Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Gina108 píše:
EVo, máme pohled stejný, ale já žiju v domnění, že redukce se provádí ze zdravotních důvodů, prostě že by ta žena dvojčata nebo trojčata odnosit nezvládla a neporodila by dítě žádné, nebo by zemřela též. To je pro mne dost traumatizující na nechtěla bych se nikdy do této situace dostat, jinak mám ohl. potratů jasno a i když si mnohé myslí, že jen machruju, tak neexistuje situace, krom této, kdy bych na něj šla.
Neslyšela jsem o případu, že by šla žena na redukci jen tak z plezíru, že jako dvě jsou moc, ale klidně se nechám z omylu vyvést.
Tak já Vás z omylu vyvedu
Kamrádka má stejně staré dítko jako já, je jen o týden mladší než Zuzanka. A ano byla na redukci. A to jen z toho důvodu, že prostě tvrdí že by dvojčata nezvládla, jak finančně tak psychicky. Nikdy jí nepochopím, ale jinak je to fajn holka, jen trochu dost kikina.
Doktor co jí to dělal, jí to teda dal dost sežrat. Já se mu na jednu stranu nedivím, ale zase na druhou je to její věc a nikdo by jí do toho kromě manžela neměl kecat.
PS: otěhotněla spontáně.
Příspěvek upraven 23.08.11 v 21:25
Mám to štěstí , že jsem matkou čtyřech dětí,otěhotněla jsem přirozeně a taky všechny přirozeně porodila, ale v dnešní době, jsem spíše rarita
. IVF fandím, je spousta žen, které ho potřebují ,,zdravých žen" . Jsem zásadně proti umělému oplodnění nemocných žen, žen s vysokým zdravotním rizikem, v dnešní době se za peníze oplodní každý, promiňte mi ten výraz, co taková 50-55 letá žena??, Je to v pořádku??. Taky bych se chtěla zastat maminek, kterým jsou zavedena dvě embrya, naprostá většina počítá s tím, že to budou dvojčata a neredukuje, taky většina neplodných párů si sama přeje dvojčátka
. Maminky, které nejčastěji po IVF redukují, mají zavedené embrya tři a více, což je pochopitelné, protože šance na donošení je minimální. Z čeho šílím, jsou redukce dvojčat po spontánním početí
./ taky mám dvojčátka/ Veřte mi, je jich naprostá většina
Jsou to naprosto zdravé ženy,no a důvod? My už máme jedno dítě a na další dvě se necítíme,nemáme finance, to nezvládnem atd..
Naštěstí těch center, které dělají redukci, moc není. ![]()
Příspěvek upraven 23.08.11 v 21:27
Tak musím říct, že by mě nikdy nenapadlo, že by někomu mohlo IVF mohlo připadnout nemorální nebo kontroverzní
já znám třeba i křesťanské páry, které IVF podstopily několikrát.. Tomu, kdo neplodnost a s tím související touhu po dítěti nezažil, podle mě nepřísluší soudit…
Eneer píše:
Tak musím říct, že by mě nikdy nenapadlo, že by někomu mohlo IVF mohlo připadnout nemorální nebo kontroverzníjá znám třeba i křesťanské páry, které IVF podstopily několikrát.. Tomu, kdo neplodnost a s tím související touhu po dítěti nezažil, podle mě nepřísluší soudit…
Může, především kvůli tomu, co s tím souvisí - redukce plodů, likvidace embryí, selekce embryí…
tak holky neviem nedocitala som este cele ale teda by som holky co musia podstupit ivf skor obdivovala, to ze to zvladli psychicky, podla mna je to extremne narocne, a ja osobne som velmi rada ze je medicina tak daleko ze kazdej zene ktora tuzi mat dieta, ktora chce dat dietatu lasku a posunut mu svoje skusenosti ho moze mat vdaka ivf a medicine…
nev iem si to ani predstavit a podla mna adopse nenahradi vlastne dieta
![]()
eva valoi píše:Eneer píše:Může, především kvůli tomu, co s tím souvisí - redukce plodů, likvidace embryí, selekce embryí…
Tak musím říct, že by mě nikdy nenapadlo, že by někomu mohlo IVF mohlo připadnout nemorální nebo kontroverzníjá znám třeba i křesťanské páry, které IVF podstopily několikrát.. Tomu, kdo neplodnost a s tím související touhu po dítěti nezažil, podle mě nepřísluší soudit…
To je samozřejmě velký etický problém, ale to my tady nevyřešíme.
Tohle téma se mně dost dotýká (viz profil), nicméně zakladatelka očividně chtěla rozjet debatu a pokecat si, proč jinak ho zakládat, že…
Redukci uznávám ze zdravotních důvodů, ať už je problém u matky či dítěte… Mám názor, že při ivf by si člověk měl dobře rozmyslet vložení více embryí, protože větší šance na dvojčata tam prostě je. Ale znám hodně holek, které na ivf šly, a žádná z nich by v případě dvojčat do redukce „jen tak“ nešla.
Jak tu už ale lidi psali, nejvíc redukcí dvojčat bývá u přirozeně počatých dvojčat, a tam mi to připadá hrozné, ani se mi to nechce rozepisovat…
Při ivf bývá naopak hodně redukcí tam, kde se zavedou dvě embrya, ale jedno z nich se rozdělí a jsou z toho trojčata (jednovaječná dvojčata a samostatné embryo)… je to extrémně rizikové, je to „náhoda“, jednovajky jsou samy o sobě hodně rizikové i tak… takže tam to v podstatě chápu.
Ale vzhledem k tomu, co jsem napsala výše, si myslím, že ta diskuze je fakt uměle vyvolaná, těch, co jdou na ivf, nechají si vložit dvě a pak chtějí jen jedno, je naprosté minimum, řekla bych.
A jestli ivf jo nebo ne, tak to si naštěstí každý může rozhodnout sám.
bubli píše:ivuska.h píše:Aha, takze, ty by si Ivusko chodila cely zivot na dialyzu nez si nechat transplantovat ledvinu. Protoze bez ledvin se da taky zit.
Ale přece IVF nevyléčí neplodnost, je to jen jakási asistence, ne léčba. A srovnání s léčbou nemocí, které ohrožují zdraví jednotlivce, je taky mimo – na neplodnost neumřeš.
To přece nejde srovnávat… nefunkční ledviny člověka fyzicky omezují, transplantací ledvidny nikdo nedojde újmy (dárci už je to jedno nebo je dobrovolný, pominu-li černý trh s orgány).
ppalea píše:ivuska.h píše:Jenze to jsou moznosti volby pro tebe jako mamu skoro tri deti pro kterou zrejme nebyl problem otehotnet, kdyby si deti mit nemohla a byla tu moznost volby asistovana reprodukce, adopce a bezdetnost a ty si i tak vyradila asistovanou reprodukci jako neprijatelnou.. pak by to co pises melo nejakou relevanci.. Kdyby slo o tou dceru, ktera by mohla mit vlastni dite jen s touhle pomoci, taky by si to tak zavrhl a rekla ji ze je to nemoralni?bertík28 píše:Ale vždyť adopce nebo bezdětnost jsou další dvě možné volby… Proč si myslíš, že je naše právo mít děti (pokud možno zdravé – to už narážím na preimplantační, potažmo prenatální diagnostiku)? Já bych mohla taky třeba toužit být děsně chytrá nebo výkoná v nějakém sportu, ale prostě nikdy nebudu, protože to mému tělu nebylo dáno. Stejně tak je to s neplodností, je to prostě jakási dispozice těla a lze to pak řešit různě… Z principu mi vadí to, když tu někdo tvrdí „já jsem to udělala, ty bys to na mém místě udělala taky“. Je hodně lidí, co na IVF nešli, to je prostě fakt.
A jak by bylo vám ( co bez problémů otěhotněli), kdyby vám Dr. řekl, že jediná možnost je umělé oplodnění. To by jste raději byli bez toho malého pěkného stvoření?
Asi by jste šli, že? Pochybuji, že by jste to jen tak vzdali.
Už jsem psala, že znám reálné lidi, co se rozhodli IVF nepodstoupit, právě z těch morálních důvodů… Věřím, že bych se dokázala rozhodnout stejně a neslevit ze svých zásad. Kdoví, jak by to ve skutečnosti dopadlo…
Dceři bych zřejmě objasnila svůj postoj, ty kontroverze jsou tam poměrně neoddiskutovatelné… Její rozhodnutí by ale byla její věc.
eva valoi píše:Eneer píše:Může, především kvůli tomu, co s tím souvisí - redukce plodů, likvidace embryí, selekce embryí…
i příroda si vybírá…pročpak asi dochází k samovolným potratům?? příroda se zbavuje většinou špatného embrya
a když má žena imunologickej problé…kterej způsobuje zase ta příroda…tak likviduje a vypuzuje z těla všechna embrya…i ta zdravá…a ta končí v odpadu…budeme odsuzovat i tu matku přírodu???
![]()
eva valoi píše:
Může, především kvůli tomu, co s tím souvisí - redukce plodů, likvidace embryí, selekce embryí…
Ad redukce, k te dochazi stejne tak pri prirozenem otehotneni jako umelem.
Ad selekce, pri IVF to opravdu neni o tom, ze stojis nad miskou a vybiras „ja chci to s modryma ocima“, zavedou ti ty co se dale vyvijeji, takze vyber neni na tobe ale na prirode.
Ad likvidace, nevim o nikom kdo podstoupil IVF a zbyla embrya nechal zlikvidovat, vetsina si je necha zamrazit na KET.
faj píše:eva valoi píše:To je samozřejmě velký etický problém, ale to my tady nevyřešíme.Eneer píše:Může, především kvůli tomu, co s tím souvisí - redukce plodů, likvidace embryí, selekce embryí…
Ale diskutovat o tom můžeme, ne? Jde prostě o to, že tady ty „komplikace“ jsou holt pro někoho natolik závažné, že by IVF nechtěl podstoupit. Toť vše. Komu to nevadí, ať si na IVF klidně jde, ale ať po mě nechce, abych uznale pokývala hlavou a přestala vidět ty negativa.
dvojmatka píše:eva valoi píše:i příroda si vybírá…pročpak asi dochází k samovolným potratům?? příroda se zbavuje většinou špatného embryaEneer píše:Může, především kvůli tomu, co s tím souvisí - redukce plodů, likvidace embryí, selekce embryí…
a když má žena imunologickej problé…kterej způsobuje zase ta příroda…tak likviduje a vypuzuje z těla všechna embrya…i ta zdravá…a ta končí v odpadu…budeme odsuzovat i tu matku přírodu???
![]()
Co to sem pleteš? Samozřejmě že dochází ke spontánním potratům, ale co to má společného s umělým oplodněním a následným usmrcením nehodícího se plodu.
dvojmatka píše:eva valoi píše:i příroda si vybírá…pročpak asi dochází k samovolným potratům?? příroda se zbavuje většinou špatného embryaEneer píše:Může, především kvůli tomu, co s tím souvisí - redukce plodů, likvidace embryí, selekce embryí…
![]()
O tom už jsem tu psala – není jedno, jestli to udělá „příroda“ nebo nějaký člověk úmyslně. Není to totéž, aspoň pro mě ne.
Tak pokud mám dobré informace, tak dobrá embrya se likvidovat nesmí ![]()