Pustily byste dceru slavit 15 bez dozoru?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32028
1.9.17 15:41
@blobfish píše:
To podle mě není o samostatnosti, v patnácti prostě lidé přemýšlejí jinak, taky jsem dělala kraviny a často mě zastavilo právě to, že jsem cítila hranice stanovené rodiči.

To je právě ono. V 15 lidi přemýšlí jinak, ale nemyslím si, že je v pořádku dítě vést jen danými hranicemi. Dítě by se mělo primárně učit řídit tím, co je v pořádku a co ne, nikoliv zákazy a příkazy rodičů, jelikož to druhé se velmi snadno obchází. Mě ani mladším sourozencům nikdo nedával omezení ve smyslu „s chlapem můžeš vlézt do postele až v 18“ apod., přesto jsme to všichni měli v hlavě srovnané i v té telecí době. Ano, úlety se sem tam staly, ale nebyly ani zdaleka tak šílené a výchovný efekt měli výrazně lepší. Navíc to není tak, že by tam ty hranice nebyly. Ony jsou, jen nevodí striktně za ručičku a předpokládají, že se dítě bude do jisté míry rozhodovat i samo a za ta rozhodnutí ponese následky. Rodiče byli přísní, nicméně vztah postavený na důvěře vyústil v to, že máma věděla relativně přesně kdy byla jaká známost, jak daleko to s tou známostí bylo, co kdy proběhlo apod. Držet dítě preventivně zkrátka, protože v 15 je to malé děcko mi opravdu připadá jako úlet. Na druhou stranu, nejsem puritánka, nemyslím si, že by největším cílem rodiče mělo být, aby v pubertě dítě nikdy nic nevyvedlo a chovalo se jak poslušná ovečka.

A ta samostatnost je tam především v tom se naučit, že za všechny své činy má člověk zodpovědnost, tím spíš když už má občanku. 15 leté dítě už má být na cestě k dospěláckému životu, už to není malinké dítě, za které v plném rozsahu zodpovídají rodiče. A schopnost se o sebe postarat, byť na akci, a nepřekračovat nějaké hranice (stanovené především tím, co je vlastně dobře, nikoliv tím, co omezí rodiče), by už mělo aspoň z části umět. To je podle mě součástí samostatnosti.

@blobfish píše:
Jinak v osmnácti jsem přespávat mohla, nemohla jsem v sedmnácti, ale taky mi to výjimečně bylo povoleno ;-) Osobně teda nechápu, proč by dítě, které na plný úvazek studuje střední školu, mělo bydlet u partnera… ale to už je fakt jenom pocitový.

Taky to považuju relativně za samozřejmost :) proč by mělo… a proč by nemohlo? Spousta v tomhle věku začíná nějak smysluplně pracovat… samozřejmě, není jich tolik, kdo se opravdu natvrdo přestěhoval. Většinou je to opravdu tak půl napůl, nebo je měsíc tam a pak na týden přijede za rodiči apod. Ale bylo to relativně běžné. Však o rok, rok a půl později se spousta z nich stejně stěhuje kvůli studiu, tak ti vyspělejší začínají dřív :nevim:

Tady se spousta věcí protahuje, VŠ se často končí ve 25, na 20 letého pracujícího člověka je pohlíženo pomalu jak na otroka a na 22 letáou matku si lidi ukazují prstem. Jinde je naprosto běžné, že se škola končí dřív a stejně tak se posouvá i založení rodiny. A holt nevidím důvod, proč by se mělo dítě podporovat v tom, aby v 18 - 20 se ještě chovalo jako nevybouřená 14tka. Už má plnou zodpovědnost za sebe. Byť často stále je pod vlivem rodičů, už by mělo být připravené na dospělácký život :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3650
1.9.17 16:17
@Nimie píše:
A proto dává o mnoho větší smysl jí na každém kroku hlídat, všechno jí zapřít a doufat, že se nestane průšvih? To není jen o téhle párty… bude jí 15. Pokud se tak nestalo doteď, je nejvyšší čas jí poučit. Poskytnutí kondomů spolu s informacemi jaký, jak s tím zacházet apod. považuju skoro za samozřejmost. Netuším proč by si na to mělo dítě přijít samo. V rodinné výchově se taky učí nasazovat, někde bývají i vzorky. Nemůžu očekávat od dítěte, že bude mít adekvátní informace a rozhodně nevidím žádný přínos v tom to ponechat náhodě. Od toho je tam ten rodič.

Nevím, možná je to i tím, že jsem viděla jak dopadly děti, kde to rodiče podcenili nebo měli pocit, že přinejmenším do 18 by všechno bylo vnímáno jako pobídka k sexu, tak je lepší to zakazovat nebo o tom nemluvit. Ne, není ideální když se dítě vyspí s klukem v 15, jenže zatím nejsem tak stará, abych si nepamatovala, že nějaké zákazy byly polovině dětem k smíchu. Pokud je dítě mírné, respektující rodiče a vážící si sebe sama, tak se jen tak s někým nevyspí ani když mu rodiče přinesou krabici kondomů a vibrátor k tomu. A pokud tomu tak není, tak jakkoliv je to „ohrané“, tak ale zákaz a hlídání je fakt nezastaví. Leda že by byly uvázány doma na řetězu. Mimochodem, nemalé procento mých vrstevnic mělo v 15 - 16 první sexuální zkušenost (ne pohlavní styk) a problém s tím měli v zásadě jen starší rodiče. Vzhledem k tomu, že kolem 18 už mnozí často bydleli sami (nebo bydleli aspoň částečně), se stálým partnerem, není na takovém vývoji vůbec nic zvláštního.

Téměř každý názor je něčím přínosný, ona se stejně musí rozhodnout především podle sebe, protože ona svou dceru zná nejlépe, ona ví jak se chová, jak jí může důvěřovat.

P. S.: Pokud jí máma takhle hlídá, nebo děvče má alespoň pocit že jí hlídá a pořád kontroluje a navíc má přesně ten postoj, který tu prezentuje, opravdu si myslíš, že se jí svěří s tím, že má kluka?

Úplně zbytečně tu diskusi hrotíš. Není to totiž tak, že na jedné straně je „dělat si co chce“ a na druhé „držení na řetězu, samé zákazy“. Tazatelka hledá rozumný kompromis mezi oběma extrémy a zdá se, že ho našla. Oslava bude, dcera se může bavit a potom ji i její kamarádky rodiče vyzvednou. Navíc je to postoj i ostatních rodičů těch oslavenců.
Tak co pořád řešíš?

Já bych teda skoro za největší problém považovala, kdyby na té oslavě bylo víc lidí, zejména kluků, vychovávaných v názoru, že je úplně normální, že má patnáctiletá oslavenkyně v kapse krabičku kondomů, které je připravena tasit, když na ně přijde chuť.

Jistě, důležitá je osvěta.
Někteří rodiče přistupují k osvětě „jasně, běž se bavit do rána a tady máš kondomy“, jiní třeba jinak, třeba děti vedou k tomu, že sex patří do vztahu a podobně.
Tvoje úzké vnímání sexuální osvěty, které redukuješ na ochranu před nechtěným početím a pohlavně přenosnými chorobami, spousta lidí nesdílí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
1.9.17 16:35
@christabel píše: Úplně zbytečně tu diskusi hrotíš. Není to totiž tak, že na jedné straně je „dělat si co chce“ a na druhé „držení na řetězu, samé zákazy“. Tazatelka hledá rozumný kompromis mezi oběma extrémy a zdá se, že ho našla. Oslava bude, dcera se může bavit a potom ji i její kamarádky rodiče vyzvednou. Navíc je to postoj i ostatních rodičů těch oslavenců.
Tak co pořád řešíš?

Já bych teda skoro za největší problém považovala, kdyby na té oslavě bylo víc lidí, zejména kluků, vychovávaných v názoru, že je úplně normální, že má patnáctiletá oslavenkyně v kapse krabičku kondomů, které je připravena tasit, když na ně přijde chuť.

Jistě, důležitá je osvěta.
Někteří rodiče přistupují k osvětě „jasně, běž se bavit do rána a tady máš kondomy“, jiní třeba jinak, třeba děti vedou k tomu, že sex patří do vztahu a podobně.
Tvoje úzké vnímání sexuální osvěty, které redukuješ na ochranu před nechtěným početím a pohlavně přenosnými chorobami, spousta lidí nesdílí.

Nezlob se, ale na tomhle bych debatu s tebou ukončila. Netuším, proč sem taháš zakladatelku, když celou dobu píšu, že reaguju především na ostatní. Koneckonců zakladatelka se zařídila zhruba tak, jak jsem psala, netuším tedy kde čteš, že s ní furt něco řeším v tomto ohledu. Jediné, co jsem psala je, že mě překvapuje, že to zní, jako kdyby ještě nikdy nikde nepřespávala nebo nezůstávala déle do noci.

Navíc v daném případě odpovídám přímo na tvé příspěvky a týká se to tvých názorů, takže se prosím neschovávej za zakladatelku.

A opravdu nic neredukuju, ale chápu, že ti to tak mohlo připadat, když jediné co si z debaty se mnou odneseš je „jasně, běž se bavit do rána a tady máš kondomy“. V takovém případě se opravdu není o čem bavit, nic takového jsem totiž nejen že nepsala, ale ani nenaznačovala. A hlavně že to podstatné z toho příspěvku úplně přejdeš…

Mimochodem, všimni si, že ta která to táhne do extrému jsi tady ty… celou dobu tady předpokládáš, že kondomy = navádění k promiskuitě, že se nutně musí vyspat s náhodným chlapem, psala jsi, že je to ekvivalent toho „je ti 15, skoč na to“ apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3650
1.9.17 16:50

Tak to se skutečně vůbec nezlobím :lol:
Já si myslím, že je velmi rozumné tu diskusi ukončit.
Nepřipadá mi přínosná. I když, kdoví 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
1.9.17 17:50

@Nimie já třeba poprvé na akci přespala snad až skoro v devatenácti a divný mi to nepřijde :think: to mi přišlo víc divné, když mi mamka ve čtrnácti z ničeho nic zakázala přespávat u kamaráda/souseda.. netušila jsem, proč tak najednou nesmím.. :lol: a třeba u přítele jsem nemohla přespat nikdy, stejně tak on nikdy nemohl přespat u nás.. i mně by připadalo divné, kdyby u nás jednou měla přespávat přítelkyně mých synů..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí