Pustily byste dceru slavit 15 bez dozoru?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32028
31.8.17 22:34
@Litta píše:
@Nimie V tom tématu jsme se trochu oddálily do obecné roviny. V tomto konkrétním případě bych ji vyzvedla v nějakou pozdní noční/brzkou ranní hodinu tak, aby nešla domů ještě než se rozvíří zábava, ale zároveň aby věděla, že když se opije do němoty nebo si píchne herák :mrgreen:, tak se to máma dozví. Nechat ji bez dozoru dokud se nevzpamatuje z čehokoli, to mi přijde až zbytečná volnost v tomto nezodpovědném věku. Pokud je to první taková akce. Samozřejmě se to bude pozvolna prodlužovat až do těch 18, kdy už je za sebe zodpovědná sama.

Já jsem asi zvyklá na přístup „pokud se ožereš nebo budeš v jiném průšvihu, tak mi zavolej, vyřešíme to“. V konečném důsledku i zpětně vidím, že to mělo mnohem větší úspěch než kontroly, zakazování, omezování apod. Netvrdím, že je nutno dát dítěti veškerou volnost, to ne… ale občas mám pocit, že se ten vývoj obrátil, protože už od útlého věku je potřeba dítě plně kontrolovat a řídit a hlavně ho nenechat udělat žádný, ale naprosto žádný průšvih.

Ten nejdůležitější výchovný základ se utváří ještě před pubertou. A pokud byl vytvořen správně, nevidím důvod, proč preventivně hystericky vyšilovat co všechno by se mohlo stát a že si holka určitě dá heroin a vyspí se se všema chlapama na akci a ráno si dá k snídani půlku flašky vodky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
31.8.17 22:38
@christabel píše:
Nepřipadá mi divné, že o tom přemýšlíš.
Taky si myslím, že zdejší moudra - když jí to zakážeš, tím spíš to bude dělat, jsou úplně mimo. Taková jednoduchá pravidla opravdu neexistují.
Vybavit holku na oslavu jejích patnáctin hlavně krabičkou kondomů - to je tedy rada :roll: To jako bys jí řekla, je ti patnáct, můžeš na to skočit.

Netuším co na té radě vidíš špatného. V tomhle věku už by holčina měla být poučena a nevidím důvod, proč by takovou věc jako kondomy nemohla mít naprosto běžně u sebe. To ani nepočítám, že je to naprosto legální, ale rozhodně je to lepší přístup než se tvářit, že nic takového neexistuje a dojít k tomu nemůže. Vlastně ono je to dneska moderní - narvat holce ve 13 prášky a pohrozit, že do 18 žádný sex. Fakt skvělý přístup…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3650
31.8.17 22:42

Nimie, ano, poučena ano, nepíšu nikde, že se má matka tvářit, že sexuální život neexistuje, co to překrucuješ? Taky nepíšu, že se mají holkám rvát prášky od 13 let nebo něco zakazovat, co čteš za diskusi?
Ale tady vede matka s dcerou debatu o tom, v kolik má dcera skončit na večírku, tak to nevím, jestli je celá nadšená ji na ten večírek vybavit kondomy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
31.8.17 22:58
@christabel píše:
Nimie, ano, poučena ano, nepíšu nikde, že se má matka tvářit, že sexuální život neexistuje, co to překrucuješ? Taky nepíšu, že se mají holkám rvát prášky od 13 let nebo něco zakazovat, co čteš za diskusi?
Ale tady vede matka s dcerou debatu o tom, v kolik má dcera skončit na večírku, tak to nevím, jestli je celá nadšená ji na ten večírek vybavit kondomy.

Pohoršovala ses nad tím, dát holce kondomy, konkrétně „To jako bys jí řekla, je ti patnáct, můžeš na to skočit.“ Ne, není to jako kdybys jí řekla, že je jí patnáct a může na to skočit. Kondomy by klidně mohla mít k dispozici už dříve. To k tomu poučení patří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3650
31.8.17 23:05

Já jsem se nad tím nepohoršovala. Jen si myslím, že je to rada úplně mimo - není pro zakladatelku, která dceru evidentně vede jinak. Má to ve své rodině nastavené jinak, vnímá ty mantinely jinde.
Ne, kondomy opravdu není věc, kterou musí mít děvče s sebou na oslavu svých patnáctin; v některých rodinách to tak nechodí, byť se ti to třeba zdá divné.

To, že je to legální, neznamená, že to je správné.
Nakonec, je na tazatelce, aby si vybrala. Ale podle toho, jak dotaz položila, bych řekla, že tohle není rada pro ni. V některých rodinách se promiskuita nebere jako něco automatického a jako životní přínos.

Já si vlastně ani nemyslím, že rodiče mají obstarávat dětem antikoncepci, jak tady radíte. Když je člověk dost zralý na sex, mohl by si ji umět koupit sám :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
31.8.17 23:20
@christabel píše:
Já jsem se nad tím nepohoršovala. Jen si myslím, že je to rada úplně mimo - není pro zakladatelku, která dceru evidentně vede jinak. Má to ve své rodině nastavené jinak, vnímá ty mantinely jinde.
Ne, kondomy opravdu není věc, kterou musí mít děvče s sebou na oslavu svých patnáctin; v některých rodinách to tak nechodí, byť se ti to třeba zdá divné.

To, že je to legální, neznamená, že to je správné.
Nakonec, je na tazatelce, aby si vybrala. Ale podle toho, jak dotaz položila, bych řekla, že tohle není rada pro ni. V některých rodinách se promiskuita nebere jako něco automatického a jako životní přínos.

Já si vlastně ani nemyslím, že rodiče mají obstarávat dětem antikoncepci, jak tady radíte. Když je člověk dost zralý na sex, mohl by si ji umět koupit sám :D

Promiskuita? 8o ehm… respektuju to, jen jsem takovou šílenost naposledy slyšela akorát od silně věřící rodiny, kde to dítě ve výsledku ale nedopadlo vůbec tak skvěle, jak si namlouvali. Ale to je jedno.

Sex je naprosto běžná součást života, o které by mělo být dítě poučeno úplně stejně, jako se poučuje o změnách v pubertě (především děvčata). Antikoncepci (až na kondom asi) si sama koupit nemůže a rozhodně ne před 15. rokem. To, na co jsem narážela bylo to, že mnozí rodiče to podcení, ale aby se cítili v klidu, tak dítěti zařídí HA a myslí si, že je to to nejlepší, co pro dceru udělali. Zcela upřímně, radši aby zodpovědně souložila třeba od 16 než aby pak v 18 předvedla totální fiasko.

Samozřejmě, je na zakladatelce jak se rozhodne. Že jí vede jinak, no to asi vede, ale chtěla slyšet názor a holt někdo to má jinak. To ale fakt neznamená, že je daný názor nepodstatný nebo mimo. I kdyby chtěla držet dceru pod zámkem do 30… ve chvíli, kdy se ptá na názor, je naprosto v pořádku, když se někdo vyjádří, že jemu to normální nepřipadá. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3650
1.9.17 01:04

No a jak jinak chceš označit chování, kdy se holka na oslavě svých patnáctých narozenin vyspí s náhodným partnerem? Asi jako dobrý začátek, ne?
Samozřejmě, že je to akorát tak vykročení do promiskuitního života, a zřejmě si tazatelka takové vykročení pro dceru nepředstavuje, a to představ si - ani kdyby to bylo s prezervativem. To je, co? :lol:

A antikoncepčních pilulkách tahle diskuse vůbec nebyla.

Ale myslím, že pro tazatelku je dobře, když tu zazní různé názory, včetně takových, jako zastáváš Ty. Opravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
1.9.17 07:12

No ale kazdopadne z hlediska zakona je sex povolen od patnacti a alkohol az od osmnacti, to same koureni (za me bylo od sestnacti). Tak schvalne, co z toho vseho je nejmensi zlo (za me ten pripitek). Pokud se holcina bude chtit se vsema zucastnenyma vyspat, udela to zakaz nezakaz a i pres brzky odvoz. Pokud to ma v hlave srovnane, tak to neudela, i kdyby to mela povolene. Takze stejne rodicum nezbyva, nez se spolehnout na to, ze ji dali dobry zaklad a ze se bude chovat rozumne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
1.9.17 13:24

@Nimie Nevim, co je zajimaveho na tom, ze dcera jeste nebyla na zadne podobne akci. Vsechny oslavy narozenin a oslavy vubec se konaly u nektere z kamaradek doma popr. treba na bowlingu ci v pizzerii, kde deti pobyli par hodin a slo se domu.
Tohle je uplne prvni takovahle akce a vazne vam prijde divny ze mam o ni strach?
Nehodlam mit dceru do 18 doma na retezu, ale aby si od 15 delala co bude chtit mi pripada jako druhy extrem.

Jeste jednou vsem dekuji za nazory, opravdu jsem o tom premyslela, probrala vse a dcerou a trochu prehodnotila puvodni rozhodnuti. Prijedu pro ni ve dve, popr. driv pokud o to bude stat a zavola mi. Dcera se vsim souhlasila bez problemu, asi i proto, ze ani vetsina ostatnich nema vychazky az do rana.
A budeme se spolu snazit posouvat postupne hranice a proste si zvykat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
1.9.17 13:52
@barasepka píše:
@Nimie Nevim, co je zajimaveho na tom, ze dcera jeste nebyla na zadne podobne akci. Vsechny oslavy narozenin a oslavy vubec se konaly u nektere z kamaradek doma popr. treba na bowlingu ci v pizzerii, kde deti pobyli par hodin a slo se domu.
Tohle je uplne prvni takovahle akce a vazne vam prijde divny ze mam o ni strach?
Nehodlam mit dceru do 18 doma na retezu, ale aby si od 15 delala co bude chtit mi pripada jako druhy extrem.Jeste jednou vsem dekuji za nazory, opravdu jsem o tom premyslela, probrala vse a dcerou a trochu prehodnotila puvodni rozhodnuti. Prijedu pro ni ve dve, popr. driv pokud o to bude stat a zavola mi. Dcera se vsim souhlasila bez problemu, asi i proto, ze ani vetsina ostatnich nema vychazky az do rana.
:palec: Bezva. Jsi dobrá máma a je pěkné, že jste se na tom domluvily a nemá s tím ani jedna problém. Také mi přijde extrémní vybavit ji na oslavu patnáctin kondomy…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
1.9.17 15:07
@Nimie píše:
Já to chápu, ale je to jedna akce… já nevím no, průšvihy se občas stanou, ale asi jsem zvyklá víc podporovat samostatnost. Jak jsi psala, že mamka svolila, abys v 18 občas přespávala u kluka. Za mě spousta holek v tomhle věku už napůl bydlela s tím dotyčným :nevim:

To podle mě není o samostatnosti, v patnácti prostě lidé přemýšlejí jinak, taky jsem dělala kraviny a často mě zastavilo právě to, že jsem cítila hranice stanovené rodiči.

Jinak v osmnácti jsem přespávat mohla, nemohla jsem v sedmnácti, ale taky mi to výjimečně bylo povoleno ;-) Osobně teda nechápu, proč by dítě, které na plný úvazek studuje střední školu, mělo bydlet u partnera… ale to už je fakt jenom pocitový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
1.9.17 15:09
@christabel píše:
No a jak jinak chceš označit chování, kdy se holka na oslavě svých patnáctých narozenin vyspí s náhodným partnerem? Asi jako dobrý začátek, ne?
Samozřejmě, že je to akorát tak vykročení do promiskuitního života, a zřejmě si tazatelka takové vykročení pro dceru nepředstavuje, a to představ si - ani kdyby to bylo s prezervativem. To je, co? :lol:

A antikoncepčních pilulkách tahle diskuse vůbec nebyla.

Ale myslím, že pro tazatelku je dobře, když tu zazní různé názory, včetně takových, jako zastáváš Ty. Opravdu.

A proto dává o mnoho větší smysl jí na každém kroku hlídat, všechno jí zapřít a doufat, že se nestane průšvih? To není jen o téhle párty… bude jí 15. Pokud se tak nestalo doteď, je nejvyšší čas jí poučit. Poskytnutí kondomů spolu s informacemi jaký, jak s tím zacházet apod. považuju skoro za samozřejmost. Netuším proč by si na to mělo dítě přijít samo. V rodinné výchově se taky učí nasazovat, někde bývají i vzorky. Nemůžu očekávat od dítěte, že bude mít adekvátní informace a rozhodně nevidím žádný přínos v tom to ponechat náhodě. Od toho je tam ten rodič.

