Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
a to jsem si myslela, že s holčičkama takové problémy nejsou… ono to asi nezáleží na pohlaví… člověk se snaží dítě vychovat, dát mu první poslední a pak se kolikrát nestačí divit
![]()
Holky, fakt je to kolikrát síla a člověk se ptá, kde udělal chybu, ale teď jsem četla v nějakém časopisu článek o problémovém chování dětí a mládeže a psali tam, že 70% problémového chování je zapříčiněno genetickou výbavou a výchovou můžeme ovlivnit jen 30%. Což je sakra málo
![]()
Lenka04 píše:
Dobrý večer , když jsem dočetla Vaše příspěvky , připadám si jako doma . Pokud dovolíte , taky vypustím páru o tomhle se asi jinde nedá bavit . My jsme s naší ,,HVĚZDOU" prošli snad vším , čím se dá… Když si na to vzpomenu , je mi na zvracení…nasekala takových bot ve škole,spíš školách, doma i v rodině-chytla se party ,která jí skoro naprosto zničila -vulgarita vůči komukoli , naprosté nerespektování pravidel/jakýchkoli . Teď je jí 16 je ve druháku a snad už se poučila.Dostala na výběr pasťák,nebo domov?Uvidíme, a to mám doma ještě 3 další…
Naše,,holčička" měla být spíš kluk , genetická výbava jistě hraje taky svoji roli , ale pokud děláte vše a pak se dočkáte takového
… je to hrůza , ale je fakt , ze do čehokoli se dostala , maminka zapracovala a dostala ji ze všeho!!! Měla jsem ji v tom nechat vymáchat a třeba by se to nestalo. Moje babička mi říkala: čím víc se z h… mažeš,tím víc smrdí! Je to pravda. pokud vidí , že jsou nepostižitelní , neuhnou před ničím. to je ten problém , podle mého názoru.Jak jinak bych mohla mít tak rozlišné dcery ,druhá je teď v 8.třídě a do teď měla vyznamenání a učitelé si fakt nestěžovali , ba naopak. Synové jsou ještě malí,ale fakt vědí co smí a co ne. Máte někdo podobnou zkušenost a její řešení? Děkuju Lenka
Leni, taky jsem ho tahala z každého průseru… do jeho 17ti let… pak trpělivost přetekla a teď ho právě nechávám máchat a to tak, že fest… srdce mi to může utrhnout, ale jinak se to fakt nedalo
naši tak tahali bráchu z kde jakého problému, dokonce zběhl tehdy z vojny a naši ho vyplatili, aby nešel sedět - už tehdy ho měli nechat spadnout na hubu aby si to vyžral sám.
Ale je fakt, že kradl od 10 let, neustále ho omlouvali, pak ho vyhodili z bytu, žil na ubytovně, prošel si obdobím partiček, chlastu a kdo ví čeho všeho, dělal ostudu a naši aby ho odstřihli, dělali co mohli… a dnes? Mamku už nemám, ale jsem přesvědčena, že otec je s ním stále v kontaktu a ctěný bratr z něj jen tahá prachy. Nikdy se nezmění a pro mně je to zcela odepsaný člověk. Bohužel…
Nicméně syn si v 11 letech zkusil, co je to vzít doma peníze, dostal teda výprask jako blázen a fičela jsem s ním k psycholožce (mé bývalé profesorce). Ta ho tam tak rozebrala, že odcházel ubrečený a od té doby je klid (ťukám!!!!). Řešila jsem to hned.
Nicméně s tou školou, do páté třídy 1 a 2 na vysvědčení, šestá třída zlom a trojky, sedmá i čtyřky a osmička zcela katastrofa… Ale musel se doma učit, vyhrožovala jsem mu, že ho nechám rupnout, at si tu ostudu vyžere. Prošel s odřenýma ušima, budeme doma muset dost pracovat, ale slibuje, že bude makat aby se zlepšil. Nakolik své sliby dodrží je jen ve hvězdách.
Co se part týká, tak z toho mám šílené obavy
Zatím v chování seká latinu, ale je jen otázkoku času, kdy se vzbouří a přijde ta „plná“ puberta i s pyskováním a drzostí…
Drřžím Ti palečky, aby dcera nabyla rozumu a byla hodná a v pohodě, druhá aby nešla ve stopách starší sestry a kluci aby propluli pubertou taky bez obtíží ![]()
Mína13 píše:
Leni, taky jsem ho tahala z každého průseru… do jeho 17ti let… pak trpělivost přetekla a teď ho právě nechávám máchat a to tak, že fest… srdce mi to může utrhnout, ale jinak se to fakt nedalo
KačuliKačka píše:
naši tak tahali bráchu z kde jakého problému, dokonce zběhl tehdy z vojny a naši ho vyplatili, aby nešel sedět - už tehdy ho měli nechat spadnout na hubu aby si to vyžral sám.
Ale je fakt, že kradl od 10 let, neustále ho omlouvali, pak ho vyhodili z bytu, žil na ubytovně, prošel si obdobím partiček, chlastu a kdo ví čeho všeho, dělal ostudu a naši aby ho odstřihli, dělali co mohli… a dnes? Mamku už nemám, ale jsem přesvědčena, že otec je s ním stále v kontaktu a ctěný bratr z něj jen tahá prachy. Nikdy se nezmění a pro mně je to zcela odepsaný člověk. Bohužel…Nicméně syn si v 11 letech zkusil, co je to vzít doma peníze, dostal teda výprask jako blázen a fičela jsem s ním k psycholožce (mé bývalé profesorce). Ta ho tam tak rozebrala, že odcházel ubrečený a od té doby je klid (ťukám!!!!). Řešila jsem to hned.
Nicméně s tou školou, do páté třídy 1 a 2 na vysvědčení, šestá třída zlom a trojky, sedmá i čtyřky a osmička zcela katastrofa… Ale musel se doma učit, vyhrožovala jsem mu, že ho nechám rupnout, at si tu ostudu vyžere. Prošel s odřenýma ušima, budeme doma muset dost pracovat, ale slibuje, že bude makat aby se zlepšil. Nakolik své sliby dodrží je jen ve hvězdách.
Co se part týká, tak z toho mám šílené obavy
Drřžím Ti palečky, aby dcera nabyla rozumu a byla hodná a v pohodě, druhá aby nešla ve stopách starší sestry a kluci aby propluli pubertou taky bez obtíží![]()
Zatím v chování seká latinu, ale je jen otázkoku času, kdy se vzbouří a přijde ta „plná“ puberta i s pyskováním a drzostí…
Moc děkuji za držení ,,palečků" ,my jsme si taky prošli psychologickou poradnou,protože dcera má ADHD , sice jí to neomlouvá , ale jak mi bylo vysvětleno,nemůže své nutkání ,nebo potřebu tak ovládnout ,jako člověk bez.Prošli jsme si thc , tvrdšími ,naštěstí si nikdy nic nepíchla.říká se ,že mladý puberťák ,aby uchvátil své ,,idoly" udělá vše. Nechápu to , protože do 5 třídy byla naprosto normální a pak to při dostávala jsem jednu ránu za druhou.přitom kdyby jsme se jí nevěnovali , tak ani nepípnu.Psych. také namítala,že prý může soupeřit se sestrou atd.. , že prý faktorů je spousta , ale jak mám jednat podle psych. rad když jsem z nervama doslova v p…Každý potom potom řeší problémy intitivně a jasně ,že se zaměříte hlavně na zdraví a až pak na to ostatní.Když řešíte 2a3 z chování od 7třídy, zkusíte snad úplně vše…ztrácíte naprosto naději na zlepšení , já jsem si prostě řekla ,,hajzlíku , na dno tě spadnout nenechám a přitvrdila jsem dost.buďtö se změníš ty i tvůj přístup ke všemu , nebo půjdeš, bylo mi ze mě zle , ale co už mám proboha dělat , najít jí někde…? A nikde nikdo , kdo by vám pomohl , manžel ten si má noční, mimo ještě práci navíc . Vždycky jsem děti i vše okolo domácnosti i práce zvládala bez větších problémů .A jsem ráda ,že mám početnou a velkou rodinu , své děti miluju ,jako každá normální máma, ale tyhle extrémy vás doslova vycucávají a připadáte si doslova jako hadr a to si o sobě myslím , že jsem dost silná. nechtěla jsem vás zatěžovat , takovým románem,ale vyjelo to ze mě samo…lenka
to není obtěžování
Každý občas potřebujeme vypustit starosti ven a tahle diskuse je o pubertácích. Možná příběh jednoho dítěte pomůže rodičům dalších dětí, jak na ně, co na koho zabralo a pod.
Mně osobně pomáhá i fakt, že nejsem sama, kdo má takové problémy, i taková ta virtuální podpora druhých maminek, že to jejich děti zvládly a dnes žijí normálním životem ![]()
Moc dobře znám ty pocity, že je člověk vyždímaný, pošlapaný a vyřízený. Ráno občas hledá důvod, proč vůbec vstát, proč to či ono dělat, když to nemá smysl… U mně je to umocněno problémy s prací, problémy s přítelem a taky s otcem, který se rozhodl zlikvidovat sebe i firmu ( to by bylo na dlouhý příběh). ![]()
Vždy bude líp, vím, že rodič nenechá dítko padnout na „hubu“ a snaží se, držím palce, at se to povede, at dcera dostane rozum a ocení časem vše, co jsi pro ni udělala.
![]()
KačuliKačka píše:
to není obtěžováníKaždý občas potřebujeme vypustit starosti ven a tahle diskuse je o pubertácích. Možná příběh jednoho dítěte pomůže rodičům dalších dětí, jak na ně, co na koho zabralo a pod.
Mně osobně pomáhá i fakt, že nejsem sama, kdo má takové problémy, i taková ta virtuální podpora druhých maminek, že to jejich děti zvládly a dnes žijí normálním životem![]()
Moc dobře znám ty pocity, že je člověk vyždímaný, pošlapaný a vyřízený. Ráno občas hledá důvod, proč vůbec vstát, proč to či ono dělat, když to nemá smysl… U mně je to umocněno problémy s prací, problémy s přítelem a taky s otcem, který se rozhodl zlikvidovat sebe i firmu ( to by bylo na dlouhý příběh).
Vždy bude líp, vím, že rodič nenechá dítko padnout na „hubu“ a snaží se, držím palce, at se to povede, at dcera dostane rozum a ocení časem vše, co jsi pro ni udělala.![]()
Děkuju , je to opravdu dobré ,takhle si ulevit , a ještě dostat podporu od lidí se srdcem
na dlani . v reálu šlyšíte …máš , máte, drzýho spratka , no já bych jí dala , takhle se chovat, měla by jste být důslednější/Jde to ještě víc?To jsem netušila!/ jděte s s ní k psychologovi atd…atd.. Jenže je to od lidí , kteří jsou mimo a těší je doslova trápení jiných. Někdy , když se začnou ptát , převedu řeč jinam , nebo rozhovor ihned utnu.Zjistila jsem , že v téhle oblasti k některým ,,hodným " lidem otevřená být nemůžeš. moc jste mi pomohli,děkuju, nejsem v tom sama.lenka
Leni, přesně… ale jak já říkám, nikdo ještě nepřeskočil a nikdo nemůžeme vědět co se nám z našich dětiček vyklube… proto bych nikdy řeči typu: Jejich mladej je pěknej sígr, asi ho doma špatně vychovali… nevedela. Protože i z vzorného dítěte se během chvilky může stát hajzlík a z jedniček pětky… já o tom vím bohužel svoje ![]()
Lenka04 píše:KačuliKačka píše:Děkuju , je to opravdu dobré ,takhle si ulevit , a ještě dostat podporu od lidí se srdcem
to není obtěžováníKaždý občas potřebujeme vypustit starosti ven a tahle diskuse je o pubertácích. Možná příběh jednoho dítěte pomůže rodičům dalších dětí, jak na ně, co na koho zabralo a pod.
Mně osobně pomáhá i fakt, že nejsem sama, kdo má takové problémy, i taková ta virtuální podpora druhých maminek, že to jejich děti zvládly a dnes žijí normálním životem![]()
Moc dobře znám ty pocity, že je člověk vyždímaný, pošlapaný a vyřízený. Ráno občas hledá důvod, proč vůbec vstát, proč to či ono dělat, když to nemá smysl… U mně je to umocněno problémy s prací, problémy s přítelem a taky s otcem, který se rozhodl zlikvidovat sebe i firmu ( to by bylo na dlouhý příběh).
Vždy bude líp, vím, že rodič nenechá dítko padnout na „hubu“ a snaží se, držím palce, at se to povede, at dcera dostane rozum a ocení časem vše, co jsi pro ni udělala.![]()
na dlani . v reálu šlyšíte …máš , máte, drzýho spratka , no já bych jí dala , takhle se chovat, měla by jste být důslednější/Jde to ještě víc?To jsem netušila!/ jděte s s ní k psychologovi atd…atd.. Jenže je to od lidí , kteří jsou mimo a těší je doslova trápení jiných. Někdy , když se začnou ptát , převedu řeč jinam , nebo rozhovor ihned utnu.Zjistila jsem , že v téhle oblasti k některým ,,hodným " lidem otevřená být nemůžeš. moc jste mi pomohli,děkuju, nejsem v tom sama.lenka
A ty party , viděli jste , že by měli jiné zájmy , než sezení na klandrech , pokuřování jointů,vulgaritu a oplzlé výroky? Snažila jsem se ji dokopat k nějakému koníčku , protože i když mladší sourozenci , každý nějaký má -fotbal,florball,flétna,jazyky ,kolo,hip hop… Řekne mi , mami , já už jsem velká a mám jiné zájmy , nepraštily by jste jí?? Vezme si pecky do uší , sedne k notebooku a jede. Je fakt , že po mých opatřeních teď až po škole a povinnostech.Nesmím povolit a není to lehké,protože ty 3 ostatní potřebujou taky důslednost a někdy se mi stane , že chci ukázat odvedenou činnost od někoho , komu jsem ji nezadala a pak poslouchám , mami , přestaň se starat jen o Báru my jme tu taky…a to je facka…
mám tetu, sestru mého otce. Pro ni, ale i babi a dědu z valašska (bydlí tam) vždy byl její syn (můj bratranec), pak milion kup hnoje a pak jsme byli my.
Bratranec má dvě děti, 14 letého syna a 8 letou dceru. Defakto jsou naši kluci stejně staří, vychází spolu fajn, i když se vidí málo.
Ale bratrancův syn je šikovný, baví ho učení a tak. Neustále slyším věty typu „ale Tomášek....., ale Tomášek…“ Cokoliv udělá můj syn, jako by nebylo, neregistrují, že vydržel a už 4 rokem plave a ten jejích Tomááášek to vzdal. A tak je to se vším..... On je prostě nejšikovnější, nejdokonalejší apod.
Byli jsme tam nedávno, já jim ani neříkala, že musel dělat reparáty, a vyslechla jsem si zase, jak je TOmášek šikovný, jak pomáhá vařit a tak. Větu, že můj syn vaří doma taky, že mi pomáhá a sám dokonce dělá jistá jídla, nebrala vůůbec v potaz a opět mě převálcovala, co vše dělá její vnuk Tomášek.
Upřímně tetku nesnáším a jsem ráda, že ji vidím max. 3× do roka. ![]()
Nejvíce mě v tom našem školním trápení odzbrojila moje babička (80 let), bývalá učitelka a vychovatelka, když prohlásila, že holt bude první, kdo v naší rodině propadne
Spadla mi normálně čelist, protože na nás vnoučata byla fakt šíleně přísná ![]()
Maminku už nemám, otec se znovu oženil a nová žena ho donutila odříznout starou rodinu od sebe, takže mi zbývá jen babička, která nademnou drží takovou tu mateřskou ochrannou ruku
Ale jí taky nemůžu vysypat vše, co mě trápí a žere, že??? ![]()
Syn má ted 14 let, zatím mám nad ním převahu, na tréninky plavání jezdí i když má kecy, počítač dávkuju podle zásluh a času (když přijde pozdě ze školy, má smůlu) a opět jsem si vybojovala, že chodí spát v devět večer. Ale to bylo malou lstí - chceš jezdit k tatkovi ráno na snídaně? Fajn, ale budeš v devět v posteli. Vpřípadě že ne, budím tě až na autobus, kterým tak tak stihne být u školy o půl osmé. ![]()
Party jsem zatím nemusela řešit, bydlíme v domku s tchánovcema na okraji města, takže jsme spolu doma nebo venku, chodíme na procházky, jezdíme na hory apod. Nicméně tatínek bydlí kousek od centra, na sídlišti se zastoupením našich nepřizpůsobivých občanů, takže tam o něj strach mám. ![]()
Mně osobně třeba tahle diskuse dává nějaký návod, jak kdo postupoval a co na děti zabralo, pro případ, že bych toto musela řešit taky. Co si budeme povídat… člověk s dětma nemůže být všude a ona i ta doba je divočejší a horší než za našeho dětství. Nástrah je více a lidé jsou k sobě a okolí mnohem lhostejnější a umí jen kritizovat a moralizovat
Pomoc nabídne málokdo ![]()
kačulikačko, mluvíš mi z duše , nikdo , kdo tohle nezažije na vlastní kůži nepochopí.Já jsem svého otce nepoznala a musím říct , že mi nechybí .Mám maminku , která to neměla v životě lehké a je přesto skvělá , ale měla jsem i babičku , kterou jsem milovala nade vše a mám ji pod ,,kůží " pořád.Byla jediná ,kdo ,,nerozlišoval" přesně tak ,jak popisuješ jsem to zažívala se svou sestřenicí.U dětí , když to někdo zkusil , okamžitě jsem se ohradila.Každé dítě je individualita a jako takové je ho třeba brát.Nesnáším tyhle,,srovnávání" ,taky se ale podívej , komu vycházejí z úst-pouze lidem ,kteří mají malé sebevědomí a tudíž si ho zvyšují na těch nebezbrannějších.Aby jsi taky měla nervy ze železa
Ještě , že je vidíš 3*do roka ,častěji ,to by byl děs…taky to nemáš jednoduché ![]()
tetka bydlí daleko, takže mám klid ![]()
U ní je to těžko, pracovala, bratrance vychovávali defakto babi s dědou. Ona pracovala ve stavebnictví, měla na starosti kupu chlapů, takže je z ní generál jedna báseň. Ted na baráku zůstala sama jen s babi (92,5 let), kterou komanduje. Bratranec se odstěhoval raději pryč.
Je dost závistivá, vše musí mít nejlepší a všechno ví nejlíp. Když si kdysi mamka koupila nové auto, hned do týdne musela mít taky ![]()
Jak říkám, chválabohu bydlí daleko a mám klid ![]()
Pololetní výsledek …
… v pololetí devítky i přes veškerou snahu frajer propadá ze čtyř předmětů a já už jsem z něj na prášky… takže v pondělí volám své profesorce, co mě učila, a objednávám se do psychologické poradny, neb už fakt nevím, jak na něj.
Ode dneška má zákaz tv a pc do konce ledna a zákaz tento víkend jet k otci - ten totiž místo starostí o syna obvolává naše odb. lékaře a zjištuje si zda tam chodíme, zda se syn léči a kdesi cosi (budeme mít soud o vyšší výživné, tak se brání jak může).
u nas je to stejny mam dceru 12 let ma mens a chova se jak dospela odmlouva ale ja na ni umim jit dnes chtela jít na rybník na brusle a nechtela si uklidit pokoj tak sem ji rekla : nepudeme nikam ani zejtra ani pozitří a mas 2 mesíce zaracha na comp a ven ani omylem a v tu ranu pokoj jak ze škatulky a na brusle jedem zejtra
![]()