Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ppalea píše:ivuska.h píše:Promin ale z tvych nazoru je naprosto jasne ze si z pocetim zadneho z nich nemela problem..ppalea píše:O to tady ale přece vůbec nejde (navíc nevíš, jestli je nemám z IVFivuska.h píše:Říká žena co bude mít za chvíli tři děti podle podpisu…
Já jsem zase na toto téma přemýšlela po včerejší diskuzi na téma co se zmraženými embryi, když jsou z vajíček dárkyně a spermatu exmanžela a exmanžel nepovolil jejich použití pro původní příjemkyni… Chápu zoufalost párů, co nemůžou mít děti, ale kolem IVF je tolik kontroverze, že si vůbec nejsem jistá, jestli to není takové řešení za každou cenu bez ohledu na cokoliv… Prostě jakoby měl člověk právo na děti a na štěstí). Existuje spousta jiných věcí, co bych chtěla a nemám, děti v tomto nejsou zas tak jiné (prosím teď nebrat za slovo ve smyslu, že srovnávám dítě s barákem nebo dovolenou na Kanárech)… Jde mi o ten princip.
![]()
Jinak by si tak striktne nemluvila…
Ale já jsem přece nic striktního nenapsala, dokonce jsem výslovně psala, že neodsuzuju ty, co to podstoupili… Jen tvrdím, že touha po dítěti je sice pochopitelná, nicméně regulovatelná morálkou a zásadami daného člověka a pro mě osobně je prostě v celém procesu až příliš mnoho kontroverzí. Toť vše.
Jestli bych to já podstoupila nebo ne… Nevím, nikdy jsem nezvladatelnou touhu po dítěti nezažila (prostě jsme je „jen“ chtěli), ale můj základní postoj k problematice je takový jaký je.
Temaho píše:ppalea píše:Netvrdim, že se neplodnost nemá léčit, ale je tohle ještě léčba?Temaho píše:To je zase jen o výkladu.. neplodnost je nemoc… Ty tady vlastne diktujes co lecit a co ne.. Ale kdyz by treba naklonovane plice vypestovane diky vyzkumu na embriich meli zachranit temu diteti zivot porad by si rikala ze takove veci jsou hrani na bohy? Radsi bys ho nechala umrit?Sumaya píše:Nešla! A podle mě teda nemůžeš srovnávat záchranu života s um. oplodněním.
Temaho a Mmonico..To se vám to mluví, když už máte dítě, ale co byste dělaly, kdyby pro vás byla jediná šance, jak mít dítě, jít na um. oplodnění? Neříkejte, že byste nešly.Umělé oplodnění mi nepříjde kontroverzní. Klonování ano, ale ne umělé oplodnění.
Když ženská nemůže otěhotnět, tak je někde určitě zdravotní problém a mělo by se jí nějak pomoct. Ty spermie a vajíka přece nejsou umělé ne?Mmonico, psala jsi, že nejsme bohové a že nad přírodou zvítězit nejde. Proč se teda sakra chirurgové na sálech snaží zachránit lidské životy? Proč to nenechají na přírodě? Nemocnému se špatným srdcem dají do těla bypass. Ale proč do něj řežou, příroda by si s tím poradila ne?
Jinak kdyby bylo um. oplodnění tak kontroverzní, jak píšete, tak by to nebylo snad povolené ani v přísně náboženské Saudské Arábii, kde se to v centrech reprodukce jen hemží.
Příspěvek upraven 23.08.11 v 19:30
Jen opakuji, že to neodsuzuji, ale můj postoj k tomu je takový jak píšu.Nerikam ze jsem pro pokusy s klonovanim.. jen kdyz tu lita takove jako ucel sveti prostredky..
A plést do toho nemocné již narozené dítě mi teda přijde dost nevhodný.
Mně umřela maminka ne rakovinu a dala bych nevím co, abych jí pomohla, ale stalo se a život jde dál a stejně bych přistupovala k neplodnosti, léčit ano, ale když to nejde, má to tak být.
Jenze to jsou od tebe dost ucelova tvrzeni.. jednim dechem branis embria co nebudou pouzita a odsuzujes redukci plodu i ze zdavotnich duvodu ale druhym rikas ze uz narozene dite a nenarozene je neco jinyho…
Kdyz jde o tvoje co uz mas tak by si najednou porusila vsechny zasady… Sama rikas ze by si pro maminku udelala cokoliv.. Kdyz by ti bylo 38 a byla si bezdetna 10 let snazici se o dite tak pak bych ti verila ze by si „umele“ nikdy nepodstoupila..
Nicmene chapu ze ted je tvuj nazor takovy a neberu ti ho, kazdy mame nejaky..
Jen tim chci rict ze je strasne snadne odsoudit kdyz si nikdy nezkusila druheho kabat…
ivuska.h píše:ppalea píše:ivuska.h píše:Promin ale z tvych nazoru je naprosto jasne ze si z pocetim zadneho z nich nemela problem..ppalea píše:O to tady ale přece vůbec nejde (navíc nevíš, jestli je nemám z IVFivuska.h píše:Říká žena co bude mít za chvíli tři děti podle podpisu…
Já jsem zase na toto téma přemýšlela po včerejší diskuzi na téma co se zmraženými embryi, když jsou z vajíček dárkyně a spermatu exmanžela a exmanžel nepovolil jejich použití pro původní příjemkyni… Chápu zoufalost párů, co nemůžou mít děti, ale kolem IVF je tolik kontroverze, že si vůbec nejsem jistá, jestli to není takové řešení za každou cenu bez ohledu na cokoliv… Prostě jakoby měl člověk právo na děti a na štěstí). Existuje spousta jiných věcí, co bych chtěla a nemám, děti v tomto nejsou zas tak jiné (prosím teď nebrat za slovo ve smyslu, že srovnávám dítě s barákem nebo dovolenou na Kanárech)… Jde mi o ten princip.
![]()
Ale já jsem přece nic striktního nenapsala, dokonce jsem výslovně psala, že neodsuzuju ty, co to podstoupili… Jen tvrdím, že touha po dítěti je sice pochopitelná, nicméně regulovatelná morálkou a zásadami daného člověka a pro mě osobně je prostě v celém procesu až příliš mnoho kontroverzí. Toť vše.
Jestli bych to já podstoupila nebo ne… Nevím, nikdy jsem nezvladatelnou touhu po dítěti nezažila (prostě jsme je „jen“ chtěli), ale můj základní postoj k problematice je takový jaký je.
Smozrejme ze mas svuj nazor tak jako kazdy..
Beru to tak ze proste diskutujeme o tematu.. doufam ze i vy.. ![]()
deníček jsem nenašla, tak předpokládám, že už jej smazali???
Sumaya píše:To bychom asi za několik desítek, stovek let vyhynuli, kdyby neexistovala centra asis. reprodukce.
Myslím, že plodnost je rok od roku horší.
A nebylo by lepší se zamyslet nad příčinou neplodnosti? Vždyť u nemocí se taky nejdříve léčí příčina a je nutná prevence.
A to, že za nějakou dobu vymřeme je možně, nebo taky už k tomu mít dítě nebudeš potřebovat chlapa a chlap ženskou, prostě bude mí každej děti svoje a bude po problémech v manželství, že
Je to přehnaný já vim, ale podle mě to takhle tak někam spěje.
Banny.J píše:
deníček jsem nenašla, tak předpokládám, že už jej smazali???
https://www.emimino.cz/…-porod-8133/
ivuska.h píše:Zatím jsem jen sledovala,teď mi to nedá. Lidé podstupující IVF nemohou mít pevné morální zásady? Taky podstupujeme IVF a nikdy by mě nenapadlo,že jsme kvůli tomu nemorální. Každý má svůj názor,vlastní pohled na věc.Sumaya píše:Znám několik párů (převážně teda věřících, ale to nutně nesouvisí), kteří nešli, právě z těch etických důvodů. Max na inseminaci nebo jen samotnou stimulaci, ale ne na IVF, natožpak KET a věci s tím související (třeba prenatální diagnostika). Opravdu existují lidé, kteří mají pevné morální zásady a toto pro ně není přípustné. Někteří čekají na adopci, někteří holt děti nemají, asi to tak mělo být, člověk prostě nemůže mít všechno, po čem touží…
Temaho a Mmonico..To se vám to mluví, když už máte dítě, ale co byste dělaly, kdyby pro vás byla jediná šance, jak mít dítě, jít na um. oplodnění? Neříkejte, že byste nešly.
ivuska.h píše:momi33 píše:ivuska.h píše:to jistě,ale i u člověka,které toto nemusel podstoupit,nemusí být názor objektivní.Jak se pozná,čí názor je objektivní?momi33 píše:Sumaya píše:nechtěla jsem reagovat,ale tento náror mluví za mě.
Temaho a Mmonico..To se vám to mluví, když už máte dítě, ale co byste dělaly, kdyby pro vás byla jediná šance, jak mít dítě, jít na um. oplodnění? Neříkejte, že byste nešly.Umělé oplodnění mi nepříjde kontroverzní. Klonování ano, ale ne umělé oplodnění.
Jinak kdyby bylo um. oplodnění tak kontroverzní, jak píšete, tak by to nebylo snad povolené ani v přísně náboženské Saudské Arábii, kde se to v centrech reprodukce jen hemží.
Když ženská nemůže otěhotnět, tak je někde určitě zdravotní problém a mělo by se jí nějak pomoct. Ty spermie a vajíka přece nejsou umělé ne? **
Mmonico,** psala jsi, že nejsme bohové a že nad přírodou zvítězit nejde. Proč se teda sakra chirurgové na sálech snaží zachránit lidské životy? Proč to nenechají na přírodě? Nemocnému se špatným srdcem dají do těla bypass. Ale proč do něj řežou, příroda by si s tím poradila ne?
Jen dodám,že podle mě etiku umělého oplodnění má právo zvažovat ten,kterého se to bezprostředně týká.I případnou redukci plodů.
Nám,kteří jsme si tohoto zůstaly ušetřeny NEPŘÍSLUŠÍ soudit.No na druhou stranu ten, co to nemusel podstoupit a není tudíž zaslepen touhou po dítěti, má objektivnější pohled a nemá tendenci si to účelově „přikrášlovat“.
Nevím, já ty lidi nesoudím, ale názor snad může mít každý (a taky ho vyjádřit).
toho,kdo si to prožil,nebo toho,kdo o tom nic neví?
Apropo,moralizujeme nad umělým oplodněním,to budeme zachvilku moralizovat i nad léčbou rakoviny?Jasně, o objektivitě se těžko rozhoduje, ale zaujatost těch, co IVF podstoupili, je snad zjevná.
Moralizace nad léčbou rakoviny – to mícháš dvě nesouvisející věci. Kvůli léčbě rakoviny neumírají embrya, která jsou „nadbytečná“ nebo kvalitativně nevyhovující atd. IVF není léčba, nic nevyléčí…
Zaujatá rozhodně nejsem,jen myslím,že tohle téma je stejně kontroverzní jako téma potratů, domácích porodů,očkování-neočkování atd.
Co člověk to názor.
Jenze to jsou od tebe dost ucelova tvrzeni.. jednim dechem branis embria co nebudou pouzita a odsuzujes redukci plodu i ze zdavotnich duvodu ale druhym rikas ze uz narozene dite a nenarozene je neco jinyho…
Nicmene chapu ze ted je tvuj nazor takovy a neberu ti ho, kazdy mame nejaky..Kdyz jde o tvoje co uz mas tak by si najednou porusila vsechny zasady… Sama rikas ze by si pro maminku udelala cokoliv.. Kdyz by ti bylo 38 a byla si bezdetna 10 let snazici se o dite tak pak bych ti verila ze by si „umele“ nikdy nepodstoupila..
Jen tim chci rict ze je strasne snadne odsoudit kdyz si nikdy nezkusila druheho kabat…
Trošku překrucuješ co já píšu, tím nenarozené jsem nemyslela embryo, ale to které má vzniknout za těchto podmínek.
A znovu opakuji já nikoho neodsuzuji, ale stejně jako bych nešla na potrat bych nešla na umělé oplodnění. To ale neznamená, že někoho takového odsuzuji, každý má své důvody.
A už končim, tohle stejně nikam nevede
Přeji všem hezký večer ![]()
ppalea píše:ivuska.h píše:Smozrejme ze mas svuj nazor tak jako kazdy..ppalea píše:ivuska.h píše:Promin ale z tvych nazoru je naprosto jasne ze si z pocetim zadneho z nich nemela problem..ppalea píše:O to tady ale přece vůbec nejde (navíc nevíš, jestli je nemám z IVFivuska.h píše:Říká žena co bude mít za chvíli tři děti podle podpisu…
![]()
Jestli bych to já podstoupila nebo ne… Nevím, nikdy jsem nezvladatelnou touhu po dítěti nezažila (prostě jsme je „jen“ chtěli), ale můj základní postoj k problematice je takový jaký je.Beru to tak ze proste diskutujeme o tematu.. doufam ze i vy..
Jasně ![]()
ivuska.h píše:ppalea píše:No ale při IVF se (pokud vím) neoplodňuje jedno vajíčko, dělá se jich víc, pak se nutně část musí zahodit nebo zmrazit. Prostě se do toho procesu zasahuje zvenčí tak, jak by to přirozeně neproběhlo.ivuska.h píše:No tak kdyz jdes na inseminaci nebo samotnou stimulaci tak jako rikat ze IVF je nemoralni je trochu mimo misu a asi nemas moc predstavu co to obnasi.. Pri IVF spermie taky oplodni vajicko sama jen mimo telo matky…Sumaya píše:Znám několik párů (převážně teda věřících, ale to nutně nesouvisí), kteří nešli, právě z těch etických důvodů. Max na inseminaci nebo jen samotnou stimulaci, ale ne na IVF, natožpak KET a věci s tím související (třeba prenatální diagnostika). Opravdu existují lidé, kteří mají pevné morální zásady a toto pro ně není přípustné. Někteří čekají na adopci, někteří holt děti nemají, asi to tak mělo být, člověk prostě nemůže mít všechno, po čem touží…
Temaho a Mmonico..To se vám to mluví, když už máte dítě, ale co byste dělaly, kdyby pro vás byla jediná šance, jak mít dítě, jít na um. oplodnění? Neříkejte, že byste nešly.Rika se tomu umele ale neni na tom nic umele, je to proste jen asistovana reprodukce a vy dekujte osudu ze jste si nikdy neskusili marne cekani na //
Ale může to tak přirozeně proběhnout. Tělo může redukovat embrya, třeba ten syndrom mizejícího dvojčete. Nebo se embryo prostě neuchytí. Podle mě rozdíl mezi embryem (složené z pár buněk) a plodem je velký. Pokud někdo zničí nebo zmrazí embrya, tak to není tak strašný, jako když se musí podstoupit redukce plodu, které už má i srdce.
Jaruše píše:ivuska.h píše:Zatím jsem jen sledovala,teď mi to nedá. Lidé podstupující IVF nemohou mít pevné morální zásady? Taky podstupujeme IVF a nikdy by mě nenapadlo,že jsme kvůli tomu nemorální. Každý má svůj názor,vlastní pohled na věc.Sumaya píše:Znám několik párů (převážně teda věřících, ale to nutně nesouvisí), kteří nešli, právě z těch etických důvodů. Max na inseminaci nebo jen samotnou stimulaci, ale ne na IVF, natožpak KET a věci s tím související (třeba prenatální diagnostika). Opravdu existují lidé, kteří mají pevné morální zásady a toto pro ně není přípustné. Někteří čekají na adopci, někteří holt děti nemají, asi to tak mělo být, člověk prostě nemůže mít všechno, po čem touží…
Temaho a Mmonico..To se vám to mluví, když už máte dítě, ale co byste dělaly, kdyby pro vás byla jediná šance, jak mít dítě, jít na um. oplodnění? Neříkejte, že byste nešly.
Ne, to z toho, co jsem napsala, neplyne
On totiž nesouhlas s IVF vůbec nemusel být na začátku součástí jejich zásad
Šlo mi o to, že někdo, kdo prostě IVF nechce, ho nemusí podstoupit ani ve chvíli, kdy po dítěti opravdu touží atd.
Jaruše píše:ivuska.h píše:Zaujatá rozhodně nejsem,jen myslím,že tohle téma je stejně kontroverzní jako téma potratů, domácích porodů,očkování-neočkování atd.momi33 píše:ivuska.h píše:to jistě,ale i u člověka,které toto nemusel podstoupit,nemusí být názor objektivní.Jak se pozná,čí názor je objektivní?momi33 píše:Sumaya píše:nechtěla jsem reagovat,ale tento náror mluví za mě.
Když ženská nemůže otěhotnět, tak je někde určitě zdravotní problém a mělo by se jí nějak pomoct. Ty spermie a vajíka přece nejsou umělé ne? **
Mmonico,** psala jsi, že nejsme bohové a že nad přírodou zvítězit nejde. Proč se teda sakra chirurgové na sálech snaží zachránit lidské životy? Proč to nenechají na přírodě? Nemocnému se špatným srdcem dají do těla bypass. Ale proč do něj řežou, příroda by si s tím poradila ne?
Jen dodám,že podle mě etiku umělého oplodnění má právo zvažovat ten,kterého se to bezprostředně týká.I případnou redukci plodů.
Nám,kteří jsme si tohoto zůstaly ušetřeny NEPŘÍSLUŠÍ soudit.No na druhou stranu ten, co to nemusel podstoupit a není tudíž zaslepen touhou po dítěti, má objektivnější pohled a nemá tendenci si to účelově „přikrášlovat“.
Nevím, já ty lidi nesoudím, ale názor snad může mít každý (a taky ho vyjádřit).
toho,kdo si to prožil,nebo toho,kdo o tom nic neví?
Apropo,moralizujeme nad umělým oplodněním,to budeme zachvilku moralizovat i nad léčbou rakoviny?Jasně, o objektivitě se těžko rozhoduje, ale zaujatost těch, co IVF podstoupili, je snad zjevná.
Moralizace nad léčbou rakoviny – to mícháš dvě nesouvisející věci. Kvůli léčbě rakoviny neumírají embrya, která jsou „nadbytečná“ nebo kvalitativně nevyhovující atd. IVF není léčba, nic nevyléčí…
Co člověk to názor.
Jo, kontroverzní to určitě je (ale s domácími porody a očkováním bych to nesrovnávala, tam nejde o etiku, tam se dá ohánět fakty
). S potraty to ale má opravdu hodně společného, to máš pravdu.
Sumaya píše:Ale může to tak přirozeně proběhnout. Tělo může redukovat embrya, třeba ten syndrom mizejícího dvojčete. Nebo se embryo prostě neuchytí. Podle mě rozdíl mezi embryem (složené z pár buněk) a plodem je velký. Pokud někdo zničí nebo zmrazí embrya, tak to není tak strašný, jako když se musí podstoupit redukce plodu, které už má i srdce.
Tak na tohle reagovat teda musim! Říct, že embryo je něco míň než plod mi teda příjde hodně drsný
To je jako kdybys řekla, že dítě je něco míň než dospělej člověk
![]()
Uf, to jsem se rozčílila
Ale už fakt padám ![]()
ahoj!
zpět k původnímu tématu
taky si myslím, že ten, kdo podstoupí ivf, tak podstoupí redukci jen ze zdravotních důvodů. je ale fakt, že kdbych věděla, že bych dvojčata nemohla donosit, tak bych hodně zvažovala, zda si nechat zavést víc, než jedno opl. vajíčko
protože mi je jasné, že bych z toho rozhodování (zkusit obě? které redukovat…) byla na zhroucení.
osobně si myslím, že ivf je zázrak moderní medicíny a jako spousta takových zázraků má i dost stinných stránek.
ovšem já vím, že kdybych měla s plodností problém, tak bych do toho šla.
jiná je situace u té blbky, jak tu někdo psal ten dotaz - že šla na potrat s dvojčaty a podruhé na redukci… je to hnus. ale co si budem, potraty jsou u nás legální a pro někoho je zabití vlastně 4 dětí v pohodičce, když je to legální. ![]()
Sumaya píše:ivuska.h píše:Ale může to tak přirozeně proběhnout. Tělo může redukovat embrya, třeba ten syndrom mizejícího dvojčete. Nebo se embryo prostě neuchytí. Podle mě rozdíl mezi embryem (složené z pár buněk) a plodem je velký. Pokud někdo zničí nebo zmrazí embrya, tak to není tak strašný, jako když se musí podstoupit redukce plodu, které už má i srdce.ppalea píše:No ale při IVF se (pokud vím) neoplodňuje jedno vajíčko, dělá se jich víc, pak se nutně část musí zahodit nebo zmrazit. Prostě se do toho procesu zasahuje zvenčí tak, jak by to přirozeně neproběhlo.ivuska.h píše:No tak kdyz jdes na inseminaci nebo samotnou stimulaci tak jako rikat ze IVF je nemoralni je trochu mimo misu a asi nemas moc predstavu co to obnasi.. Pri IVF spermie taky oplodni vajicko sama jen mimo telo matky…Sumaya píše:Znám několik párů (převážně teda věřících, ale to nutně nesouvisí), kteří nešli, právě z těch etických důvodů. Max na inseminaci nebo jen samotnou stimulaci, ale ne na IVF, natožpak KET a věci s tím související (třeba prenatální diagnostika). Opravdu existují lidé, kteří mají pevné morální zásady a toto pro ně není přípustné. Někteří čekají na adopci, někteří holt děti nemají, asi to tak mělo být, člověk prostě nemůže mít všechno, po čem touží…
Temaho a Mmonico..To se vám to mluví, když už máte dítě, ale co byste dělaly, kdyby pro vás byla jediná šance, jak mít dítě, jít na um. oplodnění? Neříkejte, že byste nešly.Rika se tomu umele ale neni na tom nic umele, je to proste jen asistovana reprodukce a vy dekujte osudu ze jste si nikdy neskusili marne cekani na //
Ale to, co se stalo s úmyslem není totéž, co to, co se stalo „samo od sebe“, i když se jedná o tentýž proces (ilustruji na příkladu – dítě spadlo proto, že zakoplo nebo proto, že mu někdo podrazil nohy). V těle se opravdu nestane, že se oplodní 10 vajíček a tak dále. Natož pak selekce podle kvality (počet buněk atd.) nebo dokonce prenatální diagnostika.
Ano, zničení několikabuněčného embrya je určitě menší zlo, než zabití stašího embrya, ale vpodstatě jen proto, že „nic necítí“. Principiálně v tom pro mě rozdíl není, pořád to je člověk. Ale to už je věc toho, jak to má kdo nastavené tady v těch základech. Pro mě je to prostě od oplodnění člověk. Možná se ti tak moje názory budou zdát pochopitelnější ![]()
Už jsem to někde psala, ale já osobně věřím, že mysl vstupuje do těla v okamžiku, kdy se oplodněné vajíčko uhnízdí v děloze. Netvrdím, že to tak opravdu je a že tomu nutně máte věřit, ale dost mi to ulehčuje pohled na umělé oplodnění a veškeré ty KETy a pokusy na embryích, nemyslíte? ![]()