Nevím, možná je to i tím, že jsem viděla jak dopadly děti, kde to rodiče podcenili nebo měli pocit, že přinejmenším do 18 by všechno bylo vnímáno jako pobídka k sexu, tak je lepší to zakazovat nebo o tom nemluvit. Ne, není ideální když se dítě vyspí s klukem v 15, jenže zatím nejsem tak stará, abych si nepamatovala, že nějaké zákazy byly polovině dětem k smíchu. Pokud je dítě mírné, respektující rodiče a vážící si sebe sama, tak se jen tak s někým nevyspí ani když mu rodiče přinesou krabici kondomů a vibrátor k tomu. A pokud tomu tak není, tak jakkoliv je to „ohrané“, tak ale zákaz a hlídání je fakt nezastaví. Leda že by byly uvázány doma na řetězu. Mimochodem, nemalé procento mých vrstevnic mělo v 15 - 16 první sexuální zkušenost (ne pohlavní styk) a problém s tím měli v zásadě jen starší rodiče. Vzhledem k tomu, že kolem 18 už mnozí často bydleli sami (nebo bydleli aspoň částečně), se stálým partnerem, není na takovém vývoji vůbec nic zvláštního.

Téměř každý názor je něčím přínosný, ona se stejně musí rozhodnout především podle sebe, protože ona svou dceru zná nejlépe, ona ví jak se chová, jak jí může důvěřovat.

P. S.: Pokud jí máma takhle hlídá, nebo děvče má alespoň pocit že jí hlídá a pořád kontroluje a navíc má přesně ten postoj, který tu prezentuje, opravdu si myslíš, že se jí svěří s tím, že má kluka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
1.9.17 15:10
@Amys píše:
No ale kazdopadne z hlediska zakona je sex povolen od patnacti a alkohol az od osmnacti, to same koureni (za me bylo od sestnacti). Tak schvalne, co z toho vseho je nejmensi zlo (za me ten pripitek). Pokud se holcina bude chtit se vsema zucastnenyma vyspat, udela to zakaz nezakaz a i pres brzky odvoz. Pokud to ma v hlave srovnane, tak to neudela, i kdyby to mela povolene. Takze stejne rodicum nezbyva, nez se spolehnout na to, ze ji dali dobry zaklad a ze se bude chovat rozumne.
:palec: naprosto souhlasím.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
1.9.17 15:14
@barasepka píše:
Nehodlam mit dceru do 18 doma na retezu, ale aby si od 15 delala co bude chtit mi pripada jako druhy extrem.
  1. Nebavíme se tu o stavu „dělala co bude chtít“.
  2. Ano, jsem překvapená, že ještě nikde na žádné akci nepřespávala nebo nezůstávala déle do noci (déle než do půlnoci).
  3. Fakt mě nepřekvapuje, že o ní máš strach, tím spíš když to teda ještě nemáte „vyzkoušené“, jen mě zarazil tvůj popis situace.
@barasepka píše:
Jeste jednou vsem dekuji za nazory, opravdu jsem o tom premyslela, probrala vse a dcerou a trochu prehodnotila puvodni rozhodnuti. Prijedu pro ni ve dve, popr. driv pokud o to bude stat a zavola mi. Dcera se vsim souhlasila bez problemu, asi i proto, ze ani vetsina ostatnich nema vychazky az do rana.

Tohle je super řešení, opravdu :kytka: ať se daří :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15436
1.9.17 15:29
@barasepka píše:
Nehodlam mit dceru do 18 doma na retezu, ale aby si od 15 delala co bude chtit mi pripada jako druhy extrem.Jeste jednou vsem dekuji za nazory, opravdu jsem o tom premyslela, probrala vse a dcerou a trochu prehodnotila puvodni rozhodnuti. Prijedu pro ni ve dve, popr. driv pokud o to bude stat a zavola mi. Dcera se vsim souhlasila bez problemu, asi i proto, ze ani vetsina ostatnich nema vychazky az do rana.

Dcera jde do 9. třídy a taky se zatím v okruhu jejich kamarádek všechny oslavy konají stylem jako popisuješ ty. A řekla bych, že mám docela přehled, vzhledem k tomu, že se s naprostou většinou rodičů znám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí