Redukce plodů

14809
23.8.11 18:37

Redukce plodů

Léčit se pro neplodnost, účelově si nechat zavést dvě embrya, pak účelově jedno usmrtit, aby byla větší šance na úspěch…To všechno mě uvádí do rozpaků. Vyvstává mi v hlavě řada otázek a mám pocit, že je to ještě nechutnější než „obyčejný“ umělý potrat.
Zajímalo by mě, co asi napadne matku, která se po porodu podívá na dítě, které vyhrálo život v této loterii. A řekne jednou svému dítěti, že vlastně ono mělo to štěstí, na rozdíl od jeho usmrceného sourozence?
Je to pro mě naprosto nepochopitelné a považuji to za zvrácenost. Nemám pro to pochopení. A argumenty, aby se aspoň jedno narodilo, abych aspoń jedno donosila atd., ty já opravdu neberu. Je to všechno jenom účelovost, aby všechno bylo tak, jak si to dotyčná přeje, bez ohledu na vyvíjející se plod, který si tam ještě účelově nechala uměle zavést.
Můžete se do mě pustit, ale já si nenechám upřít právo na tento svůj pohled.
(Dokonce bych se ani nedivila, kdyby admin toto téma smazal s ohledem na „emoce“ těch, kterých se to týká.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23847
23.8.11 18:49

EVo, máme pohled stejný, ale já žiju v domnění, že redukce se provádí ze zdravotních důvodů, prostě že by ta žena dvojčata nebo trojčata odnosit nezvládla a neporodila by dítě žádné, nebo by zemřela též. To je pro mne dost traumatizující na nechtěla bych se nikdy do této situace dostat, jinak mám ohl. potratů jasno a i když si mnohé myslí, že jen machruju, tak neexistuje situace, krom této, kdy bych na něj šla.
Neslyšela jsem o případu, že by šla žena na redukci jen tak z plezíru, že jako dvě jsou moc, ale klidně se nechám z omylu vyvést. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Neprihlasena Jaruna
23.8.11 18:52
Gina108 píše:
EVo, máme pohled stejný, ale já žiju v domnění, že redukce se provádí ze zdravotních důvodů, prostě že by ta žena dvojčata nebo trojčata odnosit nezvládla a neporodila by dítě žádné, nebo by zemřela též. To je pro mne dost traumatizující na nechtěla bych se nikdy do této situace dostat, jinak mám ohl. potratů jasno a i když si mnohé myslí, že jen machruju, tak neexistuje situace, krom této, kdy bych na něj šla.
Neslyšela jsem o případu, že by šla žena na redukci jen tak z plezíru, že jako dvě jsou moc, ale klidně se nechám z omylu vyvést. :nevim:

Myslim si uplne to same,jako Gina,dost me prekvapuje,ze se tohle dela u dvojcat.Nevim kde a jak jsi na to prisla,tak se ptam.
Jinak na potraty mam nazor jiny.

• Citovat
  • Upravit
14809
23.8.11 18:55
Neprihlasena Jaruna píše:
Gina108 píše:
Neslyšela jsem o případu, že by šla žena na redukci jen tak z plezíru, že jako dvě jsou moc, ale klidně se nechám z omylu vyvést. :nevim:
Myslim si uplne to same,jako Gina,dost me prekvapuje,ze se tohle dela u dvojcat.Nevim kde a jak jsi na to prisla,tak se ptam.
Jinak na potraty mam nazor jiny.

Z dnešního deníčku…o posledním IVF. Nechtěla jsem tento svůj názor psát přímo k deníčku - ze slušnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6096
23.8.11 18:55

Evi,
když jsem četla nadpisek, tak jsem si myslela, že se právě rozhoduješ o umělém oplodnění a řešíš morálku dané věci a koukám, že jsem se spletla..
Ono celé umělé oplodnění je z hlediska morálky dosti kontroverzní..
Myslím alem, že spíš budeš mít negativní reakce na svůj názor..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Neprihlasena Jaruna
23.8.11 18:58
eva valoi píše:
Neprihlasena Jaruna píše:
Gina108 píše:
Jinak na potraty mam nazor jiny.
Z dnešního deníčku…o posledním IVF. Nechtěla jsem tento svůj názor psát přímo k deníčku - ze slušnosti.

Aha,dekuji,jdu si to precist.Jinak me to teda dost zarazi,tohle jsem vubec netusila.

• Citovat
  • Upravit
14809
23.8.11 19:00
Lenczii píše:
Evi,
když jsem četla nadpisek, tak jsem si myslela, že se právě rozhoduješ o umělém oplodnění a řešíš morálku dané věci a koukám, že jsem se spletla..
Ono celé umělé oplodnění je z hlediska morálky dosti kontroverzní..
Myslím alem, že spíš budeš mít negativní reakce na svůj názor..

Jistě že je celé téma umělého oplodnění kontroverzní. A ti, kteří proti němu od začátku brojili, jako jeden z důvodů právě uváděli, že dojde k tomuto - k redukci plodů, likvidaci nadbytečných embryí, možná i pokusech na uměle vytvořených embryích atd.
Já se o toto zajímám už hodně dlouho a bohužel vidím, že je to přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2811
23.8.11 19:01

Mam dvojcata a neumim si predstavit, ze by byli jeden bez druheho, ale meli na male, ja mela od pateho mesice kontrakce, od sesteho jsem lezela v nemocnici na kapackach a narodili se v sedmem.. byli malinkati, prodelali infekci, byl to boj, ale vyhrali ho, ted jsou zdravi, akorat holcicka je dost mala… mam je prirozene.. chci jeste jedno dite a vim, ze kdyby to velkou nahodou zase byli dvojcata, tak bych redukci asi podstoupila, ne kvuli sobe, ale kvuli nim i kvuli tem co uz mam, protoze jsem musela porad lezet, doma i dlouho v nemocnici a to by se s dalsimi detmi asi nedalo.. i kdyz snad se mi tahle druha nahoda uz nepodari..kdybych sla do IVF, ted uz bych si nechala jen jedno, ale poprve dve a obe bych si nechala, mit dvojcata je super.. co vsechno vyvadi a jak se maji radi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
23.8.11 19:03

Já teda osobně jsem celkově proti umělému oplodnění. Jasně, někod možná řekne, že když jsem otěhotněla normálně, tak nevím co to je nemít děti, ale je to prostě proti mému přesvědčení a i víře. Je to nepřirozená věc. A usmrtit jedno embryo protože se bojím, že by děti byly postižené, je teda dost hrozný. To je lepší jedno zabít a to druhé, lepší si ponechat? 8-o Spousta lisí se mnou určitě nebude souhlasit a možná mě i odsoudí, ale tohle je prostě můj názor a postoj :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mmonica
23.8.11 19:03

k tomu me napada jen jedine
hrajeme si na Bohy,ale nejsme a vsechno se nam pekne vrati,protoze nad prirodou zvitezit nejde
muj nazor se spouste lidi nebude libit,ale jsem proti umelemu oplodneni

• Citovat
  • Upravit
10120
23.8.11 19:05

…redukce se dělá opravdu ze zdravotních důvodů a ne jen z rozmaru těhotné…jsem po IVF, zavedli mi 2 embrya, obě se uchytila, ale bohužel jsem o jedno cca v 7 týdnu přišla…ale chápu, že pokud jde o zdravotní důvody, redukce se dělávají, ale není to opravdu časté

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Neprihlasena Jaruna
23.8.11 19:06

Tak jsem precetla 8-o ,no popravde se mi to teda vubec nelibi,protoze snad jdu do toho,kdyz si necham zavest dve vajicka,ze se ujmou obe ne?Muzu si nechat zavest jen jedno a hlavne snad to musim mit dopredu vse promyslene a prokonzultovane s lekari,nebo se snad pletu??Zenska si necha zavest dve vajicka s tim,ze se muzou ujmout obe,ale predem musi vedet,ze by dvojcata nechtela.Obe se uchyti,tak jde na potrat a i s tim rizikem,ze muze prijit o obe 8-o ,no moc pekne.

• Citovat
  • Upravit
68930
23.8.11 19:07

Pokud jsem to dobře pochopila, dotyčná si nenechávala zavést dvě embrya s tím, že chce jen jedno dítě a to druhé kdyžtak půjde pryč (ano, pak by to bylo jasně odsouzeníhodné). Ale protože její dvojčetné těhotenství bylo tak komplikované, že lékaři dospěli k názoru, že dvě děti nedonosí a s jedním šanci má, dala na jejich rady. Tyto okolnosti se předem předvídat nedaly a myslím, že za stejných okolností by lékaři doporučovali totéž, i kdyby se jednalo o těhotenství přirozené. Otázku, jestli je lepší mít jedno zdravé dítě nebo riskovat, že nebudu mít žádné, nechme na posouzení každému zvlášť, já sama netuším, jak bych se v té chvíli rozhodla.
Chápu ženu po několika neúspěšných IVF, která si nechá zavést embrya dvě, a zároveň pevně věřím, že kdyby byla reálná šance na to obě donosit, ženská po mnohaleté léčbě neplodnosti by byla první, která by dvě uvítala s otevřenou náručí.
Jinak po zavedení dvou embryí je šance nějakých 10 %, že se obě chytí, oproti 50 %, že se to nepodaří vůbec, to jen tak pro upřesnění, protože se často setkávám s názorem, že IVF jsou jasná dvojčata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10120
23.8.11 19:08
když se člověk do takové situace nedostane, asi si to nedokáže představit…jedna věc je názor, druhá věc je skutečnost
Temaho píše:
Já teda osobně jsem celkově proti umělému oplodnění. Jasně, někod možná řekne, že když jsem otěhotněla normálně, tak nevím co to je nemít děti, ale je to prostě proti mému přesvědčení a i víře. Je to nepřirozená věc. A usmrtit jedno embryo protože se bojím, že by děti byly postižené, je teda dost hrozný. To je lepší jedno zabít a to druhé, lepší si ponechat? 8-o Spousta lisí se mnou určitě nebude souhlasit a možná mě i odsoudí, ale tohle je prostě můj názor a postoj :kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
23.8.11 19:10

Já osobně taky umělé oplodnění nepodporuji, ale snažím se to pochopit. Ale redukci plodů, ještě v případě, že si je tam žena nechá účelově vpravit, aby si to tak zvaně pojistila, pak se jednoho zbaví…Pro tohle já pochopení nemám a ani mít nechci, dokonce se ani nechci snažit pochopení pro to v sobě nalézt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová