se se mnou zavirat v pokoji, ze takovy kluci maj uplne jiny zajmy nez hrani si s malyma holkama. Babicka byla na mrtvici, ze to je urazka hostitelu, ale mama nepovolila. A kdovi, treba byl normalni a mama mela jen blby pocit.Ale taky bych asi takovy instinkt poslechla
@saadet píše:
@Borůvka1990 me to pride „zajimave“ tema. A souhlasim s tebouo, ze je to desive. Ja jsem obecne dosti podezrivava a co mam dite jeste victakze ja spis vidim to nejhorsi…
ale jinak si myslim, ze casto to poznat je, resp pro nekoho kdo je emapticky a vnima lidi, jejich chovani. Formulace vet, pouziti slov…na tom poznas hodne. A to nejen u psychopatu/sociopatu, coz je podle me stejne ve finale velmi mala skupina, pac v tom pravem slova smyslu/vyznamu jich moc neni. Ale plno charakterovych vlastnosti - tech negativnich, ktere mohou mit az fatalni nasledky, proste poznam.
To jsi dobrá, já poznám leda rohlík od chleba
Do lidí moc nevidím, proto nedávám na první dojem. A taky jsem podezřívavá..
@Emimin7 píše:
Drtivá většina lidí trpících psychopatií jsou spíše méně nebezpeční než lidé, kteří jsou v pořádku.
Spíše máš na mysli jiný termín.
Jj, slovo psychopat jsem použila jako slangový výraz…