Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Evo,ty nechápeš,proč si ženská,která se bojí těhotenství s dvojčaty nechá zavést dvě embrya? nechápeš,protože jsi v tý situaci nebyla.Ta dotyčná má za sebou třeba několik cyklů IVF,bezpočet transferů neúspěšných nebo končících potratem či ZT,čoli třeba transferováno 15 embryí a všechny k ničemu. Věř tomu,že v týhle situaci je ochotná nechat si jich dát třeba deset a modlit se,aby alespoň jedno se chytlo a vyvíjelo.A když už se pak stane to že se chytnou obě,tak se snaží co nejvíc eliminovat riziko,že to nedopadne dobře,hlavně v případě nejakých potíží už zpočátku.A když jí i doktoři přesvědčují,že dvojky jsou moc rizikový a rovnou doporučí redukci? Já osobně jsem zvolila redukci a nebýt tohoto rozhodnutí,tak nemam krásnou skoro donošenou holčičku.
To je jak když mi lidi říkali, že po tom IVF otěhotním, stačí pořádně věřit
V životě jsem nevěřila tak silně a pevně jako při tom třetím, kdy jsem se pak ani nedočkala transferu. Čtvrtý už jsem docela vypustila, prostě pokud se to má stát, stane se…
ugluk píše:
Ta dvě mi rozmlouvali i před třetím transferem (z prvních dvou IVF jsem děti neměla) a dostala jsem důraznou přednášku o riziku dvojčat.Tak to je druhý extrém, při tom třetím transferu bych se tomu vůbec nebránila, ale samozřejmě to je jediná informace, kterou mám
Je mi to moc líto
, že to nevyšlo
Blanka S píše:Zato bych dávala antikoncepci zdarma a né za 900,–. na tři měsíce na to většina mladých holek nemá a pak jde na potrat.
Promiň, ale to je taková blbost, že musím reagovat. Když někdo nemá 300 na měsíc, tak ať nešuká. Zajímavý, že prachy na potrat pak sežene
![]()
Gina108 píše:Blanka S píše:Zato bych dávala antikoncepci zdarma a né za 900,–. na tři měsíce na to většina mladých holek nemá a pak jde na potrat.Promiň, ale to je taková blbost, že musím reagovat. Když někdo nemá 300 na měsíc, tak ať nešuká. Zajímavý, že prachy na potrat pak sežene![]()
![]()
máme i jiné metody antikoncepce, které jsou podstatně levnější
, ale jak už jsem psala je to opravdu mýtus, blbost, promiň
renap píše:
Evo,ty nechápeš,proč si ženská,která se bojí těhotenství s dvojčaty nechá zavést dvě embrya? nechápeš,protože jsi v tý situaci nebyla.Ta dotyčná má za sebou třeba několik cyklů IVF,bezpočet transferů neúspěšných nebo končících potratem či ZT,čoli třeba transferováno 15 embryí a všechny k ničemu. Věř tomu,že v týhle situaci je ochotná nechat si jich dát třeba deset a modlit se,aby alespoň jedno se chytlo a vyvíjelo.A když už se pak stane to že se chytnou obě,tak se snaží co nejvíc eliminovat riziko,že to nedopadne dobře,hlavně v případě nejakých potíží už zpočátku.A když jí i doktoři přesvědčují,že dvojky jsou moc rizikový a rovnou doporučí redukci? Já osobně jsem zvolila redukci a nebýt tohoto rozhodnutí,tak nemam krásnou skoro donošenou holčičku.
já to pochopit dovedu, i když jsem sama s plodností až tak velké problémy neměla-opravdu nic co by se dalo srovnat s tímto..a dokážu pochopit, že žena pak jedná na základě určitého stupně zoufalství, touhy a na konec se rozhoduje čistě pragmaticky..
no já jsme si to tu kupodivu ujasnila- sama jsem pro svobodnou volbu jak potratu tak redukce..
sama bych asi v určitých situacích redukci nepodstoupila, ale jsem pro to, aby si to každý rozhodl sám a sám si s tím žil ve svém svědomí až do smrti
Faj, vyšlo napočtvrtý, při transferu jednoho (víc nebylo) ![]()
Jinak já byla sama u sebe vždy pro transfer dvou (pokud by byla), sice s tím, že raději dítě jedno, ale dvě by nám určitě nevadila, jsem solidně stavěná ženská bez zdravotních problémů, takže perspektiva donošení dvojčat dobrá a vždycky jsme chtěli víc jak jedno dítě. Nakonec tedy příroda měla vlastní názor a já ho s plnou pokorou přijímám.
ugluk píše:
Faj, vyšlo napočtvrtý, při transferu jednoho (víc nebylo)
Jinak já byla sama u sebe vždy pro transfer dvou (pokud by byla), sice s tím, že raději dítě jedno, ale dvě by nám určitě nevadila, jsem solidně stavěná ženská bez zdravotních problémů, takže perspektiva donošení dvojčat dobrá a vždycky jsme chtěli víc jak jedno dítě. Nakonec tedy příroda měla vlastní názor a já ho s plnou pokorou přijímám.
gratulace ![]()
Díky, zatím ještě nejsem zdaleka v cíli, ale pořád je to to nejnadějnější, co mě kdy potkalo ![]()
ugluk píše:
Faj, vyšlo napočtvrtý, při transferu jednoho (víc nebylo)
gratulace ![]()
Eshta,to bylo myšleno na Evu.valoi,která evidentně problémy s otěhotněním a donošením dětí nemá,ale zato má tak pevné morální zásady,že skoro pláče nad čtyřbuněčným embryem,spláchnutým do WC,ale na druhou stranu je schopná napsat to,co napsala Tobě-nechápu.
ugluk píše:
Díky, zatím ještě nejsem zdaleka v cíli, ale pořád je to to nejnadějnější, co mě kdy potkalo
Ppalea, ano, zatím 15.tt (jedno embryo - jeden plod).
Jen jsem chtěla napsat, že jsem doktorům vděčná i za ten přístup, kdy mi po tom všem dokázali znovu sdělit riziko dvou, i když už jsem v ta dvojčata vůbec nevěřila, takže se snad i dovedu vcítit do ženy z onoho deníčku, která si po několika pokusech nechala zavést dvě a se dvěma opravdu nepočítala, ani s tím, že by jí to případně mělo přinést takové komplikace. Byla jsem v hodně podobné situaci (po několika neúspěších rozhodnutá jít do dvou a v případě zázraku uchycení obou mít dvojčata), až na to, že u mě tehdy nakonec nedošlo k tomu transferu.