Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chci pozadat o radu: mam 4-mesicniho chlapecka, dosud je plne kojeny. V posledni dobe mam problem s uspavanim, hlavne pres den - jakmile totiz nema prso v puse, neusne a place, dokud mu ho nedam. Pak si ho par minut podumla a usne. Predtim se nam krylo kojeni zaroven se spanim, takze to nebyl takovy problem, proste u kojeni usnul a dala jsem ho do postylky, ted ho krmim cca po 3 hodinach a ne vzdy se to kryje s casem jit spat. Je na nem videt, ze je ospaly, mne si oci atd., ale place, dokud prso nedostane. Parkrat se mi takhle vzbudil i v noci mimo dobu krmeni. Zatim jsem vzdycky „vymekla“ a vyhovela, ale nevim, jestli delam spravne (nemam moc nervy nechat ho plakat). Dudlik vyplivuje i kdyz ho predtim sem tam mel (je fakt, ze nikdy moc neplakal, takze davat dudlik nebylo vubec potreba). Poradte prosim, hlavne vy co jste meli stejny problem, jak to resit. Rikam si, ze to nebude treba vyzadovat, az bude vetsi, ale okoli me spis strasi, ze pozdeji to bude horsi odnaucit.
Diky moc, Jandulka
Jandulko, je to těžké, znám to sama moc dobře, a hlavně toto náš chlapeček praktikoval hned od narození. A v té době já neměla sílu to nějak řešit…dodnes je závislák na prsu, v noci se často výzbudí, podudá prso, malinko se napije a spí dál…beru to tak, že potřebuje cítit maminku, mít pocit bezpečí…taky jsem se bála, že si na sebe šiju bič, ale postupně a nenáusilně se to závisláctví odnaučuje, už si vezme dudlík, někdy se dá ošálit čajíkem apod…ale radu Ti bohužel nedám:( já to dělala tak jak Ty, prostě mu prso dala a byl klid…pořád je závislák-kdykoli je unavený, nebo ho něco bolí, to prso ho uklidní, je to spíš psychická záležitost…ale co jesm tak četla, podobný problém má spousta maminek a je to tak téma na dizertační práci:)
má zkušenost je taková, že pokud nemáš nervy ho nechat uřvat anebo pokud se ti nezdaří ho ošálit např. dudlíkem, tak to prso mu stejně nakonec dáš… je to těžké…kdo by na toto a na prdíky vymyslel recept, měl by dostat Nobelovku ![]()
tak držím palce K.
Ahoj Jandulko,
tak to znám. Ve 4 měsíci usnul jedině u prsu. Doktorka mi tenkrát řekla, že to časeh přejde a že i když si jen cucne a usne, že to tím neučím na nějaký zlozvyk. Navíc mi poradila abych ho dala spát kdykoliv chce,na pevný režim v době kojení je ještě brzy. Někdy se napije málo, nekdy víc a tím vyžaduje kojení jak kdy. Já byla uplně hotová, pak se začal budit i v noci a nakonec se z toho vyklubalo, že už malému nestačilo mléko z prsu a musely jsme začít přikrmovat a dnes v 5 měsíci je už zase režim ok. Tak nevím u nás to asi bylo hladem, chtěl prso, brečel tak ho dostal. Dudlík vůbec nechtěl a nechce. Možná u vás taky nastává přesun na přikrmování. Hlavně buď v klidu a žádné nervíky, já z toho byla tenkrát docela hotová, nevyspalá. Jo a taky se můžou začínat ozývat zoubky, nám v té době se také začaly klubat.Buď silná, nic netrvá věčně a bude líp.
pa Jeny
Ahoj Jandulko, ja mam takoveho zavislacka a je mu 14m:-)
Ba ne. Na tvem miste bych se toho nebala. Muj syn usinal do sesti mesicu u prsa a pak najednou nechtel nebo spis nestihal usnout. Tak jsem ho proste chovala a klidneho dala do postylky a kdyz plakal, chvili jsem ho nechala a zase uklidnovala. Nekdy na ruce, nekdy v postylce. Pak uz jsem ho ani nevyndavala z postylky a jen hladila v postylce. Do 14ti dnu usinal bez kojeni. A to dodnes. Teda pokud neni tak unaveny, ze u kojeni usne. Ale to je opravdu vyjmecne. Neres to. Casem to vyplyne. Proste ho klido nakoj i pred spanim. Teda ja bych to udelala.
Nam zustal zvyk. I pokud se nekoji, tak ho pred spanim 10min v posteli chovam a mazlime se a pak jde sam spinkat a bez reci.
Horsi je to v noci, to jsme nezvladli a taky mekneme a kojime. Uz se tesim, az se vyvrbi tohle.
Kojeni zdar.
a ještě je možné v Tvém případě, že třeba má žízeň, tu přece může mít i mimo dobu kojení, ne? Já se ještě totiž utěšovala tím, že všude se píše, že se má kojit tak, jak si dítě řekne-a tak jsem kojila o106:-) mrkni na www.rodina.cz, je tam super člaánek od Bellany-jak jsem se nervově zhroutila-to je přesně náš problém, taky její malá chtěla být furt u prsa…K.
No hlavne neber vazne, ze kdyz se dite zacne okjit i v noci, ze mas malo mlika. Ja kojim v noci stale. Kdyz byl Vitek maly, tak trikrat, pak 4× a dnes minimalne 4× a kdyz rostou zoubky nebo je zle, tak prubezne celou noc. A jak rikam, je mu 14m. A kojime a kojime.
Ja musim jeste jednou, jsem to ale protiva. Kdyz bude chtit miminko pit a ne hlady, ale zizni. Staci v tomhle veku samozrejme take MM, ze? Protoze s zizni a cajiky uspesne ubyde mlicka.
Ahoj Alčo,
kojit v 14 měsících
- klobouk dolů. To byl můj sen, ale ve 4,5m už Honzíkovi kojení nestačilo
. Taky měl ve 4m 8kg. Tak jen tak dál! ![]()
pa Jeny
Sme na tom presne ako Aladina, aj s tym vekom mimca
. Tiez kojim, kojim aj v noci, maly toho cez den moc nezje. Cez den sme sa uz dostali na 3 kojenia a to je u nas terno, ja mam ineho zavislacika. No a vecer zaspi sam.
Zda sa mi uplne normalne, ze 4m dieta zaspava pri prse a ze papa castejsie ako po 3h, ja by som to vobec neriesila. Ved co je dudel? Len nahrada prsnika, takze je asi prirodzene, ze dieta potrebuje sat.
Mimca sa pri prse aj ukludnuju, moze ho nieco trapit.
Drzim palce a prajem aby to dopadlo k tvojej spokojnosti.