Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych to vážně řešila až v případě, kdy by evidentně propadal. Jinak bych se ho snažila na té škole udržet. Domluvy a vyhrožování nezaberou, to mu je šumák
Ale vážně - 16letý člověk nemá zodpovědnost k penězům ani k rodičům. Takovýho neznám, ani já jsem taková nebyla. ![]()
Příspěvek upraven 06.11.11 v 19:26
a myslím,že to není katastrofa na celý život ,v září by začal znova a možná i na maturitní obor. je velice dobrej v IT ale jeho lennost mu bránila v ostatních předmětech. Kdyby teď musel chodit do nějaký fakt hnusný práce za hubana myslím,že by ho to nakoplo ![]()
Anonymní píše:
a myslím,že to není katastrofa na celý život ,v září by začal znova a možná i na maturitní obor. je velice dobrej v IT ale jeho lennost mu bránila v ostatních předmětech. Kdyby teď musel chodit do nějaký fakt hnusný práce za hubana myslím,že by ho to nakoplo
Řekla jsem katastrofa, protože vycházím z toho, že by se do školy nevrátil. Ale je to vaše rozhodnutí, jak říkám, já bych ho ze školy nebrala. Tak proč nešel na maturitní hned, na něco, co by ho bavilo? ![]()
Ještě jedna věc.. hele, od těch co mají učňák se nepředpokládá, že jsou jedničkáři. Co si budem povídat, v dnešní době si ani s učňákem nenajde nějako super dobrou práci. V téhle situaci, jde spíš o to, jestli se na něj budou lidé dívat skrz prsty nebo ne. Pochybuju, že když ho teď v 16 vezmete ze školy, že se tam v 17 vrátí…Podle mě je to hodně krutý trest..
Tak zatím mám pocit, že je to u vás otázka pěněz..že to vyhazování je oknem vás trápí víc, než že bude se čtyřkama umět kulový..
V tom případě bych ho dala na neplacený učnák a zkusila to tam..
A jak jste ho vlastně jinak motivovali? Byl za čtyřky nějaký trest? Sebrané kapesné, schovaný Pc, žádný kredit na mobilu, žádné tv, an kino..
A nebo rovnou dostal ťafku, že jde makat.?
Pokud to ted bylo jen slovní vyhrožování, tak se nedivím, že to nebral vážně..
kate02 píše:Crystal87 píše:Jenže je rozdíl gympl a učňák…
Byl to přestup to je vždy šok si pamatuju na sebe z jedničkářky jsem z gymplu taky najendou nosila o hodně horší známky z toho byhc závěry nedělal důležité je že nenosí 5 je ejdno s jakýma známakam hlavně aby prolezl neto nemůžeš srovnávat… Pokud měl na výběr a souhlasil s podmínkou, že na učňák a intr může, pokud nebude nosit horší známky než trojky…
Já bych ho z tý školy vzala…
v čem je to rozdíl?na gymplu by třeba uř propadal když je tak línej
vzala bys ho ze školy a co?nemusí se tma vrátit vůbec a co pak?bude to trest pro rodiče protože ti ho vezmou ze školy myslí si že kdo ví co ho to nenaučí ale ve finále on práci nesežene nebude nic umět a zůstane jim celý život na krku a ještě jim vyčte že ho z tý školy neměli brát…proboha kolik 16 ti letejch kluků má rozum?Spousta dětí v tomhle věku kašlou na školu ale brát je kvůli tomu?Přijde mi jak typickej puberták nic víc ..
Souhlasím s Crystal. Je to dítě, nečekala bych od něj bůhvíjakou zodpovědnost. Hlavně, že do školy chodí a jde dál, nepropadá. K lepším známkách bych ho zkusila naopak motivovat (ne vyhrožovat kvůli špatným). Co třeba slíbit mobil, když se „vyšvihne“…? Prostě chválit za dobré známky, netrestat za špatné.
Lizbeth píše:
Tak zatím mám pocit, že je to u vás otázka pěněz..že to vyhazování je oknem vás trápí víc, než že bude se čtyřkama umět kulový..
V tom případě bych ho dala na neplacený učnák a zkusila to tam..A jak jste ho vlastně jinak motivovali? Byl za čtyřky nějaký trest? Sebrané kapesné, schovaný Pc, žádný kredit na mobilu, žádné tv, an kino..
A nebo rovnou dostal ťafku, že jde makat.?
Pokud to ted bylo jen slovní vyhrožování, tak se nedivím, že to nebral vážně..
ne skutečně bych řešila stejnou situaci i bez peněz. všechno vyhrožování už je dávno za námi
peníze řeším hlavně proto ,že se k nim a nám chová nezodpovědně. Ví jak pvrdě je vyděláváme ,že jezdím domů mnohdy až večer a ráno brzo odjíždím ,a je mu to fuk. Kdybych viděla snahu vyhodím klidně i víc ,chápeš?
Řekla bych,že v šestnácti letech má takový přístup k penězům a vůbec ke všemu každej druhej.
Myslím,že jim to začíná docházet až tak o dva či tři roky později.Zatím bych mu našla fakt jen brigádu,kde si zamaká a strašila ho tím,že když se prostě ve škole nepřičiní,taková hnusná práce mu zbyde na celý život ![]()
Anonymní píše:
a myslím,že to není katastrofa na celý život ,v září by začal znova a možná i na maturitní obor. je velice dobrej v IT ale jeho lennost mu bránila v ostatních předmětech. Kdyby teď musel chodit do nějaký fakt hnusný práce za hubana myslím,že by ho to nakoplo
Promin, nevím jak to teď chodí, sice jsem slyšela, že na střední chodí i děti se 4 klidně i bez přímaček ale nějak mi nedá
To jakože chodil na učňák, měl čtvery tak jsme ho vzali pryč a půjde od znova na maturitní obor ?
Jakože na učnák neměl, tak ho dáme na střední ? Promiň ptám se jak hňup ale hlava mi to nějak nebere..Jestli je línej celý život, myslíš že od příštího září být přestane ? (Že pro něj bude motivace k tomu to, že pracuje u maminky ve firmě ? - Nevím, kde by mohl jako 16 ti letý ještě pracovat. Neplnoletí, shánějí velmi obtížně i brigády, natož práci na skoro celý rok..)
Přikláním se k názoru těch, co by syna ze školy nebrali.
Bála bych se, že se to fakt obrátí proti vám. Zjistí, že i v hnusný práci se v podstatě má líp než ve škole, protože po osmi hodinách padla a jde domů s čistou hlavou, a navíc bude mezi stejně starýma za kinga, že má peníze. Bála bych se, že se to fakt míjí účinkem a už ho do žádný školy zpátky nedostanete.
Vždyť opravdu nevyvádí na dnešní dobu nic neobvyklýho. Nechodí za školu, nepropadá, věř že by mohlo být mnohem hůř.
V šestnácti ten rozum fakt ještě nemá, jste rodiče, měli byste ho za něj mít vy. Vzdělání je ohromně důležitý a i u mnohem většího průšviháře bych dělala jako rodič maximum, aby nějakej papír měl. V opačným případě byste mu mohli docela zkazit celej život ![]()
Co ho za trest dokopat k brigádám o prázdninách a výdělek použít na úhradu školy? Třeba s tím, že pokud se ve škole zlepší, budete zase financovat vy, a pokud chce i nadále prolejzat se čtyřkama, holt si na tu srandu musí vydělat? Jestli máte možnost zaměstnat ho třeba u vás ve firmě?
ahoj ze školy bych ho nebrala. Ještě si moc dobře pamatuju, jsem nechtěla mít lepší známky jak ostatní. A to jsem byla na ekonomce. Partner byl na základce šprt, ale na střední během prvního pololetí sklouzl ke 4 jako zbytek třídy. Třeba má tvůj syn jenom strach že bude vyčnívat a nezapadne do kolektivu.
A flegmatika k cílevědomosti apod. nepřesvědčís, ke každému rozhodnutí si musí dospět sám. Vidím to na mýmu partnerovi.
Ale souhlasím s motivací, že pokud třeba chce nový mobil tak pokud se zlepší tak mu na něj půlku přidáte.
Anonymní píše:
jak moc je to pro nás náročné ,držet ho naškole co si vybral slyší skoro denně. Přesto je nezodpovědný a nosí blbé známky. Když jsem mu řekla kolik nás stálo září odpověděl,že by potřeboval nový mobil.Když jsem mu řekla jestli neví kde mám vyčarovat 5 tisíc na nový mobil odvětil,že má vybranej za 3000
šla jsem do kolen prostě myslím,že moje trpělivost je u konce
to je normální, oni takhle uvažují
mě se tu z loňska válí knihy za skoro 5 tisíc, měl je prodat plná huba keců že má kámoše co je potřebuje, ale snaha žádná.Hlavně nad ním nelámejte hůl, oni jsou drsňáci ale i v tomhlevěku potřebují porozumění, jsou to citlivky.A denodenně mu říkat kolik to stojí je zbytečný, stejně mu to je fuk.Můžu se zeptat co dělá za obor? že tam tak záleží na známkách?
Hodaka píše:Anonymní píše:to je normální, oni takhle uvažují
jak moc je to pro nás náročné ,držet ho naškole co si vybral slyší skoro denně. Přesto je nezodpovědný a nosí blbé známky. Když jsem mu řekla kolik nás stálo září odpověděl,že by potřeboval nový mobil.Když jsem mu řekla jestli neví kde mám vyčarovat 5 tisíc na nový mobil odvětil,že má vybranej za 3000
mě se tu z loňska válí knihy za skoro 5 tisíc, měl je prodat plná huba keců že má kámoše co je potřebuje, ale snaha žádná.Hlavně nad ním nelámejte hůl, oni jsou drsňáci ale i v tomhlevěku potřebují porozumění, jsou to citlivky.A denodenně mu říkat kolik to stojí je zbytečný, stejně mu to je fuk.Můžu se zeptat co dělá za obor? že tam tak záleží na známkách?
umělecký obor.
Anonymní píše:Hodaka píše:umělecký obor.Anonymní píše:to je normální, oni takhle uvažují
no tak to teda nevím ale švagrovka dělala maturitní uměleckou školu a tam šlo spíš o talent, loni dělala maturitu.