Rastova retardace plodu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2289
17.5.17 09:52

@simusiacik No ale ten screening na růstovou retardaci se nedělá jen z ultrazvuku, měli by k tomu brát v úvahu i výsledky z krve. Na prvotrimestrálním screeningu ti růstovou retardaci ještě neodhalí, protože termín porodu se určuje právě podle velikosti plodu a teprve začíná fungovat placenta, která vlastně ve finále za tu růstovou retardaci odpovídá. Takže podle mě je brzo ty pozitivní výsledky jen tak hodit ze stolu… jen, aby se něco nezanedbalo. Ale ať je to jak chce, držím palce, ať je všechno OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2289
17.5.17 09:58

@simusiacik A ještě mám trochu pocit (možná se pletu), že se bojíš, že ta růstová retardace znamená i mentální retardaci, to tak není, jde jen o to, že miminko je hůř vyživované, a proto míň roste. Problém, jak už jsem psala je obvykle v placentě a když máš i hraniční screening preeklampsie, tak možná by tě měli vidět třeba na hematologii, udělat ti ještě nějaké další testy. Nechci tě nijak strašit, ale sama jsem si zažila HELLP syndrom a pak v druhém těhotenství jsem měla pozitivní screening na preeklampsii a musela jsem kvůli tomu brát anopyrin a před porodem fraxiparine. A věřím, že i díky tomuhle všechno dopadlo dobře. Tak jen, aby se na ty pozitivní výsledky někdo nevykašlal s tím, že bylo mimi špatně natočené na ultrazvuku, protože tak jednoduché to bohužel není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
17.5.17 10:53

@xxpav.ka Ahoj, krv mam v poriadku. Len mimo sa im zdalo menise. Jasne, viem, co je rastova retardace a rozumiem, ze nie je mentalna, len som sa zlakla, ci bude v poradku, ci nema malo vyzivy alebo podobne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13993
17.5.17 11:28

@xxpav.ka chtela bych na neco zeptat, ale mimo tema. Doktori u vas nejak komentovali druhe tehotenstvi, po HELLPu? Mne ho nedoporucuji, ale na druhou stranu nechci jedinacka. Tak hledam informace jak to meli jine mamci u druheho ditete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2289
17.5.17 16:06

@Pidulka1991 Jak který doktor. Hned asi půl roku po HELLPu se dr. tvářila, že kdybych chtěla otěhotnět, tak není problém. Ale pak jsem změnila dr. a ta mi to nejdřív dost rozmlouvala, že chce udělat nejdřív nějaké testy, že do té doby nemám otěhotnět… ale prostě jsem přišla jednou těhotná a už nemohla nic namítat :-) Jinak nechala jsem si udělat genetiku na trombofílie, pak mi ještě na hematologii dělali testy na antifosfolipidový syndrom, ale všechno bylo negativní. Takže jenom jsem si speciálně zaplatila k prvotrimestrálnímu screeningu i screening preeklampsie, který mi vyšel pozitivní 1:120, jako prevenci mi nasadili anopyrin a pak fraxiparin od 36. tt. Lítala jsem po doktorech snad každý týden, ale všechno dopadlo dobře, HELLP se neopakoval. No a teď čekáme třetí :) Screening preeklampsie negativní, ale stejně jdu na konzultaci na hematologii, jestli budu i tak pro jistotu píchat fraxiparin, nebo ne.
Ono se pořádně neví, co ten HELLP syndrom způsobuje, takže doktoři by byli klidnější, kdyby se žena tomu riziku nevystavovala, tzn. už neotěhotněla, ale četla jsem blog o HELLP sy. a tam byla snad jen jedna maminka, která ho měla v obou těhotenstvích. A některé ani neměly nasazenou žádnou preventivní léčbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
401
17.5.17 16:14

Holky a to riziko preeklampsie je nějaký speciální test o který se musí žádat? Nebo to nějak poznají z klasickýho screeningu? Už několikrát jsem četla, že někomu vyšlo právě tohle riziko, ale mě Dr. třeba vůbec stran tohoto neinformovala.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13993
17.5.17 19:31

@xxpav.ka HELLPa jsem vylozene nemela, ale cekat dele, tak ho mam. Rodila jsem v 33tt, takze je dobra nejaka genetika a testy. Rikaji, ze to zpusobuje spatne fungujici placenta (mozna primo mimco) co posila do tela ty spatny latky.. Miminko mame male, ale jak mi to doktor zatrhl, tak furt na to myslim. Tak preji hlavne klidne tehotenstvi a zdrave miminko :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2289
18.5.17 08:46

@Pidulka1991 Já teda byla extra případ, rozjelo se mi to až po porodu, ale na další jsem se musela trochu vzpamatovat, takže máme odstup 4,5 roku. Až po druhém porodu jsem zjistila, že se člověk může cítit celkem fajn, mít energii, nebýt „troska“,to jsem si teprve uvědomila, co všechno ten HELLP udělal. A jsem ráda, že jsem se nenechala odradit. Takže přeji, jestli se rozhodnete do toho jít podruhé, aby to dopadlo taky dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2289
18.5.17 08:51

@Krofka Dělá se to navíc a nabízí to jen někde, řekla bych tak jedno pracoviště v kraji. K prvotrimestrálnímu screeningu naberou ještě další faktor, který vypovídá o stavu placenty, dále měří tlak a nakonec při ultrazvuku kontrolují cévy vedoucí myslím k placentě, asi průtok?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí