Redukce plodů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4880
26.8.11 19:25
eva valoi píše:
Sumaya píše:
eva valoi píše:
http://ona.idnes.cz/…m-/deti.aspx?…
Rozhovor s přednostou ústavu pro histologii a embryologii I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.
Velmi zajímavé.
Dobrej článek, ale podle mě stejně nezáleží, jestli provede selekci embrya příroda nebo někdo v laboratoři. :nevim:
No kdyby šlo jen o tu selekci prokazatelně neživotaschopných embryí…Ale nejde.

To vím, ale ty by jsi byla ráda, kdyby jsi šla na IVF, konečně by se podařilo a pak ti zjistili, že má plod těžkou vývojovou vadu (třeba mozek mimo lebku, nebo down?) a musí to ukončit? Podle mě je dobře, že třeba zkoumají genetiku, i když to neodhalí každou nemoc, jak tam píšou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
26.8.11 19:37
Sumaya píše:
eva valoi píše:
Sumaya píše:
eva valoi píše:
Rozhovor s přednostou ústavu pro histologii a embryologii I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.
Velmi zajímavé.
Dobrej článek, ale podle mě stejně nezáleží, jestli provede selekci embrya příroda nebo někdo v laboratoři. :nevim:
To vím, ale ty by jsi byla ráda, kdyby jsi šla na IVF, konečně by se podařilo a pak ti zjistili, že má plod těžkou vývojovou vadu (třeba mozek mimo lebku, nebo down?) a musí to ukončit? Podle mě je dobře, že třeba zkoumají genetiku, i když to neodhalí každou nemoc, jak tam píšou.

Sumayo, pokud mám mluvit za sebe, tak říkám, že bych na ivf nešla.
Jinak když už to došlo až tak daleko, tak je asi opravdu nesmysl zavádět embryo s prokazatelnou vadou a pak ukončovat ve druhém trimestru těhotenství.
Ale jde o likvidaci nadbytečných embryí zdravých nebo o redukci nadbytečných plodů.
A já se tady furt opakuju a pořád říkám dokola to stejný.
Je to asi o tom, že pokud někdo plod za člověka nepovažuje, tak já můžu donekonečna mlít o voze a tamti zase o koze.
Pro mě je embryo, plod. novorozenec, kojenec, batole, adolescent…stále jedno a to samé lidské individum pouze na různém stupni vývoje. Proto mi to tak vadí.
Ale začínám chápat, že někde nepřiznávají stejná práva ženám, někde bělochům, někde plodům a někde třeba můžou považovat za méněcenné lidi od 80 let nahoru. Podle toho se budou utvářet zákony a všeobecný postoj vůči daným jedincům a když na to třeba někdo poukáže, tak bude za telátko, blba, nevzdělance, neempatického člověka atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1212
26.8.11 19:58
eva valoi píše:
Sumaya píše:
eva valoi píše:
Sumaya píše:
eva valoi píše:
Velmi zajímavé.
To vím, ale ty by jsi byla ráda, kdyby jsi šla na IVF, konečně by se podařilo a pak ti zjistili, že má plod těžkou vývojovou vadu (třeba mozek mimo lebku, nebo down?) a musí to ukončit? Podle mě je dobře, že třeba zkoumají genetiku, i když to neodhalí každou nemoc, jak tam píšou.
Sumayo, pokud mám mluvit za sebe, tak říkám, že bych na ivf nešla.
Jinak když už to došlo až tak daleko, tak je asi opravdu nesmysl zavádět embryo s prokazatelnou vadou a pak ukončovat ve druhém trimestru těhotenství.
Ale jde o likvidaci nadbytečných embryí zdravých nebo o redukci nadbytečných plodů.
Je to asi o tom, že pokud někdo plod za člověka nepovažuje, tak já můžu donekonečna mlít o voze a tamti zase o koze.
Pro mě je embryo, plod. novorozenec, kojenec, batole, adolescent…stále jedno a to samé lidské individum pouze na různém stupni vývoje. Proto mi to tak vadí.
Ale začínám chápat, že někde nepřiznávají stejná práva ženám, někde bělochům, někde plodům a někde třeba můžou považovat za méněcenné lidi od 80 let nahoru. Podle toho se budou utvářet zákony a všeobecný postoj vůči daným jedincům a když na to třeba někdo poukáže, tak bude za telátko, blba, nevzdělance, neempatického člověka atd.

A jak zde již bylo několikrát řečeno - tento názor vyjadřuješ jen proto, že ses nikdy nedostala do situace, žes ty děti nemohla mít.
Já byla kdysi taky takhle kategorická :wink: Ale člověk míní, pán bůh (příroda, lékaři) naštěstí mění :-)
Dnes mám po 7 letech snažení a několika IVF a KET vlatsního syna. A jsem za možnost ho mít vděčná.

K článku:
citace z článku: Jak už jsem řekl, jde například o lidi, kteří mají velmi defektní spermie. K vlastní potomkům by se nikdy přirozenou cestou nedostali. Je ale poněkud troufalé namlouvat si, že člověk, který nemůže vytvořit kvalitní spermii a jeho spermie by přirozeně nedostala šanci, může získat zdravé a normální dítě tak, že se spermie násilně vpraví do vajíčka.

Troufale říkám, že člověk (můj manžel) získal zdravé a normální dítě tak, že se jeho spermie násilně vpravila do mého vajíčka. A děkuji za to!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
26.8.11 20:36

Evo dík za odkaz na článek :wink:

Už jsem tu psala, že mi dělal redukci doc. MUDr. Marděšič, neuvěřitelně charismatickej profesionál s opravdu lidským přístupem..teď mu tady nepochlebuju jen tak, myslím že každý kdo se s ním setkal by snad řekl podobný komentář :wink:
Když jsme na konzultaci mluvili o redukci, tak sám mezi prvníma větama prohlásil, že redukce je vlastně selhání jejich práce..je to tak závažný etický problém a oni tak určitým smyslem napravují něco, čeho se svou prací snaží vyvarovat..jeden z nejdůležitěších cílů je procentuálně zvýšit počet těhotenství na cyklus a co možná nejvíce snížit počet vícečetných těhotenství. Bohužel toto se jim ještě nedaří a riziko předčasného porodu u vícečet.těhotenství je bohužel vysoká a proto je tu možnost redukce.
Teď prosím doc. Marděčiče necituji, jen si tak připomínám, o čem jsme mluvili :wink:

určitě lepší bude přečíst si s ním článek, kde tedy víc mluví o IVF obecně.. http://www.sanquis.cz/index2.php?…

tady je část rozhovoru - cituji -

V jednom svém článku, uveřejněném v časopise Moderní gynekologie a porodnictví v roce 2000, jste konstatoval, že snížení incidence vícečetných těhotenství po léčbě sterility je hlavním úkolem, který asistovaná reprodukce momentálně řeší. Jste stejného názoru i po pěti letech? A má doporučení z roku 1998 nepřenášet víc než tři embrya nějaký podstatný dopad?
Ano: jsme už schopni omezit počet trojčetných těhotenství. To je bezesporu úspěch. Výsledkem léčby neplodnosti by totiž jednoznačně mělo být jedno dítě v děloze, jelikož každé vícečetné těhotenství je rizikové. Stačí se podívat na perinatální výsledky u mnohočetných těhotenství: každý další plod v děloze navíc zhoršuje perinatální výsledky o jeden řád.
A změnilo se ještě něco: v civilizované Evropě se považuje za mravné přenášet pouze dvě embrya. Když se ale řekne A, musí se říci i B. Na jedné straně bychom rádi minimalizovali počet přenášených embryí (nejlépe na jedno), na druhé straně jsou každé ženě hrazeny tři přenosy čerstvých embryí a my musíme učinit vše pro to, aby během těchto tří cyklů žena otěhotněla a poté porodila. 

Existuje na světě země, kterou považujete v tomto směru za příkladnou?
Belgie. Tam to podle mě vyřešili ideálně: dobře, budete-li přenášet pouze jedno embryo, kývly pojišťovny, my uhradíme šest cyklů. Lehce si vypočítali, že je to přijde na méně peněz než nákladná péče o mnohočetná těhotenství a o děti, které se z nich narodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
26.8.11 20:50

Eshto, chápu, ale zkusím ti dát příklad. Když se budu učit vařit, tak občas něco spálím nebo přesolím atd. No tak to halt vyhodím, byt´mi bude třeba trochu líto úsilí a peněz. Když budu chtít vymalovat kuchyň a nebudu to umět a nadělám všade kocoury, tak to bud´přetřu ještě jednou nebo si pozvu malíře. Takže v podstatě o nic nejde.
Ale v případě, který popisuješ ty jde o trochu víc, než o přesolenou polívku. Je ale opravdu moc hezké, že oni se to učí a že to zkouší a že se v tom možná i zlepšují a že mají snahu se vyvarovat chyb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
26.8.11 21:06
eva valoi píše:
Eshto, chápu, ale zkusím ti dát příklad. Když se budu učit vařit, tak občas něco spálím nebo přesolím atd. No tak to halt vyhodím, byt´mi bude třeba trochu líto úsilí a peněz. Když budu chtít vymalovat kuchyň a nebudu to umět a nadělám všade kocoury, tak to bud´přetřu ještě jednou nebo si pozvu malíře. Takže v podstatě o nic nejde.
Ale v případě, který popisuješ ty jde o trochu víc, než o přesolenou polívku. Je ale opravdu moc hezké, že oni se to učí a že to zkouší a že se v tom možná i zlepšují a že mají snahu se vyvarovat chyb.

no Evo já ten případ nepopisuju - popisuje to někdo, kdo je v IVF kapacita :wink: ale jj souhlasím- minipidinezávažné chybičky kdekoli se s tímto opravdu nedají srovnat..redukce je etický problém, ale je tu prostě střet vys.procenta neplodných párů a jejich potřeba otěhotnět a ještě nedokonalost lékařů splnit požadavek pacienta..plus se v tom motají prachy (pojišťovny), takže oni to ti doktoři taky nemají někdy jednoduchý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
26.8.11 21:36

od příštího roku možná pojišťovny začnou proplácet i 4 pokus o IVF a novela zákona také poprvé asi stanoví horní hranici věku, do kdy bude možné umělé oplodnění vůbec provádět

http://zpravy.ihned.cz/…odneni-navic?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5882
26.8.11 22:02
eshta píše:
od příštího roku možná pojišťovny začnou proplácet i 4 pokus o IVF a novela zákona také poprvé asi stanoví horní hranici věku, do kdy bude možné umělé oplodnění vůbec prováděthttp://zpravy.ihned.cz/…odneni-navic?…

vsimla jsme si tam jedne vety , a to tehle:

Dnes je sice teoreticky možné použít až tři embrya, lékaři to ale v praxi nevyužívají. Běžně se používají jedno nebo dvě, podle uvážení lékaře.

takze 3 embrya se dat muzou, jak se tu nekdo ptal, zda-li s emuzou davat… a z vlastni zkusenosti vim, ze nekteri dr. ty tri zavadeji, a nejsem jedina, kdo mel zavedene 3…

a take je tam napsane:

** S nižším počtem vkládaných embryí obecně klesá šance na otěhotnění.**

, proto se vetsina paru ubira k tomu, ze chteji dve az 3 embrya vlozit, tim nikoho neomlouvam, ale kdyz uz to podstupuji, tak se vsim vsudy, a opravdu jsem vetsinou redukce zazila ze zdravotniho rizika, me byla nabidnuta si myslim jen proto, ze to hatilo povest CARU, protoze toto vykazuji tusim jako ztratove nebo tak nejak…hold podcenili prirodu v tom, ze i slabsi jedinci jsou schopni zivota, viz. to, ze nase embrya byla nekvalitni, lec tak akcni, ze se chytla vsechna 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
26.8.11 22:08
eva valoi píše:
Ale začínám chápat, že někde nepřiznávají stejná práva ženám, někde bělochům, někde plodům a někde třeba můžou považovat za méněcenné lidi od 80 let nahoru. Podle toho se budou utvářet zákony a všeobecný postoj vůči daným jedincům a když na to třeba někdo poukáže, tak bude za telátko, blba, nevzdělance, neempatického člověka atd.

tak já tě asi opravdu chápu-pořád to tu opakuješ a jak to tak pořád čtu dokola, tak na tom něco smaozřejmě je - redukce je prostě opravdu závažný etický problém
ale zase si vezmi toto
cituji
With one of the lowest birth rates in the world, the Czech population is aging.
dále cituji
an estimated 100-150 thousand Czechs- out of a population of ten million - who have fertility problems
dále cituji
*Dr Tonko Mardesic says many Czechs are infertile for various „modern“ reasons:

"Seven to ten percent of all babies being born in this country are born after some kind of fertility treatment. This is a lot, I think. Women giving birth to their first child are older and older, but the fertility of a woman starts to decline at the age of thirty and we more and more see problems from the side of the men. Male infertility is on the increase.

„Lifestyle has definitely changed a lot but the most probable cause is the environment. This is because today's environment can have an impact on the reproductive function of men because the process of sperm generation is a very vulnerable one and many toxic substances that are around us may be the cause of this situation.“

In fact, statistics show that at least fifty percent of the infertile population are men. But doctors say treatment is much more accessible in the Czech Republic than in neighbouring countries. If the affected ten percent of the population were to get treated, it would help increase the country's birth rate.*

Když si tak vzpomenu na minulý článek, kde se uvádělo, že se dr snaží snížit počet vícečetných těhotenství a tím pádem i redukce a IVF je prostě metoda co jak nevýslovně pomáhá nejenom neplodným párům a jejich štěstí v životě, ale také zvýšení porodnosti, kterou asi jako národ potřebujeme :wink:
a jak to tak vypadá, tak civilizačními vlivy bude onemocnění neplodnost stále častější a častější a mluvit o vymření bez IVF by bylo možná teď hodně odvážné, ale zas tak nereálné? asi ne..teď myslím v průběhu samozřejmě mnoha mnoha generací..
Takže redukce je sice etický problém někým naprosto nepřijatelný, ale když se tak podívám do budoucna a na současnou situaci ve zdravotnictví (peníze-tj možnosti pomoci s minimálními nežádoucími účinky- zkušennost lékařů), tak si myslím že se časem situace zlepší..a ona se již zlepšuje- trojčecích těhotenství méně již je-tzn.méně redukcí..

Tak jen tipuju, že ty se s takovou úvahou asi nesmíříš Evo :lol: ale já bych se třeba snažila alespoń utěšit tím, že se situace pravděpodobně do budoucna trošičku zlepší a IVF je zdá se dost potřebná věc v zachování a udržení určitého stupně porodnosti :wink:

jinak citace byly z http://www.radio.cz/…-infertility

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
26.8.11 22:16
smilers píše:
eshta píše:
od příštího roku možná pojišťovny začnou proplácet i 4 pokus o IVF a novela zákona také poprvé asi stanoví horní hranici věku, do kdy bude možné umělé oplodnění vůbec prováděthttp://zpravy.ihned.cz/…odneni-navic?…

vsimla jsme si tam jedne vety , a to tehle:

Dnes je sice teoreticky možné použít až tři embrya, lékaři to ale v praxi nevyužívají. Běžně se používají jedno nebo dvě, podle uvážení lékaře.

takze 3 embrya se dat muzou, jak se tu nekdo ptal, zda-li s emuzou davat… a z vlastni zkusenosti vim, ze nekteri dr. ty tri zavadeji, a nejsem jedina, kdo mel zavedene 3…

a take je tam napsane:

** S nižším počtem vkládaných embryí obecně klesá šance na otěhotnění.**

, proto se vetsina paru ubira k tomu, ze chteji dve az 3 embrya vlozit, tim nikoho neomlouvam, ale kdyz uz to podstupuji, tak se vsim vsudy, a opravdu jsem vetsinou redukce zazila ze zdravotniho rizika, me byla nabidnuta si myslim jen proto, ze to hatilo povest CARU, protoze toto vykazuji tusim jako ztratove nebo tak nejak…hold podcenili prirodu v tom, ze i slabsi jedinci jsou schopni zivota, viz. to, ze nase embrya byla nekvalitni, lec tak akcni, ze se chytla vsechna 8-)

to je jasný smilers, že IVF má sice prospěšné a obdivuhodné poslání, ale taky je to business jak vyšitej :mrgreen:
takže tak moc černobílé to zas nebude :mrgreen:
a jj statistická úspěšnost CARu se bere hooooodně v úvahu při jeho výběru :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
26.8.11 22:25

a jak moc velkej business IVF je, je právě vidět na situaci v USA - kde snad nic kolem IVF uzákoněný není :roll: tam si implantujou klíďo píďo 6embryí jen to fikne :-) viz ta potrhlá američanka s osmerčatama , jak tu už někdo zmiňoval :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5882
26.8.11 22:30

jj, IVF je vyhodny bussines i u nas, ale v USA je to uz extrem, ktery nechapu a ani radsi nechci chapat

ale muzu rict, ze az ted posledni dobou me teprve dochazi, ze ty 6 tercata mohla klidne byt, nastesti nebyla a vse dopadlo tak, jak dopadlo, diky bohu i kdyz jsem atheista :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
26.8.11 22:31
eva valoi píše:
Ale v případě, který popisuješ ty jde o trochu víc, než o přesolenou polívku. Je ale opravdu moc hezké, že oni se to učí a že to zkouší a že se v tom možná i zlepšují a že mají snahu se vyvarovat chyb.

Ale takto se v podstatě učí kdokoliv v jakékoliv profesi. Takže i doktoři, kteří nám zachraňují (nebo se o to aspoň snaží) životy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
26.8.11 22:38
RyBANA píše:
eva valoi píše:
Ale takto se v podstatě učí kdokoliv v jakékoliv profesi. Takže i doktoři, kteří nám zachraňují (nebo se o to aspoň snaží) životy…

no právě no, to je ono :wink:
já si opravdu myslím (dojem z rozhovoru s Marděšičem a z článku z rozhovoru s ním), že oni prostě nejsou ještě se svojí prací absolutně spokojeni a že se musejí posunout dál..sami doktoři berou redukci jako selhání své práce v určitém slova smylu :wink:
za 10-20let může být IVF zase dál a zase s lepšíma výsledkama a nižšíma „nežádoucíma účinkama“..a třeba se pak opravdu stane, že u IVF za nějakou dobu redukce potřebné nebudou :nevim: hypotéza..ale určitě jich bude procentuélně méně, na to bych si i vsadila..
Redukcí plodu s VV ve vyšším týdnu těhu bude asi pořád dost pokuď se ještě nezlepší screening VV v časném těhu..no a to by se teoreticky taky zlepšit mohlo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
faj
396
26.8.11 22:42
eshta píše:

a jak to tak vypadá, tak civilizačními vlivy bude onemocnění neplodnost stále častější a častější a mluvit o vymření bez IVF by bylo možná teď hodně odvážné, ale zas tak nereálné? asi ne..teď myslím v

Podle statistik uveřejněných v magazínu Science Daily klesl za posledních 20 let počet spermií na polovinu. V roce 1960 se považovalo za normu plodného muže osmdesát milionů živých spermií v mililitru. V roce 1990 to bylo jen čtyřicet milionů a dnes už jen pouhých dvacet milionů. Podle reprodukčních center přitom nebude tuto normu v roce 2040 splňovat v České republice ani jeden muž. V současné době vyhoví jen jeden dárce z dvaceti. :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová