Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
JaSe: možná taky myslela nějakou konkrétní zemi, kdoví, jak to kde mají nastavené…
jj já se nepřu
kdyby to někdo vyhledal, tak by mě to i zajímalo..
kluci mají 10měs
rychle lezou, stavějí se, obcházejí nábytek a lezou do schodů, takže je s nima už celkem prča
ta fotka v profilovce je už minulost
už mi ty schody vylezou
![]()
Hranice pro záchranu u předšasně narozených miminek je take hodně kontroverzní téma, u nás je obecně nastevná velmi nízko 24uk, před 23 tt, rodiče podepisují souhlas se záchranou. V Holndsku je myslím opravdu 27-28 tt, to má myslím v Europě nevyšší tu hranici. Míra poškození klesá s týdnem těhotentsví, zažila jsem dvojčata 22+0 , byla to Irka, v Irsku by nebyla poskytnutá péče, ale protože porodila u nás, tak jedno z dvojčáte řežilo, bez kompliklací, druhé bohužel zemřelo. Tad jenom kopíruju tabulku,m kolik procent přežije, ale není tady míra poškození, ve 24 tt, je myslím kolem 80-90%!!! Ten , kdo má dítě takto předčasně narozené bez komplikací, může vlastně mluvit o zázraku
kamarádka se vrátila z Ugandy, bohužel tam neeexistuje skoro žádná péče o předčasně narozené děti, žádny ventilátor, speciální výživa nic,takže pravidela starověkého Římu samozřejmě pokračují dál v rozvojových zemích.
Length of Pregnancy Likelihood of Survival
23 weeks 17%
24 weeks 39%
25 weeks 50%
26 weeks 80%
27 weeks 90%
28-31 weeks 90-95%
32-33 weeks 95%
34+ weeks Almost as likely as a full-term baby
Tady máte jednu vypiplanou princeznu. A jsou tam i další. ![]()
http://www.youtube.com/watch?…
nedavno se o tomk hovorilo v souvislosti s novym zakonem, ktery snad mel primo znemoznit lekarum starat se u nas o deti pod 25 TT - odbornici to tehdy kritizovali s tim, ze nejakou dobu, placnu 23-26TT je temer stejny outcome u prezivsich. vysvetlim - z deti narozenzch v 23 TT jich zemre vice, nez v 26 TT, ale tz, co preziji, uz jsou na tom v prumeru stejne.
Ani vlastne nevim, jak si to nakonec odhlasovali, ja podepisovala nejakou petici proti tomu
Pudloslava píše:
nedavno se o tomk hovorilo v souvislosti s novym zakonem, ktery snad mel primo znemoznit lekarum starat se u nas o deti pod 25 TT - odbornici to tehdy kritizovali s tim, ze nejakou dobu, placnu 23-26TT je temer stejny outcome u prezivsich. vysvetlim - z deti narozenzch v 23 TT jich zemre vice, nez v 26 TT, ale tz, co preziji, uz jsou na tom v prumeru stejne.Ani vlastne nevim, jak si to nakonec odhlasovali, ja podepisovala nejakou petici proti tomu
Peníze a zase peníze. Nic jiného v tom, myslím, není. Ono je to totiž velmi nákladné, takové mimi vypiplat. Opět záleží na úhlu pohledu a hodnotovém systému člověka a společnosti. Já jsem rozhodně proto, že se musí šetřit, ale každopádně někde jinde.
eva valoi píše:Pudloslava píše:Peníze a zase peníze. Nic jiného v tom, myslím, není. Ono je to totiž velmi nákladné, takové mimi vypiplat. Opět záleží na úhlu pohledu a hodnotovém systému člověka a společnosti. Já jsem rozhodně proto, že se musí šetřit, ale každopádně někde jinde.
nedavno se o tomk hovorilo v souvislosti s novym zakonem, ktery snad mel primo znemoznit lekarum starat se u nas o deti pod 25 TT - odbornici to tehdy kritizovali s tim, ze nejakou dobu, placnu 23-26TT je temer stejny outcome u prezivsich. vysvetlim - z deti narozenzch v 23 TT jich zemre vice, nez v 26 TT, ale tz, co preziji, uz jsou na tom v prumeru stejne.Ani vlastne nevim, jak si to nakonec odhlasovali, ja podepisovala nejakou petici proti tomu
No Evo, máš pravdu. Raději ani nechci vědět, kolik zdravotní pojišťovnu stála péče o naše děti… Jenom těch přístrojů a léků…
Jinak za nás tam bylo hodně nedonošených dětí, ale jen jeden chlapeček 24TT+3. Ten má astma, jinak je v pořádku. Za celou dobu, co byly děti na ARO a na JIP (přes 2 měsíce) zemřel jeden chlapeček, který měl ale nulovou šanci na přežití ještě před narozením, ale lékaři se snažili udělat vše pro to, aby přežil a jedno miminko narozené okolo 23.TT. Jinak jsou všechny děti víceméně v pořádku, většinou byly okolo 30.TT a později.
JaSe píše:Řekla bych, že to muselo být velice dobré pracovištěeva valoi píše:No Evo, máš pravdu. Raději ani nechci vědět, kolik zdravotní pojišťovnu stála péče o naše děti… Jenom těch přístrojů a léků…Pudloslava píše:Peníze a zase peníze. Nic jiného v tom, myslím, není. Ono je to totiž velmi nákladné, takové mimi vypiplat. Opět záleží na úhlu pohledu a hodnotovém systému člověka a společnosti. Já jsem rozhodně proto, že se musí šetřit, ale každopádně někde jinde.
Jinak za nás tam bylo hodně nedonošených dětí, ale jen jeden chlapeček 24TT+3. Ten má astma, jinak je v pořádku. Za celou dobu, co byly děti na ARO a na JIP (přes 2 měsíce) zemřel jeden chlapeček, který měl ale nulovou šanci na přežití ještě před narozením, ale lékaři se snažili udělat vše pro to, aby přežil a jedno miminko narozené okolo 23.TT. Jinak jsou všechny děti víceméně v pořádku, většinou byly okolo 30.TT a později.
JaSe píše:eva valoi píše:No Evo, máš pravdu. Raději ani nechci vědět, kolik zdravotní pojišťovnu stála péče o naše děti… Jenom těch přístrojů a léků…Pudloslava píše:Peníze a zase peníze. Nic jiného v tom, myslím, není. Ono je to totiž velmi nákladné, takové mimi vypiplat. Opět záleží na úhlu pohledu a hodnotovém systému člověka a společnosti. Já jsem rozhodně proto, že se musí šetřit, ale každopádně někde jinde.
Je skvělý, že to zvládli a že je máte. A jestli to stálo hodně nebo málo? Zachránit někomu život jsou ty nejlíp investovaný peníze.
faj píše:JaSe píše:Řekla bych, že to muselo být velice dobré pracovištěeva valoi píše:No Evo, máš pravdu. Raději ani nechci vědět, kolik zdravotní pojišťovnu stála péče o naše děti… Jenom těch přístrojů a léků…Pudloslava píše:Peníze a zase peníze. Nic jiného v tom, myslím, není. Ono je to totiž velmi nákladné, takové mimi vypiplat. Opět záleží na úhlu pohledu a hodnotovém systému člověka a společnosti. Já jsem rozhodně proto, že se musí šetřit, ale každopádně někde jinde.
Jinak za nás tam bylo hodně nedonošených dětí, ale jen jeden chlapeček 24TT+3. Ten má astma, jinak je v pořádku. Za celou dobu, co byly děti na ARO a na JIP (přes 2 měsíce) zemřel jeden chlapeček, který měl ale nulovou šanci na přežití ještě před narozením, ale lékaři se snažili udělat vše pro to, aby přežil a jedno miminko narozené okolo 23.TT. Jinak jsou všechny děti víceméně v pořádku, většinou byly okolo 30.TT a později.![]()
Ano, bylo to U Apolináře. Co na tom všem špatném (stresu a presu a nervech) bylo nejlepší? Moje děti se narodily ve čtvrtek dopoledne. V pátek mě pustili z JIPky na normální pokoj a šla jsem se na ně podívat. Na sobotu jsem se domluvila se sestřičkami, jak se v sobotu půjdu podívat, jak se mi starají o děti a v sobotu jsem nafasovala teploměr a stříkačku s mlékem a okamžitě mě zapojily do práce kolem dětí. V neděli jsem poprvé klokánkovala. Od toho dne jsem se nezastavila...... Hrozně mi pomohlo, že jsem se mohla o děti starat. Byla jsem s nimi dva týdny, než mě vyhodili z nemocnice, pak jsem tam jezdila každý den (bývalý manžel také, taky klokánkoval a v rámci svých možností se staral o děti). Posledních 5 týdnů jsem byla s dětmi ubytovaná a měla jsem je na pokoji. To byl hukot..... Taky se mi stalo, že na tom děti nebyly moc dobře, tak jsem je mohla maximálně ošetřit a nakrmit, ale většinou jsem klokánkovala aspoň jednou, ale spíš dvakrát. Nejdřív jednoho, pak druhého, aby to bylo spravedlivé
.
krásný, že vše dobře dopadlo JaSe a že jsou děti v pořádku ![]()
já pořád děkuju za to, že jsem si tímto nemusela projít a kluci se narodili tak pozdě a měli jen pár hodin problém dodýchávat, jinak byli úplně v pořádku ![]()
JaSe píše:faj píše:Ano, bylo to U Apolináře. Co na tom všem špatném (stresu a presu a nervech) bylo nejlepší? Moje děti se narodily ve čtvrtek dopoledne. V pátek mě pustili z JIPky na normální pokoj a šla jsem se na ně podívat. Na sobotu jsem se domluvila se sestřičkami, jak se v sobotu půjdu podívat, jak se mi starají o děti a v sobotu jsem nafasovala teploměr a stříkačku s mlékem a okamžitě mě zapojily do práce kolem dětí. V neděli jsem poprvé klokánkovala. Od toho dne jsem se nezastavila...... Hrozně mi pomohlo, že jsem se mohla o děti starat. Byla jsem s nimi dva týdny, než mě vyhodili z nemocnice, pak jsem tam jezdila každý den (bývalý manžel také, taky klokánkoval a v rámci svých možností se staral o děti). Posledních 5 týdnů jsem byla s dětmi ubytovaná a měla jsem je na pokoji. To byl hukot..... Taky se mi stalo, že na tom děti nebyly moc dobře, tak jsem je mohla maximálně ošetřit a nakrmit, ale většinou jsem klokánkovala aspoň jednou, ale spíš dvakrát. Nejdřív jednoho, pak druhého, aby to bylo spravedlivéJaSe píše:Řekla bych, že to muselo být velice dobré pracovištěeva valoi píše:No Evo, máš pravdu. Raději ani nechci vědět, kolik zdravotní pojišťovnu stála péče o naše děti… Jenom těch přístrojů a léků…Pudloslava píše:Peníze a zase peníze. Nic jiného v tom, myslím, není. Ono je to totiž velmi nákladné, takové mimi vypiplat. Opět záleží na úhlu pohledu a hodnotovém systému člověka a společnosti. Já jsem rozhodně proto, že se musí šetřit, ale každopádně někde jinde.
Jinak za nás tam bylo hodně nedonošených dětí, ale jen jeden chlapeček 24TT+3. Ten má astma, jinak je v pořádku. Za celou dobu, co byly děti na ARO a na JIP (přes 2 měsíce) zemřel jeden chlapeček, který měl ale nulovou šanci na přežití ještě před narozením, ale lékaři se snažili udělat vše pro to, aby přežil a jedno miminko narozené okolo 23.TT. Jinak jsou všechny děti víceméně v pořádku, většinou byly okolo 30.TT a později.![]()
.
Perfektní, jenom tak dále,děti jsou radost ![]()
ivuska.h píše:Sumaya píše:Znám několik párů (převážně teda věřících, ale to nutně nesouvisí), kteří nešli, právě z těch etických důvodů. Max na inseminaci nebo jen samotnou stimulaci, ale ne na IVF, natožpak KET a věci s tím související (třeba prenatální diagnostika). Opravdu existují lidé, kteří mají pevné morální zásady a toto pro ně není přípustné. Někteří čekají na adopci, někteří holt děti nemají, asi to tak mělo být, člověk prostě nemůže mít všechno, po čem touží…
Temaho a Mmonico..To se vám to mluví, když už máte dítě, ale co byste dělaly, kdyby pro vás byla jediná šance, jak mít dítě, jít na um. oplodnění? Neříkejte, že byste nešly.
To je fór, ne? Jako že lidi, kteří odmítnou umělé oplodnění jsou morálnější než ty, co ne?
Mimochodem, moje nejlepší kamarádka je silně věřící, stejně jako její manžel. Sice jim to trvala dlouho, než k tomu došli, ale teď je v 4. měsící po IVF a jedno embryo ještě maji zamražené. A jsou to ti nejmorálnější lidi široko daleko!!!!!!
A ještě něco. Pro mě nejsou nemorální ti, kdo si IVF vybrali, ale ti kdo soudí a odsuzují.
A souhlasím s těmi, co říkají, že kdo nezažil nepochopí. Netvrdím, že každá, která je proti umělému otěhotnění by automaticky otočila, ale minimálně by dokázala ženy, která UO podstopily, lépe pochopit.
Našla jsem tuto diskuzi náhodou…já nemůžu jinak,než IVF a jsem jasně PRO.Nečetla jsem všechno,ale jak tu někdo píše"moc velký zásah do přírody"…no,nepřijde mi to tak hrozné,je to umění
A spoustě lidem se to líbí a mají z tohoto zásahu velikou radost a přinese jim mnoho štěstí ![]()