Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy,
chcela by som vedieť, čo všetko už dávate papať svojim 9-10 mesačným miminkám…
nejde mi ani o recepty, ani o režim či množstvo, len o VYMENOVANIE „SUROVÍN“
![]()
ďakujem ![]()
S.
Poraďte dobrou knížku se zdravými recepty pro miminko, ale ne od ulítlé obilnářky Hofhanzlové ani od skoro odpůrkyně kojení Hanreichové, tyto dvě knihy se mi vůbec nelíběj. Co maminčina kuchařka, druhé upravené vydání od Paulové - stojí to za tu koupi, není to moc extrmní co se týče propagování určitého způsobu výživy? Petra
Ahoj.
Z paměti jsem vydolovala, že Radim asi v 10 měsící jedl toto ( máme diagnózu ustupující alergie na bílkovinu kravského mléka, takže vyloučeny nebo omezeny některé suroviny):
Chléb, rohlík, bílý jogurt - nyní Activia bílá, Bio od Olmy, Hollandia, nemléčné kaše všeho druhu i s lepkem ( hlavně Hami), myslím, že dítě bez alergie by opatrně mohlo zkoušet obyč. máslo a Gervais nebo Lučinu ( tady je sůl, ale ta trocha snad nikoho nezabije).
Maso - kuřecí, krůtí, telecí, vepřové, jehněčí a králík.
Zelenina - brambor, brokolice, květák, mrkev, celer, petržel - pastiňák, kukuřice, hrášek, pórek
Ovoce - jablko, hruška, meruňka, jahoda, černý rybíz, borůvky, maliny, banán ( nesměl broskev a tropické ovoce)
Pití - voda, čaj - granulovaný ( HAmi hodně řezený) i pytlíkový ( Leros a Megafyt), později řezené nápoje od Hami.
Snad je to všechno.
Pa Beruška
Já se pokusím, ale určite na něco zapomenu:
mrkev, brambory, dýně (Hokaido i obyčejná), cuketa, celer, rajčata, zelený hrášek, kedluben
jablka, hrušky, banány, broskve
rýže, těstoviny
bílý jogurt Holandia, kukuřičné lupínky, kukuřičné křupky, piškoty
hotovky a přesnídávky Hipp a Hami
kaše Nutrilon a Milupa
Zeleninu a ovoce jsem měla od mamky ze zahrádky nebo jsem kupovala bio - třeba v Delvitě
A pořád kojím, UM mléko Šimon nechtěl, až před měsícem začal pít, ale ne práškové, jenom tekuté od Hippu nebo Milupino.
Hana