Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nevím, pro mě je priorita, aby udělala maturitu, když potom uteče z vysoké, její problém, ale na dnešním trhu práce „bez papíru“ nejsi nic. Já jsem taky udělala v dospívání hromadu chyb, ale jsem ráda, že školu mám, a myslím, že mám srovnané hodnoty, normální život. A přitom stačilo tak málo a docela jsem si ho zamotala.Pokud vyloženě nepropadá a chcete tam ten výchovný moment, tak bych (pokud seženete), dala jako další podmínku placení školy to, že půjde na brigádu o víkendech a prázdninách.
Anonymní píše:
Asi to mám v hlavě nějak jinak nastavený nebo nevím… právě by se měl naučit ,že v životě není nic zadarmo a život je převážně boj mezi dobrými a ještě lepšími. Co se naučí tím ,že ho nechám tři roky jen tak flákatŽe mu všechno vždycky nějak projde? Bude si pak umět poradit sám se životem?
To, že v životě není nic zadarmo zjistí, stejně jako většina z nás, až jednou nastoupí do práce. A do té doby byste ho měli tlačit, aby si dodělal školu a tím si ten nástup do práce trošku ulehčil! Tři roky se flákat… přece něco se naučit musí a zase aby ležel celé dny v učení, to taky nejde. Je to puberťák a takoví jsou dneska skoro všichni…
Určitě bych ho ze školy nebrala.Maximálně bych volila jinou školu-prostě tady tu ukončit a hned ho dát jinam,kde se mu bude třeba i víc líbit.Rozhodně bych trvala na dodělání školy bez ohledu na známky!I v případě propadnutí,bych trvala na reparátu,opravce -zkrátka aby školu vyšel s výučním listem a teprve potom práce ![]()
valkil píše:
Po dvou měsících na škole mi to přijde jako hodně zbrklé rozhodnutí. Zvlášť, pokude takhle chová celý svůj život, jiný nejspíš už nebude. Dokopala bych ho aby se vyučil. S Tvými argumenty nesouhlasím.Ale manžel povídá, že je to dobře, aspoň nešim dětem nebude brát práci
v dnešní době ,pokud bude schopný a zdatný v dospělosti tak může i bez výučního listu vaše děti zaměstnávat
![]()
dle mého názoru obzvlášť v jeho oboru nejde o to držet v ruce papír ,ten jde získat i certifikací za 14 dnů na prakticky jakékoliv řemeslo
pokud se ale naučí,že mu v životě bude vše procházet kdo ho naučí cílevědomosti a ctižádosti ?
Ale vždyť nemá nějaké průsery, které by mu procházely, ale prostě chodí domů „jen“ se čtyřkama ze školy. To o ničem podle mě nevypovídá, o tom, jaký z něj bude jednou člověk, jak bude přistupovat k práci… Já nevím, ale v jeho věku pro mě taky nebyla prioritou škola a bylo mi to někde a dneska jsem VŠ. Já bych se ho prostě snažila dotáhnout ke konci školy všemožně ![]()
Byl to přestup to je vždy šok si pamatuju na sebe z jedničkářky jsem z gymplu taky najendou nosila o hodně horší známky z toho byhc závěry nedělal důležité je že nenosí 5 je ejdno s jakýma známakam hlavně aby prolezl ne
Crystal87 píše:
Byl to přestup to je vždy šok si pamatuju na sebe z jedničkářky jsem z gymplu taky najendou nosila o hodně horší známky z toho byhc závěry nedělal důležité je že nenosí 5 je ejdno s jakýma známakam hlavně aby prolezl ne
Jenže je rozdíl gympl a učňák…
to nemůžeš srovnávat… Pokud měl na výběr a souhlasil s podmínkou, že na učňák a intr může, pokud nebude nosit horší známky než trojky…
Já bych ho z tý školy vzala… ![]()
kate02 píše:Crystal87 píše:Jenže je rozdíl gympl a učňák…
Byl to přestup to je vždy šok si pamatuju na sebe z jedničkářky jsem z gymplu taky najendou nosila o hodně horší známky z toho byhc závěry nedělal důležité je že nenosí 5 je ejdno s jakýma známakam hlavně aby prolezl neto nemůžeš srovnávat… Pokud měl na výběr a souhlasil s podmínkou, že na učňák a intr může, pokud nebude nosit horší známky než trojky…
Já bych ho z tý školy vzala…
Ale to je jakoby šel do školy za odměnu?Vždyt většině pubertáku je škola ukradená a právě rodiče je nutí v ní pokračovat a uspět.Lajdák od přírody to se školou nijak prožívat nebude,ale to neznamená že ji nedokončí.Horší by bylo kdyby z ní sám utekl-a i to se stává.Záškoláctví a vyhazov
.A pak bych řešila přestup na jinou školu-ihned.O nástupu do práce bych uvažovala,až když bych nad ním zlomila hůl-tedy po opakovaných pokusech ,at dodělá školu.Necheš chodit do školy-fajn,jdi makat a dávej domu svůj podíl na domácnost
Pěkně mu říct kolik co stojí a co ho tedy čeká,když se zařadí mezi pracující.A to je ještě čajíček v porovnání se samostatným bydlením
![]()
Promin,ale není to jedno,jestli čtyřky nebo trojky?Hlavně,že učiliště dodělá.Já bych ho tam naopak držela zuby nehty.Jakmile jednou odejde hrozí nebezpečí,že se tam už nikdy nevrátí a nakonec z chytrého ,ale trochu líného kluka bude člověk který má jen základní vzdělání,těžko by se potom chytal
Já bych byla ráda,že nepropadá aže to máme za sebou co nejdřív.Když by později zmoudřel může si dodělat i jinou školu ![]()
jak moc je to pro nás náročné ,držet ho naškole co si vybral slyší skoro denně. Přesto je nezodpovědný a nosí blbé známky. Když jsem mu řekla kolik nás stálo září odpověděl,že by potřeboval nový mobil.
Když jsem mu řekla jestli neví kde mám vyčarovat 5 tisíc na nový mobil odvětil,že má vybranej za 3000
šla jsem do kolen prostě myslím,že moje trpělivost je u konce
Tak já si myslím, že to není dobré rozhodnutí brát ho ze školy. Jestli to chápu dobře je mu max. 16 ?? Čili puberta v nejvyšším stádiu. Jako já taky nebyla na škole žáden šprt, vysvědčení bych si mnohdy za rámeček dát nemohla a dnes mám VŠ. Podle mě, byste spíš měli za každou cenu dítě donutit školu dodělat, ať má jedničky nebo 4, však koho ty známky zajímají ? Promysli to ještě, já se za něho přimlouvám
Myslím, že by to byla velká chyba.. Klidně ho vem z intru, a dej ho na jinou školu, hlavně ať si kluk nějakou udělá..
Příspěvek upraven 06.11.11 v 19:18
valkil píše:boball píše:přesně tak
Promin,ale není to jedno,jestli čtyřky nebo trojky?Hlavně,že učiliště dodělá.Já bych ho tam naopak držela zuby nehty.Jakmile jednou odejde hrozí nebezpečí,že se tam už nikdy nevrátí a nakonec z chytrého ,ale trochu líného kluka bude člověk který má jen základní vzdělání,těžko by se potom chytalJá bych byla ráda,že nepropadá aže to máme za sebou co nejdřív.Když by později zmoudřel může si dodělat i jinou školu
hlavně taky nechápu, proč si zakladetelka myslela, že se najednou změní??? Přes prázdniny, během 2 měsíců?
protože je mu 16 a protože to mohl brát jako nový začátek. a protože jsem mu dlouhodobě vyhrožovala ![]()
Anonymní píše:
jak moc je to pro nás náročné ,držet ho naškole co si vybral slyší skoro denně. Přesto je nezodpovědný a nosí blbé známky. Když jsem mu řekla kolik nás stálo září odpověděl,že by potřeboval nový mobil.Když jsem mu řekla jestli neví kde mám vyčarovat 5 tisíc na nový mobil odvětil,že má vybranej za 3000
Zakladatelko, jde o peníze nebo o nervy? V tom je rozdíl. Jestliže máte problém s financema, udržet ho tam, potom bych zvolila jinou školu, která bude stát méně peněz a bude poblíž, aby nemusel být na intru. Co se týká nervů, ty mají asi všichni rodiče a měli byste se snažit ho tam udržet, hlavně, ať to dokončí. Vždyť brát ho ze školy není pro něj trest, ale katastrofa na celý život
Co se týká mobilu - nedostaneš, vydělej si na něj. Máte firmu, zaměstnej ho tam na víkendy na brigádu a ať si ho potom koupí. Takovýhle řeči o mobilech a podobných věcech mají všechny děcka. Neznám puberťáka, který by řešil finance rodičů a byl skromný ![]()
Chce mobil?No,potom bude muset se přičinit a jít třeba o víkendu na brigádu.Moje dcera chodí prodávat lahůdky do Tesca,v létě roznášet do hospody,aby měla na svoje nadstandartní požadavky.A ta škola může být za rok ještě finančně náročnější.
Pomka píše:Anonymní píše:Zakladatelko, jde o peníze nebo o nervy? V tom je rozdíl. Jestliže máte problém s financema, udržet ho tam, potom bych zvolila jinou školu, která bude stát méně peněz a bude poblíž, aby nemusel být na intru. Co se týká nervů, ty mají asi všichni rodiče a měli byste se snažit ho tam udržet, hlavně, ať to dokončí. Vždyť brát ho ze školy není pro něj trest, ale katastrofa na celý život
jak moc je to pro nás náročné ,držet ho naškole co si vybral slyší skoro denně. Přesto je nezodpovědný a nosí blbé známky. Když jsem mu řekla kolik nás stálo září odpověděl,že by potřeboval nový mobil.Když jsem mu řekla jestli neví kde mám vyčarovat 5 tisíc na nový mobil odvětil,že má vybranej za 3000
Co se týká mobilu - nedostaneš, vydělej si na něj. Máte firmu, zaměstnej ho tam na víkendy na brigádu a ať si ho potom koupí. Takovýhle řeči o mobilech a podobných věcech mají všechny děcka. Neznám puberťáka, který by řešil finance rodičů a byl skromný
ne nejde primárně o ty peníze,ale o zodpovědnost k penězům a i nám rodičům ,musíme je vyhodit doslova z okna a pán dělá kulový ![]()