Pustily byste dceru slavit 15 bez dozoru?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
30.8.17 13:12

Čím víc budete zakazovat, tím to bude horší… musíte své dceři věřit, já bych ji pustila :D :srdce:

• Citovat
  • Upravit
161
30.8.17 19:24

V patnácti už o nic nejde, proboha…pokud jí normálně můžeš věřit a víš že se nezlije jako to prase, není co řešit. Normálně bych ji pustila, u syna to mám stejné…zkus jí trochu důvěřovat a ona se ti jednoho dne odmění. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
31.8.17 10:40
@SisiYetti píše:
V patnácti už o nic nejde, proboha…pokud jí normálně můžeš věřit a víš že se nezlije jako to prase, není co řešit. Normálně bych ji pustila, u syna to mám stejné…zkus jí trochu důvěřovat a ona se ti jednoho dne odmění. :kytka:

V patnácti je člověk ještě dost nezkušený, ovlivnitelný a spoustu toho nedokáže odhadnout dopředu. Patnáctileté ostatně ještě chrání zákon jako „děti“, až do osmnácti, právě z tohohle důvodu.
Ale každý to máme nastavené podle sebe a podle svých zkušeností, mě rodiče drželi celkem zkrátka (na diskotéku mě snad v šestnácti pustili, ale měly jsme s kamarádkami zajištěný odvoz a bylo to o prázdninách, výjimečně, ne že bych chodila každý pátek a sobotu) a jsem za to ráda. Nic mi neuteklo, naopak si myslím, že jsem se vyhnula zážitkům, na které bych pak nerada vzpomínala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
31.8.17 10:41
@Anonymní píše: Čím víc budete zakazovat, tím to bude horší… musíte své dceři věřit, já bych ji pustila :D :srdce:

Pověra, nechápu, proč je tak rozšířená. V čem to bude horší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
161
31.8.17 11:24

@blobfish Ja říkáš, každý máme jiné mantinely a zkušenosti. :) Já byla rozumná a to i přesto, že jsem se ne vždycky držela dobré party, jsem měla naprostou volnost a od těch patnácti jsem si dělala, co jsem chtěla. Nikdy žádný průšvih, měla jsem svědomí, takže jsem s partou nechodila všude a ani jsem nepila. Bála jsem se že se to naši dozví a že by byl průšvih u policie, tak jsem šla vždycky domů. :D Teď jsem ráda za zážitky, které jsem v té době načerpala a za ty zkušenosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
31.8.17 12:04
@SisiYetti píše:
@blobfish Ja říkáš, každý máme jiné mantinely a zkušenosti. :) Já byla rozumná a to i přesto, že jsem se ne vždycky držela dobré party, jsem měla naprostou volnost a od těch patnácti jsem si dělala, co jsem chtěla. Nikdy žádný průšvih, měla jsem svědomí, takže jsem s partou nechodila všude a ani jsem nepila. Bála jsem se že se to naši dozví a že by byl průšvih u policie, tak jsem šla vždycky domů. :D Teď jsem ráda za zážitky, které jsem v té době načerpala a za ty zkušenosti…

To je ale tvou osobností, ne tím, že tě rodiče neřešili. To je přesně ten mýtus, který zmiňuje @blobfish . Sama píšeš, že ses nedržela zrovna dobré party… Kdybys byla o trochu slabší jedinec, lítáš v tom s nimi a ještě budeš mít pocit frajerky. Opravdu není běžné, aby se člen party při nějakém hrozícím průšvihu sebral a šel domů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
31.8.17 12:15

@Litta a opravdu si myslíš, že se to vyřeší tím, že jí bude brzo odvážet z její vlastní oslavy? Jaký reálně čekáš rozdíL? Pokud jde o alkohol, opít se může i před půlnocí, pokud jde o sex… ani tady bych nebyla tak naivní myslet si, že k tomu potřebují dobu po půlnoci nebo klubovnu, ale budiž…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
31.8.17 12:16

@Litta navíc tady není řeč o tom, že je v nějaké špatné partě nebo něco vyvádí, holčina má jenom oslavu, nic víc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
31.8.17 12:25

@Nimie V tom tématu jsme se trochu oddálily do obecné roviny. V tomto konkrétním případě bych ji vyzvedla v nějakou pozdní noční/brzkou ranní hodinu tak, aby nešla domů ještě než se rozvíří zábava, ale zároveň aby věděla, že když se opije do němoty nebo si píchne herák :mrgreen:, tak se to máma dozví. Nechat ji bez dozoru dokud se nevzpamatuje z čehokoli, to mi přijde až zbytečná volnost v tomto nezodpovědném věku. Pokud je to první taková akce. Samozřejmě se to bude pozvolna prodlužovat až do těch 18, kdy už je za sebe zodpovědná sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
31.8.17 14:12
@Nimie píše:
@Litta a opravdu si myslíš, že se to vyřeší tím, že jí bude brzo odvážet z její vlastní oslavy? Jaký reálně čekáš rozdíL? Pokud jde o alkohol, opít se může i před půlnocí, pokud jde o sex… ani tady bych nebyla tak naivní myslet si, že k tomu potřebují dobu po půlnoci nebo klubovnu, ale budiž…

Z mého pohledu je to třeba o tom, že tou hodinou (o půlnoci, ve dvě… o tom se dá diskutovat), tím, že takovou hodinu stanoví, dávají rodiče najevo, že existují hranice. Dítě by nemělo mít pocit, že může dělat cokoli a rodičům to bude jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
31.8.17 14:19
@Nimie píše:
pokud jde o sex… ani tady bych nebyla tak naivní myslet si, že k tomu potřebují dobu po půlnoci nebo klubovnu, ale budiž…

To říkáš úplně to samé, co jsem já říkala mámě v čerstvých sedmnácti, když jsem měla první vážnou známost a máma mi do osmnácti nedovolovala u něj přespávat (pak tedy vyměkla ještě před těmi osmnácti ;-) Dneska už to chápu, samozřejmě věděla, že jsme spolu odpoledne po škole a děláme ledacos, ale chtěla, abych večer přišla domů, připravila se do školy, prohodila s ní a tátou pár slov, zkrátka aby o mně naši měli trochu přehled a případně mohli zasáhnout, kdyby viděli, že je něco špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
31.8.17 16:29
@blobfish píše:
To říkáš úplně to samé, co jsem já říkala mámě v čerstvých sedmnácti, když jsem měla první vážnou známost a máma mi do osmnácti nedovolovala u něj přespávat (pak tedy vyměkla ještě před těmi osmnácti ;-) Dneska už to chápu, samozřejmě věděla, že jsme spolu odpoledne po škole a děláme ledacos, ale chtěla, abych večer přišla domů, připravila se do školy, prohodila s ní a tátou pár slov, zkrátka aby o mně naši měli trochu přehled a případně mohli zasáhnout, kdyby viděli, že je něco špatně.

Přesně, vidím to stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
31.8.17 22:06
@blobfish píše:

To bezpochyby, akorát to snad není srovnatelné, jestli se prakticky nastěhovat k chlapovi nebo jít na jednu party :nevim: a říkám to právě protože vím jak to vypadá, spolužáci se kdysi vyspali v parku za bílého dne když nebylo zbytí.

Těžko lze čekat, že se za ten jeden den toho změní tolik. Ano, hranice je potřeba vytyčit, ale mě obecně připadá zajímavé, že v 15 ještě pořádně nikde nebyla, že je zakladatelka tak nervozní z jednoho večera.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
31.8.17 22:26
@blobfish píše:
Z mého pohledu je to třeba o tom, že tou hodinou (o půlnoci, ve dvě… o tom se dá diskutovat), tím, že takovou hodinu stanoví, dávají rodiče najevo, že existují hranice. Dítě by nemělo mít pocit, že může dělat cokoli a rodičům to bude jedno.

Já to chápu, ale je to jedna akce… já nevím no, průšvihy se občas stanou, ale asi jsem zvyklá víc podporovat samostatnost. Jak jsi psala, že mamka svolila, abys v 18 občas přespávala u kluka. Za mě spousta holek v tomhle věku už napůl bydlela s tím dotyčným :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3650
31.8.17 22:31

Nepřipadá mi divné, že o tom přemýšlíš.
Taky si myslím, že zdejší moudra - když jí to zakážeš, tím spíš to bude dělat, jsou úplně mimo. Taková jednoduchá pravidla opravdu neexistují.
Vybavit holku na oslavu jejích patnáctin hlavně krabičkou kondomů - to je tedy rada :roll: To jako bys jí řekla, je ti patnáct, můžeš na to skočit.

Zvážila bych, že pokud mají u vás spát i její kamarádky, jestli jejich rodiče nespoléhají na Tebe, tedy jsi odpovědná i za ně.
Taky bych si řekla, jestli je to takový rozdíl přijet pro ni v jednu nebo až ráno. Nemyslím, že se tam mezi jednou v noci a ránem stane něco, čeho by musela litovat, že u toho není :lol:

Za sebe nevím, u nás se takové akce nekonaly, ven jsem mohla chodit od tanečních, tedy od šestnácti. Když už si vybavuju nějakou akci s přespáním, tak většinou o nic nepřišli ti, kdo jeli domů večer… a vždycky takoví byli.
Ona docela dobrá rada do života je, že člověk nemusí zůstávat na večírku poslední.

Na druhou stranu, nemám zatím děti v tom věku, ale asi bych byla benevolentnější ohledně alkoholu, povolila bych třeba přípitek bohemkou nebo něco podobného, symbolicky, ať si připadají opravdu jako na oslavě narozenin. Pro striktní zakazování alkoholu do 18 let nejsem, ale to je složité téma, ke kterému každý přistupuje jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí