recept na přesnídávky?

948
16.8.05 12:30

recept na přesnídávky?

Ahoj,

chtěla bych udělat malé do zásoby nějaké přesnídávky, z jablek, možná meruněk, jenže nevím přesně jak na to. Můžete mi poradit, jestli přidat jen cukr(uvidím podle kyselosti jablíček), nebo ještě něco jiného. Známá do toho prý přidávala pudink, ale to dost dobře nevím jaký, kolik a hlavně jestli to malá bude od 6 měsíce moct. Taky nevím jak dlouho sterilizovat, jsem v tomto oboru naprostý nováček, ale mám dost surovin, tak si říkám, že toho využiju. Jestli máte i typ na nějaké ty příkrmové mňamky, sem s nima. Budu teď zamrazovat cuketové pyré, tak třeba budete některá mít ještě jiné recepty.

děkuju :wink:
sany

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
16.8.05 13:08

Ahoj,

dělám přesnídávky bez pudingu.
cukr nedávám, pokud je potřeba, přisladím fruktozou - ovocným cukrem.

Postup - oloupat, odjadřincovat, nakrajet na kousky, hodit do hrnce, ponorným mixerem rozmixovat (záleží na tobě, jak velké kousky tam budeš chtít mít), asi 3 min nechat projít varem na mírném ohni, možno přisladit, naházet do skleniček, zavřít a otočit tak na 10 min dnem vzhůru.
Přesnídávky vydrží rok minimálně.

Malému jely nejvíc hruškové, ty se nemusely přislazovat vůbec.

Experimentům zdar

Míša

• Citovat
  • Upravit
948
16.8.05 13:30

dík Míšo, ale to vůbec nemám sterilizovat? Téda, to je dost jednoduché :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
16.8.05 13:35

Ahoj,

taky jsem teď řešila problém, jak Lukáškovi „uchovat“ ovoce, které teď končí a on zatím nejí. Nakonec jsem (meruňky, blumy, broskve) oloupala, na chvilku povařila, rozmixovala, dala do mističek a do mrazáku. Pak jen přidám čerstvé jablíčko a bude svačinka jak vyšinutá. To je alespoň má představa :? . No a pokud to Lukáškovi nebude chutnat, tak máme s taťkou zásobu ovocné zmrzlinky na celý rok :D
O tom zavaření s pudingem jsem slyšela, ale nechce se mi ještě tak malé mimi něčím takovým cpát.

Ráda se ale přiučím a zkouknu taky nějaký recept.
 Ahoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
948
16.8.05 13:42

Dášo,
tak já bych taky ráda zamrazila, ale ta moje blbá lednice má malý mražáček a občas tam potřebuju frknout maso a tak, zamrazit chci právě spíš ty zeleninkové příkrmy, ty jí asi polezou méně než ovocné, chci je dát do ledovače a pak jen ulomit kousek, stejně prý ze začátku vezmou jen pár lžiček, tak ať neotvírám celou lahvičku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
464
16.8.05 13:57

Ahoj, ovocné přesnídávky jsem dělala před měsícem, bohužel u mamky, kde zůstal i recept… :) Zpaměti tuším že na 5 kg ovoce bylo asi 20 - 30 dkg cukru, nebno podle chuti, 1,5 l vody 2 vanilkové pudinky. Pak zakonzervovat, tuším klasicky, tj. 20 minut na 80°c. Pídila jsem se také po tom, zda pudink může takový prcek, dokonce jsem rozpoutala tady na toto téma diskuzi a holky vesměs psaly, že ano. Pudink je vlastně škrob s etylvanilinem, který je určitě i v těch různých kaší a mlíčkách od firem…aspoň tak jsem si to odůvodnila . Nehledě na to, že je tady hlavně jako pojivo, ne hlavní potravina. Pa, Ziza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
16.8.05 18:09

Ahoj Sany,

my mražák máme větší, ale i tak už nám tam nějak nezbývá místo. A nemůžeš si někde půjčit nebo třeba koupit (nevím teda, jak je to drahé) nějaký minimrazáček, který bys využila nejen pro jídlo pro mimi, ale i na maso atd. ?
Já uvažuji, že něco dám k našim - hlavně teď bude domácí zeleninka, chtěla bych mít co nejvíce domácí. Koupit se to dá dnes i v zimě, ale nevím , co vše to obsahuje. :?:

Ahoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
17.8.05 07:59

Ahoj Dášo,
my uvažovali taky o mimimražáčku a vyšlo to tak, že normální mražák stál cca 7.000,–Kč a ten s polovičním obsahem stál 6.000,–Kč, takže mini se vůbec nevyplatí a ten velký jsme neměli kde dát… :cry:

Jen by mě zajímalo, jestli lze zavařit ovoce i bez cukru?
 NiKina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
17.8.05 12:22

My děláme (resp. moje mamka) taky přesnídávky. Máme jablečné, hruškové, malinové, ostružinové a broskvové. Nejlepší jsou hruškové a broskvové.
Do hruškových a jablečných jsme cukr nepřidávali, nebylo to třeba, ale např. do broskových a malinových a ostružinových trochu ano. Jinak nic jiného. Jo a do jablečných jsme při vaření dali skořici a hřebíček.
Přesnídávky jsou vynikající.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
17.8.05 12:24

Ahoj holky,

tak to je teda pálka za ten mražák 8O - to se ani nevyplatí ten malý kupovat.
Jinak Nikino - myslím, že zavařovat bez cukru můžeš (nejsem teda odborník, moc nezavažuji ), předpokládám, že záleží spíš na druhu ovoce - jak je kyselé a co mimi snese. Snad poradí někdo zkušenější :D .

Ahoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
510
17.8.05 13:52

Ahoj,
zavařovat bez cukru lze, je to jen o chuti :) .
Na jablečnou přesnídávku mi dávala jen „hovorově“ recept jedna mamina z plavání:
na 1/2kg (oloupaných, vyjadřincovancýh) jablek 1 vanilk. puding, smíchat a přisladit podle chuti a zavařila skleničky.
Moje mamka mi chtěla pro malou udělat taky přesnídávky, ale dala to toho ještě med (tvrdí, že prý jen lžíci na celý hrnec) a je to tak přeslazený, že ani já - sladkomil :D - to nemůžu pozřít. Tak pozor na něj. Nehledě na to, že med je alergizující a do roka ho doktoři nedoporučují...............

Já spíš řeším problém s víčky - ty od kupovaných přesnídávek mi přijdou, že už pak nemůžou těsnit - nebo máte jiné zkušenosti? Díky.

Jo a mrkněte na mrazáky v bazarech - prodávají se daleko levněji. I malé.

Veronika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
17.8.05 19:07

Radu, a nevíš přesný recept? Vážně stačí jen to ovoce, příp. s cukrem?Povařit a strčit do skleniček a chvíli zavařit?

Mamka mi dneska přivezla 8 kg švestek, :lol: no a jasně že mám úplně plný mrazáček.

Díky Ája

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
19.8.05 10:10

Smaili, je to opravdu jednoduché, vlastně to recept ani neni :wink: , prostě jsme ovoce, které bylo k mání, povařili a podusili, dle chuti osladili, dali do skleniček a sterilovali v hrnci s vodou.

Sladili jsme jen to, co bylo příliš kyselé nebo mdlé. Zkus to a sama podle chuti uvidíš, jestli to je nutné přisladit.

Třeba ty malinové a ostružinové jsme dali napůl s jablky a ještě osladili, protože to bylo příliš chuťově výrazné a malé by to určitě nechutnalo. I tak jsou docela dost pikantní. Ale výborné :lol:

Tak ať se přesnídávky vydaří!

Teď mě napadlo, jestli i ty švestkové nebude potřeba nastavit jablky, aby to nebylo moc hutné a kyselé. Možná, že by to s jablky bylo takové lehčí. No však uvidíte :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20376
15.10.15 12:07

Holky mám dotaz..
dělám přesnidávky vždycky z oloupaných jablek a hrušek, ale dá se to udělat i s neoloupaným ovocem. že bych to pak malýmu dávala pozdějc?
když to stejně rozmixuju tak by to neměl být problém ne? máte někdo zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1374
15.10.15 12:15

Já to loupu ledabyle :mrgreen: a ta šlupka se moc nerozmixuje, zůstávaj v tom kousky. Ale ať si milostpán zvyká. A teda broskve, švestky a tohle měkké ovoce už neloupu, to se rozmixuje v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí