Puberťák a škola

Napsat příspěvek
Velikost písma:
154
1.12.13 11:43

Řešíme teď podobnou situaci. Dcera také není hloupá, ale líná. V matematice má trojky a chce na Obchodní akademii, tak jsme udělali úmluvu, že se bude učit, tak uvidíme, jak to dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.17 13:55

Ahoj, chtěla bych se zeptat na vaše rady a názory. Mám 15 letého syna s Aspergerovým syndromem. Chodí do 9. třídy ZŠ. Do loňského roku měl asistenta, na konci roku mi paní učitelka řekla, že se jí zdá být v pohodě a jestli bychom nechtěli vyzkoušet 9. třídu bez asistenta. Stejně na střední už by asistenta neměl. Souhlasila jsem. V září byl syn nemocný a pak jsme jeli na dovolenou, tudíž ve škole skoro nebyl. Za těch 14 dní, co do školy chodí (od začátku října) jsem ale zestárla asi o 1000 let. Přestože měl dosud vždy vyznamenání (ani se nemusel snažit), teď si nasekal takových otřesných známek, že mu vychází 5 trojek a 2 čtyřky. Není to průměr jen z jedné známky (to bych z toho tragédii nedělala). Dopisoval písemky, byl i zkoušený, takže průměrně má v každém předmětu 3-4 známky. Chce jít na průmyslovku, takže samozřejmě potřebuje „hezké“ vysvědčení. Teď mi volala paní učitelka třídní, že se chová otřesně, že si na něj vyučující stěžují a že mu tedy uděluje napomenutí třídního učitele a že jestli nepůjde do sebe, bude to na dvojku z chování. No a co teď? Elektroniku má zakázanou (PC, mobil), doma se podstatnou část odpoledne učí (sám chce mít dobré známky, protože na tu průmku fakt chce) a tím pádem mi na něj došly páky. Nevím, jestli ho sprdnout, nebo motivovat. Nevím, co už mu víc zakázat, nebo naopak slíbit. Doma se totiž chová normálně (co řeknu, to udělá, učí se, neodmlouvá a když se ho zeptám, jestli se něco děje, jestli má nějaký problém, nebo jestli potřebuje s čímkoliv pomoct, tak říká, že ne, že je všechno v pořádku). Tak já už fakt nevím. Máte někdo nějakou (jakoukoliv) radu? Díky předem moc.
Anonymní M.

• Citovat
  • Upravit
30579
13.10.17 14:06

Asi toho bylo najednou na něj moc. Začít o měsíc později, všechno dohánět a bez asistenta, na kterého byl zvyklý. Jak mu ten asistent ve škole pomáhal? Asi i puberta. Šla bych do PPP, kam jste dříve chodili, když měl asistenta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13302
13.10.17 14:08

A jak on vysvětluje ty stížnosti na něj?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.10.17 14:18

Lze zařídit to, abyste toho asistenta dočasně nahradila v té škole vy, než se tam uklidní? I pro vás by bylo zajímavé vidět, co tam vlastně dělá a moci si ho uklidnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30579
13.10.17 14:23

@Swami Harashimi tak nevím, zda je to to pravé, aby matka šla puberťákovi dělat do školy asistenta. :nevim: Ale někdo jiný by byl určitě na místě. Asi chce upoutat pozornost spolužáků, aby ho brali a v tom by mu maminka nepomohla naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.10.17 14:34

@marin nikoliv pouhému puberťákovi, ale puberťákovi s Aspergerem a to je veliký rozdíl, v tom je řečeno vše. Jak moc jsou pro něj důležité vazby na kamarády a má-li tam nějaké, je otázka na maminku. Navíc puberťákovi s Aspergerem s výraznými školními problémy, navíc ve chvíli, kdy se bude rozhodovat díky známkám o podstatné části jeho života a jestli se dostane na školu. Jinak jiný asistent by byl samozřejmě též řešením, ale je otázkou, jestli si ho mohou dovolit platit, když zanikl nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
13.10.17 14:45
@Anonymní píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat na vaše rady a názory. Mám 15 letého syna s Aspergerovým syndromem. Chodí do 9. třídy ZŠ. Do loňského roku měl asistenta, na konci roku mi paní učitelka řekla, že se jí zdá být v pohodě a jestli bychom nechtěli vyzkoušet 9. třídu bez asistenta. Stejně na střední už by asistenta neměl. Souhlasila jsem. V září byl syn nemocný a pak jsme jeli na dovolenou, tudíž ve škole skoro nebyl. Za těch 14 dní, co do školy chodí (od začátku října) jsem ale zestárla asi o 1000 let. Přestože měl dosud vždy vyznamenání (ani se nemusel snažit), teď si nasekal takových otřesných známek, že mu vychází 5 trojek a 2 čtyřky. Není to průměr jen z jedné známky (to bych z toho tragédii nedělala). Dopisoval písemky, byl i zkoušený, takže průměrně má v každém předmětu 3-4 známky. Chce jít na průmyslovku, takže samozřejmě potřebuje „hezké“ vysvědčení. Teď mi volala paní učitelka třídní, že se chová otřesně, že si na něj vyučující stěžují a že mu tedy uděluje napomenutí třídního učitele a že jestli nepůjde do sebe, bude to na dvojku z chování. No a co teď? Elektroniku má zakázanou (PC, mobil), doma se podstatnou část odpoledne učí (sám chce mít dobré známky, protože na tu průmku fakt chce) a tím pádem mi na něj došly páky. Nevím, jestli ho sprdnout, nebo motivovat. Nevím, co už mu víc zakázat, nebo naopak slíbit. Doma se totiž chová normálně (co řeknu, to udělá, učí se, neodmlouvá a když se ho zeptám, jestli se něco děje, jestli má nějaký problém, nebo jestli potřebuje s čímkoliv pomoct, tak říká, že ne, že je všechno v pořádku). Tak já už fakt nevím. Máte někdo nějakou (jakoukoliv) radu? Díky předem moc.
Anonymní M.

Měla by jsi dojít do školy a zeptat se všech učitelů, aby jsi věděla, co ve kterých hodinách dělá a proč si na něj stěžují, včetně třídní. To je podle mne základ, protože deváťáci obvykle blbnou a on se může nechat jen vyprovokovat někým jiným a snažit se s ním být na stejné vlně, aby měl taky nějaký ten úspěch. Myslím si, že pokud se opravdu učí doma a chce mít pěkné známky, není nnic ztraceno, ale hlavní je zeptat se všech těch stěžujících se učitelů, jak to vidí, jak chování, tak ten známkový průměr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30579
13.10.17 14:55
@Swami Harashimi píše:
@marin nikoliv pouhému puberťákovi, ale puberťákovi s Aspergerem a to je veliký rozdíl, v tom je řečeno vše. Jak moc jsou pro něj důležité vazby na kamarády a má-li tam nějaké, je otázka na maminku. Navíc puberťákovi s Aspergerem s výraznými školními problémy, navíc ve chvíli, kdy se bude rozhodovat díky známkám o podstatné části jeho života a jestli se dostane na školu. Jinak jiný asistent by byl samozřejmě též řešením, ale je otázkou, jestli si ho mohou dovolit platit, když zanikl nárok.

Právě proto si myslím, že by měla navštívit PPP, aby zhodnotili, zda potřebuje asistenta. Do hodin navíc může i psycholog zajít. Jinak samozřejmě jsem si vědoma, že má Aspergerův syndrom, ale i tak pro jeho postavení a vnímání ve třídě mně to nepřijde nejlepší nápad, aby tam s ním byla maminka. Kdyby to byl jiná porucha autistického spektra, tak tam bych s tím souhlasila, ale u Aspergerova syndromu si nejsem tak jistá o vhodnosti. Ale to je můj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66574
13.10.17 15:12

Na střední může mít taky asistenta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.17 17:25

HOlky, nějak nestíhám. Kouknu sem v noci, nebo zítra ráno. Abyste si nemyslely, že založím diskuzi a pak na to kašlu. Díky všem moc. Zakladatelka M.

• Citovat
  • Upravit
174
13.10.17 19:00

Nemoc + ta dovolená- to ztratil cca 65% výuky/času ve škole + ztráta as. a teď se to s nim potáhne. To by nezvládl skoro nikdo a úplně nevím, co po něm vlastně chceš? Teď jenom, aby nepropadnul ve čtvrtletních pisemkach a zkusit si to opravit ve 2. čtvrtletí. Za ty 2 týdny toho asi bylo na něj moc. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.17 07:25

@marin Asistent ho více méně udržoval v činnosti, aby nekoukal z okna a dělal to, co má a když ho chytla „jeho chvilka“, tak ho vyvedl na chodbu a nechal ho tam uklidnit.
@Sany80s On v ničem problém nevidí. Nad známkami krčí rameny. Prý se učí a neví, proč mu to nejde. Chování neřeší.
@Swami Harashimi Nahradit asistenta nemůžu. Musím do práce.
@moje prdelky Chystám se napsat učitelům z předmětů, kde má špatné známky. Když jsem to ale řekla synovi, tak řekl, že si to vyřeší sám. Tak teď nevím, jestli mu nedat ještě trochu času. Přestože má aspergra, učím ho, aby si věci dokázal vyřešit sám. Nechci být příliš protektivní. Samozřejmě že pokud by to nešlo, tak do školy zaběhnu.
@marin Do PPP jdeme za 10 dní. Ale i kdyby asistenta doporučili, těžko už nějakého dostane v průběhu pololetí…Ale možná mi tam poradí, co dělat.
@vokishka Já vím, ale přijde mi to zbytečné. Co potom v práci? Bude mít taky asistenta? On není až tak ztracený případ, takže se snažím, aby se normálně začlenil. Nechci ho pořád něčím omlouvat. On se musí přizpůsobit většině a já mu samozřejmě chci pomoct, aby to přizpůsobování bylo co nejméně stresující. Chci, aby si už pomalu zvykal na „normální“ život. Navíc mi přijde, že už je opravdu skoro normální.
@Tomášek8 Máš pravdu. Je důležité, aby to dohnal do pololetí. Já jen nevím, jak ho motivovat, co s ním dělat, nebo jestli to prostě nechat na něm. Známky si opravit chce, to ho asi úplně honit nemusím, ale co to chování? To je potřeba spravit hned a ne až v druhém čtvrtletí. S takovou by to brzo dotáhl na dvojku z chování.
Anonymní M.

• Citovat
  • Upravit
3739
14.10.17 07:45
@Anonymní píše:
@marin Asistent ho více méně udržoval v činnosti, aby nekoukal z okna a dělal to, co má a když ho chytla „jeho chvilka“, tak ho vyvedl na chodbu a nechal ho tam uklidnit.
@Sany80s On v ničem problém nevidí. Nad známkami krčí rameny. Prý se učí a neví, proč mu to nejde. Chování neřeší.
@Swami Harashimi Nahradit asistenta nemůžu. Musím do práce.
@moje prdelky Chystám se napsat učitelům z předmětů, kde má špatné známky. Když jsem to ale řekla synovi, tak řekl, že si to vyřeší sám. Tak teď nevím, jestli mu nedat ještě trochu času. Přestože má aspergra, učím ho, aby si věci dokázal vyřešit sám. Nechci být příliš protektivní. Samozřejmě že pokud by to nešlo, tak do školy zaběhnu.
@marin Do PPP jdeme za 10 dní. Ale i kdyby asistenta doporučili, těžko už nějakého dostane v průběhu pololetí…Ale možná mi tam poradí, co dělat.
@vokishka Já vím, ale přijde mi to zbytečné. Co potom v práci? Bude mít taky asistenta? On není až tak ztracený případ, takže se snažím, aby se normálně začlenil. Nechci ho pořád něčím omlouvat. On se musí přizpůsobit většině a já mu samozřejmě chci pomoct, aby to přizpůsobování bylo co nejméně stresující. Chci, aby si už pomalu zvykal na „normální“ život. Navíc mi přijde, že už je opravdu skoro normální.
@Tomášek8 Máš pravdu. Je důležité, aby to dohnal do pololetí. Já jen nevím, jak ho motivovat, co s ním dělat, nebo jestli to prostě nechat na něm. Známky si opravit chce, to ho asi úplně honit nemusím, ale co to chování? To je potřeba spravit hned a ne až v druhém čtvrtletí. S takovou by to brzo dotáhl na dvojku z chování.
Anonymní M.

synovi řekni, že mu nechceš umetat cestičky, ale jen být v obraze. Učitel ti řekne jak to vidí on a pak ti to řekne syn a budeš vědět, jestli je to tím asistentem a nebo tou absencí a nebo prostě čím. Není problém, aby šel do školy s tebou, aby vše slyšel.
Nebo jim jen napiš, že tě zajímá, jak u nich zlobí, jak to vidí, aby jsi věděla vše. Je to dle mne nejlepší řešení, pro obě strany. Můžeš se s nimi i domluvit na postupu, jak si myslí, že se to zlepší, nebo co chtějí po tobě, aby jsi udělala.
Jsem učitelka, proto ti to tak radím, protože spolupráce je nejlepší pro všechny strany a nejvíce se tak dá udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.17 08:26

@moje prdelky Díky. Tak já tam skočím. Mluvila jsem právě jen s třídní, ale je pravda, že on to každý vidí trošku jinak a bude nejlepší se domluvit s jednotlivými vyučujícími.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi