Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Sumaya píše:
Temaho a Mmonico..To se vám to mluví, když už máte dítě, ale co byste dělaly, kdyby pro vás byla jediná šance, jak mít dítě, jít na um. oplodnění? Neříkejte, že byste nešly.Umělé oplodnění mi nepříjde kontroverzní. Klonování ano, ale ne umělé oplodnění.
Když ženská nemůže otěhotnět, tak je někde určitě zdravotní problém a mělo by se jí nějak pomoct. Ty spermie a vajíka přece nejsou umělé ne?Mmonico, psala jsi, že nejsme bohové a že nad přírodou zvítězit nejde. Proč se teda sakra chirurgové na sálech snaží zachránit lidské životy? Proč to nenechají na přírodě? Nemocnému se špatným srdcem dají do těla bypass. Ale proč do něj řežou, příroda by si s tím poradila ne?
Jinak kdyby bylo um. oplodnění tak kontroverzní, jak píšete, tak by to nebylo snad povolené ani v přísně náboženské Saudské Arábii, kde se to v centrech reprodukce jen hemží.
Příspěvek upraven 23.08.11 v 19:30
Naprostý souhlas
Sumaya píše:
Temaho a Mmonico..To se vám to mluví, když už máte dítě, ale co byste dělaly, kdyby pro vás byla jediná šance, jak mít dítě, jít na um. oplodnění? Neříkejte, že byste nešly.
Znám několik párů (převážně teda věřících, ale to nutně nesouvisí), kteří nešli, právě z těch etických důvodů. Max na inseminaci nebo jen samotnou stimulaci, ale ne na IVF, natožpak KET a věci s tím související (třeba prenatální diagnostika). Opravdu existují lidé, kteří mají pevné morální zásady a toto pro ně není přípustné. Někteří čekají na adopci, někteří holt děti nemají, asi to tak mělo být, člověk prostě nemůže mít všechno, po čem touží…
ivuska.h píše:Sumaya píše:Znám několik párů (převážně teda věřících, ale to nutně nesouvisí), kteří nešli, právě z těch etických důvodů. Max na inseminaci nebo jen samotnou stimulaci, ale ne na IVF, natožpak KET a věci s tím související (třeba prenatální diagnostika). Opravdu existují lidé, kteří mají pevné morální zásady a toto pro ně není přípustné. Někteří čekají na adopci, někteří holt děti nemají, asi to tak mělo být, člověk prostě nemůže mít všechno, po čem touží…
Temaho a Mmonico..To se vám to mluví, když už máte dítě, ale co byste dělaly, kdyby pro vás byla jediná šance, jak mít dítě, jít na um. oplodnění? Neříkejte, že byste nešly.
Souhlasím
Temaho píše:Sumaya píše:Nešla! A podle mě teda nemůžeš srovnávat záchranu života s um. oplodněním.
Temaho a Mmonico..To se vám to mluví, když už máte dítě, ale co byste dělaly, kdyby pro vás byla jediná šance, jak mít dítě, jít na um. oplodnění? Neříkejte, že byste nešly.Umělé oplodnění mi nepříjde kontroverzní. Klonování ano, ale ne umělé oplodnění.
Když ženská nemůže otěhotnět, tak je někde určitě zdravotní problém a mělo by se jí nějak pomoct. Ty spermie a vajíka přece nejsou umělé ne?Mmonico, psala jsi, že nejsme bohové a že nad přírodou zvítězit nejde. Proč se teda sakra chirurgové na sálech snaží zachránit lidské životy? Proč to nenechají na přírodě? Nemocnému se špatným srdcem dají do těla bypass. Ale proč do něj řežou, příroda by si s tím poradila ne?
Jinak kdyby bylo um. oplodnění tak kontroverzní, jak píšete, tak by to nebylo snad povolené ani v přísně náboženské Saudské Arábii, kde se to v centrech reprodukce jen hemží.
Jen opakuji, že to neodsuzuji, ale můj postoj k tomu je takový jak píšu.
To je zase jen o výkladu.. neplodnost je nemoc… Ty tady vlastne diktujes co lecit a co ne.. Ale kdyz by treba naklonovane plice vypestovane diky vyzkumu na embriich meli zachranit temu diteti zivot porad by si rikala ze takove veci jsou hrani na bohy? Radsi bys ho nechala umrit?
Nerikam ze jsem pro pokusy s klonovanim.. jen kdyz tu lita takove jako ucel sveti prostredky..
ppalea píše:ivuska.h píše:Říká žena co bude mít za chvíli tři děti podle podpisu…
Já jsem zase na toto téma přemýšlela po včerejší diskuzi na téma co se zmraženými embryi, když jsou z vajíček dárkyně a spermatu exmanžela a exmanžel nepovolil jejich použití pro původní příjemkyni… Chápu zoufalost párů, co nemůžou mít děti, ale kolem IVF je tolik kontroverze, že si vůbec nejsem jistá, jestli to není takové řešení za každou cenu bez ohledu na cokoliv… Prostě jakoby měl člověk právo na děti a na štěstí
O to tady ale přece vůbec nejde (navíc nevíš, jestli je nemám z IVF
). Existuje spousta jiných věcí, co bych chtěla a nemám, děti v tomto nejsou zas tak jiné (prosím teď nebrat za slovo ve smyslu, že srovnávám dítě s barákem nebo dovolenou na Kanárech)… Jde mi o ten princip.
holky ja vas tu nechci presvedcovat o sve pravde
ja jenom rekla muj nazor k tematu,tak bych uvitala trosku tolerance ![]()
momi33 píše:ivuska.h píše:to jistě,ale i u člověka,které toto nemusel podstoupit,nemusí být názor objektivní.Jak se pozná,čí názor je objektivní?momi33 píše:Sumaya píše:nechtěla jsem reagovat,ale tento náror mluví za mě.
Když ženská nemůže otěhotnět, tak je někde určitě zdravotní problém a mělo by se jí nějak pomoct. Ty spermie a vajíka přece nejsou umělé ne? **
Mmonico,** psala jsi, že nejsme bohové a že nad přírodou zvítězit nejde. Proč se teda sakra chirurgové na sálech snaží zachránit lidské životy? Proč to nenechají na přírodě? Nemocnému se špatným srdcem dají do těla bypass. Ale proč do něj řežou, příroda by si s tím poradila ne?
Jen dodám,že podle mě etiku umělého oplodnění má právo zvažovat ten,kterého se to bezprostředně týká.I případnou redukci plodů.
Nám,kteří jsme si tohoto zůstaly ušetřeny NEPŘÍSLUŠÍ soudit.No na druhou stranu ten, co to nemusel podstoupit a není tudíž zaslepen touhou po dítěti, má objektivnější pohled a nemá tendenci si to účelově „přikrášlovat“.
Nevím, já ty lidi nesoudím, ale názor snad může mít každý (a taky ho vyjádřit).
toho,kdo si to prožil,nebo toho,kdo o tom nic neví?
Apropo,moralizujeme nad umělým oplodněním,to budeme zachvilku moralizovat i nad léčbou rakoviny?
Jasně, o objektivitě se těžko rozhoduje, ale zaujatost těch, co IVF podstoupili, je snad zjevná.
Moralizace nad léčbou rakoviny – to mícháš dvě nesouvisející věci. Kvůli léčbě rakoviny neumírají embrya, která jsou „nadbytečná“ nebo kvalitativně nevyhovující atd. IVF není léčba, nic nevyléčí…
ivuska.h píše:Sumaya píše:Znám několik párů (převážně teda věřících, ale to nutně nesouvisí), kteří nešli, právě z těch etických důvodů. Max na inseminaci nebo jen samotnou stimulaci, ale ne na IVF, natožpak KET a věci s tím související (třeba prenatální diagnostika). Opravdu existují lidé, kteří mají pevné morální zásady a toto pro ně není přípustné. Někteří čekají na adopci, někteří holt děti nemají, asi to tak mělo být, člověk prostě nemůže mít všechno, po čem touží…
No tak kdyz jdes na inseminaci nebo samotnou stimulaci tak jako rikat ze IVF je nemoralni je trochu mimo misu a asi nemas moc predstavu co to obnasi.. Pri IVF spermie taky oplodni vajicko sama jen mimo telo matky…
Rika se tomu umele ale neni na tom nic umele, je to proste jen asistovana reprodukce a vy dekujte osudu ze jste si nikdy neskusili marne cekani na //
ivuska.h píše:ppalea píše:O to tady ale přece vůbec nejde (navíc nevíš, jestli je nemám z IVFivuska.h píše:Říká žena co bude mít za chvíli tři děti podle podpisu…
Já jsem zase na toto téma přemýšlela po včerejší diskuzi na téma co se zmraženými embryi, když jsou z vajíček dárkyně a spermatu exmanžela a exmanžel nepovolil jejich použití pro původní příjemkyni… Chápu zoufalost párů, co nemůžou mít děti, ale kolem IVF je tolik kontroverze, že si vůbec nejsem jistá, jestli to není takové řešení za každou cenu bez ohledu na cokoliv… Prostě jakoby měl člověk právo na děti a na štěstí). Existuje spousta jiných věcí, co bych chtěla a nemám, děti v tomto nejsou zas tak jiné (prosím teď nebrat za slovo ve smyslu, že srovnávám dítě s barákem nebo dovolenou na Kanárech)… Jde mi o ten princip.
Promin ale z tvych nazoru je naprosto jasne ze si z pocetim zadneho z nich nemela problem..
Jinak by si tak striktne nemluvila…
ppalea píše:ivuska.h píše:No tak kdyz jdes na inseminaci nebo samotnou stimulaci tak jako rikat ze IVF je nemoralni je trochu mimo misu a asi nemas moc predstavu co to obnasi.. Pri IVF spermie taky oplodni vajicko sama jen mimo telo matky…Sumaya píše:Znám několik párů (převážně teda věřících, ale to nutně nesouvisí), kteří nešli, právě z těch etických důvodů. Max na inseminaci nebo jen samotnou stimulaci, ale ne na IVF, natožpak KET a věci s tím související (třeba prenatální diagnostika). Opravdu existují lidé, kteří mají pevné morální zásady a toto pro ně není přípustné. Někteří čekají na adopci, někteří holt děti nemají, asi to tak mělo být, člověk prostě nemůže mít všechno, po čem touží…
Temaho a Mmonico..To se vám to mluví, když už máte dítě, ale co byste dělaly, kdyby pro vás byla jediná šance, jak mít dítě, jít na um. oplodnění? Neříkejte, že byste nešly.Rika se tomu umele ale neni na tom nic umele, je to proste jen asistovana reprodukce a vy dekujte osudu ze jste si nikdy neskusili marne cekani na //
No ale při IVF se (pokud vím) neoplodňuje jedno vajíčko, dělá se jich víc, pak se nutně část musí zahodit nebo zmrazit. Prostě se do toho procesu zasahuje zvenčí tak, jak by to přirozeně neproběhlo.
ppalea píše:Temaho píše:To je zase jen o výkladu.. neplodnost je nemoc… Ty tady vlastne diktujes co lecit a co ne.. Ale kdyz by treba naklonovane plice vypestovane diky vyzkumu na embriich meli zachranit temu diteti zivot porad by si rikala ze takove veci jsou hrani na bohy? Radsi bys ho nechala umrit?Sumaya píše:Nešla! A podle mě teda nemůžeš srovnávat záchranu života s um. oplodněním.
Jen opakuji, že to neodsuzuji, ale můj postoj k tomu je takový jak píšu.Nerikam ze jsem pro pokusy s klonovanim.. jen kdyz tu lita takove jako ucel sveti prostredky..
Netvrdim, že se neplodnost nemá léčit, ale je tohle ještě léčba?
A plést do toho nemocné již narozené dítě mi teda přijde dost nevhodný.
Mně umřela maminka na rakovinu a dala bych nevím co, abych jí pomohla, ale stalo se a život jde dál a stejně bych přistupovala k neplodnosti, léčit ano, ale když to nejde, má to tak být.
Příspěvek upraven 23.08.11 v 19:50
Anonymní píše:
paní psala že pořád krvácela, proto se o to rozhodlyme spíš udivuje toto, přála bych dotyčné být uplně ne plodnou aby přemíšlela jinak
https://www.emimino.cz/…eti-dvojcat/
Toto mi dviha zaludok
ked si predstavym ako sme prisli najprv o jedno z dvojciat a za mesiac o dalsie tak mi je do placu a ta zenska by uz deti mat nemala
v podstate si zabila 4 deti ![]()
ivuska.h píše:ppalea píše:No ale při IVF se (pokud vím) neoplodňuje jedno vajíčko, dělá se jich víc, pak se nutně část musí zahodit nebo zmrazit. Prostě se do toho procesu zasahuje zvenčí tak, jak by to přirozeně neproběhlo.ivuska.h píše:No tak kdyz jdes na inseminaci nebo samotnou stimulaci tak jako rikat ze IVF je nemoralni je trochu mimo misu a asi nemas moc predstavu co to obnasi.. Pri IVF spermie taky oplodni vajicko sama jen mimo telo matky…Sumaya píše:Znám několik párů (převážně teda věřících, ale to nutně nesouvisí), kteří nešli, právě z těch etických důvodů. Max na inseminaci nebo jen samotnou stimulaci, ale ne na IVF, natožpak KET a věci s tím související (třeba prenatální diagnostika). Opravdu existují lidé, kteří mají pevné morální zásady a toto pro ně není přípustné. Někteří čekají na adopci, někteří holt děti nemají, asi to tak mělo být, člověk prostě nemůže mít všechno, po čem touží…
Temaho a Mmonico..To se vám to mluví, když už máte dítě, ale co byste dělaly, kdyby pro vás byla jediná šance, jak mít dítě, jít na um. oplodnění? Neříkejte, že byste nešly.Rika se tomu umele ale neni na tom nic umele, je to proste jen asistovana reprodukce a vy dekujte osudu ze jste si nikdy neskusili marne cekani na //
ivuska.h píše:momi33 píše:ivuska.h píše:to jistě,ale i u člověka,které toto nemusel podstoupit,nemusí být názor objektivní.Jak se pozná,čí názor je objektivní?momi33 píše:Sumaya píše:nechtěla jsem reagovat,ale tento náror mluví za mě.
Když ženská nemůže otěhotnět, tak je někde určitě zdravotní problém a mělo by se jí nějak pomoct. Ty spermie a vajíka přece nejsou umělé ne? **
Mmonico,** psala jsi, že nejsme bohové a že nad přírodou zvítězit nejde. Proč se teda sakra chirurgové na sálech snaží zachránit lidské životy? Proč to nenechají na přírodě? Nemocnému se špatným srdcem dají do těla bypass. Ale proč do něj řežou, příroda by si s tím poradila ne?
Jen dodám,že podle mě etiku umělého oplodnění má právo zvažovat ten,kterého se to bezprostředně týká.I případnou redukci plodů.
Nám,kteří jsme si tohoto zůstaly ušetřeny NEPŘÍSLUŠÍ soudit.No na druhou stranu ten, co to nemusel podstoupit a není tudíž zaslepen touhou po dítěti, má objektivnější pohled a nemá tendenci si to účelově „přikrášlovat“.
Nevím, já ty lidi nesoudím, ale názor snad může mít každý (a taky ho vyjádřit).
toho,kdo si to prožil,nebo toho,kdo o tom nic neví?
Apropo,moralizujeme nad umělým oplodněním,to budeme zachvilku moralizovat i nad léčbou rakoviny?Jasně, o objektivitě se těžko rozhoduje, ale zaujatost těch, co IVF podstoupili, je snad zjevná.
Moralizace nad léčbou rakoviny – to mícháš dvě nesouvisející věci. Kvůli léčbě rakoviny neumírají embrya, která jsou „nadbytečná“ nebo kvalitativně nevyhovující atd. IVF není léčba, nic nevyléčí…
já to nemíchám,obojí je přece léčba.
A nemusí trvat dlouho,a bude se tu řešit,jestli rakovinu léčit,nebo nechat přírodu,aby si pomohla,obojí-umělé oplodnění a léčba rakoviny je přeci zásah do organismu.
A jelikož jsem nechtěla a neměla v úmyslu reagovat,opouštím diskusi,kde je to stále a jen slovní přestřelka dvoui opačných stran,a já se nehodlám zas vystavit útoku na svou osobu jen proto,že si myslím,že jsou věci,které nám co jsme neprožili nepřísluší soudit.Nikdy nevíte,čím koho raníte ![]()
Temaho píše:Sumaya píše:Nešla! A podle mě teda nemůžeš srovnávat záchranu života s um. oplodněním.
Jen opakuji, že to neodsuzuji, ale můj postoj k tomu je takový jak píšu.
Ve skutečnosti je to hodně podobné (dobře, nemusí jít o záchranu života, ale pokus o prodloužení života). Ale chtěla jsem to napsat z pohledu medicíny obecně a to je tak..že každému zdravotnímu problému by se mělo pomoct, ať už je to transplantace ledviny nebo pomoc při vzniku nového života. Když ženská příjde o oba vejcovody, tak jediné řešení je um. oplodnění a nic kontroverzního v tom opravdu nevidím.
To bychom asi za několik desítek, stovek let vyhynuli, kdyby neexistovala centra asis. reprodukce.
Myslím, že plodnost je rok od roku horší.