Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
byron píše:faj píše:J8 to taky chápu, že někdo odmítne......Ale většinou třeba ty ženy ani nevědí, do čeho jdou…byron píše:Samozřjmě nic špatného na tom neníeva valoi píše:No tak já jednu maminku znám…měla faležně negativní testy, kdyby byly pozitivní, dítě by si nenechala.....Nic špatného na tom nevidím......Mylsím, že většina matek by volila ukončení
A když už jste tady tolikrát zmiňovaly tu empatii a neempatii, tak si zkuste představit, jak se asi cítí maminka dítěte s ds a co má odpovídat na otázky typu: "A jak to, že se na to nepřišlo? A to jste to nevěděli? Nebo: A proč jste to nedali pryč? To já bych si teda nenechala. Atd. A když už nic jinýho, tak aspoň blbě čučej., právě proto tady ty testy jsou, ale také rozmumím ženám, které screning odmítnou
Jsme viděla dokument na čt, kde mluvily právě matky, které si nechaly těžce postižené děti, které ale většinou krátce po porodu zemřely.....
Jedna maminka nešla na odběr plodové vody, krevní testy ji vyšly dost špatně, nakonec měla pravděpodobnost 1:200, že bude mít dítě DS. No řekla si, že určitě nebude to dvoustá,a byla, holčička měla DS.
O dítě s eurčitě s láskou starala, ale nebyla s tím smířená- brečela, když to vypravovala, i jak mamí holčičku rádi. Popisovala, že porodila a hned se ptala, jestli mí dítě DS.....
Co to je za nesmysl????
Tak já nejdu na odběr plodové vody, protože doufám, že dítě nebude mít MD a pak jsem zklamaná, že ho má!!!
Tak od čeho tady ty screeningy jsou? Já jsem psala o ženách , které to dítě s vadou stejně příjmou za své, není jich moc, ale jsou takové. Já za sebe opravdu nevím, testy jsem pokaždé absolvovala, obdivuju všechny ženy, které to dokážou ![]()
faj u dvojčat screeningy nejsou, krevní testy jsou zkreslené..u těhotenství po redukci taktéž- těhotenství se kontroluje pouze utz a kdyby se jo něco dr nelíbilo, tak je tu možnost anmniocentezy, ale ta se po redukci stejně nedoporučuje..
ono je také něco jiného, když se už pak dítě s postižením narodí, tam jsem byla já sama připravena se se situcí eventuelně poprat a přijmout vše tak jak je..ale že je zde určitá možnost výběru (screening ano či ne, redukce dítěte s prokazatelnou VV atd.), tak za to jsem ráda ![]()
když někdo screening podstoupit nechce, tak proč ne?
![]()
eshta píše:
faj u dvojčat screeningy nejsou, krevní testy jsou zkreslené..u těhotenství po redukci taktéž- těhotenství se kontroluje pouze utz a kdyby se jo něco dr nelíbilo, tak je tu možnost anmniocentezy, ale ta se po redukci stejně nedoporučuje..
ono je také něco jiného, když se už pak dítě s postižením narodí, tam jsem byla já sama připravena se se situcí eventuelně poprat a přijmout vše tak jak je..ale že je zde určitá možnost výběru (screening ano či ne, redukce dítěte s prokazatelnou VV atd.), tak za to jsem ráda
když někdo screening podstoupit nechce, tak proč ne?
Eshto, u dvojčat je I.trimestrální screening skoror stejně citlivý jako u jednočetného těhotentsví, dvojčata mám
, Druhotrimestrální screening já neberu, je nepřesný a nevím proč se ještě vůbec dělá, tím, že tam není možnost ultrazvukové kontroly plodů, jenom test krve, j jasné, že je nepřesný. Ad redukce: na našem pracovišti se provásí až po I.trimestrálním screeningu. Já nejsem proti redukci jako také, ale proti jejímu zneužívání, třeba zrovna u té dvojčetné gravidity, z důvodu- to nemůžu zvládnout
. taky nejsme pro ukončení lehkých VVV, sama mám syna s vrozenou vadu a ne lehkou, ženy které se rozhodnou na screeningy a ultrazvukové vyšetření nejít, chápu.
„Nemocným psům rozbíjíme hlavy, agresivní a zdivočelé býky vedeme na porážku, churavějící ovce jdou pod nůž, aby nenakazily stádo, nekvalitní potomstvo zahubíme - topíme děti, které jsou při porodu slabé nebo nenormální. Neděje se tak ze zlosti, ale z rozumu. Rozum nás vede k oddělení škodlivého od zdravého“ Seneca
Asi to má svou logiku, v zásadě jsem se od dob starověkého Říma výrazně neposunuli.
faj tak děkuju, u dvojčat jsem měla nějak zažitý, že i u 1.trimestr.screeningu jsou často falešně pozitivní výsledky
já jsem byla na redukci před event.screeningem a 2 plody navíc v děloze by krevní testy zkreslily prý hodně- tak mi to alespoň bylo řečeno od MUDr.Břešťáka, co mi utz dělal..vlastně i těsně před redukcí byly na konec 3plody živé a jeden mrtvý, proto prostě nemělo význam na screening čekat..
co se týče VV, tak tam je to opravdu od vady k vadě, určitě mi také hodně vadí rozhodování se, zda potrat či ne u lehčích fyzických vad..o rozštěpu rtu radši ani nemluvím
rozhodování u VV, kde se jedná i o mentální postižení (např DS), tak tam to plně chápu a rozhodnutí rodiče bych vždy brala s respektem..
rozhodnutí budoucího rodiče, který prvotrimestr.screening odmítne, chápu..chápu matky, které se rozhodou si nechat dítě za každou cenu s jakoukoli vadou i neslučitelnou se životem, když se vada prokáže ještě v těhotenství..obdivuju to, ale já mezi ně asi nepatřím
myslela jsem to tak, že když jedna strana by si měla (jak říkáš) umět dokázat alespoň na chvíli představit, jak to ten dotyčný vnímá (tj-zygota považována za člověka se všemi právy) a tím pádem (když se nad tím zamyslím) jí v podstatě radikalitu vyčítat nemůžu, tak i druhá strana by si mohla představit to, že ti ostatní to vnímají trochu jinak a proto jednají ne úplně s jejím přesvědčením..jde jen o to se vžít do pohledu na věc jinýma očima, vcítit se do jiné situace ne svým přesvědčením, ale tak jak to vnímá ten druhý…
spíš jen podle toho co píšeš, tak já bych teoreticky se stotožněním (jen na chvíli) s jejími myšlenkami mít problém mít neměla (a tím pádem jí nevyčítat radikalitu), ale ona mě naopak nikdy nepochopí a vždy mi redukci vyčítat bude ..
hmmmm, tak s tím myslím můžu žít
Já myslim, ze ona by mela, stejne jako ty, pochopit, proc mas postoje jake mas, ale i tak ona se svym nazorem ma pravo na vetsi radikalitu pri obhajobe embryi, protoze ona (si mysli ze) zachranuje zivoty.
Kazdy trebas vi, jak se chova bachyne s mladaty, kdyz ji v lese vyrusis - ikdyz ty vis, ze jde jen o bezcenna selata, jakych jsi uz sezrala mraky, radeji ji jdes z cesty.
Pudloslava píše:myslela jsem to tak, že když jedna strana by si měla (jak říkáš) umět dokázat alespoň na chvíli představit, jak to ten dotyčný vnímá (tj-zygota považována za člověka se všemi právy) a tím pádem (když se nad tím zamyslím) jí v podstatě radikalitu vyčítat nemůžu, tak i druhá strana by si mohla představit to, že ti ostatní to vnímají trochu jinak a proto jednají ne úplně s jejím přesvědčením..jde jen o to se vžít do pohledu na věc jinýma očima, vcítit se do jiné situace ne svým přesvědčením, ale tak jak to vnímá ten druhý…Já myslim, ze ona by mela, stejne jako ty, pochopit, proc mas postoje jake mas, ale i tak ona se svym nazorem ma pravo na vetsi radikalitu pri obhajobe embryi, protoze ona (si mysli ze) zachranuje zivoty.
spíš jen podle toho co píšeš, tak já bych teoreticky se stotožněním (jen na chvíli) s jejími myšlenkami mít problém mít neměla (a tím pádem jí nevyčítat radikalitu), ale ona mě naopak nikdy nepochopí a vždy mi redukci vyčítat bude ..
hmmmm, tak s tím myslím můžu žít
Kazdy trebas vi, jak se chova bachyne s mladaty, kdyz ji v lese vyrusis - ikdyz ty vis, ze jde jen o bezcenna selata, jakych jsi uz sezrala mraky, radeji ji jdes z cesty.
obecně možná pokuď se baví s někým kdo nic podobného nezažil, ale pokuď se baví s někým, kdo něco podobného zažil- konkrétní příběh, konkrétní problém, tak bych si troufla říct že ne..
hlavně případ od případu je jiný, eventuelní rizika a důsledky jsou jiné a házet vše do jednoho pytle a jen se ohánět jedním argumentem já prostě neberu..
Původně jsem sem nechtěla tento odkaz dávat, protože nesouvisí s redukcí plodů, ale s prenatální diagnostikou. Nicméně když už tady o tom diskutujeme, tak ho sem dám.
Nakonec je možné, že jste to už někdo četl, ale nevadí.
Je to o matce, která se rozhodla donosit těžce postižené dítě, byt´věděla, že naděje na přežití u něj není.
Ale opravdu je to na zvážení každého individuálně.
eshta píše:
faj tak děkuju, u dvojčat jsem měla nějak zažitý, že i u 1.trimestr.screeningu jsou často falešně pozitivní výsledkyjá jsem byla na redukci před event.screeningem a 2 plody navíc v děloze by krevní testy zkreslily prý hodně- tak mi to alespoň bylo řečeno od MUDr.Břešťáka, co mi utz dělal..vlastně i těsně před redukcí byly na konec 3plody živé a jeden mrtvý, proto prostě nemělo význam na screening čekat..
co se týče VV, tak tam je to opravdu od vady k vadě, určitě mi také hodně vadí rozhodování se, zda potrat či ne u lehčích fyzických vad..o rozštěpu rtu radši ani nemluvímrozhodování u VV, kde se jedná i o mentální postižení (např DS), tak tam to plně chápu a rozhodnutí rodiče bych vždy brala s respektem..
rozhodnutí budoucího rodiče, který prvotrimestr.screening odmítne, chápu..chápu matky, které se rozhodou si nechat dítě za každou cenu s jakoukoli vadou i neslučitelnou se životem, když se vada prokáže ještě v těhotenství..obdivuju to, ale já mezi ně asi nepatřím
souhlas
, Dr.Břešťák je moje
, od jiného si Uz dělat nenechám ![]()
Eshto, ty si se rozhodla pro redukci ze čtyř plodů na dva. Nakonec jsi psala, že jeden plod to vzdal sám, takže ve výsledku to byla redukce ze tří na dva. Jestli to teda chceš slyšet, tak já tě nesoudím, bylo to tvoje rozhodnutí. Akorát si myslím, že je to prostě obrovská škoda, žes mohla mít prostě čtyři děcka.
Ale když jsi přesvědčená o tom, že bys to těhotenství nezvládla.
Pro mě (ale zase mluvím za sebe) by třeba to, že to jeden plod vzdal sám a těhotenství je už „jen“ trojčetné byl impulz k tomu zkusit to zvládnout.
Fakt už nemá smysl to nějak rozpitvávat, vrátit se to stejně nedá a ty jsi podle všeho přesvědčená o správnosti svého rozhodnutí. Na mě ti vůbec nemusí záležet.
eva valoi píše:
Eshto, ty si se rozhodla pro redukci ze čtyř plodů na dva. Nakonec jsi psala, že jeden plod to vzdal sám, takže ve výsledku to byla redukce ze tří na dva. Jestli to teda chceš slyšet, tak já tě nesoudím, bylo to tvoje rozhodnutí. Akorát si myslím, že je to prostě obrovská škoda, žes mohla mít prostě čtyři děcka.
Pro mě (ale zase mluvím za sebe) by třeba to, že to jeden plod vzdal sám a těhotenství je už „jen“ trojčetné byl impulz k tomu zkusit to zvládnout.
Fakt už nemá smysl to nějak rozpitvávat, vrátit se to stejně nedá a ty jsi podle všeho přesvědčená o správnosti svého rozhodnutí. Na mě ti vůbec nemusí záležet.
Já za sebe nevím
, Eshta už byla rozhodnutá, protože se jednalo o čtyřčata, pokud jsem to pochopila správně, tak až tesně před redukcí, se přišlo na to, že jsou už ,,jenom " tři. V této situaci , taky nevím
. Te´d nesoudím jenom přemýšlím za sebe, možná bych to taky zkusila, ale určitě bych se musela spoléhat na pomoc rodiny s péči o mladší dítě a i pak, nevím jak je to v Egyptě, tady je nárok na pomoc od státu. Ale to je jenom jedna stránká věci, předčasný porod, postižení dětí… Je toho moc, já Eshtu chápu ![]()
eva valoi píše:
Evo, já jsem se znovu nechtěla vracet k mé situaci, jen že situace mohou být různé a mně se vždy u problému mluví lépe spíš konkrétně než obecně..
za tuto odpověď děkuju, pro mě je totiž tahle diskuze celkem důležitá..sama si v sobě znovu obhajuju to, co se stalo a snažím se znovu sama sebe přesvědčit o tom, že to tak bylo správně..
hrozně těžce se o tom takto píše na netu tak, aby jsem vystihla to, co opravdu cítím..
Ono to zní tak pak hrozně bezcitně, když se napíše že se zbavujeme dětí na úkor jiných dětí a pak bezpodmínečně očekáváme narození zdravého dítěte.
Já jsem s pokorou čekala, kam až děti donosím a jestli budou v pořádku..nebudu se tu rozepisovat, moji kluci zdraví jsou, jen mám s jedním také menší problémy, měl od narození problém s víc vbočenýma chodidlama, ale naštěstí jen do té míry, že se to dalo zlepšit častým cvičením
teď už dokáže sám krásně stát a i přešlapuje ![]()
teď ještě půjde na operaci tříselné kýly,kterou má také od narození..
vím, že jsou to v podstatě prkotiny, ale kdyby se bývali narodili se závažnějším problémem, tak bych tenhle úděl na sebe vzala s pokorou a jistotou, že to tak má být ![]()
faj píše:
Já za sebe nevím, Eshta už byla rozhodnutá, protože se jednalo o čtyřčata, pokud jsem to pochopila správně, tak až tesně před redukcí, se přišlo na to, že jsou už ,,jenom " tři. V této situaci , taky nevím
. Te´d nesoudím jenom přemýšlím za sebe, možná bych to taky zkusila, ale určitě bych se musela spoléhat na pomoc rodiny s péči o mladší dítě a i pak, nevím jak je to v Egyptě, tady je nárok na pomoc od státu. Ale to je jenom jedna stránká věci, předčasný porod, postižení dětí… Je toho moc, já Eshtu chápu
faj já jsem v podstatě přemýšlela jako ty, v tu chvíli, kdy mi dr řekl, že jsou tam už jen 3, tak jsem taky zaváhala..
nevím jak bych se bývala rozhodla, kdybych v tu dobu neměla tak malé dítě, kolem kterého musím celý den běhat..předčasný porod a eventuelní postižení všech dětí bylo něco, co mě děsně děsilo..ten risk byl pro mě jako sázka do loterie, opravdu velký..
už jsem to tu psala smilers- moc obdivuju odvahu 3čat. maminek do těhotenství jít ![]()
J8 to taky chápu, že někdo odmítne......Ale většinou třeba ty ženy ani nevědí, do čeho jdou…
Jsme viděla dokument na čt, kde mluvily právě matky, které si nechaly těžce postižené děti, které ale většinou krátce po porodu zemřely.....
Jedna maminka nešla na odběr plodové vody, krevní testy ji vyšly dost špatně, nakonec měla pravděpodobnost 1:200, že bude mít dítě DS. No řekla si, že určitě nebude to dvoustá,a byla, holčička měla DS.
O dítě s eurčitě s láskou starala, ale nebyla s tím smířená- brečela, když to vypravovala, i jak mamí holčičku rádi. Popisovala, že porodila a hned se ptala, jestli mí dítě DS.....