Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
valkil píše:
Stejně pořád nemám na to, to pochopit. Prostě to nekoresponduje s mým názorem, že vzdělání je základ.
přesně jenomže vzdělání a ne flákání
ono vzdělávat se je dle mého zcela odlišné od sezení ve škole
a držet ho ve škole jen z principu,že by se to mělo s nulovým výsledkem mi přijde prostě na nic. Pokud nebude v tomto oboru precizní,neprosadí se . a pokud bude průměrný-podprůměrný bude stejně tak jako tak bez práce. takže má prostě rok šanci -dostat rozum a zkusit třeba i školu ,která by ho bavila víc. V průběhu roku může přestoupit jen v blízkém oboru takže z bláta do louže
valkil píše:
jenže známky nejsou odrazem toho, jstli něco umí nebo ne
a čeho jsou tedy odrazem známky
pokud nosí z předmětů čtařky asi to nebude projev toho že předmět alespoň průměrně zvládá,nebo se pletu ![]()
No,nevím,já bych koukala jak mu jde praxe a co z ní má za známky.Někdo nosí blbý známky a je potom v práci lepší než ten co se bezhlavě šrotil věci kterým stejně nerozumí ![]()
No,jo Valkil,my to asi nevyřešíme,zdá se,že zakladatelka se už rozhodla.Myslím,si,že její rozhodnutí není správné,ale třeba se pletu.Nicméně držím palce,aby vše dopadlo dle jejích představ ![]()
Anonymní píše:Kallkapa píše:prostě namotivovat nefunguje,vyhrožovat taky ne a flákače doma nechci
Kate : já to chápu, že by Ti to vadilo. Psala si, že by si tolerovala, špatné známky třeba z té češtiny ale z odborných předmětů bys to prostě netolerovala. Ale co bys chtěla dělat? Vzít ho v 16 ze školy a co dál ? Jakou by si asi našel práci ? (dobře, kdyby si měla firmu mohla bys ho zaměstnat, ale asi né navždy že ? a kdybys ji neměla tak co potom?) Nebo jak by se projevilo to, že bys to „netolerovala“ ? Jako donutit ho nemůžeš, jak ? Můžeš ho pouze motivovat, ale motivovat ho tím, že ho ze školy vemeš ? A co dál teda ? (Na nic nenarážím, ráda si to nechám vysvětlit. Prostě bych opravdu nevěděla, co s ním dál ?)takže bude rok makat jak barevnej aby si uvědomil ,že život není legrace a že ho nemohu donutit? Do 18ti ho nutit můžu . A pokud ani příští rok nebudou lepší výsledky (v 17ti letech) je to holt jeho rozhodnutí a bude si muset dodělat případnou školu při práci. Tolerovat čtyřky se dali za našich mladých let,dnes je konkurence veliká a já nechci syna učit ,že mu vše vždy nějak projde. Stojíme při něm i když to tak teď tak nevypadá. Pokud projeví sebemenší snahu ,podpořím ho.
zakladatelka
Zakladatelko, je to tvoje volba, podle mě špatná, ale každý to vidíme asi jinak. Já Vám jen přeji, aby se do školy ještě někdy vrátil..Takže už na intr neodjel ? Kdy nastupuje do práce a na jakou pozici teda ?
Mě by zajímalo, zda si ten učnák vybral sám..
Já si školu nevybrala a podle toho také vypadaly známky ![]()
Proč nešel někam k pc?
Lizbeth píše:
Mě by zajímalo, zda si ten učnák vybral sám..
Já si školu nevybrala a podle toho také vypadaly známky
Proč nešel někam k pc?
Lizbeth já si školu sice taky nevybrala sama, ale i kdybych si ji vybrala určitě bych nezářila
V 16,17,18ti jsem nesnášela jakékoliv povinnosti, a největší zlo pro mě byla škola v jakékoliv podobě ![]()
Anonymní píše:valkil píše:přesně jenomže vzdělání a ne flákání
Stejně pořád nemám na to, to pochopit. Prostě to nekoresponduje s mým názorem, že vzdělání je základ.ono vzdělávat se je dle mého zcela odlišné od sezení ve škole
a držet ho ve škole jen z principu,že by se to mělo s nulovým výsledkem mi přijde prostě na nic.
Jak „s nulovym vysledkem“ ?? Myslis jako ze by skolu vubec neudelal ? Protoze pokud ji udela, i kdyz se ctyrkama, a bude mit vyucni list, tak tomu ja nerikam nulovy vysledek.
Tak je flink, k tomu jeste pubertak
, neni to podle Tvych predstav o „makani od nevidim do nevidim“.
Asi to bude spis o tom vyberu oboru, jak uz tu nekdo psal.
Lizbeth píše:nakukovatelka píše:Nakukovatelko, také mám dceru na gymplu v sekundě a z krásných samých jedniček na základce ,jsou trojky ( a to s odřenýma ušima)
Ja mam taky 16ti letyho, je na gymplu (sel z 5.tridy), a dost jsme s tim ze zacatku zapasili - spis teda se znamkama nez s tim, ze by lajdal (i kdyz i o neuceni se slo), ale NIKDY by me nenapadlo ho z ty skoly brat (a to by slo jen o navrat na zakladku).Tvuj plan mi hlava vubec nebere, podelate mu zivot.
Pripada mi, ze Te hlavne stve, ze Ty se honis ve Vasi firme. Ale on rodice o zakladani rodinne firmy nezadal. Jestli jsem to blbe pochopila, tak sorry, nekde jsem tu zahlidla, ze mate firmu … docitam to letem svetem. Soupnout 16ti lety dite mezi nejaky typy bez vzdelani do prace - to je teda motivace jak hromMe je ho normalne skoro lito
Ale já vím, že je to normální
Jj, ja vim, uz jsme se na tohle tema spolu kdysi nekde setkaly ![]()
My uz jsme v kvinte. Nechci tady plevelit diskusi, jen reknu, ze kluk rikal, ze ted se k nim kantori chovaji uplne jinak, nez na nizsim stupni. „Nechavaji je zit“, prisnost a disciplina tam je porad - ja si na to nestezuju, ale berou je vic jako dospely. Taky spousta deti odpadlo, protoze proste nevydrzely ten tlak. Takze s temi, co tam maji dal, uz jednaji trochu lip. Protoze na tema co jsme si tam jako trida uzili ty prvni ctyri roky, bych mohla zalozit ne diskusi, ale cely webovy stranky
(vyjimkou nebyla ve tride ani facka, nadavky do idiotu, brecici holcicky apod).
Jde o vyberovej gympl v Praze. S tradici, stara skola.Ale po nasi lazo plazo zakladce to bylo jako rana pesti mezi oci, ja kolikrat ani nespala ![]()
Tak se mej ![]()
Jo jeste jsem si vzpom., ze jsem cetla kdesi v novinach-na tema naseho gymplu - ze byva jako i jinde tendence nabrat hafo deti a dostat na ne penize od statu, a pak se jich nevybiravym zpusobem zbavovat. Takove oddelovani zrn od plev asi ![]()
nakukovatelka píše:Anonymní píše:Jak „s nulovym vysledkem“ ?? Myslis jako ze by skolu vubec neudelal ? Protoze pokud ji udela, i kdyz se ctyrkama, a bude mit vyucni list, tak tomu ja nerikam nulovy vysledek.valkil píše:přesně jenomže vzdělání a ne flákání
Stejně pořád nemám na to, to pochopit. Prostě to nekoresponduje s mým názorem, že vzdělání je základ.ono vzdělávat se je dle mého zcela odlišné od sezení ve škole
a držet ho ve škole jen z principu,že by se to mělo s nulovým výsledkem mi přijde prostě na nic.
Tak je flink, k tomu jeste pubertak, neni to podle Tvych predstav o „makani od nevidim do nevidim“.
Asi to bude spis o tom vyberu oboru, jak uz tu nekdo psal.
já mám asi stejný názor jako zakladatelka
mě to teda přijde na nic, mít jen papír…pak to v týhle zemi vypadá, tak jak to vypadá, nikde Ti nic nepoví, protože to neví…samozřejmě, že známky nejsou všechno, ale k čemu teda jinak jsou?
Jsem poslední dobou trošku háklivá, manželova sestra je na tom podobně, rodiče jí platí drahou školu, kterou si dokonce vybrala a ona na to peče a oni jí pořád ustupují a omlouvají ji..jsem zastáncem toho, že si člověk občas musí nabít…
A zakladatelko, jaké máte s manželem vzdělání vy? Bylo důležité pro založení a prosperování vaší firmy?
Doufám, že ano - jinak má synek trumf v rukávu ( nadsázka
)
Já teda nevím ale papír mi přijde důležitý a možná lepší učnák než sš?proč?protže v době počítačů je konkurence dost veliká za to zedníků apod je málo vidím to u manžela je instalatér o práci nouzi nemá a to je práce kterou počítače ani v budoucnu neudělají
Crystal87 píše:
Já teda nevím ale papír mi přijde důležitý a možná lepší učnák než sš?proč?protže v době počítačů je konkurence dost veliká za to zedníků apod je málo vidím to u manžela je instalatér o práci nouzi nemá a to je práce kterou počítače ani v budoucnu neudělají
taky souhlas, že je lepší v dnešní době být vyučen, než mít gympl a bc
ale já to myslela tak, že k tomu papíru jsou třeba i nějaké znalosti..ále, zakladatelka si to rozhodne sama, ona jediná zná svého syna nejlíp a ví, co na něj platí a co ne…
prostě namotivovat nefunguje,vyhrožovat taky ne a flákače doma nechci
takže bude rok makat jak barevnej aby si uvědomil ,že život není legrace a že ho nemohu donutit? Do 18ti ho nutit můžu . A pokud ani příští rok nebudou lepší výsledky (v 17ti letech) je to holt jeho rozhodnutí a bude si muset dodělat případnou školu při práci. Tolerovat čtyřky se dali za našich mladých let,dnes je konkurence veliká a já nechci syna učit ,že mu vše vždy nějak projde. Stojíme při něm i když to tak teď tak nevypadá. Pokud projeví sebemenší snahu ,podpořím ho.
zakladatelka