Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
AHOJ
to jsou krááásné starosti
úplně miluju tahle témata, páč já jsem věkem čekatelka na babičku
holky mi teda slíbily Lucinku po mamince či Anetku po Aničce naší milované babičce, případně Tomáška po tátovi,
ale chtěla jsem ti říct, že ta tři jména jsou fakt krásná a máte hodně měká příjmení, takže do toho R-bych klidně šla,
ale především - jak se jmenuje tatínek?? Nejsem urputný zastánce úúúplně stejného jména v rodině (způsobuje to administrativní nepříjemnosti, i když, no a co…), ale jak se jmenuje Táta?? nechtěli byste jakoby nějakou odvozeninu??
Třeba můj brácha dal syna po našem tátovi (a odvozenina to fakt není) a přijde mi to prostě krásné, víš, že i přes generaci se tam nese ten Duch rodiny.. jak se jmenoval děda či praděda? nešlo by to napasovat na to, o čem přemýšlíte?
jinak gratuluji ![]()
Radim mi přijde k příjmení nejlepší. A to mám doma Richarda 😁 Radim a Radimek jsou super. Richardovi jedině zdrobnělina Ríša a Davídek je moc ťuťu. Prostě Radim vede ![]()
Radima máme doma, syna máme v pěstounské péči, takže jsme jméno nevybírali my, sama bych ho asi nedala, ale teď se mi líbí moc a k synovi sedí. Jen my doma téměř vůbec nepoužíváme jména v základním tvaru, pokud ho jednou za rok oslovím Radime, už si myslí, že něco provedl, takže je to prostě Ráďa nebo Ráďas to mu říká táta, moc odvozenin jména nejde vymyslet. Což je trošku škoda, ale v základním tvaru je to jméno moc hezký, to je náš problém, že nejsme zvyklí používat základní tvary jmen. A syn si také nestěžuje. Richard je taky moc hezký, měli jsme ho ve výběru nejmladších dětí, dvojčátek, ale na konec jsme vybrali jiná jména. David se mi z těhle tří jmen líbí nejméně.
@Beru 95 Beru, za mne jsou všechna ta jména fakt top a krásná.. i sama bych tam lovila
jen jsem myslela, aby mělo větší smysl, jestli nemají v rodině tátu-dědu-pradědu - víš.. aby to neslo symbol, dědictví..
já na to prostě trpím ![]()
kdybych mohla mít dceru (jakože si mohu přát vnučku) tak by byla An.. (a a je jedno jestli Anička nebo Aneta nebo Anet), ale mělo by to pro mne strašně hluboký rodinný smysl..
myslím, že se na tohle dnes strašně zapomíná…
na to, jak se kdo jmenoval z našich předků..
to takoví indiáni či toltékové, ti to vědí i dvacet pokolení dozádu… ![]()
@Lucy75 píše:
AHOJ
to jsou krááásné starosti![]()
![]()
![]()
![]()
úplně miluju tahle témata, páč já jsem věkem čekatelka na babičku
holky mi teda slíbily Lucinku po mamince či Anetku po Aničce naší milované babičce, případně Tomáška po tátovi,
ale chtěla jsem ti říct, že ta tři jména jsou fakt krásná a máte hodně měká příjmení, takže do toho R-bych klidně šla,
ale především - jak se jmenuje tatínek?? Nejsem urputný zastánce úúúplně stejného jména v rodině (způsobuje to administrativní nepříjemnosti, i když, no a co…), ale jak se jmenuje Táta?? nechtěli byste jakoby nějakou odvozeninu??
Třeba můj brácha dal syna po našem tátovi (a odvozenina to fakt není) a přijde mi to prostě krásné, víš, že i přes generaci se tam nese ten Duch rodiny.. jak se jmenoval děda či praděda? nešlo by to napasovat na to, o čem přemýšlíte?jinak gratuluji
To doma slyšíme taky, že dají jména po nás
,tak uvidíme, nejdříve se hádali, kdo to dá a mladší měly problém, že není spravedliví, že nejsou všichni stejně stáří a že má Ráďa náskok, no už se domluvili, že to dají všichni. Ale dcerka kluka nechce, ta chce jenom Kačenku
,Danečka mají dát bráchové, ty jsou čtyři, tak dcerka říká tati neboj, určitě se jednomu povede udělat kluka
.
Líbí se mi Richard, k příjmení jde nejlépe Radim. Za mě ještě Patrik ![]()
@Katchulina a že to je tááák strašně moooc krásné a milé
![]()
a samozřejmě vím, že to tak (asi) nebude - a nikdy jim to nebudu připomínat… ale je to od těch dětí tak nádherné a srdečné a krásné a úžasné, když dojde řeč na jména a oni řeknou, ale - MAMI, TATI, jasně že to je na prvním místě Lucinka nebo Tomášek ![]()
v té chvíli bych se jim namazala na chleba ![]()
i když samozřejmě vím a je mi zcela jasný, že za pár let (a s nějakou tchyňkou za krkem) to nebude tak snadné
![]()
Richarda máme doma a neměnila bych, zdrobnělina Ríša se mi líbí. Ve vašem případě bych klidně dala toho Radima. David se mi sice taky líbí (původně jsme se právě rozhodovali mezi Richardem a Davidem), ale je jich fakt dost, mladší má ve školkové třídě tři.
Líbí se mi David a Radim, ale k tomu příjmení mi úplně sedí Radim ![]()
Normálně bych byla pro Davídka, ale k příjmení jde lépe Radim a také je to moc hezké jméno.