Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pudloslava píše:eshta píše:ne tak docela - pokud jde o zivoty, je to jine, nez kdzy jde o nazor na novz divadelni kus.Pudloslava píše:pudloslavo- a toto by mělo platit i nopak že?
Ne, jde jen prave o ten uhel pohledu - kdyz si predstavis, ze eva zygotu povazuje za cloveka s pravem na zivot, sotva ji muzes vycitat jeji radikalitu. Priklad byl uveden proto, aby se ti mene empaticti mohli vzit do jeji kuze. Pri jejim primarnim postoji maloktery z uvadenych argumentu obstoji.
Nahrad si slovo embryo slovem dite a vsechno ti razem bude znit uplne jinak.
Ta, co veri v lidskost embryi, bojuje za zivoty deti. Zatimco ta, co v lidskost embryi neveri, bopjuje „jen“ za pravo zeny na dite.
Zadna z nas tady by asi nesouhlasila s tim, ze ma zena pravo na dite za tu cenu, ze se jinych 5 zabije (ted me fat nenapada zadne prirovnani).
myslela jsem to tak, že když jedna strana by si měla (jak říkáš) umět dokázat alespoň na chvíli představit, jak to ten dotyčný vnímá (tj-zygota považována za člověka se všemi právy) a tím pádem (když se nad tím zamyslím) jí v podstatě radikalitu vyčítat nemůžu, tak i druhá strana by si mohla představit to, že ti ostatní to vnímají trochu jinak a proto jednají ne úplně s jejím přesvědčením..jde jen o to se vžít do pohledu na věc jinýma očima, vcítit se do jiné situace ne svým přesvědčením, ale tak jak to vnímá ten druhý…
spíš jen podle toho co píšeš, tak já bych teoreticky se stotožněním (jen na chvíli) s jejími myšlenkami mít problém mít neměla (a tím pádem jí nevyčítat radikalitu), ale ona mě naopak nikdy nepochopí a vždy mi redukci vyčítat bude ..
hmmmm, tak s tím myslím můžu žít ![]()
ivuska.h píše:Pudla píše:Davdan píše:No tak to bych se bránila, podle me je nezbytná lokalizace plodu v deloze (vs. mimodelozni), potom prvotrim screening se nabira v 10TT (na ten ja mozna priste nepujdu).eva valoi píše:Tak moje gyndr není katolíčka, ale sama je skeptická k častým kontorlám maminek..
Já nevím, kdo to ví nebo neví, ale jednou katoličkou jsem na to byla upozorněna někdy v prvním pololetí roku 2008. Čekala jsem tehdy malou a zajímala se o přirozený porod. K tomu jsem pak dostala přednášku o tom, že je zbytečné chodit na prohlídky v těhotenství, na prevenci s dětmi a mimo jiné i o tom, že k výrobě některých vakcín se používají lidské plody.
Když je maminka po zamlklém těhotenství, časté kontroly dělá (pro maminky klid), ale jinak třeba první kontrolu po otěhu klidně až ve 12. týdnu, když nejsou potíže.
Caste kontroly sice nezabrani pripadnemu potratu, ale kdyz jde o ZT nebo bezplode vejce, muze se stat,m ze o tom tehotna nevi radu tydnu - a myslim, ze je lepsi na to prijit driv, nez se 2 mesice tesit na dite a pak se dozvedet, ze tam uz dobu zadne neni, nebo nikdy nebylo. V pripoade mimodelozniho muze jit o ohrozeni zivota matky.Mimoděložní těhotenství bez bolestí, to existuje? Tím chci říct, že to má nějaké symtomy, není to jen že se to odhalí na UTZ a jinak ne… Navíc teda nevím, jak je to s růstem dělohy při mimoděl., já jsem si ji kontrolovala pravidelně a zvětšovala se dle očekávání, tak, jsem byla klidná.
Prvotrim. screening – děkuji, nemám zájem
Jediné riziko, co mi přišlo reálné, je ten nebezpečný druh moly při ZT. Ale to je zas tak vzácné, že mi to nepřišlo jako něco, z čeho bych měla strach větší než z toho, že mě srazí někde auto…
manžel od Belči:
Ja to uz pochopil. Vy se proste vyjadrujete k mnohym vecem, o kterych vite celkem uplny prd a v tom je ten problem. Toto vyse, co jste tu vyblila, to jasne ukazuje. To Vam pisu ne jako Beci manzel, ale jako lekar. Uz jsem si rikal, ze nebudu reagovat, ale na takove nesmysly( jako ze neexistuje bezpriznakove GEU ktere odhali az USG, nebo NE screeningu jehoz vyteznost je primo genialni) to ale nejde
Nejradeji bych Vam doporucil rozbehnout se proti zdi v predklonu a nezastavit. Ale ne, klidne si tu dal predkladejte svoje fabulace a nesmysly, myslim, ze ta bystrejsi cast osazenstva uz Vas nebere vazne ![]()
papa, pac a pusu ![]()
P.S. dokazu si predstavit, kdyby se Vam bylo byvalo ( moc dobre ze ne!)narodilo 1. detatko s Downovym syndromem, jak i nadale u dalsich tehotenstvi odmitate geneticky screening. Nedelejte tedy, prosim, ze sve nezodpovednosti cnost ![]()
Belča píše:ivuska.h píše:Pudla píše:Davdan píše:No tak to bych se bránila, podle me je nezbytná lokalizace plodu v deloze (vs. mimodelozni), potom prvotrim screening se nabira v 10TT (na ten ja mozna priste nepujdu).eva valoi píše:Tak moje gyndr není katolíčka, ale sama je skeptická k častým kontorlám maminek..
Já nevím, kdo to ví nebo neví, ale jednou katoličkou jsem na to byla upozorněna někdy v prvním pololetí roku 2008. Čekala jsem tehdy malou a zajímala se o přirozený porod. K tomu jsem pak dostala přednášku o tom, že je zbytečné chodit na prohlídky v těhotenství, na prevenci s dětmi a mimo jiné i o tom, že k výrobě některých vakcín se používají lidské plody.
Když je maminka po zamlklém těhotenství, časté kontroly dělá (pro maminky klid), ale jinak třeba první kontrolu po otěhu klidně až ve 12. týdnu, když nejsou potíže.
Caste kontroly sice nezabrani pripadnemu potratu, ale kdyz jde o ZT nebo bezplode vejce, muze se stat,m ze o tom tehotna nevi radu tydnu - a myslim, ze je lepsi na to prijit driv, nez se 2 mesice tesit na dite a pak se dozvedet, ze tam uz dobu zadne neni, nebo nikdy nebylo. V pripoade mimodelozniho muze jit o ohrozeni zivota matky.Mimoděložní těhotenství bez bolestí, to existuje? Tím chci říct, že to má nějaké symtomy, není to jen že se to odhalí na UTZ a jinak ne… Navíc teda nevím, jak je to s růstem dělohy při mimoděl., já jsem si ji kontrolovala pravidelně a zvětšovala se dle očekávání, tak, jsem byla klidná.
Jediné riziko, co mi přišlo reálné, je ten nebezpečný druh moly při ZT. Ale to je zas tak vzácné, že mi to nepřišlo jako něco, z čeho bych měla strach větší než z toho, že mě srazí někde auto…manžel od Belči:
Ja to uz pochopil. Vy se proste vyjadrujete k mnohym vecem, o kterych vite celkem uplny prd a v tom je ten problem. Toto vyse, co jste tu vyblila, to jasne ukazuje. To Vam pisu ne jako Beci manzel, ale jako lekar. Uz jsem si rikal, ze nebudu reagovat, ale na takove nesmysly( jako ze neexistuje bezpriznakove GEU ktere odhali az USG, nebo NE screeningu jehoz vyteznost je primo genialni) to ale nejde
Nejradeji bych Vam doporucil rozbehnout se proti zdi v predklonu a nezastavit. Ale ne, klidne si tu dal predkladejte svoje fabulace a nesmysly, myslim, ze ta bystrejsi cast osazenstva uz Vas nebere vazne
papa, pac a pusu
P.S. dokazu si predstavit, kdyby se Vam bylo byvalo ( moc dobre ze ne!)narodilo 1. detatko s Downovym syndromem, jak i nadale u dalsich tehotenstvi odmitate geneticky screening. Nedelejte tedy, prosim, ze sve nezodpovednosti cnost
Také už jsem nechtěla do diskuze přispívat. Sice vaše reakce nepatří mě, ale proč si myslíte, že screening by mohl v případě downova syndromu něco vyřešit? Neslyšela jsem nic o tom, že by se dal downům syndrom léčit pokud se na něj včas přijde.
Já jsem tedy screeningy podstoupila, ale v zásadě nevím, k čemu mi to bylo dobré. Snad jen 14 dní nebo tři týdny stresu kvůli něčemu, co stejně nemůžu změnit.
Belča píše:ivuska.h píše:Pudla píše:Davdan píše:No tak to bych se bránila, podle me je nezbytná lokalizace plodu v deloze (vs. mimodelozni), potom prvotrim screening se nabira v 10TT (na ten ja mozna priste nepujdu).eva valoi píše:Tak moje gyndr není katolíčka, ale sama je skeptická k častým kontorlám maminek..
Jediné riziko, co mi přišlo reálné, je ten nebezpečný druh moly při ZT. Ale to je zas tak vzácné, že mi to nepřišlo jako něco, z čeho bych měla strach větší než z toho, že mě srazí někde auto…manžel od Belči:
Nejradeji bych Vam doporucil rozbehnout se proti zdi v predklonu a nezastavit. Ale ne, klidne si tu dal predkladejte svoje fabulace a nesmysly, myslim, ze ta bystrejsi cast osazenstva uz Vas nebere vazne
papa, pac a pusu
P.S. dokazu si predstavit, kdyby se Vam bylo byvalo ( moc dobre ze ne!)narodilo 1. detatko s Downovym syndromem, jak i nadale u dalsich tehotenstvi odmitate geneticky screening. Nedelejte tedy, prosim, ze sve nezodpovednosti cnost
No IvuskaH je totiž tak trošku tlučhuba. omlouvám se za výraz......
Obzvlášt ty, co máme jedno dítko s problémem, se asi těžko zvzdáme preventivních vyšetření.....
No i zárodky někdy páchají sebevraždu, když se nevyvíjejí správně.....
Ano, svatá pravda, nevíme kolik z těch zygot by spáchalo sebevraždu samo ![]()
No IvuskaH je totiž tak trošku tlučhuba. omlouvám se za výraz......
Obzvlášt ty, co máme jedno dítko s problémem, se asi těžko zvzdáme preventivních vyšetření.....
Teď se musím zastat obou, pokud je žena rozhodnuta si dítě s vrozenou vadou ponechat, tak screening opravdu smysl nemá, je to jak píše Eva , zbytečné 3 týdny čekání, hlavně pokud se jedná o M.Down/ a o tom ten screening je více na str. http://cfm.gynpor.cz/…-i-trimestru
Pokud se jedná o vadu neslučitelnou s životem, spousta těchto plodů odumírá již v průběhu těhotentsví / na to screening taky nepotřebuju/
Spousta vad a syndromů ultrazvukovým vyšetřením bohužel také nezjistíme ![]()
Takže to chápu ![]()
faj píše:
No IvuskaH je totiž tak trošku tlučhuba. omlouvám se za výraz......Obzvlášt ty, co máme jedno dítko s problémem, se asi těžko zvzdáme preventivních vyšetření.....
Teď se musím zastat obou, pokud je žena rozhodnuta si dítě s vrozenou vadou ponechat, tak screening opravdu smysl nemá, je to jak píše Eva , zbytečné 3 týdny čekání, pak zas nechápu ženy , hlavně pokud se jedná o M.Down/ a o tom ten screening je více na str. http://cfm.gynpor.cz/…-i-trimestru
Pokud se jedná o vadu neslučitelnou s životem, spousta těchto plodů odumírá již v průběhu těhotentsví / na to screening taky nepotřebuju/
Spousta vad a syndromů ultrazvukovým vyšetřením bohužel také nezjistíme
Takže to chápu
Faj, narazily jsme tady spolu na to, kvůli jakým „prkotinám“ jsou někteří ochotni podstoupit umělý potrat ve 2. trimestru.
Aby se toho zase někdo nechytil, tak „prkotiny“ píšu proto, že ve srovnání s tím, jestli bude člověk žít, je např. rozštěp rtu (který se dá dnes dobře operovat) opravdu prkotina. Přesto někteří volí raději ukončení.
S právem na vlastní dítě jde tak trochu ruku v ruce právo na zdravé dítě. A běda, jestli bude něco špatně.
Hlavně mi ted´nepište zase něco o tom, co bych dělala, kdybych čekala dítě s encefalokélou, anencefalií, triploidií apod.
A když už jste tady tolikrát zmiňovaly tu empatii a neempatii, tak si zkuste představit, jak se asi cítí maminka dítěte s ds a co má odpovídat na otázky typu: "A jak to, že se na to nepřišlo? A to jste to nevěděli? Nebo: A proč jste to nedali pryč? To já bych si teda nenechala. Atd. A když už nic jinýho, tak aspoň blbě čučej.
eva valoi píše:faj píše:Faj, narazily jsme tady spolu na to, kvůli jakým „prkotinám“ jsou někteří ochotni podstoupit umělý potrat ve 2. trimestru.
No IvuskaH je totiž tak trošku tlučhuba. omlouvám se za výraz......Obzvlášt ty, co máme jedno dítko s problémem, se asi těžko zvzdáme preventivních vyšetření.....
Teď se musím zastat obou, pokud je žena rozhodnuta si dítě s vrozenou vadou ponechat, tak screening opravdu smysl nemá, je to jak píše Eva , zbytečné 3 týdny čekání, pak zas nechápu ženy , hlavně pokud se jedná o M.Down/ a o tom ten screening je více na str. http://cfm.gynpor.cz/…-i-trimestru
Takže to chápu
Aby se toho zase někdo nechytil, tak „prkotiny“ píšu proto, že ve srovnání s tím, jestli bude člověk žít, je např. rozštěp rtu (který se dá dnes dobře operovat) opravdu prkotina. Přesto někteří volí raději ukončení.
S právem na vlastní dítě jde tak trochu ruku v ruce právo na zdravé dítě. A běda, jestli bude něco špatně.
Hlavně mi ted´nepište zase něco o tom, co bych dělala, kdybych čekala dítě s encefalokélou, anencefalií, triploidií apod.
Evo,víš , že na to mám stejný názor ![]()
faj píše:eva valoi píše:Evo,víš , že na to mám stejný názorfaj píše:Faj, narazily jsme tady spolu na to, kvůli jakým „prkotinám“ jsou někteří ochotni podstoupit umělý potrat ve 2. trimestru.
Takže to chápu
To je dobře. Ale moc nás s tímhle postojem není.
eva valoi píše:
A když už jste tady tolikrát zmiňovaly tu empatii a neempatii, tak si zkuste představit, jak se asi cítí maminka dítěte s ds a co má odpovídat na otázky typu: "A jak to, že se na to nepřišlo? A to jste to nevěděli? Nebo: A proč jste to nedali pryč? To já bych si teda nenechala. Atd. A když už nic jinýho, tak aspoň blbě čučej.
Ano, screening I,trimestrálí má senzitivitu screeningu 85-90%, kombinovaný druhotrimestrální 65-70 %, ano, bohužel se to stává, UZ a sreening není všemohoucí
eva valoi píše:
No tak já jednu maminku znám…měla faležně negativní testy, kdyby byly pozitivní, dítě by si nenechala.....Nic špatného na tom nevidím......Mylsím, že většina matek by volila ukončení
Byron: jj, prý dle statistik až 95%. I já jsem se tak rozhodla, důvody tu rozebírat nemá cenu, ale jedno vím - ženské, které se rozhodnout jinak, obdivuju, chápu i to, že kdo nechce, nejde na testy - proč taky, když si dítě nechám jakékoliv. Ale neobdivuju fanatismus a neochotu pochopit stanovisko jiných…
Už jsem dost stará na to, abych si myslela, že jen jediný názor je ten správný…
byron píše:eva valoi píše:No tak já jednu maminku znám…měla faležně negativní testy, kdyby byly pozitivní, dítě by si nenechala.....Nic špatného na tom nevidím......Mylsím, že většina matek by volila ukončení
Samozřjmě nic špatného na tom není
, právě proto tady ty testy jsou, ale také rozmumím ženám, které screning odmítnou ![]()
na druhou stranu stejně jako já nesouhlasím s jejím názorem, ale respektuji ho a tak se nad ní nepohoršuji, jako nad fanatičkou, ona by měla respektovat můj názor a neoznačovat redukci ze zdravotních důvodů (že redukce z rozmaru normální není, o tom si myslím spor není) za obludnost, protože se to bezprostředně dotýká těch, kteří to podstoupili. A nezlob se na mě, nikdo si o sobě nechce přečíst, že je obluda stejně jako si nechce o sobě přečíst, že je vyšinutý fanatik.